Denarja za plače ni bilo, za pranje imena očitno je. Šilak znova opeharil več kot sto delavcev, zdaj s pomočjo avstrijskega podjetja skuša izboljšati svojo javno podobo. 

Minuli teden smo poročali o ogoljufanih delavcih migrantih, ki so prek agencije 1A Personal bili napoteni na delo v Avstrijo in na koncu ostali brez plač in brez služb. Zaposleni so sicer že v preteklosti opozarjali na posamezne nepravilnosti pri delu prek omenjenega podjetja, nedavno pa so stvari dosegle vrelišče. 

Najprej so izostale plače za november in trinajsta plača, nato pa je dolg še rasel ter v nekaterih primerih dosegel tudi pet tisoč evrov. Decembra je lastnik in direktor agencije Tomaž Šilak delavcem nato obljubljal, da bodo plačila prejeli 15. januarja, ter zagotovil, da so njihova delovna mesta varna. 

Toda obljube se niso izpolnile. Zaposleni so minuli petek v prostorih agencije 1A Personal iskali odgovore – vročili pa so jim odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Pred tremi dnevi je tako začel teči odpovedni rok, ki se izteče 8. februarja, službo pa naj bi s tem izgubilo okoli 150 delavcev.

»Pošteno smo šli delat, ob sobotah, ko je bilo treba, zdaj pa na koncu, ko rabiš denar, nimaš niti za najemnino. Imamo otroke, položnice – hrano rabiš … Tako da jaz zdaj ne vem, kje bom sploh našla denar do februarja,« je povedala ena od razočaranih delavk.

Novo ime, enaka zgodba

Do izteka odpovednega roka še naprej delajo pri delodajalcu, nato pa bodo neizkoriščene dopuste, božičnice in plače dobili izplačane iz avstrijskih jamstvenih skladov. A jeza opeharjenih je velika, prepričani so, je za vse skupaj kriv lastnik in direktor podjetja Tomaž Šilak. Temu pretekle dejavnosti vsekakor ne govorijo v prid. 

Spomnimo, da je že pred leti oškodoval 365 delavcev, zaposlenih v Avstriji, in si s tem prislužil leto in deset mesecev zaporne kazni, nato pa je s tožilstvom dogovoril kazen 1320 ur dela v splošno korist. Takrat je enako dejavnost opravljala njegova družba HTS Skupina, ki je prav tako končala v stečaju. Leta 2016, ko so se začele njegove težave v Sloveniji, je v sosednji Avstriji že odprl novo podjetje pod imenom 1A Personal. In zgodba se je ponovila. 

Denar za rehabilitacijo javne podobe je

Medtem ko se odpuščeni delavci zdaj zaskrbljeno sprašujejo, kako se bodo sploh prebili do februarja, pa lastnika in direktorja podjetja zaposluje predvsem pranje imena. Tomaž Šilak je namreč pooblastil spletno stran yourreputation24.com, da mu izboljša javno podobo. 

Ta se v elektronskih sporočilih te dni obrača na medije, ki so poročali o Šilakovih preteklih dejavnostih oziroma izkušnjah razočaranih delavcev, ter jih poziva k ustreznim ukrepom za izboljšanje javne podobe podjetja in njegovega lastnika. Eno takšnih sporočil je v začetku meseca pravzaprav prejelo tudi naše uredništvo.

Kot so pri yourreputation24.com zapisali tako v pošti v elektronski pošti, naslovljeno, jih je Podjetje 1A Personal pod vodstvom Tomaža Šilaka zadolžilo za izboljšanje svojega spletnega ugleda. V skladu z željami naročnika medije oziroma upravitelje spletnih strani, ki so pisali o družbi, vljudno prosijo za izbris oziroma spremembo 'spornih' objav.

Gre sicer za storitev agencije Clickonmedia, s sedežem v Münchnu, ki deluje na področju spletnega trženja in se specializira za upravljanje s spletnim ugledom. Med drugim na omenjenem področju svetujejo politikom, javnim osebnostim, zavarovalnicam, odvetnikom, javnim ustanovam in večjim podjetjem.

S spleta

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
socialzen (nepreverjen)

Na srečo je sistem v Avstriji tako narejen ,ka so delavci vedno poplačani.
Naj tou napravijo naši socialisti v socialističnoj državi tu bi ostali brez centa pa se nišče nebi buno kakši sistem mamo

DF (nepreverjen)

Taksnim mladim moskim, ki nimajo jajc, da kaznujejo lopova, je prav, da ostanejo brez centa. Dober socializem je bil v Jugoslaviji. V Sloveniji je kapitalizem. Ce ti nimas jajc, ti ni kriv socializem, temvec ti sam. Zato tu ne omenjaj socializma.

In reply to by socialzen (nepreverjen)

socializen (nepreverjen)

Ka pa motaš vidiš ka je vse rdeče v Sloveniji samo gnes nej ka je snejg

In reply to by DF (nepreverjen)

no daj (nepreverjen)

No daj, razvsteli nas, ka je vse tak rdečo v Sloveniji?

In reply to by socializen (nepreverjen)

Avstrija (nepreverjen)

Še zdaleč ne drži da je v avstriji vse tako kot bi moralo biti, sam sem bil oskodovan za vec tisoc evrov, nadure in tri place, zadeva je prisla do sodisca in vse skup zavrnjeno... tudi avstrija je taka, nazalost

In reply to by socialzen (nepreverjen)

undwas (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

..eh sad.. pa vij tuj mate takše firme/občine o šterih malo bole fajn poročate, pa raztrgate tiste štero so tren v peti občinaron.
Sicer pa ka vas muči telko te Šilak, če je pušno pa nema pare, kapitalizem. V kapitalizme evo kelko vidimo država če firma nema penez vse lepo plača. In to je to. Če je on goljuf...- zato pa se inšpekcije. Pa šče neka, če človek dela PR za sebe je to isto tak kak da vij delate PR za korumperane občinare.

Stefan 123 (nepreverjen)

Ne bluzi brez veze,ka idin ka si še nezreli!!

In reply to by undwas (nepreverjen)

Joško 2 (nepreverjen)

Enkrat bo ga ziher kdo obsodil.

smrkci (nepreverjen)

No in spet smo tam kot vedno pišem da so delodajalci veliki kradljivci,lažljivci in idioti,paš to je Slovenija eh jebiga.

anonymous (nepreverjen)

Dajte ga z vsemi temi delavci v en prostor zaprite za par ur, pa bo še dnar za marsikaj drugega tudi mel..

Obcinar (nepreverjen)

Samo to je potrebno. Dobili bi se plačo za marec 2019 ???

In reply to by anonymous (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Naj goljufa če mu je pač dovoljeno če pa ne ga je pa treba zapreti in razlastniniti in konec.
Ne pa leta vlačiti po sodiščih in bo na koncu še on pokasiral od države kot je pogosta praksa v naši ljubi ŠLO.

gost121212112 (nepreverjen)

Meni je samo nej jasno kak se takši lidje vüpajo prosto sprehajati.

Mikec (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Še dobro da gospod naš Bog vidi vse. Je pravičen sodnik, ki dobro plačuje in hudo kaznuje. Pred obličjem Gospoda ne bo mogel oprati svojega imena. Končal bo v peklu. Prevarani delavci pa so lahko veseli, da bo na drugem svetu njihovo odrekanje poplačano.

lane moje (nepreverjen)

Pa to resan ne razmim: kak človek nema niti malo človeške vesti pa lejko v meri spi??Ka resn ne misli na lidi ka jin je uničo sanje in tudi družine spravo na rob obstoja? Ali reesan misli ka je tak zaščiteni ka njemi nemre nišče nič? Groza, samu upan ka se nede šteromi od oškodovanih vtrgnolo in ga fenta.

Gost7 (nepreverjen)

Našin lopovon nesmite preveč naglas gučati, ka Avstrija plaća delafce štere je nej plačo delodajalec.
Fčasik do njin klikeri sešteli dva plus dva; delodajalec de plačo delafci na čarno recimo pol zneska, avstrijska država pa kcoj šče na bejlo, cejli znesek - tak de delavec svoje doubo, delodajalec de pa skouz prišo z minimalnimi stroški. Avstriji pa ostane dugi nous.
Tak je že v Krpanovih časih slovenski človik dunajskoga cesara vö noro.

Dummi (nepreverjen)

Pomali. Firme morejo v sklad rezervacije plačuvati.

In reply to by Gost7 (nepreverjen)

Martinko (nepreverjen)

Ka de avstrija napravila? En velki ku. Rac. Neka malo dobijo z ak, on de pa dale firme mel.. Malo njin izpod mize da pa de vse ok.. Avstrijci so najbole podkuplivi narod, za evro bi se mater aodali.

Plačilo na domu (nepreverjen)

Delavci morajo se organizirat in obiskat gospoda, ker naša sodišča itak ne bojo nič naredili, Al pa vse skup zastara.

neveneven (nepreverjen)

prav si napisal,pri nas itak za malega delavca ni zakona, TO JE SAMO ZA VELIKE RIBE,KIVSE DELAJO PO ZAKONU...pa če znajo kje je doma naj ga malo obiščejo in se zmenijo z .........

In reply to by Plačilo na domu (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

VRANA, bos kaj napisal??? Ti vedno hvalis nase " podjetnike ". Daj, komaj cakamo tvojo hvalo. Oglasi se! Pa Olosh ti tudi.

Matejko (nepreverjen)

Tao nej nas podjetnik, tao je svabsko-madzarski podjetnik! Rojeni v nemciji, ziveci v centibi.. Te s Slovenijo nema veze.

In reply to by DF (nepreverjen)

Sumič (nepreverjen)

Zdaj ga mediji vlačite po zobeh in on ima čas lastnino prepisat na vse strice in tete....namesto da bi ga takoj privedli pred sodnike pobrali kar ima pa delavcem dali njega pa za 30 let v arest pa da vidimo če bo še kakšen tak junak kateri se bo norca delal iz ljudi.

zhjjkk

Pa ta je nedolžen, kako žalostno gleda....: :D

Arne (nepreverjen)

Takim lopovom bi mogli ljudje sami soditi

Fainšček (nepreverjen)

Tikvan. Če bi jaz bil na njihovon mesti, med temi delavci? Meni ali mojoj familiji toga že nebi napravo, ka bi tumi napravo kunec. Fala bogi man zaidnouk redno plačo, čiglij san pri privatniki, ne predstavlan pa si lidij, šteri majo familije, pa hrndajo cele dneve, te pa ti eden takši prekleti, pofukani tikvan povej, ka nemaš PRAVICE do plače?

nagicigan (nepreverjen)

pa kaj vsi nekaj pišete, KAPITALIZEM-SOCIALIZEM-KOMUNIZEM itd.......noge njemi spotreti, da bo na vozičku do smrti, mogoče bo pa kaj pomagalo,to velja tudi za druge šefe in direktore!!!!!

Sovič (nepreverjen)

med krokodile znjim!še prej pa vso premoženje zarubit prodat in nasankane poplačat z nagrado vred,saj bi bilo dovolj!

Dummi (nepreverjen)

Prinas nega krokodilof.

In reply to by Sovič (nepreverjen)

En (nepreverjen)

Prvo ga dobro zbite pa malo mučite te pa cejle život izsiljevate ka tej ma pa leko da

zcvhj (nepreverjen)

teba mu pofukat zeno

Buldog1971 (nepreverjen)

V kratkon si boš kaj drugega pral,ne imena.lopov!

čarni vrag (nepreverjen)

V skladu z željami naročnika medije oziroma upravitelje spletnih strani, ki so pisali o družbi, vljudno prosijo za izbris oziroma spremembo 'spornih' objav.

Nej so napisali, ka de druga faza, če prva nede dala rezultatov. Do poslali kakšne razbijače ali pistolerose za izboljšanje "javne podobe". Sramota!

Lujzek12345

Pm >Csd M.Sobota naj si zdaj pridobi imena tistih kateri so v Avstriji delali in delajo in so prejemniki bili in so socialnega transvera.Seveda se Csd stem nede okvarjalo ker se bojijo batin pretežno Romov (ciganov)Zato more njihovo delo prevzemat Ljubljana.Seveda CSD nebi smelo pozabit na prodajalce na tržnici kateri imajo premoženja VELIKA celo nakupne nepremičnine in so prejemniki nadomestila obiskujejo pa verske ustanove ...Dajte no CSD M Sobota škoda da zdaj morala Ljubljana ukrepat .

Gol (nepreverjen)

Prasec bi si rad opral ime kaj ga ni sram zdaj še bi rad da bi mu se delavi opravičili ker njim ni dal plače

Zajebo (nepreverjen)

Tomas zajebo si mi familijo sram te bilo bumerak se obraca proti tebi bos svoje dobil nebom ti jas sodil sodil bo ti sodisce lp

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice