Vrednost projekta v Petišovcih naj bi znašala 206 milijonov evrov, kar je le štirinajst milijonov manj, kot je bil vreden projekt športni park Stožice.

Dirkalna steza v Lendavi je bila razvita na podlagi analiz nekaterih znanih evropskih dirkališč. Značilnost steze je v dolžini ciljne ravnine, ki znaša 750 metrov, medtem ko je celoten krog na dirkališču dolg štiri kilometre. Dirkališče bo imelo 75.000 pokritih sedišč, stojišč ne bo. Tudi to je ena izmed posebnosti kompleksa, ki bo predvideno stal nekaj več kot dvesto milijonov evrov.

Kompleks bo namenjen tudi nemotorističnim dejavnostim

Gradnja športno-turističnega kompleksa, ki ima popolno podporo Mednarodne motociklistične organizacije, Ministrstva za šolstvo in šport RS, Turistične zveze Slovenije, Olimpijskega komiteja Slovenije in Avto moto zveze Slovenije, vključuje več sklopov, saj naj bi zgradili motodrom z dirkalno stezo, katera bo omogočala tekmovanja na najvišji ravni. Prav tako je v načrtu nadgradnja steze za speedway, zgrajen pa bo tudi poligon varne vožnje. Trženje kompleksa bo potekalo tudi v okviru drugih, nemotorističnih dejavnosti, saj naj bi bil v gradnjo vključen tudi hotel s štirimi zvezdicami z rehabilitacijskim centrom za motoriste, apartmajsko naselje in igrišče za golf. Kot še poročajo finance.si bodo na strešne površine pokritih tribun in protihrupnih ograj namestili fotovoltaične sisteme, ter z njihovo pomočjo izkoriščali geotermalno energijo znotraj kompleksa.

Za 206 milijonov evrov tudi dirke motoGP

Projekt, ki bi med drugim omogočil dirke motoGP v Petišovcih, je ocenjen na približno 206 milijonov evrov, kar ni malo denarja, če vemo, da je gradnja športnega parka Stožice znašala okrog 220 milijonov evrov. Denar, namenjen za izgradnjo naj bi pridobili z nepovratnimi sredstvi Evropske Unije, ter z dolžniškim in lastniškim kapitalom, še poročajo finance. Območje motodroma bi zavzemalo sedemdeset hektarjev zemljišč, medtem ko bi območje hotela in apartmajev zasedalo osem hektarjev zemljišč v bližnjem naselju Zatak. Prav tako je predvidena izgradjna avtocestnega priključka Petišovci. V podjetju investitorja, Petrolija inženiring, upajo, da bo avgusta letos izvedena prva dirka razreda motoGP na naših tleh. Celoten projekt naj bi bil končan najkasneje do leta 2015, medtem ko želijo sklop z dirkalno stezo in poligonom varne vožnje izgraditi že dve leti prej, se pravi do leta 2013. Glede na to, da je motodrom amfiteatralne zasnove, je okolica zaščitena pred hrupom, sestava površine piste in boksov pa preprečuje možnost onesnaževanja podtalnice. Lokalna skupnost se je na izgradnjo dirkališča odzvala pozitivno, saj bo projekt Petrolija med drugim poskrbel za nova delovna mesta in razvoj turizma za povsem drugo ciljno skupino.

Karakteristike dirkalne steze:

- Dolžina steze po osi: 4041 m
- Število ravnin: 13
- Najdaljša ravnina: 706 m
- Najkrajša ravnina: 36 m
- Skupna dolžina ravnik: 3112 m
- Število zavojev: 13
- Najmanjši radij (os steze): 10,0 m
- Najmanjši radij (rob steze): 3,0 m
- Največji radij: 120 m
- Skupna dolžina zavojev: 929 m
- Število peščenih izletnih con: 13
- Širina steze (konstantna): 14 m
- Max. prečni sklon: 4%
- Max. vzdolžni sklon: 4%

Video: Kako naj bi potekale dirke v Petišovcih

S spleta

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hydrant

rejsan bi bilo fajn, če bi projekt uspel, z ozirom ka je projekt Balatonring v stagnaciji, samo prva GP dirka letos v avgusti je pa prevelki optimizen

Daddy_Cool

14 milijonov manj kot Stožice? Če jim to uspe mora Janković obvezno za kakšen mandat v Lendavo na inštrukcije k Balažeku.
Dvomim, da bo MŠŠ objavljalo kakšne razpise, pisane na kožo Balažeku.

qbase.

baug daj toj rejči hasek....

gorgona

fajn bi bilo pa še mislin ka bila obiskanost ogromna ker je v bližini madžarska,hrvaška pa tudi avstrijci neso daleč katere nimajo nobeni teh možnosti za gledanje teh terkem v lastni državi...fajn fajn

hilic

Zelo lepi projekt in zelo lepa proga!
Ampak ali je smiselno, da v naši mali Sloveniji imamo toliko vsega? Pri vsaki izvedbi je glavni potrošnik in vzdrževalec država ('občina'), kljub temu, da se s prva vedno govori, da bo stvar zalaufala:(
Zaradi takšnih in drugačni zadev bo na koncu v Sloveniji benzin za 100% dražji. No mene včasih kar srce zaboli, kda vidin kak se državni denar zapravlja, po drugi strani pa postajajo potrebne dobrine iz teden v teden dražje:(
PONAVLJAM: drugače je steza fantastična in vrhunskega izgleda!

Landini

hilic maalo se tüj strinjan steof, po drüjgoj strane pa fejs navijan za tao. Če mo Prekmurci to znali iskoristiti (kar pa za Slovence to glih ne vala), bomo lejko hitro tüdi meli dobre dobičke. Steza je nej namenjena samo za dirke, ampak tüdi za treninge. Vse bo super, samo pravo cejno de trbelo postavete. S takšega projekta, lejko potejgnemo dosta več, kak damo v njega.

sobota1981

Projekt bo sigurno šel v izvedbo ( preverjena informacija), je pa res da to sigurno še nebo to leto.....po najboljših napovedih bi se gradnja lahko začela še letos, kar pomeni da bi svetovni velemojstri dirkanja prišli v Slovenijo šele naslenjdo leto. Pravtako je proga potrjena s strani FIME,.....torej upamo da bomo Rosija in ostale lahko gledali že leta 2012.....

Cave

No, tou pa je novica!

copicar

znanstvena fantastika

drotmantraš

tou je bole verjetno kakša scena z nouve slo PC igre:
"FETISHOVCI MOTO GP"
ok naj napravijo mi ali marsovci- ali pa do pune črne kronike

en_pojeb

Na žalost prote ten noven futurističnen dirkališčan, kak jih ma že sake šejk, je to bole bogo. Zato dvomen ka do dirke višjega kalibra prišle se.
Je pa za low profile dikre vsekakor primerno, ampak vprašanje če se splača.

Sobochanec

Ower Mura Sajns Fikšn ...

... in, na otvoritveni dirki de wip goust aerodinamična razmotana mumija Mihaela Hadike, keri de se po zadnjon potači prpelo iz kapejlice nad Lendavo v PetišhazaDrom. Miška Hadika Jr. de prepričljijvi zmagovalec trij krouge pred drujgouvrščenih Atilo Ataturkon (btw. Hadika je Ataturka že premago leta 1603).

Po golem naključju je finančna konstrukcija projekta zastavljena z zadnjin obrokon dokončnoga poplačila v leti 2603 oz. točno 1000 lejt po šampionskoj zmagi Mumije.

Ajajaj ... tou ti je tak, gda Berluskoni ščej gratati Ekelston.

josko

Samo naj nan MOTO GP prpelajo, pa se selen v Lendavo!

juve91

75.000 pokritih sedišč?

Vipko
Truplo

Letos pa je neka hitro prvi apriloš?

Daddy_Cool

Bolj gledam ta prispevek, manj mi je jasno. Je preverjal kdo to Petrolijo na AJPES? S čim točno bodo financirali izgradnjo tega čuda?

marjetica

Na papirju je vse možno.

skriti

Ta zadeva je ze dokaj stara in to se ze zna kar en cas da se bo delalo. Samo se vprasanje casa je kdaj se bo pricelo graditi. Ze pred 2 letoma je petrolija sla v odkup zemljisca. Obcina pa ji je sla na roko. Tako da lahko kar v kratkem pricakujemo zacetek del.

xzft4

@Sobochanec: S tem komentarjem žališ zgodovino mesta Lendava. Ne vem kaj ima Hadik s petišovskim projektom.

Sobochanec

Se opravičujen, če je spadnolo vö kak žaljivka.

Mišljeno je bilou samo kak znanstvena verjetnostna hipoteza. S ten, ka mijslin, ka je več možnosti, ka Hadika s pomočjouv DNK klonejranja gor stane, močen pa hiter, kak je zaspo, kak pa ka prijde do realizacije toga projekta.

Pazi samo ovo "eko" povezavo: Fotovoltaika (kolektori na protuhrupni ograji) & termalna voda za ogrejvanje !?!?!

Niti slučajno pa ne nasprotujen projekti in bi se še najrajši posipo s perđon, pa šou glejdat Moto GP, ali celou v kakši testni kroug koleno voščit.

ktj100

Mi od tega nebomo imeli 0 (beri: nula). Edino smeti turistov bomo smeli pospravljati....

Doc1

Ne verjamem prej,dokler ne bom videl,da se začenja z gradnjo...Upam,da bodo- Dragrace- dirke tudi tam...

ktj100

Keri si bo pa sploh lahko privoščil ogled tekem :D

Cave

Opet negativizem cveti.

Ponosen san na vas, rojaki!

monteee

Nej Cave, ne cveti negativizem pać pa realizem! Ka se tiče projekta ga z največjim veseljem podpiram. Mi je pa malo preveč megalomansko zastavljeni ka bi vrvo ka je realen in ka de dejansko enok realizerani. Avgusta pa sploj nej, prosim vas lepo no...

Se pa leko za par let spomniš na mene pa na to ka san ti pravo :) Če se pa že resno motim (kar dvomin) mo se pa z veseljom (kak je že Sobochanec pravo) posipo z pepelom :))

Pa še to. Takših dirkališč je po sveti milijon. Pa majo v vsaki državi moto GP???

BorutM

Ja pa ja. Glavni investitor bo Chuck Norris.

Vipko
buldog

Nej Chuck Norris nede samo investitor, on de tudi izvajalec del, pa glavni tekmovalec in seveda edini zmagovalec.
Edino kar lahko dodam: kdo sploh lansira take ideje? In še hujše - zakaj ljudje takši nakladanciji verjamejo? "Investitorji" so me razočarali samo v dveh stvareh - projekt vreden bednih 206 milj. evrov? Lahko bi si zamislili projekt vreden vsaj milijardico (saj itak Evropa da denar). In samo 75.000 sedišč? Ali oni ne vejo, da so tudi Srbija, Ukrajina, Rusija blizu? Pa tudi Japonska ni tak daleč....

dupont

podvig je dober samo proga je malo preveč orientejrana na F1 pa moto. problem naše lokacije je vzhod evrope ge se večinoma vozijo hillclimbi pa turni avti. turni avto nuca progo kak je brno ker so tej čistak položne proge prava brezvezarija. v ovinke ga lejko tiščiš do kraja,podkrmarjenje je nujno zlo možnosti za štimanje avta pa so male. saj dobro naj bou vsaj proga pa vupan ka do tudi track days. ovak se pa previsiko cijla z nekšo univerzalno infrastrukturo ker enostavno nemreš potešiti apetitov motošporta najbole plačanoga razreda z najbole hitrimi dirkalnimi avtojami in bi še poleg toga lejko zadovoljil sfero nacionalnoga motošporta. falabogi de ob pomanjkanji vseh pist v sloveniji tudi kakša chd dirka tu gor samo kak san že prej pravo nemremo meti univerzalne proge za vse. neje vsaka proga monza ;)

Muraszombathomo

To je že precej staro, sicer pa komaj čakam da se bo gradnja pričela :)

zizi23

buldog
Zelo dober članek iz financ! Glede na Slovenske razmere je to vse pod rednim vprašanjem:)

Vipko
čevapčič na ražnje

.. dejansko je tej kapital? .. krediti so odobreni? .. trenutno je na voljo 100 miljonov ojro, ostalo se zbejra tak naraje, kak de se pač gradilo?

.. no, kak investicija fajn, ale 200 miljonov ojro plus gor je več nej hec .. fajn, če je tau uspelo nabrati .. no, ali pak če baujde uspelo .. ;-)

eboycina

dolgočasna steza.. ne vem kake analize so delali. sam sem dirkal z motorjem po kar nekaj dirkališčih in vam povem, da bo to dirkališče dolgočasno. ne bi šel vozit po dirkališču ki je 70% ravno in samo sedim na motorju ter tiščim gas pa spet 2 ovinka..in spet gas.. super da bo taka stvar pri nas, ampak linija oz. steza je crap

krvolok

Opet samo puno dissanja... Sicer pa resno stara zgodba in pobozna zelja saksoga slovenskoga petrolheada. =)
V virtualni obliki pa vseeno obstaja (youtube posnetek). Nucate racunalnik, rFactor, (po moznosti) volan pa progo, kakopak.

http://www.slo-racing.com/index.php/files/file/11-rfactor-petrolija/

Vupan, ka de se zadeva nekda svejta materializirala tudi v realnosti.

BB

@eboycina

Vej se pa lejko ideš po lendavskij goricaj naganjat :) Tan ide gor pa doj poleg toga pa še kakši traktor ali avto lejko nabašeš :)))

dupont

jao krvolok tij mi prijdeš vo s petrolheadi ......kelko je toga v tebi?
proga je beda zatou ker se vidi hlastanje po prestižnon športi kak je F1 nič drujgo. tou je normalen trend v motošporti zaradi restriktivne aerodinamike-ploska proga
kak že ide tresla se je gora....in ges mo še dale mogo dati avto na prikolico pa doj za grobnik ali pa na A1
toga v lendavi še duuuugo nede kda pa bou de pa tak state of the art asfalt gorik ka se bougnedaj nede nikši trackday organizejro

BuLsHiT

vupan ka ne mislis a1 ring keroga ze kar neka lejt nega :D

dupont

osterreichring se obnavla še 2009 se je dalo pelati po njen. nega ga pa več na koledari motošporta

krvolok

dupont, nej mi je jasno, ka zaj tebe tocno tu mouti. Ce bi bilo po moje, bi tudi malo Slajfo prejk po gorickon narejdo ali to je lezej senjati kak pa narediti.
Namesto, ka bi bil srecen, ka se neka (vsaj na papejri) dela glede dirkalisca, se zaj pritozujes, ka ti nebos mogo s svojin track avtojon tan lejtati (kar je ocitno tudi najbole pereci problem).
Kda (in ce) de pa napravleno ter do na sporedi track dnejvi, bos pa prvi tan cako pa trepeto, ka te naj gor spistijo...

crt (nepreverjen)

Finance: Vlagatelji, pazljivo pri Motodromu Petroliji!

Od bralca smo prejeli odredbo o prodaji in vabilo na javno dražbo nepremičnin podjetja Petrolija inženiring , ki bo potekala 24. marca, zaradi izterjave dobrih 508 tisoč evrov, ki jih Petrolija dolguje podjetju Raiffeisen Leasing . Gre za nepremičnine v katastrski občini Čentiba, ki jih je sodišče ocenilo na dobrih 365 tisoč evrov.

http://mojefinance.finance.si/305654/Vlagatelji-pazljivo-pri-Motodromu-…

Vipko
buldog

Kak je zdaj z dirko motoGP v avgusti? Ge bi kujpo karte, če se jih že ge da dobiti? Včeraj san se mimo pelo enoga dirkališča pa san se spoumno, ka mo letos tudi v Lendavi že gledali to dirko.... Petišovski travniki do zdržali?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice