Moniko Lebar in njenega partnerja Franca Horvata iz Bratoncev je nekaj let po veselem prihodu prvorojenca doletel šok. Danes se borita za Inaya, ki zaradi avtizma sploh ne govori.

Po številnih neprespanih nočeh zaradi težav s sinom je Monika bila primorana celo zapreti Frizerski studio Metuljček, ki ga je vodila v domači vasi. Kljub temu par ni obupal, prepričana sta, da obstaja pomoč za malčka, ki bo marca letos dopolnil pet let. Toda stroški preiskav in zdravljenja v tujini so precejšnji, denarja pa ni. Tako sta se primorana zanesti na finančno pomoč dobrih ljudi.

Vprašanja brez odgovora 

Kot razlaga Monika, sta s partnerjem pred leti sklenila ustvariti dom in družino. Kupila sta hišo v Bratoncih in nedolgo zatem ugotovila, da pričakujeta prvega otroka. Veselje je bilo neizmerno, vse dokler niso pri starosti treh let Inayu postavili diagnoze avtizma. 
 

»V moji glavi so odmevale besede vaš otrok je avtist in sledila so vprašanja brez odgovora; Zakaj? Zakaj prav moj otrok? Vprašanja, ki mi niso pustila spati marsikatero noč,” se spominja Monika.

Da je z Inayem nekaj narobe, je Monika sicer opazila že, ko je bil ta star dve leti. Kot ocenjuje, se je njegov govor ustavil po tem, ko je bil cepljen s cepivom MMR, čeprav znanstvenih dokazov o povezavi med cepivom in avtizmom trenutno ni.

Pred tem je že govoril, nato pa je njegova socializacija začela slabeti, ni se odzival na svoje ime in opuščal je očesni stik. Čeprav so ji drugi govorili, da je s sinom vse v najlepšem redu, je Monika vedela, da temu ni tako. Diagnozo so Inayu naposled potrdili na Kliniki za avtizem v Mariboru, kjer ga danes tudi zdravijo. 

V iskanju rešitve

Pretresena starša sta se o avtizmu najprej morala pošteno poučiti. Po temeljitem brskanju po spletu sta odkrila Društvo za avtizem DAN, ki deluje v Trbovljah, in tam našla tudi prve informacije o preiskavah las in urina v Avstraliji.
 

“Vsak teden ima eno terapijo v Mariboru, v enem sklopu jih je deset, kar stane 500 evrov. Povezali pa smo se tudi z zdravnico Susan Hawkins, Američanko, ki dela Avstraliji, v ZDA pa ima laboratorij. Tja pošiljamo vzorce las in urina, da vidimo, kaj se dogaja v njegovem telesu. Inayevo telo se mora sčistiti, tako da lase pošiljamo v Avstralijo približno vsak drugi mesec, urin pa trikrat ali štirikrat letno,” pravi mama.

Na osnovi rezultatov preiskav je ameriška zdravnica predpisala posebno dieto, ki ne sme vsebovati glutena in kazeina, ob tem pa štiriletnik danes prejema še naravno prehransko dopolnilo, ki umirja in skrbi za čiščenje možganov. 

Zgolj za preiskave, prehrano in terapijo iz Avstralije sta starša lani morala odšteli med 10 in 15 tisoč evrov

Tudi hiša, ki je nekoč obljubljala brezskrbno, idilično družinsko življenje, je ob avtističnem otroku postala ovira, saj veliko število stopnic predstavlja nevarnost padca. S Francem sta se zato odločila nepremičnino prodati in narediti varnejši dom:
 

»Živela sva in živiva za sina, njegovo zdravljenje. Najino življenje se je vrtelo v krogu. Iščem rešitev, iščem denar in poskušam ostati pozitivna.”
 

K sreči Monika ugotavlja, da je po nekajmesečnem zdravljenju že viden napredek:
 

»Izboljšal se je očesni kontakt, Inay bolj sodeluje, je bolj umirjen, prej je bil namreč hiperaktiven, težko se je skoncentriral. Zdaj je to boljše. Še vedno ne govori, čeprav vidimo, da se trudi nekaj povedati, ampak mu ne gre. Pove par besed, ampak nimajo smisla. Obiskujeva logopedinjo, ki pravi, da je z njim vsak teden lažje delati.«

Težko je prositi – a za zdravje sina vse

V vmesnem času sta s partnerjem, ki dela v Avstriji, sicer dobila še drugega, danes leto in pol starega sina Devona. Da lahko preživijo in Inayu kupijo vse, kar potrebuje, se tako borijo iz dneva v dan, ogromno pa za malčka stori tudi Monikina sestra Mihaela. Toda prihranki so začeli kopneti.
 

»Ne mine dan, ko ne bi potočila solz. Srce se mi para, ko ga gledam in se vprašam, kakšno življenje ga čaka. Boli me, da je moj otrok drugačen, vendar zaradi tega moja ljubezen ni nič manjša,« razlaga Monika in nadaljuje: »Živimo iz dneva v dan, veselimo se vsakega napredka. Srce mi poskoči, ko mi vzgojiteljice v vrtcu Beltinci povedo, da je ustvaril kaj novega in da ni bil moteč za druge ter je bil priden. Težko je, vendar se moramo boriti vsak dan, vsak dan sproti in zaradi tega sem pripravljena stopiti iz svojih okvirjev ter prositi za pomoč. Če bi lahko, če bi zmogli sami, bi bilo življenje drugačno. Imam otroka, ki je avtist, ki potrebuje zdravljenje, in finančno nama več ne uspeva. 

Zato bom dvignila glavo in prosila vse, ki lahko, da nam pomagate, da se bomo lahko borili naprej, da bo moj sin dobil vso potrebno oskrbo. Težko je prositi, vendar bi za svojega sina storila vse, tudi prosila, če vem, da mu lahko pomagam, sploh zdaj, ko po izvidih vidim, da gre Inayu hitro na bolje,« odkrito pove mati, ki se že vnaprej zahvaljuje za vso pomoč.
 

Če želite tudi sami pomagati Inayu in njegovi družini, lahko sredstva nakažete na:

TRR: SKB SI56 0312 5100 0857 970 (Inay Horvat, Bratonci 150a, 9231 Beltinci)

S spleta

Komentarji (55)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marko - markec (nepreverjen)

Spoštovani vsekakor v popolnosti podpiram take akcije ampak obenem se sprašujem kje je ta mačevska država Slovenija za potrebe nezakonitih migrantov (beguncev) ima denarja kolikor hočeš za domače, svoje ljudi Slovence pa denarja ni kar je SRAMOTA. Potem je tu cela armada nevladnih organizacij, ki se napajajo iz državnega proračuna, njihova dejavnost pa je skrbeti za vse druge samo Slovence ne. Da ne omenjam kraje denarja v zdravstvu pa ne samo v zdravstvu krade se na vseh področjih pa se nikomur nič ne zgodi.
DAJMO SE ŽE ENKRAT ZBUDITI SLOVENCI KER DRUGAČE BO ŠE VSE HUJE.

Kapate (nepreverjen)

Ti si pojo vso modrijo toga sveta. Idi pa ti obtoži državo pa skasejraj pejnaze od nje. Ka, če bi ti što pravo ka moreš iti prejk sodišča? Ka bi prišo na sodišče z izpisi s fejsbuka pa zdravilskih novin? Itak ka je teh člankov nekaj, vsi ostali pa so prepisi. Ka misliš ka bi ti na sodišču pravli? Ka bi dosegno? Sodišče bi štelo dokaze za tvoje trditve. Kazo bi te članke?
Pa ne sekejraj se ti preveč za toga dečkeca. Tvoji problemi so vekši.

In reply to by Marko - markec (nepreverjen)

Marko - markec (nepreverjen)

KAPATE; Ne mislim polemizirati s tabo na tak način kak delaš ti. Daj vzemi si toliko časa pa prečitaj 1.; 2. in 3. člen Ustave Republike Slovenije (čisto na kratko vse piše).

In reply to by Kapate (nepreverjen)

Kapate (nepreverjen)

Samo ti pravim ka stvari nejdejo tak. Trbej na sodišče pa meti dokaze. Sodišče de ščelo izvedensko mnenje. Što de ti ga napiso pa kakšne dokaze de predložo? Ali kak si ti predstavlaš? Ka boš z ustavo šau na sodišče? Pa šteri izvedenec de vupo trditi ka je avtizem resno od cepljenja? Pa avtizmov je gezero vrst in oblik.
Pa ka zdaj majo tu veze še begunci pa nevladniki pa vsi šteri tebi idejo na živce?

In reply to by Marko - markec (nepreverjen)

Marko - markec (nepreverjen)

Meni čisto noben ne gre na živce, dejstvo pa je, da ta denar ki smo ga sedaj dali, razpisi so bili javno objavljeni pa preveri, za nabavo materiala za bodoče begunce bi lahko porabili za take slovenske otroke ki rabijo pomoč, pa morajo zbirati zamaške SRAMOTA. Še ena podrobnost iz tega razpisa: gostinski obrati ki bodo dobavljali hrano za begunce so se morali obvezati, da bo jedilnik tako kvaliteten, da se jed v njem ne sme ponavljati več kot 3x na mesec. MI PA ZBIRAMO ZAMAŠKE ZA ZDRAVLJENJE SLOVENCA. ŠE ENKRAT SRAMOTA.
Kar se tiče nevladnikov mi naštej samo en primer, da so pomagali, da ne bi bilo potrebno zbirati zamaške. Pa še to pod nevladniki ne mislim na dobrodelna društva, humanitarne organizacije, posameznike ampak mislim na "samooklicane umetnike" ki po Ljubljani samo zgago delajo.

In reply to by Kapate (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

No kje so zdaj politiki pa vsemogoči doktorji, ki gobezdajo o tem kako je cepljenje varno in se norčujejo iz Google doktorjev. Znanstvenega dokaza menda ni, imamo pa na spletu množico staršev, ki govorijo enako kot ta mamica. Po cepljenju z IMR je otrok nehal govoriti in je začel kazati znake avtizma. Cepljenje je bilo obvezno zato mora država plačati vse stroške, ki jih je povzročilo.

jaguar (nepreverjen)

In ti bi na podlagi google "doktorov" riskero epidemijo mumpsa?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Ce hocete pomagati decku in druzini, pomagajte. Skrajno nizkotno pocetje je pa to, da nekateri med vami tako stisko druzine izrabljate za politicne namene in obracunavanja. Sram vas bodi v dno srca in duse, ce jo imate.

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Čuj ti fuknjenec, deček je bil obvezno cepljen, zato mora država, ki je uzakonila prisilno cepljenje odgovarjati za vse negativne posledice. Jaz samo opozarjam, na sprenedevanje državnih organov. Nikjer nisem napisal, da naj ljudje ne pomagajo. Seveda ni znanstvenih dokazov, če pa cepilna mafija vse raziskovalce, ki ugotovijo povezavo avtizma s cepljenjem diskreditira in preganja.

In reply to by DF (nepreverjen)

qwertrewq (nepreverjen)

Ni znanstvenij dokazov zatau ka so študije bile lažne in zavajujoče. In to je nej dokazala "cepilna mafija", ampak znanstveniki keri se cejlo življenje ukvarjajo s cepljenjem in cepivi. In tau večkrat.

Žalostno je ka ne vrvlemo znanstvenin dognanjon, vrvlemo pa mazačon, keri brez dokazov lažejo in zavajajo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Vrvlem znanstvenikom, ki pravijo da je vse v redi, dejte na sliki pa je težko prizadeto. Pred cepljenjom je že gučo, danes pri 4 letaj pa ne guči. Komi vrvati, znanstvenikom ali svojim očem? Pa takšnih primerov je na interneti kelko ščeš. Očitno lahko cepivo pri občutljivih otrocih povzroči avtistično motnjo. Krivi so pa mazači.

In reply to by qwertrewq (nepreverjen)

qwertrewq (nepreverjen)

Vrvleš svojin očen. Dejte je prizadeto, tau je dejstvo. Ne sklepaš pa nekaj ge nega povezave.
Cepljenje, pa tau ka so starši opazili ka je z diteton nekaj naopak, je pač bilau nendri v iston časi. Tau je pa tudi vse.

Tau je tak ka bi pravo ka si daubo raka po tiston kak si se z letalon pelau. In zdaj je vožnja z letalon vzrok ka si betežen gratau.
Neven komi koristi ka se vlečejo povezave, ge so znanstveni dokazi ka jij nega.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Pa ja, krivi so Marsovci. Lani so Roberta de Nira prisilili, ka je nej prikazo na festivali film Vaxxed, v katerem so prikazani ravno takšni primeri kak je ta. Pogledni si te film, pa te pametuj.

In reply to by qwertrewq (nepreverjen)

qwertrewq (nepreverjen)

Pogledni si znanstvena dognanja in te pametuj.
Google znanost je nej znanstvena disciplina.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

qwertrewq (nepreverjen)

Avtizem se ponavadi pokaže okoli drugoga leta. V iston časi so pa tudi seveda deca ceplena. In potem ponavadi lidje potegnejo vzroke iz posledic ge povezave nega.
Povezave med avtizmom in ceplenjon nega. Študija kera je tau zatrjevala, je bijla znanstveno ovržena že davno kak lažna. Vseeno pa maš google strokovnjake keri mahajo z njov.

Nažalost bi omenjeni dičak zboleu za avtizmon s ten ceplenjon ali brez.

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dragi znanstvenik! Po uvedbi IMR cepiva se je število avtističnih motenj zelo povečalo. Seveda slučajno. V ZDA ima že vsak 68 novorojeni otrok avtistično motnjo.

In reply to by qwertrewq (nepreverjen)

qwertrewq (nepreverjen)

Zavajanje.

Število avtističnij otrok se je povečalo, ker se je tudi prag za diagnozo otroka z avtizmon znižau. Včasik so zelo rahle oblike avtizma bile neopažene oz. so se nej smatrale kak avtizem. Gnes se.
Pokaži znanstveno študijo ge je tau dokazano. Nemreš, ker je nega.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Nej slabo, še malo do znižali prag za diagnozo pa de že vsako drugo dete avtistično. Recimo spustimo prag za sladkorno bolezen na 5 pa de 80% ljudi cukerašov. Te pa navali s tabletami.

In reply to by qwertrewq (nepreverjen)

qwertrewq (nepreverjen)

Da nega argumentov se človik zateče v nekše brezvezno nabijanje.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)

Družini je potrebno pomagati, a kje je država, politika in brezvladniki ki si polnijo riti na naš račun. Ko gre za malega človeka pa nič, seveda tu ni denarja za pijavke.

komentator23 (nepreverjen)

Oče odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo ... a noben ne opazi da sta naletela na nategunjo prve klase ... telo se more izčistiti? Naj jima prosim nekdo pomaga kako drugeč kot z denarjem in naj ustavi to zadevo ...

ztrewq (nepreverjen)

Ne zberajo se donacije ponavadi prek za to namenjenij organizacij, ker v ton primeri pa starša zbirata direktno na svoj TRR.

pepič (nepreverjen)

Na forumi doktorov več kak preveč, pa pravijo ka jih je premalo v prešnjih časih kda so naši starši živeli nej bilo cepljenja pa so bili prizadeta deca in tao ka je avtizem zavolo cepljenja nikdar nej bilo znastveno dokazano?Če štoj šče zberati denar za nekšno zdravljenje naj ide prejk nikše dobrodelne organizacije registrirane nej pa na staršev TRR

Vipko
buldog

Staršem tega otroka rad verjamem, da se jim srce para, ko gledajo svojega otroka. To ne želim nikomur.
Občudujem tudi njihovo hrabrost, da so se bili pripravljeni izpostaviti in da prosijo za pomoč ljudi. Tudi to ni enostavno in tudi to kaže na njihovo čustveno stisko.
Me pa resnično nekaj stvari moti. Najprej ta lahkotnost, kako so našli "krivca" za bolezen njihovega otroka. Stroka pravi, da se vsako leto rodi v Sloveniji 200 otrok z avtizmom in pri 2/3 opazijo avtizem že v prvem letu; pri 1/3 pa v drugem ali kasneje. Se pravi, da približno pri 70 otrokih opazijo prve znake avtizma pozneje. Poudarek je na "opazijo"; ne da ga dobijo. Ker je avtizem prirojen. Kako si nekdo upa, takole čez prst, pokazati s prstom na cepljenje kot vzrok, da je njegov otrok zbolel? Najmanj kar lahko rečem je, da je to neodgovorno. In vprašanje mami: kaj pa če enostavno nihče ni kriv? Včasih enostavno nihče ni kriv. Nekaj več o avtizmu:
www.rtvslo.si/zdravje/bolezni-zdravila/avtizem-je-stirikrat-pogostejsi-…

Naslednje vprašanje, ki se mi zastavlja je: glede na to, da se rodi 200 otrok z avtizmom ali imajo adekvatno zdravljenje? Strokovnjaki pravijo da ne, da je denarja premalo in da vse sloni na nevladnih organizacijah. Ker ni zdravljenja so starši prepuščeni sebi in svoji iznajdljivosti... in se zatekajo k raznim metodam raznih strokovnjakov in zaslužkarskih "strokovnjakov". Bom direkten: tale metoda "čiščenja telesa" se mi zdi milo rečeno, čudna. Sem laik, a do sedaj sem mislil, da je avtizem nevrološko - psihološka bolezen. Kaj, kako in na kakšen način naj bi tu pomagalo "čiščenje telesa"? Čiščenje od česa?

In tretje: nakazovanje denarja na privat račune. Tu se preglednost zbranih sredstev in njihovo namensko trošenje zelo zmanjša. Na koncu se lahko zgodi situacija, kakor se je v primeru nekega otroka pred letom dni, ko je bilo zbranih sredstev preveč. Jasno, da nobeden teh sredstev ne bo vrnil ali jih nakazal na neko društvo, da bi se pomagalo kakšnemu drugemu otroku. Prava pot bi bila, da se odpre račun pri nekem društvu za avtizem in se tam nabirajo sredstva, ki se porabljajo namensko. Če pa kaj ostane pa naj se iz tako zbranih sredstev zdravijo tudi drugi otroci.
Se mi pa zdi, da bi bila edina prava pot, da bi s pritiski na zdravstvene oblasti dosegli, da se taki otroci zdravijo na račun zdravstvenega zavarovanja. Gre za bolezen. Zdravljenje bi moralo potekati po nekih verificiranih programih, v terapevtskih skupinah, ki dajejo rezultate. Če takih programov ne izvajamo v Sloveniji pa bi otroke morali pošiljati na zdravljenje v tujino.

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dr. Andrew Zimmerman, svjetski poznati dječji neurolog koji se specijalizirao za autizam, kao vještak medicinske struke čija je pisana mišljenja američka Vlada koristila na američkom tzv. Sudu za cjepiva – davne 2007. godine rekao je službenicima američkog Ministarstva pravosuđa da cjepiva mogu uzrokovati autizam kod osjetljive djece, ali tvrdi kako je Vlada sakrila te informacije i pogrešno predstavila njegovo stručno mišljenje.
Budući da je dr. Zimmerman radio za američku Vladu i industriju cjepiva, teško ga je kategorizirati kao “anti-vaksera”, “luđaka” ili “teoretičara zavjere”, što propagatori obveznih cjepiva obično pokušavaju učiniti.

Na žalost se v Sloveniji takšni članki ne objavljajo. Za tiste, ki ne razumejo hrvaški. Po mnenju Dr. Zimmermana svetovno znanega otroškega nevrologa lahko cepljenje pri občutljivih otrocih, ki imajo mitohondrijsko motnjo povzroči autistično motnjo. Doktror trdi, da je ameriška vlada skrila te informacije in narobe predstavila njegovo strokovno mnenje. Težko bi rekli, da je Dr. Zimmerman Google doktor.

Debela laž (nepreverjen)

Pozneje so mnoge od teh "študij" odkrili kot lažne in zadnjih 10 let nihče več ne verjame v povezave med cepljenjem in avtizmom zato ka jih enostavno nega. Še tvoj slavni doktor je trdil ka je pojava možna le v izjemnih primerih. Znal je ka nema dokazov. Še bole znani je primer razkritja prevare Andrewa Wakerfielda iz leta 2011.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

gghhj (nepreverjen)

na privat trr niti centa!!!

ztrewq (nepreverjen)

Malo čtiva za google strokovnjake:
https://www.mladina.si/?kw=2403

čarni vrag (nepreverjen)

Toj Mladini glasilu udbomafije pa lejko verjamemo.

In reply to by ztrewq (nepreverjen)

pepič (nepreverjen)

Lahko razložiš kdo je član "udbomafije" in kaj pomeni in kako se imenuje zdajšnja mafija?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

To pa moraš vprašati kakšnega šefa udbomafije.

In reply to by pepič (nepreverjen)

pepič (nepreverjen)

To mi ti razloži kdo je šef udbomafije, ker očitno razpolagaš s temi podatki drugače jih ne bi uporabljal?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

A zato je bil tvoj bogec Janez Jansa v mladosti njen sodelavec - novinar Mladine?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Bučko (nepreverjen)

Našo generacijo še niso cepili, razen DiTePer, pa smo imeli vodene koze, ošpice in mumps, vsaj jaz, pa zaradi teh bolezni nismo imeli nobenih posledic, le to, da smo 2 tedna v šoli manjkali. Tudi cepljenje proti gripi je prej za premisliti.

Kak lejko (nepreverjen)

Se pitam kak lejko daš otroku ime Demon pa Oney?

yyy (nepreverjen)

Buldog popolnoma se strinjamo z vamii ,,že v začetku smo bili do strašev in načina kako so se predstavili skeptičen ,vemo da je dosti dsoti hujšuh primerov otrik za takšnimi in še hujšimi težavami pa se starši ne izpostvaljajo ,mislimo ,da ta prošnja ne prihaja iz srca ,otroku pa želimo čim več zdravja lp

fdsg (nepreverjen)

Zdravstveno ministerstvo je občutno pristriglo krila za vse izdatke ki grejo za razne terapije in druge izdatke , po novem letu je to zmanjšanje izdatkov še bolj opazno in ni čuda da tudi za take primere ni denarja.

lauraas (nepreverjen)

Ni pomembno zakaj je otrok bolan, levičarska vlada bo raje pomagala zdravim in mladim migrantom in to celo luksuzno!

ztrewq (nepreverjen)

Se strinjan. Naj bi rajši pomagala betežnin v glavi.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

ztrewq (nepreverjen)

Tak ka si tij.

In reply to by ztrewq (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Sami smo krivi, ker nismo izvolili desne vlade!

ztrewq (nepreverjen)

Lejko ideš na Mažarsko. Tan majo desno vlado. Baje se cedita mleko in med. Nizke plače, neplačane nadvöre. Kraja vladajočij pri bejlon dnevi.
Glavno ka se liden glavo pere z migrantami.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Primerjaj samo Orbana pa Šarca. Poleg Orbana Šarec izgleda kak ciciban.

In reply to by ztrewq (nepreverjen)

ztrewq (nepreverjen)

Po kojen principi bi pa lejko Orbana pa Šarca primerjau. Tau me pa resno zanimle.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Ti pa pojdi živet v Pariz, kjer je vojno stanje.

ztrewq (nepreverjen)

Či pa oblast lidij jebe v glavo.
Na Mađarskon de tudi pomali tak. Lidje kunčno ugotavljalo (vsaj eni), ka so pravlice o beguncaj nateg prve klase. Lidje so malomi hitleri ploskali, dokeč so nej opazili ka so ga sami fasali v rit.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tudi na Madžarsko pridejo migranti, a Orban jih ne nabira okoli po njivaj in šumaj, kak mi. Vzemejo takšne, ki znajo nekaj delati in imajo papire. Mi pa nabiramo razne nepismene pastire, ki jim nudimo polno oskrbo. Ko se pa naveličajo šibajo v Germany, mi pa vzememo druge. Što je tu nori?

ztrewq (nepreverjen)

V Sloveniji je permanentno ostalo par 10 lidij. Še enkrat. Par 10 lidij. Ostalo je šlo naprej v Žermanijo eli pa se je vrnolo na Hrvaško. Azilni domovi do se tudi spraznili, ker večina nema pogojov za azil.

Predvidevlem ka na Mađarskon majo resničnostni šov "Migrant ima talent", ge zbirajo takše ka znajo delati, pa te tej lejko ostanejo v obljubljenoj deželi Ungariji.

Eli kak zberajo? Lejko mi pomagaš razmiti? Vidin ka si dobro obveščeni o tej zadevaj.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem zakoj bi ti razlago, če pa nič ne razmiš. Jaz pišem za takšne ki tisto ka preštejo tudi razmijo.

In reply to by ztrewq (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Na novi24tv si preberi kakšna so stanja v Franciji, Švedski, itd. in na Madžarskem, Češkem, Poljski...

Ena debela (nepreverjen)

Prej na Novi24... tij zajebavaš? :)

In reply to by lauraas (nepreverjen)

ztrewq (nepreverjen)

Hahahahahaha.
Čakaj... aja tij tau resno.
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

In reply to by lauraas (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Administrator, prosim, blokiraj komentiranje. Kot sem ze na zacetku zapisal: stisko otroka in druzine napol pismeni in neolikani desnicarji politicno zlorabljajo in sirijo svoje sovrastvo do drugacnih.

lauraas (nepreverjen)

In kaj je na novi24tv laž?

lauraas (nepreverjen)

Tebi so nateg prve klase odrezane glave belcem?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice