Le še do jutri imate čas, da uredite podatke o svojih nepremičninah. V nasprotnem primeru vas bo to lahko stalo tudi do 600 evrov.

Z jutrišnjim dnem, torej z 22. novembrom se obetajo spremembe. Po tem dnevu bo spreminjanje bistvenih podatkov v Registru nepremičnin potekalo z elaboratom in ne več preko vprašalnikov. To pa za seboj potegne tudi precej višje stroške.

Geodetska uprava Republike Slovenije je že pred časom vse lastnike nepremičnin obvestila o tem, da se bistvenih podatkov o stavbah v Registru nepremičnin po 22. novembru ne bo več dalo spreminjati brezplačno preko vprašalnikov, ampak bo treba naročiti elaborat pri geodetskem podjetju ali projektantu. 

S tem je zagotovljena pravna varnost lastnikov nepremičnin tudi za podatke, ki so bili v preteklosti evidentirani le z vprašalnikom, so zapisali na uradni spletni spletni strani Ministrstva za okolje in prostor.

Nekatere podatke bo kljub temu lastnik lahko še vedno spreminjal sam z vprašalnikom. To so podatki o:

- stavbi: podatki o priključkih (elektrika, kanalizacija, vodovod, plin), o letu obnov (fasada, streha), o materialu nosilne konstrukcije, o tipu stavbe (nekateri drugi podatki se bodo zbirali samo do 31. 7. 2019);

- delu stavbe: o letih obnov (okna, inštalacije), o dvigalu, o višini etaže, o številki nadstropja, o upravniku, za rezervoarje in silose pa še njihova prostornina (nekateri drugi podatki se bodo zbirali samo do 31. 7. 2019).
 

Cene elaborata do 600 evrov

Zdaj pa k tistemu najbolj delikatnemu, k cenam za izdelavo elaborata in globam za kršitve. Ceno storitve izdelave elaborata je seveda treba preveriti pri posameznem izvajalcu.

Preverili smo cene izdelave elaborata in ugotovili, da se te navadno gibajo med 250 in 600 evri. Gre torej za vsoto, ki nikakor ni zanemarljiva.

Kazni na drugi strani so seveda še nekoliko višje. Z jutrišnjim dnem bodo preurejene tudi prekrškovne določbe, zvišane so višine nekaterih prekrškovnih določb na način, da so izenačene s stroški izdelave elaborata za evidentiranje stavb v kataster stavb. 

"V primeru neevidentiranja stavbe v katastru stavb je globa za posameznike od 300 do 1.500 evrov, v primeru neevidentiranja sprememb pa od 100 do 700 evrov. Globe v povezavi s posredovanjem vprašalnika registra nepremičnin so za posameznika od 100 do 500 evrov", piše na spletni strani ministrstva. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
trollbusta (nepreverjen)

tu nanč avtor novice ne vej, o kon se ide

didgeridoo

tau pa maš bogme praf!

In reply to by trollbusta (nepreverjen)

adadada (nepreverjen)

Sobotainfo, promovirate protizakonita dejanja, ponarejanje glasovnice! In zgleda v drugem mandatu še večja diktatura z zaklepanjem komentarjev!

. (nepreverjen)

Potem se bo pa začela molža.

Starejše novice