V septembru so na Infekcijskem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota dokazali prvi primer okužbe z virusom Zahodnega Nila v Pomurju.

Zbolel je 61-letni bolnik, ki se je najverjetneje okužil v pomurski regiji in ni imel znanih pridruženih bolezni. 

Bolezen je potekala v težki obliki z znaki prizadetosti osrednjega živčevja (akutni meningoencefalitis). V izboljšanem stanju je bil odpuščen v domačo oskrbo, je pojasnil predstojnik Infekcijskega oddelka Emil Pal

Kakšni so simptomi?

Virus se prenaša s pikom komarja, večina oseb, pa navkljub piku in okužbi z virusom Zahodnega Nila, ne zboli.

"Samo približno petina okuženih zboli z vročinsko boleznijo, podobno gripi, ki izzveni brez posledic. Prizadetost osrednjega živčnega sistema, ki se odrazi kot meningoencefalitis , torej vnetje možganskih ovojnic in možganovine,  ima manj kot en odstotek okuženih. Večina bolnikov s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema je starejših od 65 let in kronično bolnih," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Kako se zaščitimo?

Pri NIJZ so ob tem pripravili smernice oziroma predloge kako lahko najbolj učinkovito preprečimo okužbo oziroma zmanjšamo tveganje okužbe.

- nosimo svetla oblačila, ki naj pokrivajo čim večji del telesa, 
- izogibamo se zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja (zjutraj in pozno popoldan), 
- uporabljamo sredstva (repelenti) za zaščito proti komarjem. Dosledno sledimo navodilom proizvajalca za učinkovito in varno rabo, 
- preprečujemo vstop komarjev v notranje prostore z uporabo mrež proti komarjem, 
- poskrbimo za okolico in odstranimo pogoje za razmnoževanje komarjev (zastala voda v vazah, podstavkih za rože, zamašeni žlebovi...). 

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
11111111111 (nepreverjen)

Infekcijski oddelek SPMS je katastrofalno slab oddelek, doktori so po večini vsi čafuri, nižje medicinsko osebje pa nesramno in nestrokovno. Katastrofa

Lujza123455667… (nepreverjen)

Pa tou je sploj nej resan, maš ti nestrokovnost med nogami idiot.

In reply to by 11111111111 (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

No, pa naštej, kateri so čefurji med zdravniki (čefur se piše, ne čafur!) , potem pa še naštej "nižje medicinsko osebje", ker jaz za te še nisem slišal.
Aja, pa katastrofa je to, ko po spletu pišete anonimne kritike večinoma neupravičeno, namesto da bi se na te opažene nepravilnosti oz. odstopanja lotili po uradni poti.

In reply to by 11111111111 (nepreverjen)

komunist Janez (nepreverjen)

NA meki ć se končuje tudi kaj dobrega npr prašić

In reply to by A79 (nepreverjen)

Landini

Če imaš takšno mnenje o inekciji, kaj je šele potem z drugimi oddelki?

In reply to by 11111111111 (nepreverjen)

Janez komunist (nepreverjen)

ne moreš reči čefuri,,, temu se reče izbeglice iz JAJCA

In reply to by 11111111111 (nepreverjen)

komunist geza (nepreverjen)

MA ne

In reply to by Janez komunist (nepreverjen)

komunist milan (nepreverjen)

MA ja

In reply to by komunist geza (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Tudi jaz govorim,,,ne reče se ČAFURI nego Čefuri

ni to isto kot PRAŠIČI
ali pa PREŠIČI

In reply to by 11111111111 (nepreverjen)

UKC (nepreverjen)

Lujzika ,očitno imaš kake veze na infekcijskem oddelku v SB M.Soboti,ni pa res da so zdravniki čafuri,je pa res da nekatera medicinska osebja na tem oddelku ---infekcijski oddelek v M.Soboti,ne spadajo k bolnikom.Predstojnik tega oddelka ukrepal ne bo ,zato so drugi izven SB MS.

komunist Janez (nepreverjen)

tudi jaz sem slišaal nekaj o medicinskih sestrah ...No NO Noć ima pač svojo moč

12345677889 (nepreverjen)

Lujza ne komenteraj nekaj o kom nemaš pojma. Prvi komentar je realnost. Sem bila 2x hospitalizirana vse skupaj 18 dni in na oddelku sta samo 2 slovenskiva zdravnika. Potem pa je zdravnik iz hrvaške in zdravnica iz madžarske in zdravnica iz bosne. Redko katera medicinska sestra je prijazna kvaliteta dela je porazna.

Lujza123455667… (nepreverjen)

Dobro ges poznan infekcijo, za tebe pa mislin ka nitik ne veš ge se nahaja infekcija v bolnici.
Infekcijski je lejpi, čisti, obnovleni ma prijazne sestre, dobre doktore ( pa ka ma to veze od kec je što) tudik tvoja rodbina ma verjetno kakše vogrsko, hrvaške korenine pa ka za tou. Nejsamo šinfati, pa trbe malo premišlavati z glavo ali pa študerati tak-što sen pa ges ka zdaj da sen betežen morejo biti vsi okoli moje rijti, tudi drugi so betežni še bole, pa ne javčejo tak.

In reply to by 12345677889 (nepreverjen)

12345677889 (nepreverjen)

Lujza ti nimaš pojma obnovljenega je samo pol oddelka druga polovica pa ni in ne govori na pamet. In še nekaj vsak lahko ima svoje mnenje in mnenje mene in še nekaterih je pač tako da je ta oddelek katastrofa in samo zaostali ljudje niso pripravljeni sprejemati mnenja drugih. Hvala bogu če si ti imel dobro izkušnjo z njimi mi drugi pa je nismo imeli in imamo mnenje kakšno pač imamo. Ti si idijot in to velik.

Čika-pajo (nepreverjen)

Zreli ljudje se ne obnašajo tako kot se ti spoštovani komentator. Zreli ljudje, ljudje kateri imamo pokončno držo se v takih primerih izpostavimo, prijavimo napake odgovornim. Na koncu koncev se prijavimo tudi z svojim osebnim imenom. Pa ostanite zdravi. Vso spoštovanje osebju infekcije. Smo tudi ljudje ki vemo da vam ni lahko ter da se trudite.

In reply to by 12345677889 (nepreverjen)

komunist milan (nepreverjen)

Nekje sem prebral ,,morda celo v sobota info ,,,,Medicinske sestre ponoči delajo Svašta,, sedaj pa Svašta delajo že podnevi in jebeš pravilo NOČ IMA SVOJO MOČ
Nekaj drugega so doktorji ,,, ONI SO BOGOVI ,,a sestre so čarovnice

12345677889 (nepreverjen)

Prav imaš komunist milan.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

komunist milan --lažeš kot pes

gostja 426 (nepreverjen)

Nema veze, če so doktori čefuri ali nej, tak malo jih je, ka mo še prosili za nje - važno je samo, če je doktor dober ali nej, tüdi vsi domači doktori nejso vredi. Pri sestraj se nišče ne spitavle, če so čefurke, ker je seeno - so domačinke, pa tou nika ne pomaga, ka bi mele do pacientof kaj boukši odnos.
Gda mo rejsan fejst betežni, de nan čista fseeno, če je doktor čefur ali nej, samo ka de nan pomago. V soboški bolnici bole teško, ali cilou tou se dogaja. Tüj slejpa küra zrno najde ...

987654321 (nepreverjen)

Mogoče so pa preobremenjene, ste vi keri šinfate opazili kelko "nižjega medicinskega osebja" je bilo v smeni. 4 dopoldan, 3 popoldan, 2 ponoči. Stalež pacientov 35, pa od toga jih je verjetno vsaj 20- 25 težkih, nepokretnih...
Vsi vi ka ste tak glasni nebi zdražali niti enoga dnejva, nej pa leta in leta...

Gost 5 (nepreverjen)

Jaz sem bil v JLA bolničar
Vsak danpo šihtu in vse vikende in praznike sem bila sam brez dokrorjevv in zobarjev,,,Pa sem mel porihtanih 1432 vojakov ,,Toliko nas je bilo v kasarni,,Tukaj pa bi sedaj ža na vsakih 10 pacientov trebali eno sestro,,Naj se manj gonijo ,,pa več se naj posvečjo pacientom pa bodo imele vse paciente porihtane

In reply to by 987654321 (nepreverjen)

987654321 (nepreverjen)

Daj ne laži.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Ne lažem res sem bil bolničar imeli smo konske injekcije in ko si eno dobil te ni nič bolelo najmanj godino dana ,, Pa da ne pozabim Skrbeti sem moral še za zdravje vseh par sto oficirjev in njihovih svojcev,,,

Zato me jezi sedaj pa pišejo da bi morala biti ena medicinska sesstra na 1o pacientof

In reply to by 987654321 (nepreverjen)

Zaposlen (nepreverjen)

Daj ne nakladaj! Ti nemaš pojma kakšne so razmere v zdravstve, kakšni so standardi, kak se dela z nepokretnimi, težkimi pacienti. Pa nej samo na infekcijskon oddelke, ampak po vseh bolnicaj. Tau če se par flajštrov na den zalepo, ka ste se na konzervaj vrezale, še ne pomeni ka znaš kak je delati v zdravstve.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

zaposlen,,,ti si sigurno zaposlen v javni ustanovi,,,pomeni da si PARAZIT,,jaz bi ti rekel enoceličar,, in take smo mi unićevali sa pantakanom,,,ali lepše DDT

In reply to by Zaposlen (nepreverjen)

Pacient (nepreverjen)

Sem stalni "gost" infekcijskega oddelka. Tako prijaznega, delovnega, strokovnega... osebja ne boste našli nikjer. Pa ne samo v Sbms, ampak v celi Sloveniji. ZGARANE a še vedno nasmejane! Hvala!

Janez komunist (nepreverjen)

pacient ,a imaš kar naprej triper da si stalni gost infekcijskega oddelka,,,ali ti pa baba prinese to zadevo domov

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice