Slovo gasilskih veselic, kot jih poznamo. Kaj to pomeni za gasilska društva, ki od njih živijo?

Na udaru finančne uprave so se znašli tudi gasilci, ki zaradi obveznih davčnih blagajn celo napovedujejo konec priljubljenih gasilskih veselic. Pa bo temu res tako? Davčne blagajne so med drugim že preizkusili gasilci iz PGD Pertoča, ki so pripravili tekmovanje Pomurske lige v spajanju sesalnega voda.  “Pripravljamo te gasilske veselice že nekaj let in povem vam, da obisk počasi upada. In zdaj se nam z davčnimi blagajnami, stroški še višajo, saj je najem nekoliko večji. Izplen ene take veselice, postaja vedno manjši, kmalu bo nesmotrn. Še malo pa se veselica ne bo izplačala,” opaža predsednik društva Drago Bertalanič.

Mnoga društva živijo od izkupička gasilskih veselic

 

Gasilci različnih društev izkupiček od veselic porabijo za svoje delovanje in za nakup opreme, ki ni poceni. Mnoga društva preživijo prav zaradi gasilskih veselic. "S tega potem živiš, hodiš po tekmovanjih okoli, ki si jih itak sam financiraš, lahko kupiš neko gasilsko opremo, ki si jo dolžan sam zagotavljati, ker neke donacije so, ampak vse to je malo," še dodaja predsednik PGD Pertoča. Najem davčnih blagajn pa pomeni še večje stroške, za že tako osiromašena društva. 

Tak upad dohodkov pa na dolgi rok lahko ogrozi njihovo učinkovotost pri reševanju ljudi. A ne smemo biti črnogledi meni Martin Ficko, iz PGD Rogašovci: "Gasilci na Slovenskem ostajamo skoraj 150 let, preživeli smo dosti držav in dosti političnih sistemov, preživeli bomo tudi davčne blagajne."

 

Preglavic bo dovolj, tudi mobilnega omrežja ni povsod

Gasilci sicer menijo, da davčne blagajne same po sebi niso zgrešene, se bodo pa soočali z drugimi preglavicami, pojasnuje Bertalanič: “Na naši lokaciji je internetna povezava zelo slaba, zato smo se poslužili mobilnih ponudnikov, a je tam tudi ta signal zelo slab. Tudi bo problem verjetno v poletnih mesecih, ko se v šotorih zbere več tisoč ljudi.” Pojavili pa so se tudi pomisleki o škodi, ki lahko nastane s samimi davčnimi blagajnami. “Vrednost starih blagajn je bila bistveno manjša, pač si postavil priklopil na elektriko in je že delala, vrednost te blagajne pa je 500 evrov in če slučajno nekdo polije neko pijačo po njej, imaš takoj ogromno škodo na ta način,” še opažajo v PGD Pertoča.

A gasilci že iščejo rešitve: "Doslej smo najemali blagajne, tako kot večina društev. Zdaj pa smo v fazi dogovorov, da bi se gasilci združili in bi nekaj blagajn kupiliŠkoda, ki lahko nastane na blagajnah, pa je poslovni riziko. Če primerjamo s tveganjem, ki ga sprejmemo, ko gremo reševat neko življenje, je to še najmanj."

Komentarji (17)

Gost (ni preverjeno)

Ne bo jih konec zaradi teh blagajn.

crveke (ni preverjeno)

..dajte, se pravi ka razna društva lejko majo črne fonde, kipüjejo na čarno, na čarno vö davljejo, pejenze nosijo predsdniki ali blagajniki domov v trezor (se pravi majo čaren fond) in to je za vse OK. Če pa do mogili uradno küpiti pa pa odavati in seveda gotovino polagati na transakcijski račun te pa de zdaj naednok velka kriza ?
Za koga ? Verjetno za par predsednikov pa blagajnikov. Tej več nedo mogli nucati čarnoga fonda. Ja to pa ene fest boli. Nema pa to nikše veze z navadnimi gaslilci.

liverpool17 (ni preverjeno)

Vidin ka sta oba v srednjem veku kar se tiče PGD za vso opremo morejo poskrbeti sami z lastnimi sredstvi te se pa najde OGZ ali OBČINA ka da cuj za pet litrov vina in nakoncu so to kupili oni bog nedaj ognja pri vama ker potem naj pride gasit DAVČNA PA NAŠA VLADA saj sploh nevejo kaj bi radi Red bi naj naredili pri sebi v vladi saj vsi tajkuni izvirajo iz njihovih vrst njih bi naj prijeli za vrat pa pobrali imetje neznanega izvora pa jih poslati na prisilno delo za minimalca potem tudi majhni lopovi bi začeli razmišljat drugače če se mu splača ukrast nekaj tisočakov ..........g. J.J. še danes nezna povedati izvora denarja prejetega na svoje račune pa se lepo sprehaja po Slovenski zemlji

dupont

fejst žalostno, če je gasilstvo živelo od promocije alkohola.

Mansson

Zapomnite se na volitvaj što je davčne blagajne uvedel Dejan Židan Socialni demokrati ! Dajmo jih volit še enkrat mogoče dobijmo davek na zrak

Drujštva že zdaj majo blagajne, že zdaj so delala prejk blagajn. Problem je v teh realnih časih in povezljivostjo do interneta, keri je marsikje slab. Potem moreš vsakega keri de delal z blagajno z njegovo davčno številko zavesti notri kak glavnoga lopova par dnij pred veselico.

Rejsan ta vlada je šla v neki svoji ''socijalni pravičnosti'' in pobiranju davkov tak daleč ka eti male lidij nadleguje z neko visoko tehnologijo, z nekim pravičnim ''vzemi račun'' Tan pa za TEŠ6 keroga smo plačali miljardo 400 vsako leto plačujemo 40 miljonov minusa iz poslovanja, pa se nobenoga ne lovij!

Tak težko je najte en sistem keri ne maltretera lidij kak lopove ?

Fuj vlada, fuj !

Balgajna (ni preverjeno)

Najem davčne blagajne je mogoče dobiti že za 10€ (in še manj) na mesec, kar je dobrih 120€ na leto, če ne kupijo samostojne. Zaradi tega ne bo propadlo nobeno društvo.

gosta (ni preverjeno)

no, furs ma program davčne blagajne oz aplikacijo na svoji spletni strani, uporablja jo lahko vsak zastonj (prvi dve leti)

Gost (ni preverjeno)

Vprašanje za vlado. Zakaj pa nimajo igralci stav davče blagajne?

plitvi potok

Davče blagajne nemajo zato ker plačajo 10% davek že ob vplačilu stave in potem če je dobitek višji od zakonsko določene meje, še 15% davek na dobitek. Zadovoljen z odgovorom?

In reply to by Gost (ni preverjeno)

plitvi potok

Pa oprosti ka san ti ge odgovoro če glih san nej vlada.

In reply to by Gost (ni preverjeno)

Gost (ni preverjeno)

ČE MORA DELAVEC ZA VSAK CENT, KI GA ZASLUŽI DRŽAVI PLAČATI PRISPEVKE IN DAVKE, BOSTE TUDI DRUGI, KI SLUŽITE NA ČRNO IN BOGATITE, TO PLAČALI. AMEN.

gosenic (ni preverjeno)

@liverpool17 se vidi ka si lekar blagjnik na čarnon fondi v PGD. PGD ji so financerani prek krovne gasilske zveze. Tüj občine morajo peneze po zakone cuj dati. To o kon ti güčiš so dodatni penezge, ka si jij društva kcuj dobijo. Eni trošijo to fejst skrbno - ala jin vöra. Eni pa tüj kaj na čarno iz bunte zemejo pa domov odnesjo. Kakše hrenovke, pa žemlo pa to. Nejsko to nekše velke lopovščine. Problem ja samo to ka kradenjo vsi pa malo in so te veseli kak so sistem vö znorili. Prek veseli pa raznih prireditev se je kakšen cenk dodatno v čaren fond prišo, pa kaj so si domov odnesli. V bistvi je rejsan tak ka do - če do dacari poštno nadzirali vse - najbole na udari mali lopovi v raznih društvaj od nogometa dale.

Gost (ni preverjeno)

Pošten človek z davčnimi blagajnami nima nobenega probleme. Lopove, ki do zdaj niso plačevali davkov, kot smo jih delavci, pa je končno potrebno naučiti reda, da bodo državi plačevali tisto, kar so ji plačevati dolžni.

Eh pa daj... hahaba (ni preverjeno)

Za davčne blagajne nucaš samo računalnik (lejko celo tablico) pa printer. Trbej se znajte pa malo pozanimate, nej pa kipuvate nekaj na pamet. Zavolo toga pa ja nedo bankrotejrale:)

en tak tak (ni preverjeno)

Živijo vsi strokovnjaki glede gasilskih blagajn. Malo bom še sam povedo svoje mnenje!
Preseneča me, da eni obtožujete predsednika in blagajnika, da (kradeta) delata za sebe. Jaz, zadevo malo poznam a trenutno nimam nobene funkcije. Mislim, da smo lahko predsednikom hvaležni, da opravljajo delo, ki jo. V večini primerov zastonj in za čast, ki ne trga žepov. Predsednik običajno mora skrbeti, za tekmovanje, pogrebe, prireditve. Določena društva imajo to razdeljeno. Pri dostih za vse to skrbi predsednik. Na koncu pa še kdo reče, da krade »peneze«. Če bi tako jemal kak ministri s stalno pripravljenostjo bi društva že propadla. Lahko smo srečni, da še kdo prevzame funkcijo, kakor vidim se glih nihče ne trga zanjo.
Če pa poznamo zakonodajo pa lahko ugotovimo, da v določenih primerih predsednik lahko prav pošteno nasanka (za društvo odgovarja s svojim premoženjem). Hvala bogu, da se še ni nič takega zgodilo, pa bi kdo tožil predsednika (pomanjkljivost pri veselici ali požaru).

mmmmm (ni preverjeno)

To kar vsi tukaj pišete nimate blage veze z gasilci. Samo nekaj brez veze mlatite prazno slamo

Zaskrbljen (ni preverjeno)

Davčna blagajna je sama po sebi neumnost. Zaradi toga nan nede nika boukše šlo v toj državi. Me zanima kelko sladoledov de se odalo prek davčne blagajne pa računa. To ka pa ma FURS zgrešeno in naivno po drugoj strani pa nasilno politiko in po tun takšnon še tu pa tan kakšnoga noroga uslužbenca je pa znana renica. Da človik čuje ka vgojno da je prepovedano točenje žganiuh pijač Fursov uslužbenec šnofa kavo gosta keri je šel na WC je BOLANO. BOLANO. To ka lejčejo zaradi malih neumosti okoli je BOLANO. Tan ge se pa kradnejo redni pejnezi pa nega nikoga ali pa nikoga nemrejo obtožite in njemi zejti ka je nakradno je pa sramotno. Te se pa preko takšnih in drugačnih vodij, keri so na stolčku samo za to ka majo veze nej pa znanja spravlajo na male lidij. Po drugoj strani sam pa čul za primer da je neken inšpektor stavo XY osebo keri je nej mel računa pa je mel malo v vrečki in njemi je pravo ka je vsebino vrečke vkradno. In ker je bil še telko podučeni je tude tega inšpektora podučil, da njemi je tej pravo ka de ga na policiji prijavo, ka je to tatvina male vrednosti in se preganja samo na predlog. Torej na pobudu tistega komu je škoda nastala. Torej ga bautaš nebi prijavo glede na to ka je on izdal račun in glede na to ka bi mel samo sitnosti z ten če je nešče pravo ka je vkradno recimo 4 žemljice v vrednosti cca 2.4 EUR. Tako tude za takšne neumnosti se najde rešitev. Samo poiskati jo je trbej.

Starejše novice