Tretjo soboto v oktobru obeležujemo Evropsko noč brez prometnih nesreč, s katero želijo v Zavodu Varna pot mlade spodbuditi k večji odgovornosti. Projekt žal v velikem loku mimo Pomurja

Alkohol, prepovedane droge, življenjski stil mladih, je le nekaj najpogostejših razlogov za najhujše prometne nesreče, v katerih mladi v EU izgubijo svoja življenja oziroma utrpijo hude telesne poškodbe. Belgijska nevladna organizacija Responsible Young Drivers (RYD) že od leta 1995 tretjo soboto v oktobru namenja organiziranju prometno - preventivnih aktivnosti v številnih nočnih klubih, pod naslovom Evropska noč brez prometnih nesreč. Ob podpori Evropske komisije so projekt razširili med vseh 27 držav Evropske unije, že drugič zapored pa se pod okriljem Zavoda varna pot projekt izvaja v Sloveniji.

Na območju Pomurju projekt ne poteka

Glavni cilj mednarodnega projekta Evropska noč brez prometnih nesreč je opozoriti na problematiko alkohola v prometu, še posebej med mladimi. V Zavodu Varna pot bodo na današnji dan v sedmih mestih po Sloveniji po najbolj priljubljenih lokalih mlade spodbujali, naj ne pijejo alkohola in jih pri izhodu povabili k preskusu alkoholiziranosti. Projekt žal ne poteka v nobenem izmed Pomurskih mest, ker pa je v projekt vključena tudi Policija, vas bodo možje postave kaj hitro tudi na območju Pomurja ozavestili o varni vožnji. Seveda na malo strožji način, s položnico. 

Statistika o prometnih nesrečah je neizprosna

Mladi med 15. in 24. letom starosti so ena najbolj rizičnih starostnih skupin v prometu, zlasti zaradi neizkušenosti, življenjskega stila, iskanja tveganj, izzivov in lastnih poti ter nenazadnje uporništva, ki se kaže tudi v nespoštovanju prometnih pravil in predpisov. Najbolj tvegano obdobje je prvo leto po opravljenem izpitu za različne kategorije motornih vozil. Vsak četrti umrli voznik osebnega avtomobila je iz starostne skupine od 18 do 24 let, vozniki osebnih avtomobilov iz te starostne skupine pa povzročijo skoraj petino vseh prometnih nesreč. Prometne nesreče so velikokrat povezane tudi z vožnjo pod vplivom alkohola. Mladi med 18 in 24 letom med alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč predstavljajo 19-odstotni delež.

Mladi vozniki so pogosto udeleženi v nesrečah ponoči

Pri raziskovanju dogodkov pred nesrečo se zelo pogosto ugotovi, da so sedli za volan preutrujeni, in sicer po obisku diskotek, lokalov in zaužitju prevelike količine alkoholnih pijač ali drog. Slabša vidljivost ponoči, neustrezna ocena ovinka ali prepozno reagiranje imajo hude posledice. K temu lahko prištejemo še agresivno vožnjo, vzpodbujanje s strani sopotnikov in pretirano samozavest.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gorgona

sem se dANES do te ure ko zaj pišem prevozil lok maribor(hc)-ms-ljutomer,nisem videl niti enega policaja?ker raje štrajkajo,mi je pa žal da se tega projekta ne izvaja v pomurju ker je meni osebno žal da umirajo mladi kot povzročitelji nesreč in kot žrtve...no naj raje naši možje v plavem štrajkajo kot pa da bi ustavili ter z ceste spravili enega voznika ki bo mogoče kasneje povzročitelj kake smrtne prometne,in spet se bomo zjutraj vstali ter čudili novicam...

I-OWN-YOUR-MOM

či bi ščel spraviti s ceste vse, keri kaj spigejo, te skoraj več nikoga ne bi na cestaj blo. no, saj tak bi moglo biti, telko ka takšoga nadzora nemreš meti. kao.

Vipko
tinka78

Zakaj ta projekt ne poteka tudi v Prekmurju? Smo spet premalo pomembni? Pa ravno tu je največ pijančevanja in alkoholizma in dosti prometnih nesreč.

Vipko
buldog

Tinka, odkod pa tebi podatki, da je ravno v Prekmurju "največ pijančevanja in alkoholizma in dosti prometnih nesreč"? Ali mogoče razpolagaš tudi s podatkom, če so ti pojavi v povezavi? Ali govoriš čez prst? Ali si kdaj pomislila, da na število prometnih nesreč mogoče vpliva tudi kvaliteta cest? In ne odgovarjaj, da je to "splošno znano", ker ni... Se sicer strinjam, da je vsaka nesreča nepotrebna, smrtna žrtev pa tragedija. A bojim se, da se tega ne bo dalo nikoli popolnoma odpraviti. Je pa to dober izgovor za neke zadrteže, ki bi prepovedali vse, vsepovsod postavili policaje in kamere, omejili vsakršno svobodo in vsepovsod uvedli omejitve in prepovedi - ter uvedli drakonske kazni. Naj narod crkne! In Slovenčki smo tukaj najbolj rigidni: imamo najbolj omejevalen protikadilski zakon in glede na plačo daleč najvišje kazni v Evropi.....
In še to: različnim inštitucijam, posebno državnim, tudi ne verjamem, da so njihovi motivi res samo povečati prometno varnost. Posebno, ker so zadnjič na Tv prikazali podatke, koliko kazni so letos dolžni izterjati policaji za potrebe proračuna.... Res smo ovce!

Vipko
tinka78

Glede podatkov o alkoholizmu sem skoraj sigurna, da sem enkrat v eni raziskavi zasledila podatek, da je Prekmurje na prvem ali vsaj na drugem mestu v Sloveniji. Bom poskušala poiskati to raziskavo. To, da je dosti prometnih nesreč, pa je verjetno tako ali tako jasno. Ceste so zagotovo nekaj pripomogle k številu prometnih nesreč, ampak s cestami pač je tako kot je in ne moremo pričakovati, da se bo stanje izboljšalo na hitro.

Ne gre se tu sploh za kazni. Projekt je bil zastavljen preventivno. Zavod varna pot je pač organiziral preventivno akcijo in pri pozabil na Prekmurje. To je to kar me je zmotilo in upam, da tudi ti nisi ravnodušen glede tega., da pozabljajo na nas. Tako kot pozabljajo pri gradnji novih in boljših cest, tako pozabljajo pri preventivnih akcijah očitno.

Vipko
buldog

Verjetno imaš prav, kar se glede projekta tiče. V njegove rezultate močno dvomim, ker se poseganje za alkoholom med mladimi se ne začne z osemnajstim letom. In kar je še hujše: toleranca do alkohola je v naši družbi zelo velika. Potem pa hočemo, da mladi ne bi vozili pijani. Bo treba iti v vrtec in predvsem v družine; samo to je malo težje.
Ne vem, če je alkoholizma v Prekmurju več kot drugje po Sloveniji.... ker sploh ne vem, kako se da to objektivno izmeriti. Ali pijance štejejo na ulici? To ni niti pomembno - edino kar je v tej debati pomembno je: ali je procentualno med vozniki, ki jih policaji na pomurskih cestah kontrolirajo več pijanih kot v drugih regijah Slovenije? Če je, potem tvoja teza drži vodo. Če ni,potem govoriš na pamet in po nepotrebnem dramatiziraš.

miic

En podatek, ki san ga enok zasledil, mimogrede: povprečen slovenec spije največ vina v evropi za luksemburžani in francozi :D

teddy

Projekt je potekal tudi v Pomurju, zato ne vem od kod podatek, da so Pomurje izpustili??

Starejše novice