Obljube, dane decembra, se niso izpolnile. Pogrešanih plač zaposleni niso videli, so jim pa zato v podjetju 1A Personal vročili odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Pred časom smo poročali, da v agenciji 1A Personal, ki napotuje delavce na delo v tujini, niso izplačali plač za november, prav tako ne trinajste plače, podjetje pa gre v stečaj.

Približno sto zaposlenih se je zato 19. decembra lani mudilo v prostorih 1A Personal v avstrijski Radgoni, kjer je potekal sestanek zaradi neporavnanih obveznosti. Obljubljeno jim je bilo, da bodo plače 15. januarja izplačane, a se to zdaj ni zgodilo.

Znan vzorec

Spomnimo, za podjetjem 1A Personal stoji Tomaž Šilak, ki je pred leti oškodoval 365 delavcev, zaposlenih v Avstriji in si za to prislužil eno leto in deset mesec zaporne kazni, pozneje spremenjenih v 1320 ur dela v splošno korist in po dogovoru s tožilstvom prejel kazen 1320 ur dela v splošno korist. Takrat je enako dejavnost opravljala njegova družba HTS Skupina, ki pa je končala v stečaju. 

Leta 2016, ko so se začele njegove težave v Sloveniji, je že odprl novo podjetje, tokrat v sosednji Avstriji pod imenom 1A Personal. Delavci migranti, ki si v Avstriji služijo kruh prek slednjega podjetja, so že v preteklosti potarnali nad nekaterimi nepravilnostmi, pred časom pa so na dan udarile še večje težave.

Delavke in delavci niso dobili novembrske plače, prav tako ni bilo izplačila trinajste plače. Okoli 150 delavcev v agenciji 1A Personal že decembra ni dobilo novembrske plače in od takrat se je dolg do njih še povečal.
 

Namesto plač – odpovedi 

Zneski so v posameznih primerih znašali tudi med štiri in pet tisoč evrov. Še decembra je lastnik in direktor agencije Tomaž Šilak lažno obljubljal:

»Prvo plačo dobijo 15. januarja tudi čisto normalno in potem tudi naprej, delovna mesta so zagotovljena, gre vse naprej.«

Toda obljube delavcem se niso uresničile. V prostorih delodajalca so zaposleni danes iskali odgovore, a prejeli odločbe o odpovedi. Z jutrišnjim dnem tako začne teči odpovedni rok, ki se izteče 8. februarja. 

Točno število delavcev, ki bodo s tem izgubili službo, ni znano, bilo naj bi jih približno 150, okoli 10 jih prihaja tudi iz Madžarske. 

»Pošteno smo šli delat, ob sobotah, ko je bilo treba, zdaj pa na koncu, ko rabiš denar, nimaš niti za najemnino. Imamo otroke, položnice – hrano rabiš … Tako da jaz zdaj ne vem, kje bom sploh našla denar do februarja,« je povedala Magdalena Sileš, ena od zaposlenih.

Vsaj 28 od delavcev, ki so prejeli odpovedi, naj bi se po naših informacijah prezaposlilo neposredno pri Boxmarku.

Do izteka odpovednega roka še naprej delajo pri delodajalcu, nato pa bodo neizkoriščene dopuste, božičnice in plače – vključno z januarsko in februarsko – dobili izplačane iz avstrijskih jamstvenih skladov.

Sreča v nesreči

Pri naših severnih sosedih poplačilo delavcev namreč ni odvisno od stečajne mase in za razliko od Slovenije je tam ves dolg do zaposlenih poravnan iz jamstvenih skladov. V številnih stečajih pri nas ni bilo dovolj denarja, da bi delavci prejeli vse, kar so jim propadla podjetja dolgovala.

»Ja to je edina pozitivna točka, da se je to zgodilo v Avstriji. Upamo, da kot so bile te prakse v preteklosti, da je delavec vedno bil poplačan,« razmišlja Luka Perš.

A vendar je jeza opeharjenih več kot razumljiva. Kot pravijo, je za vse skupaj kriv prav Šilak, ki mu pretekle dejavnosti nikakor ne govorijo v prid.

»Veliki šef je ves denar pobral, stoodstotno,« je prepričan Peter Biro.

Kot smo izvedeli, lastnika podjetja na današnjem dogodku sicer ni bilo. 

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DF (nepreverjen)

Kaj ste pa tak naivni... Pametni ljudje ne bi nikoli šli delat za okorele kriminalce...
Pravijo da gre osel le enkrat na led
razen če je iz prekmurja

LA (nepreverjen)

S polno ritjo je lahko srati, DF.

In reply to by DF (nepreverjen)

čika-pajo (nepreverjen)

Iz tega kar si napisal sledi da prekmurci nismo pametni in da smo osli. V redu, mogoče imaš prav, vprašanje pa je ali to sklepaš iz lastnih izkušenj in koliko prekmurcev si opeharil. Mogoče smo res naivni, nismo pa lopovi. Lopovi prihajajo v Prekmurje.

In reply to by DF (nepreverjen)

Strijc Džouže (nepreverjen)

In to ravno takšni lopovi in mutibariči kak je debeli fukjenec. Nesnaga.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Koga sem jaz opeharil* Komu sem jaz kaj vzel? Vse, kar imava z zeno, sva zakonito dobila. V jezik se vgrizni.

In reply to by Strijc Džouže (nepreverjen)

levi komunist (nepreverjen)

Jaz sem pa nekje prebral da je ADMINISTRATOR PEDER
marička marička meni pa je vedno govoril, da je gasilec

In reply to by DF (nepreverjen)

Skinhead (nepreverjen)

Se pravi da so po vasem komentarju prekmurci neumni

Papaštrumpf (nepreverjen)

Tak je to v Sloveniji, za 3 (tri) kokoši ka jih ubije pes v zapor pa še 800 € kazni, za " lopovluk" in razne prevare pa družbenokoristno delo. Kam to vodi, se pravi v Sloveniji moraš biti lopov in prevarant, samo pošten državljan ne.
Ali.....!?

pepič (nepreverjen)

Na velko žalost je vse kar si zapisal velka istina, prosperejrajo najvekši lopovi in mešetarji, utajevalci, ker delajo vkup z tistimi, ki bi morali to preganjati mahinacij ka si privoščijo naši organi pregona in sodstvo se ne bi sramovala najmočnejša italijansaka mafija?

In reply to by Papaštrumpf (nepreverjen)

nagicigan (nepreverjen)

tega šilaka je potrebno počakati pred domačim pragom in mu spotreti njegove tace,tak da do smrti ne bi več mogel stopiti na njih....zdaj pa talajte minuse!

Buldog1971 (nepreverjen)

Šilak je bil zadaj v pisarni.Pes lažnivi.Tebe bo tudi dojšlo.De te v avstriji kaksi v zapori k sebi stiskala.bos te vido,,kak je biti NATEGNJENI!

Hoot (nepreverjen)

It was just a prank bruh

Ljukav ko ljisic (nepreverjen)

DF je napisal narobe , pravilno je , da osel gre samo enkrat na led , pa še to ne bi šel , če ne bi bilo palice.

DF (nepreverjen)

Kaj tu gor jocete? Ce imate jajca, pojdite k njemu domov in se tam z njim zmenite. Kaksni moski ste to?

2121212121 (nepreverjen)

KURBIN SIN

Buldog1971 (nepreverjen)

Šilak,karma is bitch.

(nepreverjen)

Če države nemrejo poskrbeti za red bo moral nekdo drugi?

štajerec

očitno ka je Avstrija že tudi banana republika,ka dovoli takše prevarancije-tujci.Delavci niso krivi,lehko je nekomi ki ga duma financirajo,vsi pa nismo tote sreče,eni morejo nažalost vzeti vsakšo delo,tudi od oz. prek takših prevarantov.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice