Nova, strožja pravila bi za Pomurce lahko pomenila, da zdravstvene storitve niso več enakovredno dostopne za vse državljane.

Z novembrom so namreč začele veljati nekatere novosti na področju zdravstva, ki Pomurce še bolj oddaljujejo od zahodne Slovenije. Že res, da lahko pacienti še vedno sami izbirajo, kje se bodo zdravili, vendar po novih pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja, zdravstvena blagajna ne krije več potnih stroškov. To pomeni, da imajo pacienti pravico do reševalnega prevoza in povračila potnih stroškov le do najbližjega izvajalca storitev glede na svoj kraj bivanja.  

Pomurski poslanci bodo šli do konca

Pomurci so se s težavo že obrnili na svoje poslance, tudi na predsednika državnega zbora, ki je včeraj v Murski Soboti odprl svojo poslansko pisarno. 

"Človek, ki živi v Pomurju, ima popolnoma enako pravico, da pride do najbolj kvalitetne storitve na področju zdravstva kot kdorkoli, ki živi v Mariboru, Ljubljani in naloga države je, da to omogoči,” pravi Dejan Židan, predsednik Državnega zbora.

Nekaj korakov na to temo je že bilo narejenih, nekateri od njih naj bi bili tudi uspešni pravi Židan in dodaja, da bodo pomurski poslanci vztrajali do konca, “če bo potrebno tudi na ta način, da se spremeni zakon." 

Primer:

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pacientu – recimo iz Pomurja, ne bo več v celoti kril potnih stroškov za pot v ortopedsko bolnišnico Valdoltra v Ankaranu, če lahko enake zdravstvene storitve dobi bližje svojemu kraju bivanja. Nič drugače ni v primeru, če so pri najbližjem izvajalcu daljše čakalne dobe kot drugje. Če se pacient odloči, za zdravljenje pri oddaljenem zdravniku, bo upravičen do povračila stroškov le do najbližjega izvajalca, razliko krije sam.

A Edith Sapač Žižek, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota, se sprašuje, kako naj pacient iz Pomurja pride v Valdoltro ob sedmih zjutraj z javnim prevozom, če ga ni.

Vožnjo do Ljubljane si bo plačal sam

Eden od Pomurcev, ki ga bodo spremembe udarile po žepu je tudi Darko Fujs, ki mu je zdravstvena blagajna vse do lanskega novembra krila stroške prevoza do Ljubljane, kjer mu izdelujejo novo nožno protezo. Z vlakom ali avtobusom namreč ne more na pregled.

"Na avtobusno postajo pridem, za Sočo moram vzeti taksi. Peš ne moram tja, ker doma komaj dvajset metrov peš naredim. Brez leve noge sem, pa še desno imam poškodovano," pravi Fujs. 

Po novih pravilih bo moral Fujs izvajalcu nenujnih sanitetnih prevozov za vsako vožnjo plačati po 50 evrov iz lastnega žepa. Lani je denimo bil zaradi izdelave nove nožne proteze v Ljubljani skoraj dvajsetkrat.

Olajšali so jim dostop do zdravstvenih storitev

Zdravniki so vrsto let predvsem starejšim in socialno ogroženim bolnikom iz odročnejših krajev z nenujnimi sanitetnimi prevozi olajševali dostop do zdravstvenih storitev. Zdaj pa so z novelo pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja torej kriti le stroški poti do najbližjega kraja zdravljenja določene bolezni. Že do zdaj pa so za odobritev prevoza veljali le zdravstveni razlogi. 

"Noben predpis s področja zdravstvenega zavarovanja ni določal, da je socialni razlog, torej socialni status zavarovanca ključen za odločitev za prevoz," pojasni Martina Copot iz Območne enote ZZZS Murska Sobota.

Zaradi novosti podjetja odpuščajo delavce

A novela in z njo strožji nadzor sta med zdravniki povzročila preplah, saj se je število nenujnih prevozov očitno zmanjšalo. To pomeni tudi manj dela za izvajalce nenujnih prevozov. Kot so nam nekateri povedali po telefonu, se je število prevozov prepolovilo. Eno od pomurskih podjetij je tako moralo odpustiti že skoraj polovico svojih šoferjev. 

Prevozi tudi ob vikendih in praznikih

Kljub temu na zavodu za zdravstveno zavarovanje pravijo, da se je pravica do nenujnih prevozov pravzaprav razširila, saj je do zdaj veljala le ob delovnikih.

"Lahko se izvaja 24 ur, vsak dan, tudi v soboto, nedeljo in pa praznike," pojasnjuje Ivan Tibaut, direktor Območne enote ZZZS Murska Sobota.

Za koga nova pravila ne veljajo?

Vendar pa je pomembno poudariti, da nova pravila ne veljajo za bolnike, ki so zdravljenje v Ortopedski  bolnišnici Valdoltra, na Onkološkem inštitutu Ljubljana, na URI Soča in v vseh psihiatričnih bolnišnicah začeli pred 1. novembrom 2018 in morajo še vedno hoditi tja na kontrolne preglede.

S spleta

Komentarji (72)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ažbz (nepreverjen)

Najprej pišete kako si bo moral bolnik sam kriti stroške prevoza do URI Soča, potem pa v zadnjem odstavku....??
" Vendar pa je pomembno poudariti, da nova pravila ne veljajo za bolnike, ki so zdravljenje v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, na Onkološkem inštitutu Ljubljana, na URI Soča in v vseh psihiatričnih bolnišnicah začeli pred 1. novembrom 2018 in morajo še vedno hoditi tja na kontrolne preglede."

čarni vrag (nepreverjen)

Prešti si še enkrat in vklopi možgane. Za tiste, ki so začeli z zdravljenjem pred 1.novembrom 2018 veljajo še stara pravila. Sicer pa je organizacija slovenskega zdravstva še najbolj podobna norišnici. Tako mora moja znanka operirati krčne žile na nogi. A glej ga vraga. V M. Soboti bi morala čakati kakšno leto. Lahko pa gre v Izolo, kjer bo na vrsti čez en mesec. A ne samo to. Operiral jo bo doktor iz M. Sobote. Zdravstvena zavarovalnica pač razdeli število operacij po svoji presoji. Seveda običajno izvisijo bolj oddaljeni ruralni kraji kot je Prekmurje, Koroška in Bela krajina. Zato soboški doktor ne sme operirati v M. Soboti ampak se mora peljati v Izolo, kjer operira bolnico iz M. Sobote. Kaj bolj norega si je težko zamisliti.

In reply to by Ažbz (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Se podatek za bolnisnico Rakican : cakalne dobe za operacijo krcnih zil Zelo hitro 0, hitro 200 dni, redno 204 dni.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

sedonja (nepreverjen)

DF ....... Kak dugo si pa čakal in kje na lobotomijo tvoje nore glave 900 dni ?

In reply to by DF (nepreverjen)

Senčnik (nepreverjen)

Čakaln doba za operacijo krčnih žil je točno 1leto..

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Kaj hoces povedati, da podatki Bolnisnice Rakican na internetu niso tocni???????? Odkod tebi podatek tocno eno leto????? Razlozi!!!!!!!

In reply to by Senčnik (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

V M. Soboti bi morala čakati kakšno leto.

Jaz sem napiso kakšno leto. A je kakšna velka razlika med enim letom in 204 dni?

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Je velika. Dokazal sem ti laz. Tudi v Izoli je cakalna doba za hitro 90 dni, ostalo veliko daljse kot v Rakicanu. 90 dni je tri mesece in ne en mesec kot ti lazes. Vse pises na pamet.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Ažbz (nepreverjen)

Ti vklopi možgane, ker človek v članku se je že zdravil pred 1.11.18 v URI tako, da za njega tude velajo stara pravila....in ne mešaj jabolk in hrušk, članek govori kritju stroškov prevoza z reševalnim vozilom.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Senčnik (nepreverjen)

Saj ji ni MUS.če hoče pa lahko gre tja..pozabi potne stroške in to je to..ne gre v Izolo ampak v Lucijo, kjer jo bodo prijazno sprejeli...vem po lastnih izkušnjah...dr.pa operira to v privat ordinaciji...če dr.hoče,zakaj pa ne..vsak evro prav pride..

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Operacijo plača zdravstvena zavarovalnica. Zdaj kje je to točno sploh ni važno. Izola, Lucija itd.

In reply to by Senčnik (nepreverjen)

lane moje (nepreverjen)

DA BO VSE PO ZAKONU !!!

> Pravice do zdravstvenih storitev > Prevoz z reševalnimi in drugimi vozili
Prevoz reševalnimi in drugimi vozili
Kdo je upravičen do prevoza
Do prevoza z reševalnimi in drugimi vozili so upravičene zavarovane osebe.

Kdaj je zavarovana oseba upravičena do prevoza z reševalnimi in drugimi vozili
Zavarovana oseba ima pravico do prevoza z reševalnimi in drugimi vozili, kadar iz zdravstvenih ali drugih razlogov ni mogoče opraviti prevoza z javnim prevoznim sredstvom. Ti prevozi so:

nujni prevozi, ko je potrebno zagotoviti čimprejšnjo zdravniško pomoč in preprečiti najhujšo možno posledico za življenje ali zdravje zavarovane osebe, za zdravje drugih in v vseh primerih, ko zavarovana oseba potrebuje takojšnje nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč;
prevozi, ki niso nujni, ker ne gre za reševanje življenja ali prevoz zaradi nujnega medicinskega posega, ampak za prevoz nepokretne zavarovane osebe do zdravstvenega zavoda ali zdravnika in nazaj ali prevoz osebe na in z dialize;
v primeru, ko bi bil prevoz z javnim prevoznim sredstvom lahko škodljiv;
prevozi zavarovane osebe s spremstvom zdravstvenega delavca.
Nujni prevozi vključujejo tudi reševanje poškodovanih zavarovanih oseb z gora, morja, voda in jam in njihov prevoz do najbližjega zdravstvenega zavoda, ki lahko zagotovi ustrezno medicinsko pomoč. Nujnost reševanja in prevoza mora potrditi zdravnik, ki je sodeloval pri reševanju poškodovanca, ali zdravnik, ki ga je sprejel na zdravljenje.

Pravica do prevoza je zagotovljena le od stalnega prebivališča zavarovane osebe do najbližjega ustreznega izvajalca zdravstvenih storitev in nazaj.

Način uveljavljanje pravice do prevozov z reševalnimi in drugimi vozili
Zavarovana oseba lahko uveljavi pravico do prevoza, ko njen osebni zdravnik ugotovi, ali je le-ta potreben in utemeljen. V tem primeru osebni zdravnik izda ustrezno listino (Nalog za prevoz). V primeru, da gre za prevoze na dializo in z dialize ali ko je potrebno zavarovano osebo premestiti v drugo bolnišnico ali iz bolnišnice v zdravilišče, iz bolnišnice ali zdravilišča na dom glede na njegovo zdravstveno stanje ali od specialista na dom, lahko listino za naročilo prevoza izda napotni zdravnik. Nujni prevoz sme odrediti tudi drug zdravnik, ki potrdi nujnost prevoza na listini za odreditev prevoza z reševalnim vozilom. Nujnost prevoza lahko potrdi tudi zdravnik, ki je po opravljenem prevozu prevzel zavarovano osebo v zdravljenje.

V primeru, da zavarovana oseba ali njeni svojci oziroma kdo drug v njenem imenu naroči prevoz z reševalnim vozilom, mora stroške prevoza poravnati sama. Povračilo stroškov pa lahko v tem primeru zahteva od Zavoda, če zdravnik, ki jo je prevzel v zdravljenje, ugotovi, da je bil prevoz nujen in ji o tem izda potrdilo.

Pravna podlaga
Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju
Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja
Vloga in priloge
Zavarovane osebe pravico do prevoza z reševalnimi in drugimi vozili uveljavljajo s kartico zdravstvenega zavarovanja in listino Nalog za prevoz (Obr. NLG/3)

V primeru, da je zavarovana oseba nujni prevoz plačala in ji je zdravnik, ki jo je sprejel na zdravljenje izdal potrdilo, da je bil prevoz nujen, lahko zahteva pri območni enoti oziroma izpostavi Zavoda povračilo stroškov prevoza. Pisni vlogi je potrebno priložiti račun za opravljeno storitev ter potrdilo zdravnika, ki je osebo sprejel na zdravljenje, da je bil prevoz nujen.

Obrazec za uveljavljanje povračila stroškov reševalnega prevoza

Upravna taksa
Takse prosto.

Predvideni rok za odločitev
V primeru, da je zavarovana oseba nujni prevoz plačala in naknadno vložila vlogo za povračilo stroškov je skladno z Zakonom o splošnem upravnem postopku potrebno izdati odločbo in jo vročiti stranki najpozneje v enem oziroma dveh mesecih od prejema popolne vloge, odvisno od zahtevnosti postopka.

Podatki o dostopnosti služb ZZZS
Območne enote in izpostave ZZZS

Dodatne informacije in publikacije
Pogosta vprašanja in odgovori
Seznam izvajalcev zdravstvenih storitev

VIR ;https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/pravice_zdravstveni…

Sraka (nepreverjen)

Glavno ka mo placuvali..
Vsi bi samo neka kasejrali,ka pa dobimo zato?

butalec (nepreverjen)

Ka pa te "pravica do svobodne izbire zdravnika"?
Vej pa te jo naj ukinejo!!!
Sicer pa, glavno, ka so njin šle plače gor, vse drugo je irelevantno. De narod že plačal!
Trbelo bi razpistiti vse Ministrstva, Zavode za.., agencije, direkcije,... in uvesti enoga pametnoga prisilnoga upravnika.
Dragi moji, mi smo gotovi!!

afta he (nepreverjen)

Glavno da plačujemo, dobimo za to pa vedno manj ali nič. Nazadnje bodo še predpisali koliko krat boš lahko šel k zdravniku, kar bo več si plačaj sam.

Drago Flisar (nepreverjen)

do toga je že skoraj prišlo

In reply to by afta he (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Te institucije vse vzgat, pa ovi kteteni resno delajo proti svojemu narodu kateri jih bogato placuje.. Prekmurci ne jim dovolit da nam dan za dnem jemljejo zivljenja,
Benzin pa farcajg v roke pa vse te ustanove vzgati, te barem nede nihce imel kaj od tega...
Vezbajte, pic. vam mat.

butalec (nepreverjen)

afta he, ne vem, kak ti naj odgovorim ..... oba veva, da polovica ljudi oblega ambulante za nigdi nika!
Pa nova moda - iden na urgenco - se je pri narodi tudi odlično prijela!

afta he (nepreverjen)

Tistemu naj kar doktor izstavi račun. Sem bil prepričan, da se obišče zdravnika za resnejše stvari. Mogoče tisti, ki jim ni do dela, ali pa se hodijo v čakalnice segrevat. Da zaključim, po moje so to varčevalni ukrepi na nepravem mestu.

In reply to by butalec (nepreverjen)

Kekec3123123 (nepreverjen)

Pozabili ste še omeniti, da Rakičanska bolnica nudi čedalje manj storitev. Počasi bo tako, da ko si boš malo vrezal prst boš moral v maribor, če si ne boš vrezal prsta takrat ko je njihov delovnik ...

Kekec3123123 (nepreverjen)

Še nekaj glede funkcionalnosti novic na tej strani. V primeru, da nisi registriran na tem portalu, in želiš objaviti komentar, in si vpisal svoj "nickname", kateri je že zaseden, ti to sporoči šele na novi strani, obrazec je prikazan spodaj pod dinamično prikazanimi novicami, in ker se te dodajajo sproti, kakor se pomikaš navzdol, ni variante da bi poprpavil svoj nickname in oddal oglas, brez da bi se vrnil na prejšnjo stran ... Predlog za izboljšanje...

zoro05

Pozdravljeni. Tudi meni je bil vzet nickname, pa sezaradi te kraje moram vedno na novo prijavljat.

Žal mimje enih kar

In reply to by Kekec3123123 (nepreverjen)

zoro05

Pozdravljeni. Tudi meni je bil vzet nickname, pa se zaradi te kraje moram vedno na novo prijavljat.

Žal mi je enih takih ( nebi šimfal)

In reply to by Kekec3123123 (nepreverjen)

zoro05

Pozdravljen Zoro05, z enakim nickom

Isto javlja tudi meni. Ko sem se prvič prijavil, ni bilo javljeno, da je nick že zaseden, no kere se je prej prijavo, ne ven, samo če je bilo zasedeno, nebi smel sprejeti še enoga. Se strinjate? Rejsan blesavo, se prijavite vi, te se moren še ges, pa še javi, ka je nick že zaseden.

lp hehe zoro05 hehe

In reply to by zoro05

PACIENT (nepreverjen)

Privatno podjetje je zapustilo večje število šoferjev zaradi izkoriščevalskoga odnosa šefa do delavcov, nej pa zaradi manjšega obsega dela. Kelko smo pacienti lejko vidli na lastne očij, jih je šef izkoriščal, delali so po 15 ur, on pa udri brigo na veselje po dopustaj pa tak!! Napuno je kombi, pa vsakoga ekstra skasejral, zavod pa to gor ne prijde.

Zavedni (nepreverjen)

Kaj briga BIROKRAT PARAZITE..KAJ SE DELA...GLAVNO DA ŠIHT MINE IN MESEC OKAULE PRIJDE..PA PLAČA.

In reply to by PACIENT (nepreverjen)

Marko - markec (nepreverjen)

Potrebno je ta bedasta pravila ali zakon, dati v presojo Ustavnomi sodišči RS, garantiram vam, da bo ta zadeva tam 100% padla ne samo to oškodovanci še bodo upravičeni do odškodnine, de ne govorim o Evropskem sodišču. Kje so imeli pamet ljudje, ki so to sprejemali glavna pri tem je mag. ANA VODIČAR to je tako očitna diskriminacija da bolj ne more biti. Omenjeno gospo VODIČAR sem z dopisom 13. novembra 2018 opozoril na te očitne nepravilnosti njen odgovor ni vreden da bi ga navajal, kratko malo zavaja, laže za njo je Slovenija samo Ljubljana in bližnja okolica.
Gre za odgovornost teh blesavih ljudi ki si lahko dovolijo sploh kaj takega sprejeti. Dokler bomo vsi v Sloveniji plačevali isto tako dolgo moramo imeti možnost, da sami odločamo kje se bomo zdravili. Ne zdrži nikakor, da je Bolnica M. Sobota na istem strokovnem nivoju kot recimo UKC Ljubljana, Valdoltra itd, po nobenih kriterjih to ne more ni in NIKOLI ne bo primerljivo.
Zastonj nam 100 let priključitve Prekmurja k Sloveniji in veličastne proslave in celi cirkus okrog tega z Kučanom na čelu (kot vodjem org. odbora) če se po drugi strani tako norčujejo iz nas. NE RABIMO PROSLAVE IN VSEGA CIRKUSA OKROG TEGA, POSKRBITE DA BOMO PREKMURCI VSAJ PO PRAVICAH ENAKOPRAVNI IN ENAKOVREDNI Z SLOVENIJO.

krumpič (nepreverjen)

Pomurski poslanci ,do se vlače posrali ne pa kaj dosegli .Nobeden poslanec ni naredil niti kaj dosegel za Pomurje za to ne mečite peska ljudem v oči .Napihnjeni Horvat in vsi ostali so tam samo za svoj TR na banki nič drugo .

vidocq (nepreverjen)

Gospod Horvat pa je resnično z Židanom vred postal sramotilo pomurcev , Horvat pa ima doma v svoji občini dobesedno hobotnico , ki se je vsi bojimo in se je moramo bati in potem še v tako pobožni stranki se nahaja in krmi celo slovenijo

In reply to by krumpič (nepreverjen)

Bog i batina (nepreverjen)

Premije za zdravstveno zavarovanje pa gor.... krijejo pa vedno manj... dobrodošli v raju, ki nam ga ustvarja naša leva vlada....glavno da ni desna ker levaki so najbolj pošteni ljudje na svetu...ni tako debeli pofukanec??? Golazen leva socialistična dobrodošli v Slovenezuela!!!

brum (nepreverjen)

Majster boj srečen ka je lejva vlada. Če bi bila desna bi zdaj zdravstvo že bilo totalno v privatnih rokah in bi sami plačevali dosti več, nej samo prevoze. Bi te pustili pred vratami bolnice crknoti, če nebi meo zdravstvenoga zavarovanja tak kak se tou dela v drugih državah ge vlada desnica. Pri nas te fala bougi še ne pistijo crknoti, če prideš na urgenco brez zavarovanja in si v smrtni nevarnosti. Tak ka ti samo dale navijaj za tej tvoje desnake. Boš vido kak boš na tenci fučko, če de še gda ta golazen na oblasti.

In reply to by Bog i batina (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Boš vido kak boš na tenci fučko, če de še gda ta golazen na oblasti.

To ka imenuješ drugače misleče sodržavljane golazen pove, ka si pravi levičar. Ka te je nej sram? Si mogoče gor zraso v šumi? Skupaj z debelim fuknjenim? Sicer so pa tvoji malo starejši vzorniki probali to golazen iztrebiti. O tem priča več kot 600 množičnih grobišč po celi Sloveniji.

In reply to by brum (nepreverjen)

Strijc Džouže (nepreverjen)

Levi so znani po tem da imajo radi denar, ki ga ustvarjajo drugi...sami pač tega niso sposobni....

DF (nepreverjen)

In kako ga ustvarjate desni????????????? S PRODAJO ( za drobiz ) TEGA, KAR SMO LEVI ZGRADILI IN NAPRAVILI!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by Strijc Džouže (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Čuj ti fuknjeni, nej smo vsi budale. Od leta 2008 imamo v Sloveniji leve vlade, razen eno leto. Prodale pa so NLB, NKBM, letališče Brnik, Cimos, Merkator, Žito, portoroške hotele itd. Zdaj prodajajo še Terme Lendava. Za las je falilo pa bi prodali Telekom, za menje ka je vrednost bakra v Telekomovih kablih. Specialnost levičarov je prodaja po smešnih cenah. Tako so NKBM prodali za 200 milijonov, sanirali smo jo pa z 800 milijoni. Bratuškova pa se s to katastrofo še hvali.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Glih pravi se oglasas. Kaj ti mislis, da je Slovenija nastala leta 2008 ??????? Kdo je sprejel zakon o denacionalizaciji in cerkvi in ljudem, ki nikoli niso videli Slovenije, podaril cetrt slovenskih gozdov in veliko zgradb ter druge zemlje??????????? DEMOS - desnicarji!!!!!!!!!! Kdo je napisal in sprejel Jazbinskov zakon o prodaji druzbenih stanovanj za 10 % vrednost stanovanj in s tem povzrocil deset milijardno skodo Sloveniji????????? DEMOS- desnicarji!!!!!!! Ko je prodal Tobacno tovarno Ljubljana, Slovensko industrijo jekla, ........... za drobiz?????? DEMOS - desnicarji. Kdo je pod mizo prodal Mercator Bavcarju in Srotu??????? Janez Jansa!!!!!!!!!!!!! Kdo je napravil bancno luknjo in tajkune??????? Janseva vlada v letih 2006 do 2008 - sami trdi desnicarji ( nekdaj komunisti )!!!!!!!! Kdo je zadolzil Slovenijo v stirih letih za vec kot 21 milijard evrov??????????? Janseva vlada v letih 2004 do 2008!!!!!!!! Banke smo prodali po nalogu in zapovedi EU in kapitalistov. Saj ste ravno desnicarji tisti, kib ze od zacetka drzave Slovenije vpijete: VSE PRODATI IN TUJI LASTNIK JE BOLJSI KOT DOMACI!!!!!!!!! Pokojni Pucnik je ze na zacetku trobil: kar ste vi napravili, bomo mi prodaoli!!!!!!! Upam trditi, da bi za Slovenijo bilo veliko bolje, ce Bratuskove ne bi nikoli bilo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si izgleda rejsan fuknjeni. Janševa vlada je povečala dolg Slovenije samo za eno milijardo. Nemam slab spomin a se ne spomnim, da bi Pučnik bil tako neumen, da bi govoril, da bodo vse prodali kar smo mi napravili. Če že pišeš, piši realno, saj smo nej vsi fuknjeni kak ti trdiš o sebi.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Na Googlu imas dolg Slovenije po letih. Poglej podatke! Uradne! Ne od Janseve televizije! Preberi si kaksen blog Jansevega ministra Damijana in bos izvedel resnico. Pucnik je zaradi sovrastva marsikaj izrekel Kucanu. Samo njegove male sovrazne oci si moral videti in ti je bilo vse jasno.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Marko - markec (nepreverjen)

DF dovoli, da te podučim: Obstaja evidenca dveh dolgov eno je takoimenovan dolg država, drugi pa je splošni dolg ki sestoji iz državnega dolga + dolg prebivalcev v glavnem zasebni dolg. Važen in vse povsod po svetu se beleži dolg država in ta je važen ker drugi dolg je moj dolg in tvoj dolg itd. , tega še nikomur niso odpisali veš da si moral sam tako kot jaz vrniti z dobrimi obrestmi. Torej gledaj strogo DOLG DRŽAVA vse ostalo je zavajanje.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

V cigavi lasti so bile takrat banke, podjetja, agencije, ........... kaj to ni drzava? Na gospodarjenje in ravnanje ljudi v veliki meri vpliva vlada! Tudi zakone pise vlada. Kdo vzpodbuja zadolzevanje? Zakoni , poceni posojila za tajkune in draga za drzavo, ....... Po kaksni obrestni meri je najemala posojila Janseva vlada, po kaksni Cerarjeva vlada? Poglej malo te podatke! Da o katastrofalni vladi Pahorja ne govorim. In za " nagrado " ga desnicarji izvolite za predsednika drzave.

In reply to by Marko - markec (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Vsaj za drugo Janševo vlado je znano, da je povečala državni dolg (ne javni oz. "privatni", kar ti itak mešaš skupaj) za slabih 800 mil. evrov. In to za časa velike krize. Bratušekova kot naslednica... je naredila dolga za 7,8 mlrd, tudi v primerljivem času... Dobro, odpišemo ji lahko nekaj milijard za pokrivanje bančne luknje, katero pa so v veliki meri... povzročili levi bankirji in bodimo pošteni, nekaj tudi naivni cerkveni "finančniki". Veliko ostalega... je šlo za kupovanje socialnega miru, kar je v veliki meri delal seveda tudi Pahor. Da smo izšli iz krize je seveda zaslužna tudi njena vlada, ampak, če ne bi nastopile boljše gospodarske razmere po svetu... bi morda končali kot Venezuela. Že zaradi stalnega najemanja kreditov, v začetku res dragih (ampak o tem ne odloča Janša, dragi moj DF, ampak finančni trgi oz. njihovo zaupanje v nas), potem pa so se tudi pocenili. Pač zakon... trga!

Kar se tiče denacionalizacije: kar se je ukradlo, se je moralo vrniti. To je tako simpl oz. preprosto, da je odveč pisati samo še en stavek.

Zakaj pa smo izvolili desničarji Pahorja, kar je res, pa sem ti že razložil: zdaj če tega ne razumeš, si res fuknjen do amena, pa ne zameri: kot prvo, je eden MORAL biti izvoljen. Kot drugo, levi so volili Türka, nam pa on ni pasal, zato smo volili Pahorja. Torej manjše zlo. Pa bodi pošten, vsaj enkrat: za predsednika bi v drugem krogu hipotetično kandidirala Janša in Tonin. Mi bi navijali seveda za Janšo... ti bi kar tekel na volišče, pa še na tisoče tebi podobnih, da bi volilo Tonina, samo, da Janša ne zmaga. Če tega ne bi storili... bi bil Janša izvoljen. Vidiš, tako preprosto je to, razen izgleda zate?

To glede zdravstva oz. plačevanje prevozov... pa je res katastrofa. Stalno so eni prebivalci Slovenije tepeni, torej mi, Belokranjci, nekaj Korošci zaradi izredno slabih prometnih vez, pa Notranjci... in še bi se našlo. In vi kar volite... leve vlade... oups, pomota, tudi za te zadnje zdravstvene ukrepe je kriv seveda Janša. Živel Janša, kaj bi birez njega. Saj še DF ne more brez, da ga ne bi omenil v vsakem pisanju, he, he...

In reply to by DF (nepreverjen)

Telo (nepreverjen)

Truplo, majster, probaj razmite eno stvar: desničarski corpo-fašo-neoliberlaci nedo NIKDAR delali v korist maloga človeka (tebe pa mene), ker je njihovi ideologiji imanentno, ka delajo v prid kapitala in podjetji za bombončke, ka dobijo od lobistov. Nemrejo delati za obej strani, žal to nejde. Zgledneš fajn kak tak, kar se da oceniti prek foruma, ale vse se mi smiliš ka si tak ujeti v ton SDS fanatizmi. Zemi si nekše knjige z osnovovami ekonomije pa ide skoz vsaj malo zgodovino teorij pa sam presodi...glede na to ka živimo v demokraciji, bi mogo tau vsaki napraviti. Poleg toga ide malo skoz od Grimsa izjave..tak očitno laže pa si zmišlavle..kak lejko tomi tipi vrvleš?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Piši, kar hočeš, ampak glavni kapitalisti so dandanes v Sloveniji več ali manj pristaši levih strank. Pa verjemi ali ne. Žal se še vedno držiš osnov ekonomije, katere so te naučili v šolah prejšnjega režima in res tam piše več ali manj to, kar trdiš in v kar ti verjameš.

Vsak je lahko v nekaj ujet... vendar v neki fanatizem pa sigurno nisem. Ker je moj svetovni nazor pač teoretično oprt v desne opcije... to pač tako izgleda. Kaj pa ti, kam si pa ti ujet?

In reply to by Telo (nepreverjen)

Telo (nepreverjen)

Tau, ka so slovenske "leve" stranke dejansko po svojon programe desne, je nej nika novoga za mene in se ge tau popolnoma zavedan. Cerar, Bratušek, LMŠ celo "rdeči" SD so za moje pojme isto oz. mogoče za kakšen odtenek menje, odvisno od stranke, neoliberalno usmerjeni kak NSi pa SDS. Zatau jih ge tuj nej vidin kak lejvo opcijo, še menje pa kak opevane komuniste.

Bole, ka san ti ščel prafti je tau, ka ne glede na tau ka si ti velki ekonomski desničar (glede na to ka si izkuso na lastni koži (kelko se spomnin s tvojga pisanja), kak je biti pri višji starosti "nezaposljiv" v ton lejpon kapitalističnon svjeti, pa še izda dale vidiš neoliberalizem kak ta pravo opcijo, si očitno resno trdoživi liberalec), je opcija SDS zabloda. Kak si sam gor prišo, dejansko so skoraj vse opicje neoliberalistične, zakoj te volit najbole gnilo, hinavsko, avtoritarno stranko ka je možno?

Btw, neje bil Jože Pučnik velki fan nemškega SPDja? Se pravi ljubitelj socialistične stranke? piše na wikipediji..dan se stavit ka je napisano blo s strani SDS samoga...tak ka ne ven kak van tau fse skup ide.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

S prvim delom se strinjam, vendar mi nekaj ne gre skupaj: politiko, gospodarsko nam vodijo več ali manj novodobni komunisti (stranka SD ima kot datum ustanovitve letnico 1920?), torej so nas oni pripeljali do tega, da smo starejši težje zaposljivi ipd... Zakaj bi bila torej SDS zabloda, ko nam ne vlada? Zabloda so leve stranke, saj enostavno povedano niso uspele! Samo poglej, koliko je korupcije (ne se slepiti, o tem obstajajo mednarodna poročila, tako da naši vrli levaki ne morejo prirejati ravno vsega), koliko je gospodarskega kriminala? Zakaj jaz hipotetično ne kradem? Ker nisem pri koritu, kot prvo, nimam prilike, to je jasno. Zakaj je toliko poročil, koliko sredstev nam odnese korupcija (po enem podatku, pred dnevi obelodanjenem na televiziji, 3.5 mlrd evrov letno), če ne bi bilo res. Zakaj za ta denar ne zgradimo še tretji tir, kakor se je slikovito izrazil Šoltes? Zakaj za ta denar bolje ne opremimo bolnic, zgradimo vsaj tistih 30 na pol podrtih in nevarnih mostov? Je za tako stanje kriva SDS, pa NSi in še katera, ko ne morejo odločati o ničemer, ker so pač v opoziciji? Zakaj se noben bančnik, pa bil levi ali desni oz. marskovski, saj je vseeno, ničesar več ne spomni in sam "bog" na nebu edino ve, kdaj bo, če sploh bo, epilog te velike kraje na sodišču?

Da se vse skrije, se na veliko govori o bančni luknji 2004-2008 in povečanju javnega (ne državnega) dolga, ker je bila v tem času pač na oblasti desna opcija. Pa se vsaj ti vprašaj, koliko pristojnosti je imela država, da bi lahko nadzirala banke, pa razne kredite podjetij ipd... En primerček: na plano je nekje mislim da leta 2009 prišel dokument, ko neko podjetje plačalo obresti, da se glavnica pač ni povečevala - pri NLB. Takrat je zaradi tega odstopil minister Lahovnik iz razloga, čemu je banka pristala na tako potezo. Če bi takratno finančno ministrstvo imelo vpogled v poslovanje bank... se to ne bi zgodilo. Predsednik uprave NLB je bil takrat Veselinović in mislim, da je tudi on "odletel". Pa čeprav... ni bil pri tistem fotokopircu, ko se je dokument kopiral.

In da ti bo še nekaj jasno: jaz sem po duši verjetno veliko večji socialist od marsikoga tule, kateri na vse pretege zagovarja komuniste. Lahko verjameš ali ne, ampak to je tvoj problem.

In reply to by Telo (nepreverjen)

Telo (nepreverjen)

Kakšni komunisti? Ka na SD je tebi komunistično? Rdeča barva? Ime? Marsikaj si lejko daš kak ime, samo če v praksi podpiraš čisto kontra ukrepe, te pač nejsi tau ka ti piše v imeni. SDS je tuj demokratska stranka, pa je v posteli z največjin nedemokraton v EU. Razmiš? Še enkrat, SD in ostale naštete stranke nejso lejve, temveč so sredinsko desne. Kda boš tau skapčo (zatau boš mogo malo prečitati kakšne osnove ekonomije), te boš skapčo par stvari.
Če se boš kda prisilo, pa šau v iz svojga mehurčka gostilniške debate, pa si prešto različne teorije ekonomov in filozofov, te boš lejko začo gledati malo bole objektivno pa na dejstva stvari, te boš mogoče lejko omilo svojo fanatično zaslepljenost. In tau ka si ti socialist po srci ti vrlen, zatu ka so socialistični elementi nujni za družbo, ka normalno funkcionera, logično najbole za navadne nepriviligerane osebe kak sva ge pa ti. Ne pozabi, premoženje se erba, nej zasluži.
Ale problem ostaja, ne vejš ka pomeni ekonomsko biti desen (ka furt spadneš na fore desnice, ka so kao za maloga človek, dejansko pa tau pač nemre biti rejsan že po defaulti in tau tudi ne skrivlejo glih kaj preveč) in iz svoje frustracije pred "komunisti" iz juge voliš 20 let že SDS, keri nejso S od socialistične stranke. Pitaj se kakšna je SDSova vizija Slovenije za 2050. Misliš ka to, ka ma vsaki dostop do izobrazbe pa zdrastva v nekši solidarni družbi, kera omogoča vzpon tudi najbole revnin in družbeno zapostavlenin oseban na družbeni lestvici? Mislin ka oba znava ka nej.

In reply to by Truplo

DF (nepreverjen)

Vera v Janseve, Grimsove in SDS lazi je v tebi prevec zasidrana, da bi ti bilo kaksna dokazana resnica to vero v lazi vsaj malo omajala. Imas pa zelo slab spomin. Pred leti si trdil, da nisi Jansev, da si na strani Novakove, zdaj si koncno priznal cigav si.Ce bi Jansa imel Jajca, bi sam kandidiral za kaksno funkcijo ( predsednik drzave, zupan Ljubljane, ........). Ker jih nima, v bitko posilja svoje " vojscake. Za prevoze ti je ze nekdo prilepil zakon. Preberi ga in videl bos, da Prekmurci niste nikjer oskodovani proti ostalim pokrajinam. A desnicarji ste ze rojeni taksni, da nasedete vsakemu populizmu. Ce bo zdravnik smatral, da je tvoje zdravstveno stanje taksno, da potrebujes prevoz, bo mirne dusei napisal nalog oziroma narocilnico za prevoz. Je pa zelo prav, da so " skoraj zdravo gospodo " prikrajsali za nenujne zastonjske prevoze. Saj sploh ne ves, da se je nekatera ta " gospoda " vozila na drzavne stroske po Nemciji, Nizozemski, Franciji in po drugih evropskih drzavah.. Preden kaj komentiras, si pridobi vsaj osnovno znanje o temi, ki jo komentiras. Ravno ta omenjena " gospoda " dela najvecjo " paniko " in lazne informacije.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Prilepi gor moje pisanje, kjer sem napisal, da sem od Novakove! In... verjemi ali ne, nisem niti neki velik pristaš osebe Janez Janša. Če ga že kje pohvalim je to zato, da vas živciram.

Če bi bilo po moje, bi se moral predsednik SDS-a že zdavnaj umakniti s funkcije in jo prepustiti npr. Logarju.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Truplo, jutri si v Mladini preberi najbolj vidne clane stranke SDS, ki so nekoc bili komunisti!!!!

In reply to by Truplo

čarni vrag (nepreverjen)

Izgleda, ka ti fuknjeni ne veš, ka so Kučanovi mentori Pučnika zaradi člankov v katerih je kritiziral komunistično politiko zaprli za 8 let. Vidiš kakšen ološ so komunisti.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Zopet Kucan???!!!! Neverjetni ste desnicarji. se 30 let po svoji smrti vas bo preganjal. Pucnik je na soocenjih za predsednika drzave proti Kucanu izgledal kot otrok iz vrtca. TEMA JE ZDRAVSTVO!!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Ti nastejem komuniste v stranki SDS?????????

In reply to by DF (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem zakoj bi naj zdaj ti komunisti iz SDS bili važni. Niti eden je nej bil kakšen višji funkcionar. Niti ne odijo na kakšen breg, kjer je spadnolo kakšnih 100 partizanov in 5 Nemcov, slavit nekšne zmage in grozit tistim ka pišejo "sovražni govor".

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Zopet ne poznas prave ( resnicne ) zgodovine. Naj ti napisem kam hodijo ti nekdanji komunisti iz stranke SDS???? In koga castijo??????????

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Predno se spet razpišeš... Čarni vrag ti hoče povedati, da desni ne zganjajo številčno podobnih maškerad, kakor tvoji komunjari npr. v Dražgošah. Tvoji komunjari slavijo dogodek, ko so ga po nekaj strelih urno ucvrli v gozd na varno, vaščane pa prepustili... na milost in nemilost Nemcev.

Še boj pohorskega bataljona ste pripisali sebi... pa je Šarh bil čisti monarhist in ne komunist.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Kaj boste desnicarji praznovali????????? PRISEGO HITLERJU??????????????? Mislim, da sta Truplo in carni vrag ena in ista oseba. Fuj in fej.

In reply to by Truplo

fdsg (nepreverjen)

RDEČI JOPIČI---kmalu bodo tudi pri nas na cesti!!

lauraas (nepreverjen)

Ene kapljice za oči 10 ml so 13 eur!!! In pravijo, da bo za paciente boljše, čez nekaj mescev ali daleč po volitvah, pa skapiramo, da smo spet na slabšem!

kepa (nepreverjen)

KATASTROFA

Marko - markec (nepreverjen)

POMURSKI POSLANCI DO ŠLI DO KONCA - piše. Kaj bodo šli do konca saj so vsi bili v vladi da se je to sprejemalo zdaj pa se nič krive delajo. Sprejemalo se je september - oktober 2018 pa so so vsi potrdili. Včeraj je točno en bolnik ki se je dal peljati v Ljubljano plačal točno 50 € s tem da je ta prevoznik peljal isto časno več oseb. EVO TO JE SLOVENSKO ZDRAVSTVO PA POLITIKA eni bodo zelo dobro na črno služili dnevno tudi najmanj 400 €.

kuna (nepreverjen)

Pa poglejmo eno drugo zgodbo. Res od konkurenčnih portalov, ampak pustimo to. Važna so dejstva:
https://www.vestnik.si/po-23-letih-bi-se-najraje-nehala-boriti-6656124
in
https://www.vecer.com/odprto-pismo-o-evtanaziji-urejam-si-cloveka-dosto…
Marsikdo bo rekel, da je izvzeto iz konteksta, ampak pri nas pojem evtanazija ne bo nikoli mogoča. Vsaj po zapisanem sodeč.
Situaciji in bolezni res nista primerljivi, ampak pri nas pojma in pomena evtanazije "ne rabimo". Oprostite, da načenjam to temo, ampak evtanazija je pri nas "zastarel pojem" (če verjamete).
Dovolj so zavarovalnice, čakalne dobe in če pogledamo prispevek od Vestnika, se kar, na aktualno veljaven zakon, skoraj samoumevno pojavi izraz "fakinizija". Pomen si obrazložite po svoje.
Mi imamo to trenutno urejeno zakonsko na drugačen način. Pa če se strinjate ali ne. Samo "poimenjovanje, pomen in izvedba" sta drugačna.
ŽAL! Pa še slabše bo.

kuna (nepreverjen)
black panter

zavarovalnice so največji lopovi

kuna (nepreverjen)

Največja napaka je zavarovalničar na čelu ministrstva.

In reply to by black panter

kuna (nepreverjen)

Pardon anomalija!

In reply to by kuna (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Sem levicar, a s tem tvojim komentarjem se popolnoma strinjam. Zivimo pac v kapitalizmu, kjer je pomemben dobicek in ne clovek.

In reply to by kuna (nepreverjen)

bonjon (nepreverjen)

Za leve, desne , debel , suhe, ekonomske pa zgodovinske znalce - prečitajte si Udbomafija - priročnik za lažje razumevanje tranzicije (Ravnikar). Leta 1995 napisano ka se je pa ka se še dogaja z našo družbo, javnim dolgom, ...JJJ jajaja Janša

1964 (nepreverjen)

Joj,joj,joj pa nekateri cele romane pisete!Komentar je kratki in jedrnati!!

Mk (nepreverjen)

Prihajamo v cas razkroja socialisticnega zdravstva pri nas, ki kot tak nikjer na svetu ucinkovito ne funkcionira. V nasi miselnosti je iz casa juge zasidrana paradigma, da je zdravljenje v celoti zastonj. Prej se bomo sprijaznili, da ucinkovito zdravljenje stane, bolje bo. Tako kot odgovorni vlagajo v preventivo (nakup dobrih zivil, gibanje itd), tako bo potrebno vlagati tudi v kurativo ( potni stroski do najboljsega izvajalca). Vse prevec ljudi placuje minimalni prispevek zase in celotno druzino in se tolce po prsih, da on placuje. Ne zaveda se pa, da znesek, ki ga na mesec placuje za celotno druzino, ne zadostuje za dan hospitalizacije v bolnisnici. Bliskovit napredek medicine s staranjem prebivalstva je povzrocil, da imamo vedno vec moznosti zdravljenja za vedno starejse prebivalstvo. Utopicno je razmisljati, da bo vec novih posegov in novih zdravil za vse vec starjsega prebivalsta stalo enako kot do sedaj. Dobro kurativno zdravljenje stane vec in na nas je, da se odlocimo ali zelimo novo fasado na hisi ali pa najboljsega zdravnika.

čarni vrag (nepreverjen)

V zdravstvu je treba izvesti deratizacijo. spoloviti vse podgane in miši, ki kradejo naš denar. Vsako leto bi se naj pokradlo vsaj 400 milijonov. Tako podjetje, ki je lastnik Mladine je dobavljalo umetne kolke po 4 kratni nabavni ceni. Direktor tega podjetja je brat šefa Nacionalnega preiskovalnega urada. Samo pri žilnih opornicah so v enem letu pokradli dva milijona. Zdaj so lopovi dosegli da Dr. Noč, ki je sodeloval s preiskovalno komisijo o žilnih opornicah, ni dobil denarja za svojo raziskavo. Zanimivo pa je, da levičarji za te lopovščine nekako ne slišijo. Mogoče so na to uho gluhi, ali pa jih žvenket denarja dela gluhe. Za njih so največji problem desničarji, Janša, sovražni govor in podobni idiotizmi. Pa ne mislite, da je samo pri nas tako. Tako je Dr. Štimac eden od najboljših hrvaških nevrokirurgov prekinil svojo kariero iz protesta zaradi korupcije, ki se dogaja v hrvaškem zdravstvu. Tako zdravniki pošiljajo ljudi v privatne klinike, kjer jih gulijo kot banane. Ljudi operirajo po pet, šestkrat zaradi težave, ki bi jo lahko rešili z eno operacijo. To so besede doktorja Štimca, ki vsaj deloma veljajo tudi pri nas.

DF (nepreverjen)

Hudic je to, ko ti nekdo neprestano brise resnico, ki si jo zapisal v komentarju, ker se ta resnica ne ujema z zavajanji v clanku. Samo poglejte v racunalnike v ZD MS v pristojni sluzbi kam vse so vozili paciente!!!!!!!

hmm (nepreverjen)

Mogoče malo kesno pišen, pa malo offtopic samo zaj komaj vidin članek. Ste opazili ka na onkološkon tričetrt pacijentov guči prekmursko ali prleško?! Meni je bilo totalno čudno. Je razlog mogoče ka na določeni den naročijo pacijente iz določene regije glih zaradi prevozov, ka si lejko delijo stroške? Majo mogoče pomurski den, štajerski den, primorski den? Ali je pomurcov z rakon 3x več kak v vsej preostali Sloveniji?!?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice