Danes so v podjetju Paradajz uradno predstavili nov 2,4 hektarja velik rastlinjak, v katerem bodo pretežno gojili posebne oziroma nišne sorte paradižnika, s čimer želijo popestriti raznolikost domače, slovenske ponudbe paradižnikov.

Novo odprti rastlinjak v velikosti 24.000 kvadratnih metrov predstavlja povečanje pridelovalnih površin pod znamko LUŠT za 38 odstotkov. Tako se bo pridelava že  letos povečala na 4.500 ton paradižnika, kar predstavlja okrog četrtino slovenske porabe paradižnika.

V novem rastlinjaku gojijo večino posebne sorte paradižnika, ki ga je Slovenija do zdaj v pretežni meri uvažala. To so različni tipi češnjevih paradižnikov, ki se razlikujejo tako po obliki kot tudi po barvi, v Paradajzu pa so jih poimenovali LUŠTek. Povečala se je tudi pridelava volovskega srca oziroma Velikega paradižnika LUŠT in malega grozdastega paradižnika z imenom Mali LUŠT. 
 

»Ta naložba kaže, na kakšen način se lahko prilagajamo klimatskim spremembam, torej, da sami zagotovimo varnost vrtninam, zagotovimo vodni vir in potem gremo v projekt. Ne nazadnje pa je to pomembno tudi za turizem. Naj turisti od drugod denar pustijo v Prekmurju,« je naložbo v podjetju Paradajz komentiral predsednik Državnega zbora, Dejan Židan.

Naložba v nov rastlinjak je bila dobrih 3 in pol milijone evrov, od katerih so prejeli odločbo Agencije za kmetijske trge o sofinanciranju v višini dobrih 800 tisoč evrov oziroma okrog 25 odstotkov naložbe.

Odprtje LUŠTne domačije

Obenem so slavnostno odprli tudi prenovljeno trgovino lokalnih ponudnikov, ki so jo poimenovali LUŠTna domačija.
Zraven paradižnika je na izbiro še veliko drugih lokalnih živil, kot so ostala zelenjava, sadje, siri, vina … Na ta način želijo v podjetju krepiti lokalno pridelavo in predelavo živil. 

Ob širitvi pridelave paradižnika so v podjetju uredili tudi popolnoma nov, 1.000 kvadratnih metrov velik demonstracijsko-degustacijski center, v katerem pa si lahko ljubitelji paradižnika in vrtičkarstva ogledajo vzgojo paradižnika LUŠT ter 100 drugih različnih sort paradižnika.

»Imeli smo nenehne obiske, saj bi turisti radi videli, kako stvari izgledajo. Najprej smo jih vozili v rastlinjake, a to ne gre. Zato smo zgradili vzorčni rastlinjak in razširili trgovino, kjer lahko dobite lokalne proizvode iz celega Pomurja,« je povedal prokurist podjetja Paradajz, Kristjan Magdič.

Ogledi po demonstracijskem rastlinjaku so strokovno vodeni, zaključijo pa se z degustacijo različnih sort paradižnikov LUŠT. Zanimanje za oglede pridelave je zmeraj večje, saj ljudi vedno bolj zanima – ne samo od kod prihaja hrana – ampak tudi, na kakšen način je pridelana. 

Tako si je ogled pridelave v zadnjih štirih mescih ogledalo že slabih 4.000 ljudi.

Podjetje Paradajz sodeluje z različnimi turističnimi ponudniki v Pomurju, saj želijo pomagati pri razvoju turizma v pokrajini ob reki Muri. Sodelujejo že s Termami 3000, Vinarium Lendava, RIS Rakičan Turistično informativnimi centri … 

Naložba v LUŠTno domačijo je bila slabih pol milijona, od katerih so prejeli odločbo o sofinanciranju s strani Agencije za kmetijske trge v višini dobrih 100 tisoč evrov oziroma 20 odstotkov celotne naložbe.

Nove zaposlitve

Na račun širitve bodo v podjetju zaposlili okrog 25 novih sodelavcev. Trenutno je v podjetju zaposlenih nekaj čez 100 ljudi, vodilni pa ocenjujejo, da bo letno povprečje nekje med 85 in 90, saj so nekatera dela sezonskega značaja.

»Skoraj 100 zaposlenih, ki jih je tukaj, je iz naše občine, kar je zelo pomembno še posebej za Prekmurje, kjer brezposelnost izredno visoka v primerjavi z ostalo Slovenijo«, na zaposlitve v podjetju pozitivno gleda tudi Županija občine Turnišče, Vesna Jerala Zver.

S spleta

Komentarji (22)

Starejše novice