Povprečne dnevne temperature tudi pri nas že vse od 23. oktobra precej višje, kot je običajno za ta čas leta.

Pred časom smo poročali, da nam vremenoslovci napovedujejo nadpovprečno toplo zimo. Zdaj ugotavljamo, da se močno nad povprečjem gibljejo že jesenske temperature. Tudi začetek novembra je bil toplejši kot običajno in tako bo, kot kaže, tudi v prihodnje. 

V minulih dneh resda nismo izmerili posebnih temperaturnih rekordov, a živo srebro se nikakor ne spusti. Kot so zapisali pri Arsu, temperature od povprečja oziroma referenčnega obdobja 1981-2010 odstopajo tudi za približno sedem stopinj Celzija.

Ob tem izpostavljajo, da so odstopanja še bolj kot pri dnevnih opazna pri nočnih temperaturah, saj se ozračje zaradi razmeroma tople zračne mase in oblačnega vremena ponoči ne ohladi pretirano – včasih le za manj kot pet stopinj Celzija.

V Murski Soboti slabih 13 stopinj Celzija

V večini večjih slovenskih krajev tako že vse od 23. oktobra niso izmerili povprečne dnevne temperature, ki bi bila nižja od dolgoletnega povprečja. 

Murska Sobota pri tem ni izjema. Kot je razvidno iz grafa, so se povprečne temperature v mestu z 12,8 stopinjami Celzija gibale kar 3,4 stopinje nad povprečjem 1981-2010 (9,4 stopinj Celzija). Nekajkrat pa smo v tem času dosegli tudi najvišjo izmerjeno temperaturo.

Vir: ARSO

Sicer pa so zgovorni tudi podatki o temperaturnih razmerah novembra v Ljubljani. V zadnjem desetletju so tam izmerili nadpovprečno visoke temperature, le leta 2011 so se temperature gibale 1,9 stopinje Celzija pod povprečjem. Najtopleje je bilo novembra leta 2012 in 2014, s 3,1 stopinje Celzija nad povprečjem.

Vir: ARSO

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
buldog

Pa tega se mi niti komentirati ne ljubi... iskal danes jesensko jakno. Vse trgovine polne zimskih, debelih jaken. Pa dajte proizvajalci, vi ne kapirate? Ni zimskih jaken, ni smučarskih očal, ni "belega" božiča.. To je zgodovina, to so pravljice v stilu: bilo je nekoč...
Si je kdo ogledal povprečne novembrske T zgoraj? Vam izdam skrivnost? NIKOLI več ne bomo imeli temperatur kot pred pol stoletja.... samo bolj toplo bo. Najprej bomo nekaj časa trpeli v vedno višjih temperaturah, sušah, neurjih.... potem pa bo šlo samo navzgor... končni scenarij? Venera. In izumrtje življenja na Zemlji. Aja, časovni okvir vas zanima? Od 50 do 100 let. Kaj nam preostane? Nadaljnji hedonizem v preostalih desetletjih. Potem pa cvrtje in mrk. No, ja .... to bi bil idealni scenarij, ki pa ga bo verjetno pokvarila vojna, zaradi stotine milijonov okoljskih beguncev.

VRANA (nepreverjen)

Buldog: se še spomniš mogoče, da so pred leti napovedovali ledeno dobo?? Mislim da si ravno dovolj star, da se tega moraš spomniti. Kak preobrat!!!
Se spomniš krize ozona, ozonske luknje, napovedi kdaj se spečemo,.....?? Ozon se je obnovil, noben več ne dela panike!!!
Trenutno je toplejše vreme, zopet napovedi kataklizme.... Se spomniš Al Gora, Neprijetna resnica... Po njegovih napovedih bi moralo biti pod vodo že danes xyz...... Izraz "globalno segrevanje" so od takrat že spremenili v "sprememba klimatskih razmer".

Tale izraz "sprememba klimatskih razmer" pa je resnično v VSAKEM primeru točen. Ker Zemlja je imela ledene dobe, vročinske dobe, vse se je že dogajalo, pa človeka ni bilo zraven kot "krivca".
Jaz, ki sem velik skeptik do vsega, sem že gledal XY dokumentarcev o tej temi. Dokumentarce, ki dokazujejo resničnost človekovega vpliva in dokumentarce, ki dokazujejo ravno nasprotno-da se ne dogaja nič nenavadnega. Strokovnjaki in doktorji na eni in drugi strani....
Na koncu ti ostane le to, v kaj verjameš.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Verjameš lahko marsikaj....
Dejstva so takšna: temperature naraščajo. Kar 16 od 17.tih let od leta 2001 do sedaj je bilo najtoplejših v zgodovini merjenj vremena in skoraj vsako leto je toplejše od predhodnega. To lahko preveriš, malodane kjerkoli.
Se spomnim, kako so postavljali modele segrevanja... vsi modeli so se izkazali za napačne. Veš zakaj? Ker so vsi fulali... predpostaviljali so mnogo manjše dvige temperatur.

Ja, podnebje se je spreminjalo, tudi v zgodovini, ledene dobe so prekinjale medledene.... a nobena medledena doba ni beležila tako silovitega segrevanja samo v dveh desetletjih! To enostavno ni naravni cikel. In moraš biti do kraja naiven, da ne verjameš, da milijoni ton osvobojenega ogljika iz fosilnih goriv niso vplivali na krhko ravnovesje v atmosferi.

Vse ostalo so samo posledice, v njih ni "treba verjeti"... tropski viharji nad segretim morjem so letos dosegli Evropo (nedavno Portugalsko), ledeniki so na izdihljajih, ljudje ob Jadranu razmišljajo o rušenju hiš ob obali, pojavljajo se "novi" virusi (tudi virus Zahodnega Nila je "ugotovil", da mu v topli Evropi prav paše!), na moji parceli se čez vse meje bohoti smokva, ravno danes sem kupil kaki, letos sem trgatev opravil v prvi polovici septembra, imam oranžne španske polže in zahvalen sem bogu, da sem na streho položil težki bramac; ker mi na skednju (pre)lahko kikindo vsake toliko časa pomeče na tla. Nenazadnje se zdaj sončim, s spodvihanimi rokavi na srajci v (pre)toplem novembru. Vidiš, jaz v nič ne "verjamem"; le opazujem.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Buldog-osnovna predpostavka, da je CO2 VZROK , je napačna !! V resnici je CO2 posledica temperatur. Dooooooooosti več CO2 kot človek z fosilnimi gorivi, proizvede namreč narava (vulkani, živali, vegetacija, oceani,....). Korelacija med temperaturo in CO2 je zamaknjena za 800 let, zato ker se pač oceani tako dolgo segrevajo/ohlajajo.
Mnogo bolj verjeten vzrok temp. sprememb pa je aktivnost našega Sonca. Praktično vsako stoletje ima obdobje segrevanja in obdobje ohlajanja. Resda ti sedaj vidiš obdobje segrevanja, ampak v zgodovini Zemlje je 100 let zanemarljivo malo.

"Znanstveniki" ne vedo napovedati niti vremena za nekaj dni, kaj šele mesec/leto. Kakor si rekel "Ker so vsi fulali..."... VSI ZNANSTVENIKI so fulali??? Napačno "predpostavljali"? Znanost je za moje pojme "natančna" veda, ne "predpostavke". Problem je, da celotno agendo vodijo nestrokovnjaki: politiki, nevladniki (Greenpeace,...) in mediji (senzacionalizem)...

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Kaj naj ti odgovorim? Jaz pač nimam lastne mreže vremenskih opazovalnic, ki bi beležila vreme 10 tisoč let; to pomeni, da sem odvisen od lastnih opazovanj ter od mnenja tistih, ki vedo nekaj več kot jaz ... ti pač zbiraš neke druge podatke, verjameš Trumpu in nekim kozmičnim teorijam. Da ne bo pomote: kozmične teorije so potrjene, a z njimi ne moremo razložiti abnormalno hitrega pregrevanja planeta v abnormalno kratkem času. V tem je ves problem.

Moram pa ti povedati, da so tvoji "argumenti" meni smešni... o naravi, ki proizvaja CO2... ja, samo to narave počne skozi mileniume... zakaj torej zdaj segrevanje? Ne segrevanje skozi 1000 let, 10000 let ampak abnormalno hitro segrevanje skozi dobo 30 let???? Sam trdiš, da je 100 let v Zemljini zgodovini malo. Naj te popravim: 1000 let je malo, 10.000 let je malo.... zdaj pa se nam je, pred našimi očmi planet segrel za 20%... zakaj? Ali so zdaj izbruhnili vulkani, ali se je zdaj v vegetaciji in živalih nekaj zgodilo, da so začeli naglo izločati več CO2??? Pa sam sebe grizeš v rep...ko operiraš z 800 letno periodo v segrevanju in ohlajanju oceanov... pa človek, ti veš, za koliko so se oceani segreli v zadnjih 30. letih????? Kje ti živiš?

Tvoji odgovori so skriti "v politiki in v senzacionalizmu"... kako naj ti na to nekaj resnega odgovorim? Daj, bejži v svojo luknjo.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Buldog, pa tij si školnik? Pa tak ozko gledaš?
"pa človek, ti veš, za koliko so se oceani segreli v zadnjih 30. letih????? Kje ti živiš?"
Daj mi ti povej, da vidim, kje se giblješ!!!
Al Gore je politik (ali slučajno ne veš tega?), ki je posnel zelo senzacionalen film, zelo všečen. Tudi jaz sem ga gledal z zanimanjem. Do leta 2013 oz. 2014 bi morali biti pod vodo, po njegovih trditvah!!! Pola brez ledu !!! Nič hudega, kajne, globalno segrevanje vseeno obstaja!!!?? Še več, če si skeptik in poslušaš tudi znanstvenike, ki trdijo drugače, si nacist, islamofob, rasist.... Da, če se ne strinjaš z vremenom, si za zagrizene "progresivce" takoj rasist, nacist, islamofob,.... hahahahaha (logično, kajne??). Točno tako, kot si ti zapisal, da naj bežim v svojo luknjo. Ker vsak, malo drugačen pogled je treba zatirati, zmerjati z preverjenimi izrazi, ki takoj zaključijo debato, hahahaha.....

In reply to by buldog

Računpride (nepreverjen)

Tudi jaz sem mnenja, da nam bo narava izstavila visok račun. Prepozno je za kakršnokoli ukrepanje, preveč je bilo že hudega storjenega naši materi Zemlji. Tudi če takoj nehamo z vsemi oblikami onesnaževanja, zastrupljanja ... prepozno je ...

delavsko gibanje 2 (nepreverjen)

Narava se vedno sama poštela.
Potrebno je še bolj izkoriščati naravo
da bodo imeli vsi delavci kaj delati
in tako kot sedaj, ko je delo privilegij samo nekaterih
Kaj je tu narobe, če koristiš eno dobrino bolj kot drugo,
zato pa koristiš drugo surovino manj kot prvo

In reply to by Računpride (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Izumrli so dinozavri, izumrl bo tudi homo sapiens - pa kaj potem???
Pa planet Zemlja se bo nekoč raztreščil na prašne delce - pa kaj potem???

Buldog, glavno, da je med današnjimi stoletniki največ školnikof.
Tak se strošite med "delom". Tudi tebi jih želim vsaj 100, da boš lahko gojil še ananas in kavo.

Starejše novice