Z današnjim dnem se začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, v okviru katere bodo vse do 27. maja nad kolesarji in drugimi v prometu vršili poostren nadzor.

Kolesarji so med najranljivejšimi skupinami v prometu, z večanjem njihovega števila pa je vse večja tudi njihova ogroženost. Največ nesreč se zgodi znotraj naselij, najpogosteje pa jim botruje neupoštevanje pravil o prednosti. 

Akcija pod vodstvom javne agencije za varnost prometa v sodelovanju s policijo, ministrstvoma za infrastrukturo ter za izobraževanje, znanost in šport in nevladnimi organizacijami zato med drugim opozarja kolesarje na odgovorno vedenje v cestnem prometu ter si prizadeva povečati uporabo čelade.

Tri četrtine kolesarjev krši pravila

Med opazovanjem kolesarjev, izvedenim v lanskem letu, se je po poročanju STA izkazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, približno četrtina pa jih zagreši resnejše prekrške.

Najpogosteje gre za neustrezno prečkanje cestišča, vožnje v nasprotni smeri ter prevoženo rdečo luč na semaforju. Razmeroma pogosto z vožnjo po pločniku ogrožajo tudi pešce in med vožnjo kolesa uporabljajo mobilni telefon.

Tudi do 70 odstotkov varnejši

Največ lahko za svojo varnost seveda naredijo kolesarji sami. Pri agenciji za varnost prometa pri tem izpostavljajo pomen vožnje po kolesarski stezi oziroma po desnem robu cestišča v smeri vožnje, pozivajo pa tudi k upoštevanju prometnih predpisov in jasnemu nakazovanju smeri vožnje z rokami.

Seveda pa je bistvena tudi uporaba čelade, ki težo posledic in poškodb glave zmanjša za kar 40 do 70 odstotkov. Uporaba čelade je sicer obvezna za otroke in mladostnike do 18., imeti pa jo morajo tudi otroci na poganjalčku.

Petsto brezplačnih čelad

V okviru aktivnosti bo agencija letos sicer razdelila 500 čelad, da bi tako povečali uporabo med starejšimi in mladostniki. Nakupili bodo še deset spretnostnih poligonov ter štirim projektom nevladnih organizacij, ki so namenjeni izključno kolesarjem, namenili finančno podporo, stekle pa bodo tudi številne terenske akcije opozarjanja in osveščanja kolesarjev. 

S spleta

Komentarji (48)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hmmmmm (nepreverjen)

"Med opazovanjem kolesarjev, izvedenim v lanskem letu, se je po poročanju STA izkazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, približno četrtina pa jih zagreši resnejše prekrške."

Kar je še itak menje kak jih delajo vozniki avtojov. Prekoračitev hitrosti, prevoženje stop-znaka, prehitevanje pešcov in kolesarov daleč pod zakonsko določeno mejo...

Kaj hočeš (nepreverjen)

Si pomislil, da je voznikov avtomobilov veliko, veliko več?

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

bono1

Pa kakšo vezo ima zdaj to, ka drujgi udeleženci v promete nedo meli mesta na cesti zavolo toga???

In reply to by Kaj hočeš (nepreverjen)

Hmmmmmm (nepreverjen)

Če je govora o PROCENTAJ, te je vseeno, kelko šoferov avtojov in kelko voznikov biciklinov je na cestaj...

In reply to by Kaj hočeš (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

Prehitevanje kolesarjev, medtem kak je na voljo kolesarska steza nej? Ne pravim nič, obstajajo kolesarji ka kolesarijo za namen premika, pa tisti 99% uporabljajo kolesarske. Mi pa zdignejo živec ovi na specijalkah, v ful opremi ko da so na tour de France, vozijo po cesti kda je polek kolesarska, po možnosti 2 v štric, kao ka se nemre pelati po kolesarski ka so grabe. Jebeš biciklin za 5k€ in več, ka se po grabaj nemreš pelati... Naj izvajajo športne aktivnosti na za to namenjenih površinah. Fuzbala se tun špila na igrišči namenjenomi za fuzbal, tej majstri v krizi srednjih let pa bi se radi vozili ge jin pride...

bono1

Si pozabo tableto zejti Gonzo, rajši idi malo na biciklin pa se zluftaj pa si nogej spretegni in gvišno de ti tuj pamet bole delala....

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

No evo, ti si ziher eden izmed tistih ka se poleg kolesarske steze po cesti pela. Mi lejko argumentejrano razložiš zakoj? Maš namensko cesto za koleasare, a voziš se po cesti, pa se buniš ka te blizi prehitevajo avtoji. Peklaj se 25 na vro po kolesarski pa nede problem graba, ka jo lejko obvoziš, ali pa si kupi biciklin ka se lejko po "grabaj" pela. Omejitve veljajo za vse udeležence. Pa ne skrbi, man športa zadosta, na kraj pameti mi ne pride ka bi v enodelnih španarcaj po cesti lejto.

In reply to by bono1

bono1

Spravi se malo na biciklin pa sprobaj pa te modruvle nej samo z avtojom pa, ka je cejla cesta tvoja.Sicer je pa kolesar na cesti isto normalno udeleženec v prometi, kak tij v avtoji, O kolesarskij stezaj pa škoda guča v kakšnom stanji so ništerne pa vsepovsedi jih tuj nega ja pa vse kolesare nemreš metati v isti koš isto kak šofere avtojov ali tovornjakov, smo pa kolesrai tuj šoferi in malo tao problematiko bole razmimo.....Gledej prehitevanja prebluzi bi pa lejko znal, ka se tao ne dela edijno, če si kaši ve zmetani provokator pa misliš, ka je cesta samo za takše kak si tij.

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

Telko za info, skoro saki den san na biciklini, na kolesarski seveda. Še vedno si nej odgovoro zakoj se tan ge je kolesarska vozite po cesti. Tudi ceste so luknjave, pa se zato z avtom pelaš pomalej, obvoziš itd, nejden na kolesarsko recimo ker je bokša. To ka ti teraš rekreacijo, pa ka se pelaš več kak 25km/h je nej zadosten razlog ka se voziš po cesti tan ge je kolesarska. (ka se razmimo, neman nobenoga problema ka voziš po cesti tan ge nega kolesarske) Če so naše kolesarske nej primerne za cestno kolesarjenje, maš tudi gorsko recimo, se lejko voziš po makadami, ali pa treking. Za dosti športov so v prekmurji nej ugodne razmere, pa jih pač ne izvajamo. To je tak kak če bi ge recimo pravo, ka mi je omiljeni šport smučanje, pa ker nemamo prog, mo se smučo po cesti. Kapiš? Eno je šport, drugo je pa trasnport iz točke A do točke B.

In reply to by bono1

bono1

Pa mi povej je slučajno prepovedano se po cesti pelati....? Samo strpnost med vsemi udeleženci v prometi more biti pa de vse vrejdi.

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

Ja, zakon pravi ka tan ge je kolesarska, se je prepovedano voziti po cesti. Polovica vas tudi nema obvezne opreme, tak ka je statistika iz članka kar pravilna.

In reply to by bono1

Bonzo112 (nepreverjen)

In obvezna oprema je?

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

To bi zato lejko sam zgooglo...
Obvezna oprema kolesa so krmilo, prednja in zadnja zavora, luči (bela za osvetljevanje ceste, rdeča pozicijska luč zadaj) in odsevniki (rdeči odsevnik zadaj, rumeni bočni odsevniki na obeh kolesih ter v pedalih), zvonec.

In reply to by Bonzo112 (nepreverjen)

Oznog (nepreverjen)

Bravo majster, ti si se kar odloco zdaj ka gucis z nekin ka se vozi na cesti poleg kolesarske, cegli je to nej nisce omeno pa svoje frustracije zdaj tu v meces..Je ceneje kak psihoterapevt, tau ti dan praf.

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Zakon tüdi pravi, ka se je po kolesarskoj progi nej dovoljeno pelati več kak 25 km/k. Hitrejša vozila, tüdi enosledna morejo na cesto. Sploj pa se je s hitrosjof nad 20 km/k na večijni kolesarskih prog prinas nej mogouče pelati, oziroma je smrtno nevarno.

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Ges gučin o prehitevanji tan, ge kolesarskih nega. Kelkokrat se pelan skozi ves, pa me avto prehitevle za menje kak meter, čeprav bi mogo biti 1,5m vkraj. In izjemno redki me dejansko prehitevlejo za več kak 1,5m. Zaj se vozniki avtojov ne delajte lepi. Ti tisti 2% kolesarov, za štere velja zgoraj napisano ne posplošuvli za celo populacijo...

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

Kak lejko vidiš, san komentejro izrecno za odseke ge je kolesarska. Neman nobenoga problema tan ge nega kolesarske. Se strinjan, ka obstaja procent voznikov ka prehitevajo na knap. Mislin, ka če realno pogledneš, približno telko, kak kolesarov ka zavzemajo več kak 1m placa, kar je zakonsko maximalno btw.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmmm (nepreverjen)

Ja no, ges pa za odseke, ge jih nega, ker znan, ka če se pelaš po cesti tan, ge je kolesarska, je to prekršek kolesara. Ampak morejo eni vozniki tudi znati, ka pločnik neje kolesarska in je namenjeni izključno pešcan. San recimo že na kakšnih partizanskih ulicah ali podobno mel izkušnje, ka so mi lidgej trobili, ker san se pelo po cesti. Ge se pa te naj indri pelan? Niti nej tak mali procent. Ges se zadnje čase, kda kolesarin, pelan že samo 20-30cm do roba ceste (čeprav bi se lejko 70-80cm bole levo pelo), samo, ka do šoferi meli več placa, pa me za ziher prehiteli. Ker neven, če večina, ki mi davle minuse zna, ampak kda te što pri 90km/h prehiti za menje kak meter, je nej glih fajni občutek.,...Se pa strinjan, ka je dosta kolesarov, šteri se pelajo tudi po sredini ceste. Večinoma so to starejši, šteri idejo v ali iz gostilne in štere bi policija že mogla testejrati za alkohol...

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

No viš, ti se trudiš ka zavzemeš čim menje placa, ge pa ka kda prehitevan iden na nasprotni pas, oz zbremzan kda je kontra avto, nakonci se ti bole varno pelaš, ge pa priden normalno mimo tebe. Če bi tak kolesari kak vozniki tak brodili, bi blo na cestah fejst lipo.

Vrvlen pa ka se napetosti pojavljajo, in to samo zaostruje situacijo. Recimo mene kak voznika avto fejst moti, kda na cesti ge je velki promet, vidin 2 kolesara v štric, vozita recimo tan 27km/h, se pogučavleta, na strani pa kolesarska steza. Za njima je kolona 10 avtov, keri se morejo zaradi kontra prometa pelati 27km/h. Posledično kda vidin kolesara, keri je verjetno nej nič kriv, man že negativno konotacijo do njega.

Isto vrvlen ka se kolesari keri so ovak skulejrani, zanalašč pelajo po sredini, kda jih 10x v eni turi prehiti nešče na 50cm razdalje, z 120 na vro. In te se to tak vrti v krogi. :)

In reply to by Hmmmmmm (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

No ja, ceprqv se z voznjo tik ob desnon robi trudin izbouksati stanje, stvar neje niti priblizno varna. Ker ce se pelan tik ob bankini in bog ne daj, iden malo bole desno, lejko fejst spadnen. Ce man nesreco celo pod avto. Ta meja 1m v zakoni neje kar tak vzeta... Ampak ges to rajsi vzemen v zakup kak pa ka me sto pri 90kmh prehitevle za 50cm pa se v menej tresne...

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Bonzo112 (nepreverjen)

Še neka te pa konec..... praviš ka se morejo vsi kolesari, tudi tisti cestni ka "dirkajo" voziti po kolesarskih stezaj. OK..... samo na kolesarskih stezaj je omejitev 20kmh. In te zdaj ti enoga cestnoga kolesara stiraj na kolesarsko ge de se tak pomali jajco..... to ti je isto kak da bi motoriston na Grobniki dao omejitev 50/90kmh. Se tebi zdij to logično?

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

Glej, sam sebi ideš v zelje. Zakonodaja pravi, ka če je kolesarska, se moreš z biciklinon pelati po kolesarski in tan je omejitev 25 km/h. Zakoni van kolesaron odgovarjajo samo kda naprej nosite varnostno razdaljo pri prehitevanji itd. Kda pa prehitevate skoz center po desni strani, ne nakažuvlete smeri zavijanja, prekoračuvlete hitrost v coni 30 te pa ste vi izjema, zato ka ste na specijalki. Grobnik je DIRKALIŠČE za motoriste, regionalke so pa nej velodrom za kolesa. Po tvoji logiki je tudi ok ka motoristi vozijo 170 km/h po reginalki, nedo se valda jajcali 90 ali?

In reply to by Bonzo112 (nepreverjen)

Bonzo112 (nepreverjen)

Nejsan speciajlkar samo takši bedni komentari pa meni zdignejo živec. Po tvoji blesavoj logiki več deca na dvoriščaj in travnikaj med blokami nesmijo špilati fuzbal ampak samo na uradnih fuzbalskih igrišča. Znaš tij blesavec zakoj se pravi cestno kolesarjenje? Cestni kolesari so bilij prlej na cestaj kak pa se je sploj začno resen avtomobilski promet. V Avstriji je dovoljena vožnja fštric po cestaj. Znaš zakoj?

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

Bralno razumevanje vidin ka ti fali. Naj poenostavim:

Ne kolesari po cesti, če je kolesarska poleg. Deca naj kar bršejo na dvorišči, na cesti pa san še enga nej vido.

In reply to by Bonzo112 (nepreverjen)

Bonzo112 (nepreverjen)

" Fuzbala se tun špila na igrišči namenjenomi za fuzbal,,," Zdaj man ges kao probleme z bralnin razumevanjon? Te pa zdaj ti razloži ka si mislo s tvojo izjavo ka se naj fuzbal špila samo na igrišči namenjenomi za fuzbal. Travnik med blokami je nej fuzbalsko igrišče, tudi parkirišča med blokami so nej fuzbalsko igrišče. Nej si vido deco brsati na cesti? Ge te tij živiš?

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

To ka se kolesari vozijo po reginalki, je nej primerljivo z deco ka špilajo fuzbal za prosti čas, ampak z ten ka bi na odprejton parkirišči postavo 2 gola, črte potegno, sodnike pripelo pa 90 minut brso. Tak ka ja fuzbal kak tekma se špila samo na igrišči za fuzbal, deca pa žogo bršejo ge ščejo, tak ka se kolesari lejko vozijo normalno po kolesarski, ge je pa nega pa po cesti.

In reply to by Bonzo112 (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Eni v srednjih letih nekaj naredijo za svoje zdravje in s tem ni nič narobe, smernice strmijo k temu, da se tak način življenja vzpodbuja! Nogometno igrišče ima vsaka vas, zdaj mi pa povej koliko površin je namenjenih kolesarjem, kjer se lahko varno peljejo +30km/h? Enostavno jih ni!

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

Kelko je površin namenjenim treniranju tekmovalnega skakanja v vodo? Enostavno jih ni, torej si deca pač zberejo šport za keroga majo infrastrukturo. Deal with it, živeš v zabačenon Prekmurji. Pa še 100tič. Neman nobenoga problema, ka se pelaš po cesti, tan ge nega kolesarske, za mojo volo 90 na vro, če je omejitev takša. Ampak tan, ge je kolesarska je verjetno z namenon, tak ka se spravi na kolesarsko, se pelaj tistih 2 km 25 na vro, te pa gasa dale. Ge bi tuj po centri vozo 100, pa man cono 30 pa se pelan 30.

In reply to by A79 (nepreverjen)

T (nepreverjen)

Bi se ljudje bole držali, če bi za kolesarje bilo bolje poskrbljeno. Zdaj se včasih lahko doj staviš in razmisliš kak se sploh lahko pelaš.

Ciklist (nepreverjen)

Gonzo bedak...poserjen se ti v lape.

Gonzo (nepreverjen)

:) don't feed the troll

In reply to by Ciklist (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Ko bodo kolesarske steze - berite "kolesarske steze" ne pa predelani in porisani pločniki, uvozi na 5m, preozke bob steze in sama jama, kjer se ne moreš peljati več, kot 10km/h, bodo kolesarji vozili samo po kolesarskih stezah in to rade volje. Dokler pa bo stanje "kolesarskih" tako, da se na njih ne moreš normalno peljati, pa se bodo primorani posluževati tudi cest ob "kolesarskih".
Hitrost povprečnega kolesarja je dandanes višja kot nekoč in redka kolesarska steza je narejena, ki to dovoljuje varno. Če se poskrbi, da se z avtomobili lahko vozimo tik pod omejitvijo, potem se naj poskrbi, da se bodo še kolesarji lahko vozili neovirano z neko razumno hitrostjo.
@Gonzo, izgleda da tvoja zadnjica še ni vsedla na kolo in zato ne ve, na koliko neprijetnih pasti bi naletela, zato ne sodi nekaj ali nekomu, kar še nisi izkusil. Nisem nek strasten kolesar, se več poslužujem avtomobila in motorja, ampak sem vseeno toliko na kolesu, da kolesarje čisto razumem zakaj se včasih peljejo mimo črke zakona. Tukaj imate en video, ki nekaj problemov prikaže: https://siol.net/avtomoto/promet/luknje-veje-in-objestni-vozniki-to-cak…
Predlagam, da se v mestnem središču in ob njem vlaga več v infrastrukturo namenjeno pešcem in kolesarjem, ne toliko avtomobilom. Čas je tudi, da se Markišavci s stezo povežejo z Mursko Soboto v smeri BTC.

veterfuda (nepreverjen)

Tej porisani pločniki so itak prava katastrofa. Ideš po poločniki pa ti zblojene mamce bejsno cinkajo ka si jin na pouti. Kama pa naj stoupiš? Pa lejko što pokaže dokument s kerin so pločnike prekvalificejrali v kolesarske steze?

In reply to by A79 (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

Skoraj dnevno san na biciklini, pa vrvli ka znan kakše so kolesarske po MS. Za kurac. Se zato vozin po cesti? Nej. Ker san nej zahojeni do amena. Tudi ceste so v kurci, pa se zato z avton pelan po pločniki? Nej, ker san nej zahojeni do amena. Naj se kolesari držijo predpisov, kda pa pridejo izven mesta, pa se naj pelajo po cesti. Je to tak težko? Zakoj bi se mogla športna aktivnost začatiti pri domačon pragi? Kopalec se tuj pela do kopališča, ne plava od doma. Torej, če ti je naj za voziti po kolesarski, naloži specialko na avto, se odpelaj do primerne ceste, pa piči.

In reply to by A79 (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Dečko, eno je, gda se tij pelaš v bouto, drüjgo je, kda resno kolesariš (rekreacijsko ali za trening). Nišče od resnih kolesarof se ne vozi poulek kolesarske proge, kda se pela v bouto. Kda kolesariš, se nemreš jajcati po kolesarski progaj, razen, ge je tou mogouče (npr. od Sobote do Odranec). Tan se ti pa rejsan nišče po cesti ne vozi.
Kolesarjenje vštric pa je edijna možna (samo) obramba kolesara, ka se telci pa nestrpneži (si tüdi tij med njimi) ne spravijo prehitejvat, tan ge je tou nej varno, še posebej v gouston prometi iz nasprotne smeri. Tij znaš, ka kolesara manjcko dregneš z glandalof v rokou, pa ga lejko buješ, zatou ka spadne direktno na glavou pa pod naslednji auto?

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

Aja zdaj že znaš ka san ge nestrpnež? Malo si zgoraj prešti, je že vse napisano, ne da se mi ponavlati. Ovak pa ja, kolesari se vozijo skoz po cesti, tan ge je kolesarska. Dejstvo je ka kršiš zakon s ten, ka se voziš tan ge ti je nej mesto. Še inok, tvoja rekreacija je nej moj problem.

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Tvoj problem so FSI UDELEŽENCI V PROMETI. Če se pela kolesar po cesti je udeleženec v cestnon prometi. Pika. Zaj pa, či se ges pelan k meši, v gostilno ali pa za rekreacijo, je tebi čistak nikaj nej briga. V glavnon, či se pelan hitrej kak 25 km/h, se moren prestaviti na cesto, razen, če je cesta rezervejrana za motorni promet (kategorija ceste). Na takšoj cesti pa sigurno neboš vido kolesara, razen, kakšoga zblecnjenoga turista z debelimi očalami... Kunec kuncof, smo kolesari po navadi hitrejši od traktora, fčasik še od kakšoga nedelskoga šofera. Či se pelaš 15 sekund za kolesaron te nede vrak zeu. Računaj, ka smo tüdi mij kolesari večijnoma avtomobilsti. Ges san čemeren samo na kolesare, šteri se vozijo v kontra smeri, pa po pločnikaj, tan, ge jin je nej mesto in ge so ekstremno nevarni.

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

bono1

Vajz
Točno tak , kak si napijso in vupan, ka de te zaj razmo nas kolesare tej pametnjakovič.Dobro si njemi napijso zakoj vožnja v štric edino tak se lejko kolesari obranimo pred takšnimi i....i v avtojaj pa nemreš leteti z avtojom na puno mimo kolesara čistask ob pedali, lepao se ga ogni pa makar moreš prek črte.

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Gonzo (nepreverjen)

Vidin ka san ene par biciklistov fajn pikno :))). To delno tudi razloži zakoj se radi vozite v štric. Ka lejko debatejrate na velko med vožnjo seveda.

bono1

Nej zavolo debateranja med vožnjo ampak zavolo takšnih nestrpnih debilof v avtojaj, kak si tij, ka boš malo vklopo klikere prlej, kak boš samo leto mijmo kolesara ali pa čedno prehitevo.....

In reply to by Gonzo (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Tam kjer je kolesarska steza se morajo kolesarji voziti po kolesarski stezi. Amen!

Vipko
Truplo

Če bi mi imeli v državi res kolesarske steze, razen redkih izjem... bi se strinjal, da se je potrebno voziti po njih! Amen!

Avstrijci imajo več kolesarskih stez, pa se ni potrebno voziti po njih. Tvoja izbira, kje se boš. A so oni neumnejši od nas?

Kar se tiče vožnje vštric: da se peljeta dva, trije, štirje... se po mojem nimajo kaj peljati vštric. Če jih je več, nad štiri, je veliko varneje zaradi krajše kolone, da so kolesarji v parih. To vejo v večini držav, le pri nas pišejo čudne zakone taki, ali jih predlagajo (Tone Anderlič), kateri se pač s kolesi ne vozijo ali pa so t. i. nedeljski kolesarji in marsikaj ne vejo, kako bi morale zadeve glede stez... izgledati.

Kje pri nas, npr. v Prekmurju imamo sploh pravo kolesarsko stezo? Najnovejša je od Dobrovnika proti Lendavi, mislim, da se pri Kamovcih konča. Vozišče tako za avtomobile, kakor kolesarje v enem, ločeno le s črto. Tak primer, precej krajši je pri Brezovici proti Mali Polani, malce na Cankarjevi ulici v Soboti in mislim, da se tu konča. Kolikor vem... imajo Hrvati, iz katerih se navadno norčujemo, tega veliko več.

Večina kolesarjev se tudi izogiba nekaterih cest, kjer je vožnja nevarna, pa čeprav ni zraven kolesarske steze in je vožnja po cesti pač dovoljena. Kot npr. od Veščice do Vanča vasi (dobro, vštric je ta čudna kolesarska, navadno polna kamenja) in dalje do Gederovcev, prava cesta smrti je od Čarde do BTC-ja...

Ni tak problem, da je na stezi pri nas omejitev 25 km/h, po tistih hupslih skozi vasi se toliko niti ne moreš peljati, kvečjemu deset na uro, če nočeš, da ti dodobra strese ledvice. Po takih "stezah" se je po svoje kar nevarno peljati s specialko, s t. i. trekingi še gre. Po naših zakonih je pač tako, da v primeru padca dobiš še kazen, pa čeprav po svoje niti nisi kriv, ker je morda na takih stezah še veliko kamenja, odpadkov, nekdo ti pripelje z dvorišča in se prestrašiš, zaviješ in padeš. Čarni vrag, razumi vendar, da imamo zelo slabo kolesarsko infrastrukturo, katera kar kliče k temu, da daš kolo nekam v kot garaže in do konca življenja pozabiš nanj, če bi bilo po tvoje.

Pa da se razumemo, po Soboti se praktično stoprocentno vozim s kolesom po teh pločnikih, katerim pravijo steze, kjer kot ovira kakšen kandelaber štrli marsikje.

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

Ranger_1 (nepreverjen)

Dečki, ne prehitevlite na knap biciklistov. Prehitite jih fajn na velko, te pa pred njih pa pune bremza. Te vidli kak do včasi si na kolesarskih :)

In reply to by Truplo

bono1

In ka misliš si zaj velki frajer, ka si tao napiso? Nej z tem si dokazo, ka se velki idiot z praznov tikvijov pa sploj nej čudo, kakšne šofere so ništrne brezobrazni in totalno brez kulture.

In reply to by Ranger_1 (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@ Ranger_1:
-----
Tvoj komentar si skoraj ne zasluži odgovora. Svet pač prenese vse vrste ljudi, tudi ti si med njimi, kaj hujšega pa niti ne bom pisal.
-----

Glede teh kolesarskih stez in "nasilja" vozinikov nad kolesarji še tole: zadnji čas je kar moda, da avtomobile parkirajo na kolesarski stezi na Cankarjevi ulici pred pekarno Arena, čeprav ima le-ta nekaj parkirnega mesta in bi moral pač avtomobilist porabiti kakšno minuto več s parkiranjem in iti nekaj metro več do trgovine.

Žalostno in resnično, kaj pa dela policija? Tam jih nikoli ni, baje pa veselo kasirajo, če se kje pelješ kontra, ko je kot na dlani, da včasih niti drugače ne gre. Tudi zaradi parkiranih avtov debelo na stezi.

In reply to by Ranger_1 (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ja rad sedim na biciklinu in si ga merim na glavi pa imam gasilsku kapu

butalec (nepreverjen)

Če bi norost bolela, bi ti pijanček celi den od bolečin orđo kak oroslan!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

ne bi

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice