V okviru projekta Hrana ni za tjavendan si za zmanjševanje odpadne hrane prizadeva tudi kar enajst pomurskih vrtcev in šol.

Program Ekošola v sodelovanju s podjetjem Lidl Slovenija v okviru trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet v letošnjem šolskem letu nadaljuje s projektom Hrana ni za tjavendan.

Projekt poteka že četrto leto zapored, namenjen pa je ozaveščanju o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujanju praktične uporabe neporabljenih prehrambnih izdelkov. 

Število sodelujočih izobraževanih ustanov vsako leto narašča, letos jih sodeluje že 96, od tega 32 vrtcev, 49 osnovnih šol in 15 srednjih šol, vključenih v program Ekošola. 

Med prijavljenimi je tudi kar 11 izobraževalnih ustanov iz Pomurske regije, in sicer Vrtec Murska Sobota, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci - Enota Vrtec Črenšovci, OŠ Gornji Petrovci - VVE Jurček, Vrtec pri OŠ Sveti Tomaž, DOŠ Prosenjakovci/KÁI Pártosfalva, OŠ Cankova, OŠ Tišina, OŠ Šalovci, OŠ Sveti Jurij Rogašovci - POŠ Pertoča, OŠ Ivanjkovci in Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci. 

Za manj zavržene hrane tudi s knjižico in filmi

Sodelujoče ustanove bodo v okviru projekta zastavile uporabne rešitve s ključnim namenom zmanjševanja količin zavržene hrane. 

Otrokom bo pri nalogah tudi letos pomagala privlačna knjižica Gospa Kuhla, ki bo vrtčevske otroke in učence prve triade osnovne šole skozi zgodbo in s praktičnimi nalogami usmerjala ter predstavljala pomen in načine odgovornega ravnanja s hrano. 

Za dijake srednjih šol so medtem pripravili drugačen izziv, ki se je že lani izkazal za izjemno uspešnega. Na temo ustreznega ravnanja z zavrženo hrano bodo namreč morali po svojem scenariju posneti kratek filmček

Rezultati niso izostali

Projekt Hrana ni za tjavendan letos poteka četrto leto zapored. Kot ugotavljajo v programu Ekošola, se največji učinek pri ravnanju z zavrženo hrano izkazuje prav pri tistih šolah, ki v projektu sodelujejo že vsa leta. 

Na teh šolah namreč redno opravljajo merjenja količin zavržene hrane, na podlagi rezultatov pa nato mentorji in učenci pripravijo ustrezne ukrepe, ki jim skozi šolsko leto sledijo. 

»Projekt naslavlja predvsem odgovoren odnos do hrane pri otrocih in mladostnikih – ti s svojim obnašanjem vplivajo tako na svoje vrstnike kot na starše. Veseli smo, da se vsako leto v projekt vključi več šol, veliko je tudi takšnih, ki v projektu sodelujejo več let zapored. Šole že intenzivno delajo na projektu, izvajajo meritve količin zavržene hrane in načrtujejo aktivnosti, ki jih bodo izvedle v drugi polovici šolskega leta,« je povedala Tina Hribar, vodja projekta Hrana ni za tjavendan pri programu Ekošola.

Tako so prepričani, da bodo šole tudi letos zabeležile dobre rezultate o zmanjšanih količinah zavržene hrane in da bodo pripravile dolgoročne aktivnosti za vzpostavitev pravega, bolj zdravega odnosa do hrane.

Komentarji (6)

Werther (ni preverjeno)

Odličen pristop! Pohvalno!

Zavedni (ni preverjeno)

Kaj so delali do sedaj? ??

In reply to by Werther (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

A brez te akcije so pa vse ta metali ali kak?

Boteer (ni preverjeno)

Vprašajte HACCP.

gost123 (ni preverjeno)

...čisto enostavno...v vseh podjetjih kuhinja, zaposleni odnašajo hrano! S tem se znižuje odstotek oz. procent oddane hrane za pomije. Vprašajte kuharico kdo vse hrano odnaša domov!

Zavedni (ni preverjeno)

Celotne družine brezplačna prehrana.

In reply to by gost123 (ni preverjeno)

Starejše novice