Danes je Svet zavoda bolnišnice Murska Sobota kot najpomembnejšo točko dnevnega reda obravnaval letno poročilo za leto minulo leto.

Splošna bolnišnica Murska Sobota je poslovno leto 2017 končala s presežkom odhodkov nad prihodki v višini 864.445 evrov, kar predstavlja 1.6 odstotka celotnega prihodka.

Vsi zastavljeni cilji bolnišnice v minulem letu so bili skoraj v celoti realizirani.

V letu 2017 je bilo opravljenih za 1.4 odstotka manj operacij kot predhodno leto, dializ je
bilo za 5,9 odstotka več kot leto prej, prav tako je bilo za 2,4 odstotka več preiskav z magnetno resonanco in za 2.9 odstotka večpreiskav s CT-jem.

Realizirana utež je bila 1,42, priznana pa 1,39, zato je bolnišnica samo v akutni
bolnišnični obravnavi zaradi nižje plačane uteži od realizirane izgubila 900.000 evrov prihodka.
Stanje komulativne izgube preteklih let se je zato z 1.906.324,00 EUR povečalo na
2.770.769,00 evrov. 

Razlog o negativnem poslovanju se pripisuje podcenjeni uteži in nizkim cenam zdravstvenih storitev. 

Odhodki so rasli hitreje kot prihodki v primerjavi z lanskim letom. Odhodki so se tako najbolj povečali na področju stroškov dela iz naslova napredovanj, višjih plač zdravnikov, odprave plačnih anomalij skupine Jv zdravstveni negi, izplačila nadur po referenčnih obdobjih, plačila nadur za dežurstvo in novih zaposlitev.

Konec lanskega decembra je bilo v bolnišnici 1.071 zaposlenih - skupaj s pripravniki in specializanti, kar je za 44 zaposlenih več od števila zaposlenih kot leto prej.

Kljub težkemu finančnemu stanju je bilo v nova osnovna sredstva vloženih 3.006.000,00 evrov, od tega1.264.000,00 evrov v medicinsko opremo ter 1.311.000,00 evrov v zgradbe (od tega samo 939.287 v novi laboratorij).

Likvidnost bolnišnice se je v letu 2017 poslabšala. Zapadle obveznosti so se povečale v primerjavi z letom 2016 z 3.765.000,00 na 4.622.000,00 evra v letu 2017. Obveznosti do dobaviteljev bolnišnica plačuje z zamudo od 60 do 90 dni.

V letu 2018 je bolnišnica tudi v sanacijskem programu za zagotavljanje poslovne in plačilne stabilnosti. 

Poleg notranjih ukrepov in aktivnosti za racionalizacijo stroškov poslovanja, pričakujejo tudi zvišanje cen zdravstvenih storitev, boljše vrednotenje zdravstvenih programov, odpravo podcenjenosti bolnišnice skozi višjo oziroma realizirano utež. Pričakujejo tudi realno vrednotenje zdravstvenih storitev v delovanju urgentnega centra, saj sedanja finančna sredstva ne zadoščajo za njegovo normalno delovanje. 

Leto 2018 bo v zdravstvu zelo težko leto. Večina bolnišnic, kot tudi soboška bolnišnica, se bodo ukvarjale s sanacijo poslovanja. Kljub napovedi zvišanja BDP za 3,9 odstotkov, bo v zdravstvu premalo denarja za realno plačilo opravljenih zdravstvenih storitev in nadaljnjega razvoja zdravstvene dejavnosti.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
123 (nepreverjen)

Nizke cene zdravstvenih storitev ne morejo biti razlog za izgubo, ker cene niso nizke problem je prevec zaposlenih na delovnih mestih ki so nenujna na posameznih oddelkih pa primanjkuje zdrsvstvenega osebja iz izkusenj recimor infekcijski oddelek v sbms je podhranjen kar se zelo cuti na nas pacientih ki imamo opravka na omenjenem oddelku. Mogoce bi moral direktor sbms na oddelku zaposliti kakega druzinskega clana da se izbolsa stanje. L.K.

123458 (nepreverjen)

Kak lejko takše oslarije pišeš. Pa sigurno si nej Prekmurec , če bi bil te bi premišlavo logično. Pa valda je od cejne storitve odvisna rentabilnost. Zguba je ratala zaradi, podcenjenosti, zaradi visokošolanega medicinskega osebja pa zaradi vse vekših potreb po aparataj, adaptacijaj.

In reply to by 123 (nepreverjen)

Nepismeni pisu… (nepreverjen)

Danes je Svet zavoda bolnišnice Murska Sobota OSUPNIL z letnim poročilom za minulo leto.

izjava (nepreverjen)

Naj zaposlujejo iz svoje občine (čistilke,strežnice,negovalke,tehnike...)pa de včasi menje stroškov za prevoz na delo,poleg toga pa bi še občini pomagali pri nezaposlenosti.Ali tu se zaposluje kak štoj koga pozna ;-) nema veze,če je z lendave ali maribora ;-) Preverjeno znan ka ene občine najprle izbirajo kandidate iz svoje občine nato šele zunanje pri nas pa je lekar gli obratno :-(

Čika-pajo (nepreverjen)

To kar omenjate ima ime ki mu rečemo protekcionizem. Vsak , neglede odkod prihaja ima pravico do zaposlitve, če seveda izpolnjuje pogoje. Skrajno neokusno je da bi se po tej logiki v tej bolnišnici lahko zaposlovali samo občani občine Murska Sobota. Kaj pa če bi rekli da se zaradi stroškov prevozov lahko zaposlijo samo prebivalci Rakičana. Zakaj bi drugi občani ali državljani bili zaradi tega prikrajšani. Seveda se take stvari dogajajo, zato pa je potrebno prav iz tega razloga potne stroške, malice ukiniti ter dvigniti plače na Avstrijski nivo. Tako je tudi pošteno. Sedaj se pa dogaja da zdravstveni kader,tehnični kader, kuharji bežijo v Avstrijo za poštenimi plačami-

In reply to by izjava (nepreverjen)

izjava (nepreverjen)

se strinjam z tabo,da imajo drugi tudi pravico se zaposlit,vendar je na žalost tako kot sem napisal,ker vem iz lastnih izkušenj.Ko sem dobil odgovor,da v kolikor ne bo primernega kandidata iz naše občine,bomo vas obravnavali.Prav tako pa pošiljam prošnje v to ustanovo vendar me še nikoli niso poklicali vsaj na razgovor.Sedaj pa si razlagaj kakor hočeš :-(

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

edenpac

Nakladaš. Tako se sicer dela , ampak , da so ti to napisali? Ni za verjeti.

In reply to by izjava (nepreverjen)

izjava (nepreverjen)

Res je 100%

In reply to by edenpac

Čika-pajo (nepreverjen)

Ej Janezek.Janezek če te je vsaj malo v hlačah podaj prijavo na KPK.

In reply to by izjava (nepreverjen)

izjava (nepreverjen)

Spoštovani

Sporočamo Vam, da smo pri zaposlitvah primorani upoštevati prevozne stroške zaposlenih na delovno mesto, zato bomo zaposlili osebo iz bližnje okolice.

Se zahvaljujemo za razumevanje in Vas lepo pozdravljamo, DS Idila

Evo en primer katerega sem našel,še na mailu,bom probal najti tudi tistega ko sem dobil odgovor,da imajo prednost občani njihove občine nato ostali ;-)

kanžor

izjava ........ Ka pa te tiste medicinske sestre ki se vozijo iz Lendave in čistilke iz Odranec tiste so brezi potnih stroškov ?

In reply to by izjava (nepreverjen)

izjava (nepreverjen)

Seveda ka so nej,zakoj bi bile ? Ge san samo omeno ka naj začajo tak delati kak nešterne občine,najprle naj probajo v svoji občini najti kader ( in že do potni stroški menje )pa te komaj tiste po vezaj ali rodbinske vezi ;-).

In reply to by kanžor

kanžor

Izjava ......... Tak je ali tü nemreš k coj prijti ,ker je sama rodbina poulek .Od čerk zetov strin strijcov bratrancev sestričnih in še in še ,Baje Maček ni znal ka je hčerka zaposlena za ne določen čas .

In reply to by izjava (nepreverjen)

aspirin (nepreverjen)

Tej Korošec pa Grabar se naj spravita že idnouk v penzijo, ka samo doj bremzata razvoj stroke v toj bolnice. Mujcek pa naj ne lapa brez veze, ka de se njemi tuj idnouk tej rejp podrezo! Nišče nešče lekar več bite predstojnik nobenoga oddelka, što li je za tou krijv? Najbrž pacienti keri prijdejo po pomouč! Ale?
Kak dugo mo še tou poslujšale, ali pa ta fora ka so zdaj tej keri so več kak 20 lejt na oblaste tej bolnice sami sebi sanacijska uprava! Tou se lejko zgodij samo prinas, v normalni državi te že več dugo nega na položaje.

123489 (nepreverjen)

Lekar je eden od zaposlenih šteri je član sveta zavoda izjavo ka vsen delavcon trbe plače znižati za štiri posto. Zdaj da so si doktori nakopali takše velke plače pa čistilkam, sestran itd plače dol.

Što zna (nepreverjen)

kak se zaposluje v SB MS? Je nujno ka v prošnjo napišeš svojo veroizpoved? Čuje se dosta o tem, a pijtanje če zadosti do KPK.

Parci (nepreverjen)

Ta ka je najvecji protivnik, je pravo ka naj delavcon placo znižajo za štiri posto.. Zato je to čudno.. Lekaj je to Žekš bil.. Samo on je v sindikati za cistilke, pa za delavce..

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Vcasih me kaj vtrgavle pa se spremenim v drugoj osebnost,,Drukčije mi ništa ne fali ,, Sem si gnes opet izmeril 22 cm brez glave ,,onaj mali murgeljski palček pa je imel dugega samo 7 cm. ,, pa pravi mali dečko,, važna je taktika i ne dužina,,,ampak Štefa mu je pa pričela piti,,,kaj mislite zakaj

aspirin (nepreverjen)

Ja, zaposlovanje pa tude pogodbe o zaposlitve so nej čiste! Poleg toga pa direktorova rodbina pa tude Mačkova majo še poleg služb svoje firme prek kerih delajo svašta! Korošcov zet se ide velkoga podjetnika v M.Toplicaj z nekšin ruson ka izvaja nekše terapije. Paste tou, pa vse tou v Vrbancovoj ordinacije keri je prav tak zaposleni v bolnice. kak dugo de še ta gamad kradnila pa koristila javno zdravstvo za svoj žep. Resno so zrele za redno preiskavo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice