V Murski Soboti smo v zadnjem času lahko opazili nove usmerjevalne oziroma označevalne table. Ena je še posebej pritegnila našo pozornost.

V križišču Trstenjakove in Tomšičeve ulice v Murski Soboti lahko opazite usmerjevalno tablo, ki vas napoti proti pokopališču, na levi strani omenjene table pa vaše oko ujame mladenko v minici, ki pod roko vodi otroka. V prvem trenutku bi morda pomislili, da vas mladenka vabi na pokopališče, a temu ni tako. Za pojasnila smo se obrnili na soboško občino, če pa se malce pošalimo, pa lahko dodamo, da boste po poti morda vendarle naleteli na kakšno mladenko v minici.

"Gre za primer usmerjevalne table, ki promovira hojo, zato je slika pešcev na levi strani, v preostalem delu pa je nakazana smer in predviden čas, ki ga pešec porabi do ciljne točke, ki je zapisana na tabli. Cilj takšnega označevanja je spodbujanje prebivalcev in obiskovalcev mesta, da čim več poti opravijo na trajnostni način v konkretnem primeru peš in ne z avtomobilom. S tablami, ki označujejo koliko časa dejansko porabimo, da pot opravimo peš, prebivalce spodbujamo k hoji; podobne table bodo v prihodnje postavljene tudi za kolesarje.

Nove smernice za površine, kjer hodijo pešci in tudi kolesarsko infrastrukturo namreč zelo spodbujajo aktivnosti in ureditve za promocijo hoje in kolesarjenja. Ni zadosti, da se infrastruktura izgradi, ampak mora biti uporabnikom čim bolj prijazna, ter jih mora vzpodbujati k uporabi; nenazadnje si za to prizadeva tudi mestna občina. Ta in podobne table so bile postavljene v sklopu evropskih projektov ureditve pločnika in kolesarskih površin (v Tomšičevi ulici ter na območju Prešernove ulice, Kopitarjevega naselja in ulice Štefana Kuzmiča), kjer so bili v lanskem letu obnovljeni pločniki in kolesarske površine. Njihova postavitev se bo nadaljevala tudi v bodoče," so zapisali na soboški občini.

V Rusiji znak držala dekleta "zgoraj brez"

So se pa za zanimiv preventivni ukrep, ki je vključeval brhke mladenke, odločili v Rusiji. Tam so namreč postavna dekleta, ki so bila "zgoraj brez", v rokah država prometne znake, na katerih so bile napisane omejitve hitrosti. Predvsem moški vozniki so se posledično peljali precej počasneje, saj so občudovali brhka dekleta. 

V kolikor se še nekoliko pošalimo, bi lahko dejali, da bo mladenka na usmerjevalni tabli v Murski Soboti poskrbel za več gibanja tako med mladimi, kot starejšimi.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BB

Falij še tabla s podnapisi keri razložijo to modrost ki je posredovana med navadne ljudi...

gost1 (nepreverjen)

Joj Sobotainfo, kakšni šaljivci ste vi, samo se šalite. :P

feri11 (nepreverjen)

Ka bi radi, vej majo pa sobočonke najlepše nogej, ka san ji gekoli vido!!!!

SOSED69 (nepreverjen)

Meni je ta tabla najlepša od vseh.

Več mladenk v minici si želimo v Soboti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bravo ŽUPAN

vodka (nepreverjen)

Za ene bi bilou najbokše ka bi Matildo s koso na ramenaj narisali.

Nega ga (nepreverjen)

Joj ljudje s čim se ukvarjate. Vse drugo je bolj pomembno, kak pa ta tabla pa kaj oz. kako je sto oblečeni.

Mura je večna (nepreverjen)

Sem nekje prebral, da je administrator peder
Marička marička meni pa je ves čas govorio da je kuhar

Karellllll (nepreverjen)

Pa Manifiko je tudi peter ka ka mo što more((((((-:

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

nagicigan (nepreverjen)

naj mi napiše keri zna kje je ta mladenka z minico, da jo poiščem ka de me držala za roko in va se sprehajala do pokopališča in nazaj do ......DIANE, ka njej plačan kavo in kos torte.......prosim dajte objavite pod ta prispevek, če bo kateri kaj izvedel o njej.....skoraj vsak dan kliknem ta PROMETNI ZNAK ......

Starejše novice