V Murski Soboti je svoja vrata odprl Center Šteker, ki bo mladim in njihovim bližnjim pomagal pri premagovanju odvisnosti od digitalnih tehnologij.

Novi časi ter nove oblike sprostitve in zabave žal prinašajo tudi nova tveganja za razvoj zasvojenosti. Tako tudi na spletu preži nevarnost – predvsem na najmlajše, ki se je še ne zavedajo prav dobro.

Pravkar obeležujemo mesec varne rabe interneta in ob tej priložnosti v centru Šteker, kjer se ukvarjajo s psihosocialno podporo in pomočjo pri prekomerni rabi tehnologij, javnost še posebej osveščajo o najpogostejši obliki nekemičnih zasvojenosti – igranju računalniških oziroma video iger. Glede na raziskave prejšnjih let, naj bi te igrala skoraj tretjina mlajših od 18 let.

»Zasvojenost z digitalnimi tehnologijami je v porastu. V Sloveniji približno 10 do 20 odstotkov mladih uporabnikov spada v ranljivo skupino, ki je posebej dovzetna za razvoj zasvojenosti. Pomembno se je zavedati, da lahko ima težave zaradi prekomerne rabe spleta vsak posameznik, so pa za razvoj zasvojenosti bolj dovzetni osamljeni in sramežljivi mladostniki z nizko samopodobo. Raziskave so pokazale, da bi naj bilo v Sloveniji s spletom zasvojenih nekaj več kot 2 odstotka mladih in naš cilj je, da jim pomagamo pri vzpostavljanju uravnotežene rabe,« razlaga Tjaša Antolič iz Centra Šteker.

Lepljiva mreža medmrežja

Spletne igre običajno vključujejo tudi komunikacijo med igralci, ki se ne poznajo. Doživetje torej obenem predstavlja priložnost za sklepanje novih prijateljstev in grajenje socialne mreže. Velikokrat pa ta socialna mreža nadomesti pristne človeške odnose in mladostnika popelje v virtualni svet, kjer je vsemogočen in nepremagljiv, predvsem pa čuti potrebo, da je tam vsak dan dlje. Predvsem oglaševanje spletnih iger je neusmiljeno in mimo nadzornih institucij, opozarjajo v centru. 

Najpogostejši znaki, ki kažejo na to, da bi otrok lahko bil zasvojen z igranjem iger, so:

- Oslabljen osebni nadzor nad igranjem (na primer začetek, pogostost, intenzivnost, trajanje, zaključek, kontekst)

- Povečana prioriteta igranja do te mere, da dejavnost prevlada nad ostalimi življenjskimi interesi posameznika in dnevnimi aktivnostmi

- Nadaljevanje ali stopnjevanje igranja kljub negativnim posledicam

 »Pri tem je pomembno upoštevati, da lahko o zasvojenosti govorimo, ko tovrstno vedenje traja več mesecev, že prej pa lahko nastanejo škodljive posledice prekomernega igranja (nasilje, zapiranje vase, poslabšanje delovnega ali šolskega uspeha,…), « razlaga Andreja Domajnko, strokovna delavka na Centru Šteker.

Pomoč zdaj na voljo tudi v Pomurju

Psihosocialna pomoč in podpora mladim pri prekomerni uporabi digitalnih tehnologij je zdaj brezplačno na voljo tudi pri nas.

Od letos imajo namreč osebe in svojci, ki se srečujejo z tehnološko zasvojenostjo in prekomerno rabo digitalnih tehnologij, na razpolago svetovalnico Centra Šteker, locirano v prostorih soboškega MIKK-a. 

Program Društva IndiJanez se osredotoča na več različnih podpodročij zasvojenosti, in sicer na škodljivo rabo interneta na splošno, socialnih omrežij, mobilnega telefona, tablic, televizije, računalniških in online iger, iger na srečo ter spletne pornografije.

Gre za prvo tovrstno svetovalnico na tem delu Slovenije. Uporabniki se v program vključujejo samoiniciativno, pripeljejo jih starši ali napotijo ustrezne ustanove, na primer CSD, NIJZ, zdravstvene ustanove, šole ali domovi. 

 »Pri našem delu smo zaznali potrebo po nudenju pomoči pri prekomerni rabi digitalnih tehnologij tudi v drugih krajih, zato smo poleg svetovalnice v Mariboru v letošnjem letu vzpostavili še svetovalnico v Murski Soboti. Brezplačno svetovanje bodo lahko koristili otroci, mladostniki, kot tudi njihovi starši in drugi odrasli, ki imajo težave s prekomerno rabo interneta, pametnih telefonov in ostalih sodobnih tehnologij. Trenutno smo edini, ki nudimo celostne dejavnosti na področju preprečevanja zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami v severovzhodnem delu Slovenije,« doda Andreja Domajnko.

Novo svetovalno enoto bodo podrobneje predstavili jutri v prostorih Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota (MIKK), na novinarski konferenci, ki se je bo udeležil tudi župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek. Več o programu Centra Šteker lahko sicer izveste tukaj.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bb11 (nepreverjen)

Kda moja 6 vr štej knjigo je to hobi, kda pa ge playstation drkan 2 vre pa san odvisen

ShneakyMan (nepreverjen)

Kaj ti rabijo igrice ko pa mas reddit in jazjaze
Frisne jazjaze

Starejše novice