Dogajanje v murskosoboški župniji še naprej razburja, zdaj se je za Radio Ognjišče oglasil tudi murskosoboški škof Peter Štumpf. Pravi, da ne bo odšel samo zato, ker se mu dva duhovnika želita maščevati.

V zadnjih mesecih je dogajanje v murskosoboški župniji ena izmed vročih tem pogovorov. Začelo se je z domnevno zlorabo Andreja Zrima, ki se je moral po navodilih Zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab zaradi suma kaznivega dejanja umakniti iz župnije.

Prav tako je bilo veliko povedanega o premestitvah po različnih župnijah. Načrtovane spremembe v murskosoboški župniji so namreč v minulih tednih močno razburkale pomursko javnost. Kot smo poročali, naj bi kar trije župniki zamenjali župnije oziroma se umaknili s položaja.

Domnevne premestitve dvignile veliko prahu

Največ prahu je dvignila domnevna premestitev oziroma umik beltinskega župnika Alojza Benkoviča, novosti pa so se nakazovale tudi tišinski in bakovski župniji. Murskosoboški škof Peter Štumpf je nato premestitve tišinskega župnika Boštjana Čeha in Franca Zorca zaustavil, kaj točno bo z Benkovičem še ni jasno, je pa bil slednji pripravljen s škofom Štumpfom stopiti kar pred cerkveno sodišče.

Za nov val ogorčenja je poskrbela premestitev beltinskega kaplana Borisa Kučka, kmalu za tem je namreč v javnost prišlo anonimno pismo »ponižnih faranov beltinske župnije«, ki so škofa pozivali k ureditvi razmer ter izrazili nasprotovanje odhodu Kučka.

Zamenjava položaja pa bi zdaj lahko čakala kar samega škofa. Upornost pomurskih župnikov naj bi namreč svoje vzroke imela v domnevno nespretnem vodenju soboške škofije s strani Štumpfa. Nezadovoljni s slabšanjem razmer na več področjih mu menda očitajo slabe odnose z duhovniki, pristranskost in zlorabe položaja, ob tem pa še slabo stanje župnijskih financ.
 

Duhovna in moralna škoda je velika

Tudi sami smo večkrat poskušali kontaktirati škofa Štumpfa, a je njegov telefon zvonil v prazno. Pred nekaj dnevi pa smo opazili, da je Štumpf spregovoril za Radio Ognjišče. Kot je povedal, naj bi se proti njemu zarotili nekateri posamezniki, ki mu želijo s podpisi in lažnimi obtožbami škodovati. 

"Povedati moram, da je duhovna in morala škoda velika. Pohujšanje še večje. Samo molitev in pokora lahko to ozdravita," je povedal za Radio Ognjišče.

Opozoril je tudi na delo Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab in o tem, ali je njihovo mnenje zavezujoče za škofa ali ne. Kot je povedal, naj škof, ki ukrepa v tako "delikatnih primerih", ne bi smel ostati sam. 

"To bi pričakoval od ekspertne skupine za spolne zlorabe, kajti drugi škofje mi ne morejo kriti hrbta, če ne vedo, za kaj v določenem primeru gre".

Ne bo odšel zato, ker se nekdo želi maščevati

Govora pa je bilo tudi o tem, da naj bi bil Štumpf morda tisti, ki bi se moral posloviti od murskosoboške škofije. To je njegov odgovor za Radio Ognjišče.

"Če bi moral zapustiti soboško škofijo zaradi prikrivanja spolnih zlorab in nadlegovanj dveh duhovnikov, bi to razumel in sprejel. Ampak ne bom šel iz škofije samo zaradi tega, ker se mi hočeta ta dva s pomočjo medijev maščevati zato, ker sem v njunem primeru ukrepal po navodilih Cerkve. V primerih teh dveh, in tudi v reševanju nekaterih drugih težavnosti, iskreno priznam, da delam po vesti, nočem nikomur škodovati in delam tudi v konsenzu z metropolitom ter pravno in finančno stroko".

Ob tem pa je jasno povedal, da bo na mestu škofa ostal tako dolgo, dokler bo to želel sam papež.

"V škofiji ostajam dokler bo tako hotel papež, ker me je on imenoval na mesto soboškega škofa, nisem se sam imenoval in tudi nihče iz te skupine me ni imenoval za to službo".

S spleta

Komentarji (37)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
beltinci (nepreverjen)

In kaj bo zdaj z župnijo v Beltincaj?

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Če bi bil jaz škof bi ove buntovniške župnike poslal v Afriko,,,,tam med same ljudožerce,,,
In bi bil problem rešen na veke vekov AMEN
Če pa ne bi hoteli oditi v pastoralo v Afroko bi jih pa vrgel na cesto,,
Nekaj si zapomnite,,, Župnika, ki so ga odpustili nihče ne zaposli,,,še komunisti ne in tudi prav je tako

kuna (nepreverjen)

Tujec, pa kaj tebe boli-brigajo kleriki? Ti si navaden komunajzer, brigaj se za svoje!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Komunajzarji glih v cerkev hodijo. Nisi videl Janše in njegovih najožjih sodelavcev, ko so v prvi vrsti v cerkvi stali, ko so po televiziji prenašali?

In reply to by kuna (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Še hujše, si komunajzar, ne hodiš v cerkev in tu pamet soliš? Kaj ti naj rečem?
Zahrbtni hinavec pokvarjeni? Pa se bojim, da še premalo.

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Nikoli nisem bil v Komunistični partiji ( kot tvoj pastir Janša, a so ga zaradi čudnega in nesprejemljivega vedenja ven vrgli in ga kljub njegovim ponižnim prošnjam niso ponovno sprejeli - je vse dokumentirano in je to resnica!!! ), verujem v Boga in tudi v cerkev občasno hodim. Če sem zaradi tega, ker vam zavedenim ovčkam resnico pišem, hinavec, tudi prav. A resnica vas tako boli, da vam pene na usta pridejo. Bog povsem drugače uči kot vi delate in se obnašate! Če si pa s tem opisom mislil, ki si ga dal, Branka Grimsa, si pa popolnoma zadel. Amen.

In reply to by kuna (nepreverjen)

Prvak (nepreverjen)

Ankaran-Nafta 3:1
Niti Bog niti Štumf ti nemre pomagati, nej tebi pa nej Nafti. Nafta prvak na sveti nikoli

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Glej, si en patron. Čuden patron.
Bom rekel tako: če nisi "goreč vernik"-ampak "sezonec", je hinavsko vtikavati se v zgoraj omenjene zadeve. Samo razpihuješ nekaj, kar ni v tvojem "dosegu".
Če iščeš svoj mir, ga išči naprej. Pa če tudi je vmes obisk cerkve.
Predvidevam, da s tvojim obiskom ni posredi tudi obisk škofa. Če pa že, imaš težave...

Ne serji po vsem in po vsakem, kjer te je mila volja. Tudi tvoja bajta ima vsaj 4 vogle: "Serji tam." Ostale pusti pri miru in tretje osebe ne vpletaj.
Če je to jasno mojemu pesu (pa se ne sprehaja po parku mimogrede), To pomeni, da ne more biti težko.

Če sem ti pritisnil na ventil s tem, kar sem omenil v prejšnji temi, je nekaj resnice na tem. Resnica boli. Če mački stopiš na rep zacvili...?

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Ko boš postal toliko pameten ( če boš? ), da boš videl, da sva DEBELI FUKJENEC in Tujec 2 - pijancek dve različni osebi, se lahko dalje pogovarjava.

In reply to by kuna (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Glej, mi je vseeno keri prebira to in keri daje odgovore. Ti ali tujec. ista brda! Vsak se lahko najde v zgornjem pisanju. Razen če ... nočeš razmiti. Potem pa itak... sosednja tema.

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Včasih je težko razmiti tistega, ki ničesar ne pove.

In reply to by kuna (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

In kdo razume tebe? Razen, da ser*** po vseh oglih?

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

šašaša (nepreverjen)

Vse keri delajo škodo župniji trebej UMAKNITI!

tako (nepreverjen)

Tako in to čimprej umakniti te škodljivce!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

predlagam da ove buntovniške župnike zovemo voluharji in za voluharje se zna kamo sodijo

In reply to by tako (nepreverjen)

pošten (nepreverjen)

Če bi človek vsaj malo bil pošten do samega sebe, bi se sam umaknil s funkcije za kero je nesposoben, ne pa delal iz dneva v den VSE VEČJO ŠKODO župniji ( RAVNATELJ glasbene šole in DIREKTORICA zavoda v župniji Beltinci, kera sta oškodovala župnijo za VEČ KOT 100.000 EUR ) ! Delata se pa kot , da nič ni!

poštenemu (nepreverjen)

Si nouri, takši cecek z lamp pistiti!?!?
Pa kama te naj ide - na komunalo listje grablat ?

In reply to by pošten (nepreverjen)

böltinčar (nepreverjen)

Štumpf Prosin te ka samovoljno pisitijš in odideš s položaja.. ker vidiš ka te lidje več nemrejo... Verjemi pa Ka si si s svojo rodbino v Beltincaj in okolici za rojake velki špot naredo.. prosin te ka nehaš ker si sam pravo ka je škoda moralna velka.. in verjemi tudi je ka odin v cerkev te vidite nemren... ne delaj še večje zdrahe.. ker vsi znamo ka si po informacije domov odo... in zgleda ka dosta tut ti je nešče doma v glavo zmlato.. prosin te samovoljno odstopi pa lejko ideš za Brejston v Argentino.. ker takšnin kak sta vuva indri placa nega

Čarni vrag (nepreverjen)

Ti kar po Beltincaj red delaj, murskosoboškega škofa pa na miri pusti.

In reply to by böltinčar (nepreverjen)

Gazda (nepreverjen)

Ali Beltinčar San z iste fare še malo Bole bluzi oltari in tem stvarem...glej špot ali kar koli je on nardo ...ka tebe tou briga? Ka tik hodiš v cerkev zavolo popa ali zavolo sebe? In za svojo dušo srce? V cerkvi ga vidi nemreš kakšen vernik kristjan pa si?

In reply to by böltinčar (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Spoštovani, v kolikor je informacija o ceni gradnje doma v Polani, ki ga je gradila Pogača d.o.o. (dejansko škofija Murska Sobota) je potrebno pod nujno izvesti revizijo celotnega projekta po količinah in cenah ??
Vedno bolj verjamem v delovanje klero-fašistične mafije v Sloveniji !!

sivacelica

Čarni vrag, murskosoboški škof si ne zasluži biti tam , kjer je. Če bi bil pravi, bi v Lendavi, ki je v Sloveniji, ČE ŠE VSI NE VESTE, ki pa je na žalost vedno imela neke madžaronske župnike in s tem posledično največ madžarskih maš, tega ne dovolil. Namreč boleče je to, da imajo v nedeljo madžari mašo ob 8. in 10. uri, Slovenci pa le ob 9. uri. In to v Sloveniji. Seveda, do zdaj smo imeli vedno madžaronskega župnika (Zver, Bernad, Šantak), ki so se jim madžari prilizovali in slinili, zato pa so tudi imeli več maš. In ne mislite, da je to zato, ker je madžarov toliko več pri mašah, da rabijo dve v nedeljo. Potuhnjenci eni.

Čarni vrag (nepreverjen)

O tom pa verjetno nedo naju pitali. Škofa postavlja Vatikan in ga tudi zamenja. Prepiši se med Luterane, tan je malo več demokracije.

1122 (nepreverjen)

Kaj se z nepravilnostmi katere so ugotovljene v župniji beltinci?

Gazda (nepreverjen)

Zdaj pa tak.Dragi pisci taki in drugačni,.zalivate bencin na ogenj Keri že tak premočno gori.Ka je kdo kriv, ka je nej kriv poglednot, vse prijde enkrat na plano ven, zakoj se trbej obremenjevati z tem vsen, v Beltincih pa drugod verjamem se se bo uredilo, tudi tisto kar je skrito prekrivano, ali nečedno delano bo tudi enkrat razkrito...vse prepuščamo božji volji.

aaaa (nepreverjen)

Ni čudno, da je slabo stanje župnijskih financ, če pa je le župnija v BELTINCAJ OŠKODOVANA za VEČ kot 100.000 EUR od strani DIREKTORICE zavoda ( dom za ostarele ) in RAVNATELJA glasbene šole! Župnija je lastnica tega zavoda, keri je NAKOPIČIL OGROMEN DOLG zaradi NAPAČNEGA poslovanja DIREKTORICE in RAVNATELJA! DOKUMENTACIJA iz katere je DOLG RAZVIDEN je na ZAVODU! NAJ se VEĆ NE SKRIVLETA za tem in KONČNO SPRIJAZNITA Z RESNICO ter DOLGOVE POPLAČATA, da ne bi ŠE BOLJ ŠKODOVALI ŽUPNIJI! A JE 100.000 EUR MALO?!

masažnabanja (nepreverjen)

Kelko gezero penezof pa na Goričko odišlo??

beee (nepreverjen)

Če pa narod dopušča! Če nede kdo ukrepal, bo še več PEJNEZ odišlo IZ ŽUPNIJE BELTINCI ZAHVALJUJOČ DIREKTORICI doma in RAVNATELJU glasbene šole, ker ONADVA ideta z glavou skozi zid.NE MORETA se sprijazniti S PORAZOM! ONADVA ZELO DOBRO VESTA ZA KAJ SE IDE! NAJ SE NE ŠPILATA S TUJIM DENARJEM!

zadrega (nepreverjen)

Štumpf,kam boš šel,saj tako lepo ,kot ti je v Mursko-Soboški Škofiji,ti niti tako lepo ti ne bo doma ,kaj šele če boš šel za kazen kam drugam.Zato ti priporočam,da ne delaš razliko med župniki ,kaplani in verniki.Bodimo odkriti, Murska Sobota Škofije ne potrebuje ,niti ne škofa.

Čarni vrag (nepreverjen)

Ka si ti kakšen rezervni papež, da se mešaš v tisto o čemer nemaš pojma. Murskosoboško škofijo je ustanovil Sveti oče. Kdo si ti, da se boš vmešaval v njegovo delo. Vpiši se v Šarčevo stranko. Tam pobirajo brezveznike vseh vrst.

In reply to by zadrega (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

V času inkvizicije bi župniki hitro povedali kam je šel denar vernikov,,,Ja ja kar pogrešam inkvizicijo tako za župnike, čarovnice in tiste ki so ustvarili bančno luknjo,,ter seveda tajkune,, pa še kakšnega gasilca, medicinsko sestro in školnika bi dal zraven,,,Oh kako bi pjevali tisto znano pesem
,,, PRIZNAM DA SEM KRIV

Čarni vrag (nepreverjen)

Tudi komunisti so zganjali inkvizicijo. Tak dugo so bili zapornike, ka so priznali vse mogoče in nemogoče. Kopoirali so RKC.

beee (nepreverjen)

Če pa narod dopušča! Če nede kdo ukrepal, bo še več PEJNEZ odišlo IZ ŽUPNIJE BELTINCI ZAHVALJUJOČ DIREKTORICI doma in RAVNATELJU glasbene šole, ker ONADVA ideta z glavou skozi zid.NE MORETA se sprijazniti S PORAZOM! ONADVA ZELO DOBRO VESTA ZA KAJ SE IDE! NAJ SE NE ŠPILATA S TUJIM DENARJEM!

smelkovčar (nepreverjen)

beee ti keri se prijavljaš non-stop pod drugim imenom.. maš pa do pomena skoz isto besedilo.. NAM PROSIM DAJ NEKŠE VIRE S ČIM TI JAVNO OBTOŽUJEŠ NEKO DIREKTORICO IN RAVNATELJA.. se ne zavedaš ka maš lejko pravne in finančne posledice če ta te teva dva tožila? IP naslov itak majo zabeleženi, takdaaaa.. glej DAJ NAM NEKŠE DOKUMENTE NA SPLET ALI PA VIRE, OD KODER TI TA OBTOŽEVANJA.. KER SE MENI BOLE ZDI KA SI OD ŠKOFA rodbina KERA SE ŠČE NA POLOŽAJ DIREKTORJA DOMA BELTINCI.. pa me prosim popravi če se motin.... za tiste keri ne vejte za kuj se ide... Nihče drugi ne odloča o položaju kak cerkveni svet za imenovanje direktorja/direktorice doma za ostarele beltinci.. ker je ta po takem v zasebni (cerkveni) lasti... in sedaj opažam, že več kak mesec dni.. ka se je najšo oz. najšla ena oseba kera piše nonstop isto besedilo kero si lejko gorik preštete..ampak problem je drugje.. sedaj ta položaj hočejo naskakovati osebe ki so povezane s škofon.. oziroma v sorodstvu ali v poznanstvu.. ker če v tem sporu zmaga škof de benkovič odišo.. do o vsem dale odločali v prid škofa.. keri de pa itak sam nastavo svoje.. Ta spor glede benkoviča pa škofa je pa samo krinka... nič drugo se nejde lidje boži kak za položaje.. torej umakniti sedajšnje in nastaviti svoje...

beee (nepreverjen)

smelkovčar, rajši ne komentiraj, ker ne poznaš dejstev! Vsa dokumentacija, iz kere so DOLGOVI RAZVIDNI je pri DIREKTORICI! Važno ka ona in RAVNATELJ zelo dobro vesta za kaj se ide! Bo še dokumentacije z DOLGOVI, če se onadva ne bosta končno sprijaznila s porazom!

smelkovčar (nepreverjen)

beee.. se ti vidi ka si škofov nič drugo nemo pravo... bom komentero kda de prišlo do zamenjav pa mo vidli če san mel praf...
tudi ti odiš k škofi na domačijo po tute? benkovič van more redno na jetra iti a? zgleda ka van samo položaji dišijo...

komunist Janez (nepreverjen)

Mura ga bo proti Olimpije izgubila 8;3 se mi je sanjalo sinoč in moje sanje mi veliko povedo

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice