Z iztekajočim se letom bomo z naših vetrobranskih stekel strgali tudi letošnje vinjete.

Modra še velja do februarja, nato pa bodo Darsovi cestninski nadzorniki že aktivnejši pri svojem nadzoru. V letošnjih prvih desetih mesecih so od 32 tisoč izdanih plačilnih nalogov izdali 25 tisoč zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet, četudi je bilo v tem obdobju v primerjavi z lanskim prodanih še več vinjet vseh vrst, z izjemo letnih za motorna kolesa.

Za vožnjo po avtocestah brez veljavne vinjete je tako predpisana globa 300 evrov, v primeru, da je ne namestimo z njenim prvotnim lepilom ali pa z nedovoljenim posegom spremenimo oziroma zmanjšamo učinkovitost lepila, pa 500 evrov.

A kmalu bomo modre zamenjali za rožnate, veljavne do leta 31. januarja 2020.

Foto: DARS
Foto: DARS

Pri nakupu kratkotrajnih vinjet preverite, ali je preluknjana na pravi datum, saj lahko v nasprotnem primeru pri prodajalcu reklamirate le nenalepljeno. Vse poškodbe vinjet pri nameščanju lahko v 30 dneh od nakupa reklamirate pri Cestninsko uporabniškem centru v Ljubljani. Če jo poskusite odstraniti, se bo na njen pojavil varnostni napis "neveljavno" in s tem reklamacija ne bo več možna.

Za tedenske vinjete za motorna kolesa je treba odšteti 7,5 evra, polletne 30 in letne 55 evrov, medtem ko za osebna vozila stanejo tedenske 15 evrov, mesečne 30, letne pa 110 evrov.

So avstrijske vinjete resnično cenejše?

Seveda cene slovenskih in avstrijskih vinjet velikokrat primerjamo tudi Pomurci. Nekateri se namreč dnevno vozijo na delo v Avstrijo, spet drugi večkrat letno obiščejo nakupovalna središča v sosednjem Grazu. Splošno mnenje je, da so avstrijske vinjete absolutno cenejše.

Pa so res? Velikokrat se ceno naših vinjet primerja z avstrijskimi, ki veljajo - kljub zmerni podražitvi - cenejše od slovenskih, neupoštevajoč, da poleg nakupa vinjet Avstrijci zaračunavajo tudi dodatno cestnino na posameznih odsekih, predorih in gorskih cestah, medtem ko slovenske veljajo "za vožnjo po vseh slovenskih avtocestah in hitrih cestah v upravljanju DARS, ne glede na njihovo dolžino". 

Vir: Asfinag
Vir: Asfinag

Od Gradca do Linza boste na Pyhrnski avtocesti odšteli za najprej za predor Gleinalm 9 evrov, nato pa za predor Bosruck 5,50 evrov. Čez prelaz Brenner bo treba odšteti 9,50 evrov, za predor Arlberg pa 10 evrov.

Vožnja skozi predor Karavanke stane 7,20 evrov, na poti od Beljaka do Salzburga pa predornina za predora Katschberg in Tauern 11,50 evra.

Če vas bodo nadzorniki avstrijske avtocestne družbe zalotili brez vinjete oziroma bo ta nepravilno nameščena, vam bodo zaračunali kazen od 120 evrov naprej. V primeru, da globe ne poravnate, sledi upravna kazen od 300 do 3.300 evrov.

Vir: AMZS
Vir: AMZS

S spleta

Komentarji (46)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vodka (nepreverjen)

Malo nas krmite kak je v Avstriji nej cenejša vinjeta. Tüdi, če si fcuj küpin letno za predore je še vse glih cenejša. Primerjati pa moramo kelko avtocest majo oni pa kakšno plačo majo v Avstriji pa kak pri nas.

blekota (nepreverjen)

Zdaj pa si zračunaj ka te dražje pride pri enkratnon nakupi, naprimer za tranzitnoga turista, keri se enkrat skouz Slovenijo pa nazaj pela, pa skouz Avstrijo pa nazaj. Pri nas enkrat kupiš tedenko vinjeto pa konec, v Avstriji pa kupiš 10 dnevno vinjeto + plačaš tunele v obej smeri. Zdaj pa zračunaj.

In reply to by vodka (nepreverjen)

dedi dedi (nepreverjen)

Blekota ,tunelov se da izogniti in to čezBruck am Mur in Klaus pa ne plačaš tunelov.Delal sem še pred nekaj meseci v Nemčiji in moram reči,Avstrijsko letno in pa za tunele sem zaslužil v enem dnevu. Kaj pa pri nas?=????

In reply to by blekota (nepreverjen)

Režonja (nepreverjen)

Napišite tudi da v Švici imajo ene vrste vinjeto in že nekaj let stane 40 frankov .Ter koliko boljše ceste imajo da o plačah ne pišem .Res je Švica draga ampak še vedno ljudje prišparajo lep denar .

Vladek123 (nepreverjen)

Butasti clanek,...

Vipko
buldog

Veljalo bi napisati: od vseh sosednjih držav ima najcenejšo vožnjo po avtocestah Madžarska (10 dnevna vinjeta okrog 10 evrov). Hrvatje so dragi kak žafran, čeprav si je tudi tam mogoče zmanjšati ceno s prednaložitvijo denarja na njihovo napravo. To se ti splača le, če si večkrat tam. Italijanske ceste so drage, primerljive s hrvaškami; itak je tudi v Italiji cestnina, ki zna biti na nekaterih odsekih zasoljena. O avstrijskih pa je bilo veliko govora. Za večino od nas so avstrijske ceste kar drage, ker mnogi uporabljamo ravno Pirinsko avtocesto, kjer sta kar dva plačljiva predora in ko te do Munchna in nazaj Jodlarji opalijo za 30 evrov, se ti avstrijska avtocesta ne zdi več tako poceni. Bi rekel takole, čez prst: povprečni Avstrijec v celem letu za predore porabi še kakšen trikratnik ali štirikratnik cene njihove letne vinjete. To pa ni več tako "poceni". Da zaključim: po mojih izkušnjah je vožnja po avtocestah najcenejša na Madžarskem, potem v Sloveniji, nato v Avstriji. Dragi pa sta Italija in Hrvaška; s tem, da je naša južna soseda definitivno najdražja.

username (nepreverjen)

Če se veliko voziš na relaciji München in nazaj se ti splača kupit letno karto za tunele, ki stane 63,50€, če imaš letno vinjeto...
https://www.asfinag.at/maut-vignette/streckenmaut/tarife/

In reply to by buldog

dedi dedi (nepreverjen)

Buldog,če imaš letno vinjeto v Avstriji,si na podlagi le te kupiš tudi letno za oba tunela,za 62 eurov.

In reply to by buldog

mura je večna (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Avstrijske venjete so zakon,,naše vinjete pa so obično sranje

Mura ni večna (nepreverjen)

Glede na to, da si navijač Mure, me tvoj debilni komentar sploh ne preseneča!

In reply to by mura je večna (nepreverjen)

BB

V smeri nemčije se da oba tunela obvoziti...

...tistih 15 minut si lejko zemeš ;)

vodka (nepreverjen)

Misliš najmenje 2x 15 minut v eno smer.

In reply to by BB

Marko - markec (nepreverjen)

Glede na to, da nikoli ne moreš prevoziti od MS do Kopra ka ne bi izvajali nekakšna dela, celo poleti, da po 2 uri stojiš v zastojih je v Sloveniji vinjeta mnogo predraga. Če bi v Nemčiji toliko popravljali nove avtoceste te bi tam bil popoln mrk v prometi. Pri nas so pa polovico spokradnoli pa še slabo napravili najebalo pa je ubogo ljudstvo, da o nezadovoljnih turistov ki se vozijo čez Slovenijo ne gučin.

____----_____ (nepreverjen)

Očitno se tij nigdar nejsi vozo po nemških avtocestaj, ka vačik nebi takšne oslatrije piso. Pa ka ne gučin o ton ka je več ali menje vseposejdi po avstriji na avtocestaj omejitev 110kmh ali pa celo 100kmh, pa radar na sakših 10km. 130kmh se lejko samo tu pa tan pelaš. Glede nezadovoljnih turistov pa samo to..... še malo pa mo pri nas mogli omejiti vstop turiston, če de se tak dale nadaljevalo. Ja ja, vse sami nezadovoljni turisti keri se sakšo leto v večjon števili vračajo. Ja ja, tej avtoceste do nas bujle.

In reply to by Marko - markec (nepreverjen)

Sonce se smeje (nepreverjen)

En ceden komentar, avstrijce so rejsan naure z radarame. Pa skoz nekaj delajo omejitev pa 60-80 popiz.. Nemcija je kul, vecina nega omejitve najebes pa na granice haha migrante so se zafukale.

In reply to by ____----_____ (nepreverjen)

10x (nepreverjen)

December in januarja grem 10x darovat plazmo in dobim 250eur +celoletno vinjeto

jezoš kristuš (nepreverjen)

- če pa odaš še eno ledvico, si pa lejko še vikend kupiš!

In reply to by 10x (nepreverjen)

vrananastrehi (nepreverjen)

42 980 Ft je slabih 140€
je res cenejša

klantoš (nepreverjen)

V Avstriji je najmenje pol stvari falejših, kak prinas pa boukše. Sten , ka so plače dosta boukše, ka o cestah nemo gučo itd...

____----_____ (nepreverjen)

Ka je v avstriji cenejše? Nepomembne stvari in šrout, isto kak pri nas. Malo se pozanimaj kelko koštajo tiste resne stvari kere lidje rabijo za preživetje. Zdravstvena zavarovanja, elektrika, najemnine, telefon, kurjava.... Ge san delo v avstriji par lejt, od toga san dvej leti tan živo. Skoraj san crkno gda mi je skoraj cejla plača šla za življenske stroške. Gučuš neka brezveze na pamet, glih tak glede cest.

In reply to by klantoš (nepreverjen)

Sonce se smeje (nepreverjen)

Mah je nwm kakse pravlice van v soule o at trzijo haha. Fajn ka se nesce pove po resnice. No steiermark je maybe cenejse, pa tuj nej tak fejst. Al radi se ene slovenckon pohvalijo kak se jin v at kao med cedij. Fajn je bite bar 4x letno da se na dopuste legenda nej? Pa krmite lidij lol. Ka mate od toga nwm. Da te mele kuco primerljivo z avstrijcame pa ka de vasa te se glasite kak van fajn ide v at. Do te cejt pa smo sam suznje pa bole ka smo tiho.?

In reply to by ____----_____ (nepreverjen)

Gizzmo (nepreverjen)

V Avstrijo se spravi, kaj še čakaš???

In reply to by klantoš (nepreverjen)

Landini

Mene ta razlika v ceni (kakršnakoli že je) niti ne moti. Moti pa me, da moram za odstranitev naše porabiti 10x več čas kot od tiste od sosedov.

____----_____ (nepreverjen)

Zatou ka si ne vejš že v osnovi vinjete "pravilno" zalepiti. Sakši lolek že zna ka trbej vinjeto najprlej trikrat na tepih v avtoji zalepiti pa te komaj na steklo. :)

In reply to by Landini

mura je večna (nepreverjen)

slovenske vinjete so za kurac Avstrijske so zakon

Mura je večna (nepreverjen)

Zgornji komentator z nazivom mura je večna ne uporabljaj mojega vzdevka, najdi si svojoga.

In reply to by mura je večna (nepreverjen)

mura je večna (nepreverjen)

Si pa našem mene da si mi ukradel nick, zakaj nisi raje DEBELI POFUKJENEC

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

dafak (nepreverjen)

do Dunaja nega tunelov. Torej je cenejša.

sijo1972 (nepreverjen)

Če seštejem san v celotnem letu dvakrat potoval do Munchna, kjer je skupni strošek slabih 80,00 eurov, dvakrat sem potoval do Pelješaca, kjer je bil skupni strošek 160,00 eurov, v Sloveniji pa se vsak dan vozim v službo po avtocesti 30 km in najmanj enkrat mesečno službeno najmanj do Ljubljane, letni strošek pa mi je bil 110,00 eurov in me zato ne more nihče prepričati, da so v Sloveniji vinjete drage.

mura je večna (nepreverjen)

ti se spoznaš na ekonomko ko krava na sedlo,, te stvari enostavno ne gredo skupaj, Pojdi spavat kuči,, in to odmah

In reply to by sijo1972 (nepreverjen)

Soboški prdec (nepreverjen)

Kolko pa te v Nemčiji plačaš vinjeto za osebna vozila , ali na Nizozemskem ?????????

Vipko
buldog

Seveda ne plačaš.... a ne bodi naiven, nič ni zastonj. Oni plačujejo krepki davek za ceste. Zato so hoteli uvesti cestnino za tujce, ker se ti voziš po njihovih cestah "brezplačno". To se je lahko toleriralo, dokler so se Nemci in Nizozemci lahko prosto vozili po evropskih cestah.... zdaj pa vsi svoje ceste kasirajo, tudi Nemce in Nizozemce; za takšne pametnjakoviče kot si ti, pa so njihove ceste "zastonj". Bo zelo kmalu drugače.

In reply to by Soboški prdec (nepreverjen)

mura je večna (nepreverjen)

buldog, pas ti jebal mater, ti veš kako se v Nemčiji plačujejo davki

In reply to by buldog

zvodnik milan (nepreverjen)

pa še res je
da ti je pas jebal mater

In reply to by mura je večna (nepreverjen)

Soboški prdec (nepreverjen)

Sorry "buldog" , ampak nakladaš brez veze , tam se cestnina ne plačuje , ponavljam še enkrat , ni cestnine za osebna vozila , Nemci so jo poskušali uvesti , ampak , ker bi potem njihovi državljani plačano cestnino dobili povrnjeno skozi olajšave pri dohodnini je EK rekla odpade brate , kajti to bi pomenilo diskriminacijo za vse ostale Evropske državljane , toliko v vednost , za take pametnjakoviče , kot si ti.

Vipko
buldog

Žal te moram razočarati... po predlogu naj bi Nemci plačano cestnino dobili povrnjeno pri davkih in taksah za avto in ceste in ne pri dohodnini, kot navajaš. Ne boš verjel, Nemci imajo davke na avtomobile in letno dajatev za ceste, ki jo plačajo ob registraciji avtomobila. Sedaj ugotavljajo, da je to vse premalo, da jim ceste propadajo in od tu nekaj "idej", kako napolniti cestno vrečo... Tako, da sem jim obetajo višji prispevki za ceste (v kakršni koli obliki) in od tu tudi ideja in potreba o uvedbi vinjet za tujce. Kakorkoli, Nemci za svoje ceste plačujejo... če ne z vinjetami, pa drugače. Ker si veliki fant, ne dvomim, da lahko razumeš, da se ceste ne zgradijo in vzdržujejo same; iz nič.

In reply to by Soboški prdec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Kot da mi ne bi plačevali prispevek za ceste ob registraciji avtomobila. Ti pa dam prav, da tudi nemške AC mora nemška država graditi in vzdrževati. Eni mislijo, da denar raste na drevesu.

In reply to by buldog

cestašX (nepreverjen)

Majster zdaj si se pa rejdno osramotil. :)

In reply to by Soboški prdec (nepreverjen)

Soboški prdec (nepreverjen)

Dober si "buldog" , res dober , mi v Sloveniji pa kao ne plačujemo nič za ceste , recimo, ob registraciji , kaj te je cestni sklad , če ne neke vrste davka , in mar ob nakupu avtomobila ne plačaš DDV-ja - s tem , da znaša v Nemčiji 19 % v Sloveniji pa 22% , ker pri nas je itak višji standard, in kaj pa centi , ki kapljajo od vsakega litra bencina , da ne omenjam zavarovanj , ki so pregrešno draga in se je zato že razpasel šport , da ljudje malo boljše avtomobile registrirajo v Slovaški , verjetno ne zato , ker imajo radi Slovake .In potem plačamo še vinjete , kar sicer osebno mislim , da je prav. Tak , da suma sumarom Janezi po glavi prebivalca sigurno več damo , prispevamo , nam vzamejo , imenuj to kakor hočeš , kot Nemci in Nizozemci za naše razjebane ceste .Zaključujem polemiko , u zdravlje .

Janez Komunist (nepreverjen)

Pri nas so vinjete prepoceni,morali bi dvignit ceno vsaj za 10 krat.Tisti,ki vsak dan vozijo npr: relacija M.Sobota - Ljubljana bi morali plačat 1000 € letno vinjeto,tisti,ki pa poleti rinejo na dopust na slovensko obalo pa za 10 dnevno vinjeto vsaj 100 €.
Ljudje preveč gopcajo in nekaj nakladajo tja v tri dni,če lahko nekateri za cigarete in pijačo na mesec potrošijo 200 do 300 € ali še več in se konec tedna pederišejo na raznih feštah in pijankah,potem še naj plačajo ceste po katerih se vozijo in jih uničujejo,ker to se treba potem tudi vzdrževat.

Darecare (nepreverjen)

Janez Komunist. Samo tvoje razmisljanje se mi pa zdi res mal bolano. A se ti kdaj vprasas kok je sploh 1000€ in kok je minimalna placa v Sloveniji, da ne govorim o pokojninah.. o zastojih na cestah, skoz neki delajo in ovirajo promet..
A se kdaj sprasujes da smo ena najdrazjih drzav, kar se tice cestnin, bencina, trosarin, z najvecjim davkom 22% pa itd....z visokimi standardi in majhnimi placami..
Mislim da nimas pojma kar se tice druzih drzav in nase jebene Slovenije...
Pa lep pozdrav..

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

točno tako
vinjete so pri nas absolutno prepoceni
Realna cena vinjete bi morala biti vsaj 800 evrov
pa vi bedaki sploh ne veste koliko km avtoceste velja

čarni vrag (nepreverjen)

Primerjamo lahko samo jabolka z jabolkami ali hruške s hruškami. Avstrijska vinjeta košta 89,20 Eur, naša pa 110 Eur. Vsak učenec drugoga razreda vidi, da je avstrijska vinjeta cenejša. Vsaka druga diskusija je brez podlage.

Soboški prdec (nepreverjen)

Opa , cenzura na delu , ha , ha , ha .

Soboški prdeci (nepreverjen)

Zakaj brišete komentarje Soboškemu prdecu , mar ne razumete dialektike , in da boste tudi vi enkrat izbrisani , tra la la .

Đa naven (nepreverjen)

JA CENEJŠE SO IDIOTI , ker Avstrija ima 2200 km avtocest , Slovenija pa cca .700 km , pa tudi dejansko so cenejše , taka vi lahko nakladate , kar hočete , o nekih plačljivih tunelih in podobno , ampak dejstvo je , da so AVSTRIJSKE VINJETE CENEJŠE .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice