Eden izmed večjih projektov lendavske občine v preteklem mandatu je bila kandidatura Lendave za evropsko prestolnico kulture leta 2025. Je zaradi menjave politične oblasti projekt ogrožen?

V Lendavi so aprila 2016 napovedali boj za naziv Evropske prestolnice kulture, kar je bila po mnenju takratnega župana Antona Balažka logična posledica vlaganj v kulturo. Lendava je po njegovih besedah stavila na multietičnost, večjezičnost in multureligioznost.

Dejstvo, da je Lendava obmejno mesto pa so dojemali kot prednost pri kandidaturi. Toda zadnje lokalne volitve so prinesle spremembo na županskem stolčku, zato so se pojavila vprašanja o tem, ali je projekt morda ogrožen. Kakšne so aktivnosti, smo preverili na lendavski občini, kjer so nam postregli s skopim odgovorom.

"Župan Občine Lendava Janez Magyar se bo v prihodnje sestal z ekipo, ki dela na projektu Lendava - Evropska prestolnica kulture 2025. Že v sredo, 16. januarja 2019, pa se bo v Lendavi sestal z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom. Na srečanju z ministrom bo govora tudi o projektu kandidature Lendava za EPK 2025," so nam sporočili iz lendavske občine.

Predsednik programskega sveta nepreklicno odstopil

Na tem sestanku pa zagotovo ne bo Aleša Štegra, predsednika programskega sveta za pripravo kandidature Lendave za EPK 2025. Ta je namreč na občino že poslal dopis v katerem nepreklicno odstopa s svojega položaja, njegov zapis si lahko v nadaljevanju preberete v celoti. 

"Razlogi za odstop so izključno osebne narave. Še vnaprej sem na voljo, da z nasveti, informacijami ali kakorkoli drugače pomagam mojemu nasledniku. Obenem iz izkušenj vem, da ima kandidatura za EPK smisel le ob popolni podpori lokalnih političnih oblasti in širše lokalne skupnosti. Lokalna oblast je prva, ki mora v kandidaturi prepoznati svoj interes in smisel. Menim, da je prav, da se v novih političnih konstelacijah na novo premisli nadaljnja usoda in pot kandidature Lendave za EPK in da imate odločevalci pri vaših nadaljnjih korakih kar seda proste roke," je med drugim zapisal Šteger, pri čemer bi iz njegova zapisa lahko predvidevali, da naklonjenost projektu ni takšna, kot je bila pod vodstvom prejšnjega župana.

Po naših informacijah naj bi ekipo, ki je peljala aktivnosti za pripravo kandidature zapustil tudi Mitja Čander, eden ključnih akterjev in svetovalec pri projektu. Zato smo preverili kako odhod Štegra komentira župan Janez Magyar.

"To je njegova odločitev, z menoj se o tem ni pogovoril. Glede na to, da nisem imel z njim sestanka, njegove odločitve ne morem komentirati. Ne vem zakaj se je tako odločil," pravi Magyar.

Ta tekom svoje kampanje projektu EPK 2025 ni nasprotoval, je pa izrazil svoje pomisleke, ki so bili vezani predvsem na infrastrukturo in finančno sliko.

"Projekt EPK moramo jemati zelo pozorno, kajti smo na takšnem področju, kjer imamo velike prednosti pred konkurenco. Smo multikulturno območje. Imamo slovensko, madžarsko, hrvaško, srbsko in romsko kulturo. Vsekakor je konkurenca velika. Sploh Ljubljana, kjer imajo infrastrukturo urejeno in pripravljeno. Mi na drugi strani pa bi se morali za to na različnih investicijskih področjih zelo potruditi. Če bom sam izvoljen za župana, si ne bom dovolil, da sredstva, ki so v proračunu določena za razvoj vasi, krajevnih skupnosti in podobno, jemljemo in dajemo v nov projekt," je takrat dela Magyar.

Bo aktivnosti prevzela Tanja Šimonka?

Kot smo izvedeli, naj bi po slovesu "stare" ekipe, vajeti prevzela Tanja Šimonka, nekdanja direktorica Javnega zavoda za kulturo in promocijo Lendava. Po naših informacijah naj bi odslej skrbela za družbene dejavnosti na občini. To smo seveda želeli preveriti tudi pri njej, prav tako nas je zanimalo, če sama verjame, da projekt še vedno lahko uspe.

"Uradno te informacije ne držijo," nam je povedala Šimonka, ki o vprašanjih na to temo ni želela podati drugega odgovora.

Mar to pomeni, da bo kandidatura za Evropsko prestolnico kulture splavala po vodi? Kdo ve, odgovori bodo zagotovo morali slediti dokaj hitro, dokumentacijo je namreč potrebno oddati v letošnjem letu.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ABalazic7 (nepreverjen)

Ta lendava bo zafurala vse kar je zgradila.

brezno (nepreverjen)

Balažek je zafural sebe, Suča pa Halasa. Ravno zdaj so fasali inšpekcijo in kazen za protizakonito zaposlitev koordinatorja EPK Suča (neuspešni županski kandidat) v knjižnici Lendava.

In reply to by ABalazic7 (nepreverjen)

elim36

Z županom, ki je iz SDS, nima niti druge možnosti.

In reply to by ABalazic7 (nepreverjen)

Granulati (nepreverjen)

Upam,da to vse propade.....ne rabi Lendava to. Glavni akterji skasirali dovolj do zdaj.

tijarca (nepreverjen)

Ali je res, da je občina Lendava in Galerija muzej pod asistenco Balažeka Čanderu nakazala že 126.000€, Gabrejelčiču 68.600€, Aleš Šteger pa da je dobival 1000€ za vsak sestanek v Lendavi, kak je to nešče objavo na Lendavainfoji? Ja, to fajn plačuvle kultura v Lendavi.

In reply to by Granulati (nepreverjen)

Gasilec111 (nepreverjen)

Te aleš naj spizdi odkod je prišel.

Stric iz ozadja (nepreverjen)

Pozabili ste vprašati koordinatorja EPK Suča, kako kaj koordinira...

kriplin (nepreverjen)

Adijo EPK. Glavni akterji so pobasali, kar so imeli za pobasati. V Lendavi je dovolj drugih skrbi, kot je ta požiralnica denarja. Upam, da bo Suč koordiniral EPK v eni pisarni, čisto na samem. Mogoče si bo izmisli, kako čim prej oditi iz Lendave. Saj je tako velik strokovnjak, da ga bodo z veseljem sprejeli kjerkoli na svetu.

Putin (nepreverjen)

Hahaha, ta ti je dobra, verjetno si ti sam szucs.

In reply to by kriplin (nepreverjen)

Granulati (nepreverjen)

Pa Čander je v Mb v minus spravil EPK, ko so oni imeli. In zdaj je v Lendavi svetoval.....no bolj kasiral kot svetoval...

dedi dedi (nepreverjen)

Za leto dni vas bom vprašal,koliko so pa že ti novi,poštenjaki pokradli.Pa ne da bi ščitil Balažeka.

Jožek Impotentny (nepreverjen)

Se je že začel propad Lendave.

ddddgd (nepreverjen)

Kak je lejko eno takšo selo prestolnica kulture? Še celo zdaj gda je tan SDS glaven keri je totalno skregani s kulturo.

tujska legija (nepreverjen)

Torej moje skromno mnenje. Lendava tega projekta ne potrebuje, ker je finančno prevelik zalogaj in, če držijo številke, ki jih je objavil Tijarca in je to bilo objavljeno na Lendavainfo potem je to grozodejstvo nad davkoplačevalskim denarjem. Imam občutek, da se je v ta projekt šlo samo zato, da nekdo mastno zaluži in potem kaj bilo bilo iz tega projekta. Nekdo od prej je prekleto dobro vedel s čim mora blefirati, da bo javnost nasedla in potem, ko je prišel novi šef na občino, pa naj se sedaj on zajebava z tem projektom, ki je bil že v štartu obsojen na propad, samo za mazanje oči in, da se nekdo dela lepega pred slovensko javnostjo in meni se zdi ta primer tipično korupcijsko dejanje. Pa kaj bo ena majhna Lendava evropska prestolnica kulture, ma ne se hecat. Velika evropska mesta se tega projekta izogibajo, ker ni dovolj finančnih sredstev in logistike in ljudi, ki bi res naredili en kvaliteten program, kaj šele Lendava ma lepo prosim, saj pa nismo včeraj priplavali po Muri. Madrid, Frankfurt, Varšava, Bratislava, Bern, Praga in ostala velika evropska mesta v to ne gredo, mi majhni čižeki pa bi se šli evropsko prestolnico kulture ma ne se hecat pa biti napihnjen in samovšečen. To kar je bilo pred leti v Mariboru pa ni vredno počenega groša to je bila dekadenca kulture ne pa prestolnica. Tam so samo mastno zaslužili določeni dekadentni umetniki za svoje bedne predstave.

Čudo (nepreverjen)

Mariborska ekipa, ki je že zafurala EPK v Mariboru, je pokasirala, kar se je pokasirat dalo in čao, aloha, dosvidanja. Lendava je vas, ne pa mesto. Brez Madžarskih podkupnin ni sposobna speljati nič takega. Hiša iz kart se podira, plačali so Lendavčani, pokasirali so pa Mariborčani. Zdaj veste, zakaj je Maribor bedno mesto. Glede ma rezultate mariborske “elite” v Lendavi.

Lepec (nepreverjen)

V Sloveniji vsako mesto, kraj ali vas lahko konkurira za mesto, kraj ali vas lopovščin, podkupovanj in marsičesa v evropskem merilu. Mislim, da smo tu brez konkurence in z dosti manj denarja bomo tudi uspeli. Zato spoštovani kar brez sramu si priznajmo kam spadamo. Za časa socializma se je točno vse vedelo kam, kdaj, zakaj spada.

Jožek Impotentny (nepreverjen)

Lendava je vas?? Poglejte sebe..razen Expanoja ne ponujate ničesar. Kao mesto pa šele leta 2019 gradite reflektorje z davkoplačevalskega denarja.

svetilnik1 (nepreverjen)

In tebi so zdaj najbole pomembni reflektori na nekšon bednon stadioni ge se špila nekši beden šport? Še en dokaz več ka prihajaš iz vasi. Lendava je vas in de vas ostala, pa lejko vi pri sakši hiši 4 reflektore postavite.

In reply to by Jožek Impotentny (nepreverjen)

Ljukav ko ljisic (nepreverjen)

Lendava pa že ni vas , ne to pa ne , Lendava je eno navadno selo , lepo vas prosim , kakšna evropska prestolnica kulture , v kateri glavi le rastejo take budalaštine , medtem ko ljudje nimajo od česa živeti.

elim36

Lendava je na čelo občine izvolila trgovca, ki mu je kultura španska vas, zato je res verjetno bolje, da s projektom EPK prekinejo, čeprav se z dobrim vodenjem lahko tudi finančno izplača. Občino bo vodil po Orbanovih navodilih, z manjšinskim poslancem Horvathom sta mesečno konzultirana iz Orbanovega kabineta. Po Balažekom jim res ni bilo lepo, vendar so šli iz dežja pod kap. Namesto Balažeka so dobili nesposobnega janšista.

Zavedni (nepreverjen)

PREKMURSKIM SLOVENCEM. PROSLAVA..
LAŽNIM MADŽAROM , KI SO SLOVENSTVO ZATAJILI DESETINE MILJONOV EVROV!?

Predstavili rezultate Programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti 2017–2020

http://lendavainfo.com/predstavili-rezultate-programa-spodbujanja-gospo…

Se kdo vpraša zakaj moramo za tiste, ki so slovenstvo zatajili dat 16 milj evrov..cca.
Za vsakega lažnega madžara 2500 evrov -4 delavske plače.

Bo kdo to komentiral.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice