Javnost razburil izstavljen račun za pomoč pri gašenju.

Pred dnevi je objava župana Radencev Romana Leljaka, da gasilci od občine prosijo preveč denarja, razburila javnost. Gasilci pravijo, da takšnih sporočil župana ne razumejo, saj tvegajo svoja življenja, da bi pomagali drugim. 

Eden zadnjih večjih požarov v Pomurju, kjer je sodelovalo več gasilskih društev, je izbruhnil prav v Radencih septembra lani, ko so plameni pogoltnili zapuščeno stavbo v tamkajšnjem parku. Radenski župan Leljak je na svojem Facebook profilu objavil račun, ki ga je občina Radenci dobila s strani soboških gasilcev oziroma občine. 

Burni odzivi na račun

Številni so se v komentarjih burno odzvali, češ, zakaj si gasilci izstavljajo račune, če delajo prostovoljno in podobne opazke.

A poteza soboških gasilcev oziroma občine, ki poleg države zagotavlja nemoteno delovanje gasilskih društev, ni tako nenavadna, kot se mogoče zdi na prvi pogled.

Zakon o gasilstvu namreč pravi, da si gasilske enote morajo ob večjih požarih ali drugih nesrečah medsebojno pomagati. 

43. člen Zakona o gasilstvu pa pravi:

“Stroške intervencije, ki izhajajo iz nalog gasilstva v skladu s tem zakonom, krije občina.”

Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije nam je pojasnil, da je nekaj normalnega, da si društva oziroma občine izstavijo račune, čeprav se mogoče sliši nenavadno, da si gasilci zaračunavajo pomoč.

“Nabava in vzdrževanje gasilske lestve je drago, servis namreč stane tudi do 100.000 evrov, zato so takšni računi nekaj normalnega.”

Načini plačevanja med društvi oziroma občinami so različni še pravi Petek, “od sklenjenih pogodb, plačevanja pavšala do izstavljenega računa po intervenciji, kar je najcenejša možnost.”

Radenski župan Leljak nam je povedal, da bo občina Radenci normalno plačala račun, saj se jim to, da jim je soboška občina izstavila račun, ne zdi nič spornega. 

Za lestev dobrih 960.000 evrov

Sicer pa spomnimo, da je soboška občina avtolestev nabavila v sklopu projekta »Rešujmo skupaj«. Projekt je bil delno financiran s pomočjo sredstev EU, iz Operativnega programa SI-HU 2007-2013 v višini 85 odstotkov in 10 odstotkov nacionalnih sredstev. Preostalih pet odstotkov je zagotovila Mestna občina Murska Sobota.

Največja investicija v celotnem projektu vrednem 1,6 milijona evrov je bil nakup avtolestve v vrednosti 963.800 evrov

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Štiblec (nepreverjen)

Spoštovano uredništvo sobotainfo z objavami vaših prispevkov provocirate, zraven tega pa še pišete neresnice, ni mi jasno ali namerno ali ne namerno in SEVEDA BODO BRALCI REAGIRALI. Je pa tudi dejstvo kar izhaja iz vaših prispevkov, da v glavnem obdelujete take ki niso "vaši". Leljak bolj pripada desni opciji in mediji dejansko tekmujete kdo bo bolj oblatil tako Radence kot Leljaka. Pričakujem, da bo kdo od teh, glede na to da so Radenci turistično mesto vložil odškodninsko tožbo zaradi tako namernega blatenja. Župan Leljak je bil izvoljen od strani svojih občanov popolnoma demokratično, pa če je to komu všeč ali ne.
KAR SE PA TIČE TEGA POŽARA:Lastnik hiše in parcele št. 635/9 k.o. Radenci na naslovu Zdraviliško naselje 6 je SAVA TURIZEM d.d., Dunajska cesta 152, Ljubljana na podlagi Izpiska iz zemljiške knjige 22.januarja 2019. TOREJ KAJ IMA S TEM OBČINA IN ŽUPAN ??? Gasilci MS pa zgleda da sploh ne vejo čigavo lastnino so gasili.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

citiram

Gasilci MS pa zgleda da sploh ne vejo čigavo lastnino so gasili

Alkohol je strup in uničuje možganske celice, potem pa se ti zmeša in greš kar tako odklapljat akumulatore,,

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

43. člen Zakona o gasilstvu pa pravi:
“Stroške intervencije, ki izhajajo iz nalog gasilstva v skladu s tem zakonom, krije občina.”

Se pravi, ka stroške intervencije soboških gasilcev krije občina Radenci. Kaj je tu narobe? Cenik pa jim je verjetno nekdo odobril, nej so si ga sami zmislili. Lastnik ne plača stroške intervencije.

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

TUNČ (nepreverjen)

LJELJAK-V RIT SE STRJLI , NEJ V GLAVO

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Predlagam županu da si nabavi gasilsku kapu i da se dobro napije
Tako bo pozabil na vsa sranja, ki jih povzročajo vatrogasci
Ampak to še ni vse

Sem nekje v cajtung prebral, da je ADMINISTRATOR PEDER
marićka marička meni pa je ves čas govoril, da je komunist

In reply to by TUNČ (nepreverjen)

gost121212112 (nepreverjen)

bedak je što da 963.800 € za LESTEV.

čarnobejli (nepreverjen)

Lej reflektori tuj koštajo 600 jurjov, krožni v rakičani pri bolnici tuj 700 jurjov, v drvarnici je par miljonov,.... lej cene so takše kak pač so, vse tou bole ali menje nucamo in enkrat enomi drujgeč drujogomi ali tej radenski strijc ka bi zaradi 3500 evrov stroška za soboško lestvico javkeče ? pa WTF, zakoi pa neje 100 jurjov coj dal da se je kupuvala?

Logično je ka vsa drujštva nemrejo meti lestvic in drujgej specialnih stvari, ker to preveč košta, zato pa mamo drujštva kak je soboško kero je po kategorizaciji največ vrejdno od ostalih tu okoli in zato z to določeno opremo pokrivle celo prekmurje in jaka stvar je zaj enoj občini 3500 evrov plačate v soboto za uporabo? Štera občina nema 3 jurjov naj rajše dol zapre in se pridruže sosednjoj!

In reply to by gost121212112 (nepreverjen)

Štiblec (nepreverjen)

Občina MS je dala za lestev točno 48.190 EUR in niti evra več to je 5 %.Projekt je bil financiran s pomočjo sredstev EU, iz Operativnega programa SI-HU 2007-2013 v višini 85 odstotkov in 10 odstotkov nacionalnih sredstev. Preostalih pet odstotkov je zagotovila Mestna občina Murska Sobota. To se pravi da je samo 5 % njihove lestve, vse ostalo pa je od vseh državljanov Slovenije.

In reply to by gost121212112 (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Za lastnika lestve pa se imajo PGD Murska Sobota in,ko je v uporabi fajn kasirajo,čeprav ne bi smeli,ker so prostovoljni gasilci in tudi njihov izostanek,ko morajo na intervencijo plačajo njihovi delodajalci.

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Ka či bi si tij najprle prešto članek?

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Gost 2 (nepreverjen)

V soboti je nej profesionalna gasilska enota?

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Gost 2 (nepreverjen)

Pardon spregledno ka je prostovoljno.

In reply to by Gost 2 (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Alkohol ni poceni
ampak to še ni vse

Sem nekje prebral, da je administrator peder,
marička marička, meni pa je vedno pravil da izhaja iz komunajzerske familije

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Mikiii (nepreverjen)

Uredniki sobotainfo v rit si toga lejlaka vteknite. Pisite o nason zupani in problemih.
Ka mene neksni lejlak in njegovi gasilci brigajo. Tau nagajanje z ene in druge strani je tak ze zraslo na osebno raven.

Ljukav ko ljisic (nepreverjen)

Škoda Kobalovega ponaredka komedije , tu na tem portalu je več kot dovolj materiala za komedijo .

Redeko (nepreverjen)

Baje da je nova enota za ponaredek oz krajo avtorskega dela 1 kobal.

In reply to by Ljukav ko ljisic (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

potem je tisoč enot kilokobal

In reply to by Redeko (nepreverjen)

balounar (nepreverjen)

Prav ma Leljak, s ten gasilstvom pa z nabavo se pretirava. Bole bi meli dve poklicni enoti v Pomurju, nej pa gasilska društva z najmodernejšo opremo, ljudi za delo pa ne, predvsem na goričkon je tak, s tem ka boš mogoče jutri ti nuco so malo dosadni.

kapaš (nepreverjen)

tak je, dvej poklicni v Pomurji čisto zadosta, ostalo pa podporna društva, kera ne bi nucala tak drage in sodobne opreme....škoda pejnez!
To, ka boš mogoče tij jutri nuco pa je že malo zlajnano in smešno.
Ale enin paše, ka se velki penezi vrtijo, tou je!

Bwsd (nepreverjen)

Najslabsi novinarji (kao novinari)
Drugo ste nej sposobni kak po vikendaj slikat feste pa se te so katastrofalne slike (kakovost) ajde hitro brisite komentAr Amateri novinarski

Lajoš (nepreverjen)

Bwsd,pač ne gledaj toga, idi na svet ali pop, ali pa si novine kupi ali pa malo pejaj, če ti je nej po voli

Urošpgd (nepreverjen)

Ljudje Pgd M Sobota je naj slabše društvo z novim predsednikom kateri je v Murski Soboti morem tega napisat ker očitno nihče Predsedniku M Sobota mu tega ne želi povedat on sam pa žal tega ne občuti da bi se umaknil .Pgd Murska Sobota je njihov predsednik sam izjavil na enem srečanju ob šanku da bo lestev katero smo mi dobili sofinancirano Si-Hu parkiral pred Občino in naj jo vozi dalje Župan dr Aleksander Jevšek ter velikega guru civilne zaščite Stanko Wolfa za katerega bi naj na sestanku pgdjev sam se spraševal koliko denarja je porabi Stanko Wolf za svojo civilno zaščito in ge so pejnezi to je bilo vprašanje Jožeta Ritoperja to je od zanesljivega vira .Pgd Sobota dajte tomi Predsedniku malo dopovedat ka je v velki megli pa nezaželjen v soboški družbi .Pa ka je še lejko rad če mu župan oz sobočanci dovolimo not sedit v soboški erdeči FERARI lestev.Tak ka Raka nej si zaželjen v Ms med dobro družbo saj te strici v ozadju ob sestankah pgdjev ne simpatizirajo .Predsednig gasilske zveze pa naj se dalje posvetuje ob njihovim sestankami z strici zozadji pa Puščo dale ma za manj prištevne in drugorazredne kot jih ma.Mislim ka nej dugo.Uroš

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice