Letos smo v državi bili priča več spremembam hišnih številk – tudi v Pomurju.

Na statističnem uradu Republike Slovenije so postregli s podatki o teritorialnih enotah in hišnih številkah v prvem polletju 2017.

V slovenskem registru prostorskih enot je, kot kaže, trenutno evidentiranih 12 statističnih regij, 212 občin, 6.035 naselij, 10.393 ulic in 554.380 hišnih številk.

Letos smo se torej poslovili od enega samostojnega naselja, saj je bila Dobja vas ukinjena s pridružitvijo naselju Ravne na Koroškem.

Puconci z večjim upadom števila hišnih številk

Obenem je na novo je nastalo 17 ulic, zabeležili pa smo tudi več kot 4000 sprememb hišnih številk, kar je skoraj polovico več kot v drugem polletju preteklega leta.

Njihovo število se je s kar 111 novimi hišnimi številkami najopazneje povečalo v občini Ljubljana, enega večjih upadov pa smo v prvem polletju zabeležili v eni od pomurskih občin. Občina Puconci namreč po novem šteje 52 hišnih številk manj.

Do preštevilčenj je med drugim prihajalo tudi zaradi nastanka novih ulic v naseljih, kjer se je urejal ulični sistem.

Največ prebivalcev na hišno številko v Murski Soboti

V Sloveniji na hišno številko živijo približno štirje prebivalci oziroma natančneje 3,7 prebivalca.

Na področju Pomurja povprečje znaša 2,6 prebivalca, v slovenski prestolnici pa se medtem s 7,1 prebivalca uvrščajo v sam državni vrh, kar niti ni presenetljivo, saj se tam nahaja več večstanovanjskih stavb kot drugod.

In kakšno je stanje znotraj Pomurja?

Daleč največ prebivalcev na hišno številko seveda biva v Murski Soboti (3,6), sledijo jo Odranci (3,2), Tišina (3,1) in Turnišče (3,1).

Najmanj smo jih medtem pod eno streho našteli v občinah Moravske Toplice (1,8) in Šalovci (1,9).

Pomurje še vedno z najmanjšo občino v Sloveniji

Še vedno pa se prav v Pomurju nahaja tudi po površini najmanjša občina v državi, in sicer Odranci, ki merijo zgolj sedem kvadratnih kilometrov.

Ta se s Kobiljem hkrati prišteva tudi med slovenske občine z najmanjšim številom naselij, saj v vsaki nahaja le po eno naselje.

Komentarji (4)

29291111 (ni preverjeno)

Razlog, da je Občina Moravske Toplice v takšnem dreku kot je, je sigurno župan Alojz Glavač in njegovi nesposobni ljudje (občinska uprava, TIC, itd.). Tako nesposobnega župana ta občina ni imela in ne bo imela nikoli v zgodovini.

Ljudje se izseljujejo ker ni prihodnosti.

P.Š.

sdfsga (ni preverjeno)

murski soboti v oklepaje bi moglo pisati püšče

Landini

Kdo pa bo živel v tej vuko.... 3/4 županov so lokalni šerifčki, ki jim je to bil vrhunec kariere. Zmagati na lokalnih volitvah. Še malo večji butel, pa bo mogoče prišel celo do DZ-ja. Žal. To so večinoma ljudje, ki pač niso sposobni pripeljati investicij, ker so brez nekih uspešnih karier. Glede št. prebivalcev. Teh bo pač vedno manj. Žalostno dejstvo.

delavecccc (ni preverjeno)

no če pa si ti tako sposoben, kot tu gor, so drugo leto volitve in pokaži kaj znaš. Najlažje je komenterati tu gor. To da se Prekmurje prazni je znano že dolgo. Še bolj se bo praznilo če bomo imeli čedalje večje razlike med samimi kraji. Pod to vlado se podpirajo samo mesta, ostalo podeželje pa jim je ta zadnja briga.

In reply to by Landini

Starejše novice