V KPŠju se z novim kriterijem podeljevanja sredstev, ki so ga decembra uvedli na Škisu, ne strinjajo. Po kriteriju pridnostnega sklada so klubi, ki zberejo več podpisov za referendum o malem delu, višje finančno nagrajeni.

Zveza študentskih klubov Slovenije (ŠKIS) je junija lani zaostrila pogoje za razdeljevanje nekoliko manj kot 5 milijonov evrov velike pogače 56 študentskim klubom. Ti bodo v letu 2011 dobili 80 odstotkov denarja, preostali delež pa si klubi "zaslužijo" z izpolnjevanjem meril iz pridnostnega sklada. Število članov, večja programska in finančna preglednost, sodelovanje z drugimi društvi in sámo Zvezo ŠKIS, je le nekaj izmed dvajsetih junija sprejetih kriterijev za dodelitev denarja v pridnostnem skladu. V decembru, ko je bil objavljen datum začetka zbiranja podpisov za razpis referenduma o malem delu, pa so na Škisu sprejeli še dodatni, tako že 21. kriterij "Malo delo".

Največ točk na račun zbranih podpisov

Z izpolnjevanjem novega kriterija si klubi lahko zagotovijo vse do â…“  sredstev iz pridnostnega sklada. Nekaj točk lahko dobijo že z različnimi oblikami informiranja ciljne javnosti o zbiranju podpisov za razpis referenduma, kljub temu pa je največ točk mogoče dobiti prav z visokim številom zbranih podpisov. 

"Kriterij je zgolj vzpodbuda klubom"

Predsedniku Škisa Maticu Sušniku se uvedeni kriterij ne zdi sporen, saj je o njem pozitivno odločila večina zbranih svetnikov na 34. seji, potrdil pa ga je tudi Svet študentskih organizacij lokalnih skupnosti - Šols, kot najvišji organ Škisa. Namen kriterija naj bi bil s smernicami zagotoviti enotno in kvalitetno obveščanje javnosti po celotni Sloveniji, čeprav Sušnik ne skriva, da so z njim želeli postaviti elegantno pot do zadostnega števila podpisov: "Klube se je s tem kriterijem želelo spodbuditi k enotnemu nastopu k problematiki malega dela, kriterij pa pri vseh akcijah torej še dodatno motivira in spodbuja klube." Ti so po besedah Sušnika nadpovprečno motivirani, kar se kaže tudi v zbranih podpisih.

Kalamarjeva: kriterij ni primeren

"Uvedba takšnega kriterija pridnostnega sklada, ki upošteva število zbranih podpisov, se mi ne zdi najbolj primerna. Menim, da bi pri dodelitvi sredstev morali upoštevati, koliko je klub dejaven, slednje pa meriti na drugačne načine, ne glede na število zbranih podpisov," pa meni Mihaela Kalamar iz Kluba prekmurskih študentov. Nov kriterij jih pri zbiranju podpisov ni dodatno vzpodbudil: "Že v osnovi smo se odločili za neagresivno kampanijo, ki temelji bolj na izobraževanju, študentom pa smo pri odločitvi pustili prosto pot," tako Kalamarjeva, ki se zaveda, da je število zbranih podpisov pomembno. Do sedaj so jo z veliko pomočjo sindikatov zbrali nekoliko manj kot tisoč.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
buldog

Še en dokaz več, da je padec zakona o malem delu predvsem pomemben za študentske politike, posredovalce študentskega dela ter nekaj sto (ali tisoč) delodajalcev, ki s pomočjo študentskega dela izigravajo davkarijo.
In tudi famozno Gibanje za dostojno delo in socialno družbo slovenski javnosti še ni pojasnilo v čem je malo delo slabše od študentskega dela. Še vedno trdim: študentsko delo je najbolj elementaren primer izkoriščanja poceni delovne sile. Ker pa se zgodba odvija v Butalah so vneti zbiralci podpisov proti zakonu tisti, ki jim malo delo v primerjavi z dosedaj veljavno zakonodajo prinaša največ koristi.

Vipko
tinka78

Meni osebno se ta pogoj za financiranje oziroma kriterij ne zdi tako sporen, je pa res da se osebno z njim ne strinjam.
Mi je pa zelo všeč stališče, ki ga je zavzel KPŠ. Čestitke.

Pablo

Či de tak dale šlo glede referendumof, je najbokše ka cejlo stvar napravijo online...tej zsss pa nikak ne razmin, po eni strani proti malemu delu, po drugi strani pa pa pluvajo po sistemi, ka je takšna stopnja nezaposlenosti...?!?!?...to študentsko delo je velki nateg, s kerin pijavke cejcajo...

http://www.rtvslo.si/slovenija/zsss-mladi-prisiljeni-v-s-p-izacijo/2493…

hilic

Vsaki šudent kateri razmi situacijo je za malo delo. Prauti so mutavi študenti, punoletni dijaki in določeni mutavi starši + tisti kateri majo krist.
Saj se je vidlo kelko študentov je podprlo organizacije v protestih:) VELIKA VEČINA DIJAKOV;)

dbohar

Jbem mamice vsem takšim bogatunom! ti študentje, ki vodijo te organizacije so že pravi mali politiki in ti bi nas naj vodili čez nekaj let!! osnova jim je pa bogatenje... Keša majo kak blata in naj napravijo sklad in izplačajo tiste študente oz. dijake kerin delodajalci keša ne nakažejo. nej tao pa nej, seveda menje njin ostane... Ova ČOBA je že tak pravla ka šče politik bite... glavno je ka se vozijo z merdžojami, jahtami, avioni... Naj bi rajši stopili skuaj podprli študenta, ki hoče študejrati pa zaradi financ nemre... banda!

warioth

Politika je kriva za to ka se dogaja trenutno. Zakoj so nej stavili študentskih servisov in organizacij že preden so si nakopali telko bogastva? Zakoj bole ne nadzirajo teh entitet? Očitno so tudi politiki meli nekšne pluse od toga. Sicer pa zakoj država ne prevzame nadzora nad študetnskim delom? In država pobira % in jih namenja štipendijam? Malo delo je slaba alternativa, predvsem pa potuha za politike keri so v preteklosti slabo delali in naredili to kar zdaj mamo (brezposelnost), zdaj pa prek malega dela hočejo prikazati, da se je stopnja brezposelnosti zmanjšala (prag revčine se bo pa povečal). Politika se je zadnje čase spustila na zelo nizki nivo in z raznimi predlogi hočejo še zmanjšati kvaliteto našega življenja . Raje se naj spravijo na gradbeno-cestna podjetja, trgovce, idp... ne pa na kmete in socialno ogrožene.

TanjaZ

Banda pokvarjena!

Vipko
buldog

Warioth tvojega posta ne razmin čista dobro. Najprej kriviš za nastalo situacijo dosedanje vlade; potem ugotoviš, da situacija ni dobra, predlagaš da je potrejbno nekaj narediti in potem popluvaš zakon o malem delu in še nekaj predlogov vladi, kaj naj naredi.
Ampak ti si tipičen primer politično opredeljenega Slovenca: ker ti gre na živce vlada ali celo politična opcija na oblasti si proti vsemu kar predlaga ta politična garnitura; pa naj bo dobro ali slabo.
Verjamem, da si dobro prebral predlog zakona o malem delu (in ne nakladaš na pamet): primerjaj ga z ravnijo pravic, ki jih imajo študentje preko študentskega dela in mi prosim naštej dve pravici, ki ju sedanji predlog ukinja ali zmanjšuje. Jaz ju ne najdem.
Po domače povedano: nekdo zavaja in manipulira. Vprašanje je le KDO.

sobotašinfo.com

Z našimi bodočimi intelektualcami peščica wanna be intelektualcof dela ka šče ... in ka te zdaj napravli? Samo te izrazili nestrinjanje, ali direkt po pički, ka de za naslednjič nešče nekaj brodo !

Lejko pa umaknete podpise :P

Fingerling

Kakšna bi pa naj bila mlada generacija politikov če nej takša ka ji je glavna naloga bogatenje. Saj pa majo lepi vzor v zdajšnjih predstvnikih ljudstva...

Sicer pa, dokleč majo študenti študentske domove, kosilo na bone, pa šenki fakse, tak dugo neven ka se bunijo... Valda ka nede nešče vodilne funkcije opravlo za fala lejpa, pa nasvidenje čez 5 let... Mandat je kratki, trbej si nekšo podlago za naprej naprafti...

warioth

Buldog>> jes ščen povedati s ten ka so potrebne spremembe, ampak malo delo je nej sprememba na baukše. V nemčiji recimo se je malo delo pokazalo kak slaba alternativa. V bistvi dobiš delo, ampak dobiš premalo keša za preživetje. Kak drujgo so posojila? Kak boš zel posojilo z malin delon? Kak boš si lejko kaj zazijdal? Malo delo se ne vrtij samo okoli študentskoga dela kak ščejo eni prikazati. Sam san preštel zakon ja in je v teoriji fajn napijsani, ampak praksa je pa nekaj čist drujgoga.

hilic

warioth
Ka tau za nemčijo si vzeu od študentskih organizacij:) Nemčija je '100' lejt pred nami in tan je čista vse drugače. Tan takšni servisi in organizacije nebi delovale 1 mejsec.
Če pa neje MALO DELO 100% sprememba na baukše, pa so zatau takšne in drugačne študentske organizacije. Naj potem študentske organizacije probajo s predlogi še izboljšati malo delo.
Namesto toga pa se študentske organizacije borijo za svojo rit in rit servisov in nej za nas študentov.
Saj ti si primer tistih 50% študentov kateri se dajo napizditi...ŠKODA

soy_84

daje se vtis da zakon o malem delu spreminja le pogoje opravljanja študentskega dela. to je zavajanje.
Ker vsak študent prej ali slej pristane na trgu delovne sile JE BOLJ POMEMBNO to kaj prinaša zakon za ljudi, ki iščejo službo. In kako bo zakon, če bo obveljal, spremnil razmere na delavnem trgu.

Vipko
buldog

Kakšne pa so sedaj razmere na delu trga? "Velikega dela" skoraj ni; če pa je, je le za določen čas, po pogodbi. Zaposlitev za "nedoločen čas" praktično ni več. Delodajalci občasne luknje v potrebah po delovni sili pokrpajo s študenti, upokojenci in brezposelnimi na javnih delih. Če pogledamo te tri kategorije (ki jim je v največji meri namenjeno malo delo) so daleč na najslabšem študentje, ki jim napotnica študentskega dela ne prinaša nič - razen 4 evre neto na uro. Za delodajalce pa so izredno zanimivi, saj so nizko plačani, brez vseh socialnih pravic, možno jih je odpustiti takorekoč v trenutku in kar je najboljše: davki za njihovo delo so izredno majhni. Ali če povem na kratko: študentska napotnica pomeni le eno: da študent ne dela na črno. Raven pravic iz dela pa za študenta praktično ni nič večja kot če bi delali na črno.
Malo delo je vsekakor korak naprej; mi je pa jasno da študentske organizacije in predvsem posredovalci študentskega dela bijejo bitko za debel kolač belega kruha. In ne izbirajo sredstev.....
Sindikalne zahteve po "velikem delu" se seveda dobro slišijo; toda realna situacija še dolgo (če sploh še kdaj) ne bo taka, da bi se začelo na veliko zaposlovati. Zato jaz vidim zakon o malem delu kot poskus legalizacije obstoječega stanja in predvsem poskus narediti na trgu dela vsaj malo reda. Ker če mi priznamo ali ne, malo delo že obstaja, velikega dela pa ni.
In na koncu paradoks in v bistvu višek manipulacije s študenti: slišimo razlage (tudi warioth), da bo malo delo odžiralo delovna mesta in bo premalo zaslužka. Študentsko delo pa ne odžira delovnih mest? In omogoča soliden zaslužek ter velike socialne pravice "študentom"????

Vipko
buldog

Popravek v prvem stavku: ...na trgu dela?... Se opravičujem.

soy_84

malo delo bo odziralo zaposlovanje na dolgi rok tako kot je to počelo do zdaj delo prek napotnic. Zdaj bodo lahko tako študentje in nezaposleni in upokojenci uživali v prednosti takoga napol legitimnega zaposlovanja.
Sprememba se ne bo zgodila na boljše za delavca. za delodajalca ja, ker bo, lazje zaposloval in odpuščal in bo zdaj lahko izbiral med dosti večimi kandidati( študenti,upokojenci,nezaposleni).

ko zmanjka argumentov za malo delo, se lahko vedno prikaze kot edina opcija in rešitev v teh tezkih cajti. Kot da je ze tu. da bo vsem bolje. da ni tako hudo.
in delavcu bo slo na slabse, in tege se NE MORE zanikat. 5 let študija potem pa sledi 35let dela. in tukaj se zdaj poudarja kaj vse boljšega prinaša za teh pet let študija in molči o tem kaj prinaša slabega za obdobje 35 let ko bo tudi nekdanji študent iskal delo.

warioth
Windu

Well, če študenti predstavlja konkurenco povprečni penzionist, te je bil študij itak vkraj vrženi pejnez.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice