Namesto tovarne v Mursko Soboto prihaja elektrarna. So stotine prostih delovnih mest splavale po vodi?

Kar nekaj časa smo v Murski Soboti zaman čakali na tovarno podjetja Bisol, ki naj bi prinesla številna nova delovna mesta. Potem ko so v podjetju pred leti opustili prvotne načrte, se v SOIC zdaj vendarle obeta novost. Vendar to ne bo tovarna temveč fotonapetostna elektrarna.

Veliki načrti

Spomnimo, da je podjetje Bisol 22. aprila 2010 z mestno občino Murska Sobota podpisalo pogodbo o nakupu zemljišča velikosti 5,1 hektara, saj so imeli za razvoj proizvodnje v Severni obrtno industrijski coni Murski Soboto dolgoročne načrte. 

Predvidene so bile naložbe za razvoj novih proizvodnih obratov v višini 130 milijonov evrov in do leta 2015 kar 750 delovnih mest.

Približno tri leta smo čakali na konkretne premike, toda prvotni načrti podjetja, ki so ga v naše kraje pritegnile predvsem ugodne cene zemljišč, se niso izšli.

Razmere na trgu so se izkazale za prehude in leta 2013 so se v podjetju odpovedali naložbi. Njihovi odločitvi naj bi botrovali predvsem neugodni pogoji za investicije v Sloveniji; ob izraziti konkurenci in vse nižjih cenah tudi vse manj državnih spodbud.

Namesto tovarne elektrarna

Občina je po umiku naložbe odkup zemljišča zavrnila, v podjetju pa mu bodo zdaj namenili drugačno usodo. 

Stekel je namreč postopek priprave sprememb in dopolnitev Odloka o sprejetju zazidalnega načrta za SOIC (fotonapetostna elektrarna). Kot je zapisano v sklepu, objavljenem na spletni strani Mestne občine Murska Sobota, naj bi v SOIC zdaj namesto proizvodnega obrata postavili fotonapetostno elektrarno

Investitor BISOL Group d.o.o. je izrazil namero, da bi na parcelah št. 539/47 ter 539/47, obe k.o. Nemčavci, spremenili in dopolnili prostorske izvedbene pogoje tako, da bo na tem delu območja zazidalnega načrta možna gradnja elektrarn in ostalih energetskih objektov ter s tem možna umestitev sončne fotonapetostne elektrarne na prostem. Ker v veljavnem podrobnem prostorskem aktu takšna odstopanja niso dopustna, je za pridobitev gradbenega dovoljenja potrebna sprememba določb veljavnega prostorskega akta.

O načrtovanem obsegu investicije v elektrarno in številu novih delovnih mest smo povprašali vodstvo podjetja Bisol, vendar na njihov odgovor zaenkrat še čakamo.

S spleta

Komentarji (42)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek prvega predsednika države (Milan)?

povezani (nepreverjen)

Što pa de šel v našo občino invenstirat,če pa so takšni na oblasti ka gledajo samo za svoj žep in povezanih ?

idemo (nepreverjen)

Što de financejro če je štihec pripelo pa si žepko napuno .... ka nede ger Jevšek kriv za štihecove fore.. pa carthago zakoj je nej v sobote ? zatao ka štihec pameten biu pa velke stroške nabiu

In reply to by povezani (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Carthago je nigdar nej planejro gradnje obrata v Soboti. je pa rejsan, ka se je štihec grebo, ka bi ga spravo z Odranec v Soboto...

In reply to by idemo (nepreverjen)

22222222222222222 (nepreverjen)

Če boste poseg v taki obliki dovolili ste spravili Prekmurje v še slabši gospodarski položaj. . Od te elektrarne Prekmurje ne bo imelo nič, oziroma skoraj nič. Elektrarna se da umestiti na tovarniško streho in imamo tovarno ter elektrarno.

Neregistrirani (nepreverjen)

Točno tak! V primeru da svetniki sprejmejo spremembo zazidalnega načrta, bi morali kazensko odgovarjati. Razumem, da se elektrarno postavi na neko podrocje, na katerem ni mogoče graditi ali pa obdelovati zemlje, da pa bi se omigocilo to na tem področju pa je čisti kriminal!

In reply to by 22222222222222222 (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Genau tak. Gradnja sončne elektrarne na tleh je v ton primeri nedopustna. Sigdar je bijla dovoljena samo na degradejranih območjih, kar je tüdi logično. Pa nemreš nasrejdi industrijske coune postaviti eno elektrarno naklaj, či jo lejko kdakoli postaviš na streje. Či bi Bisol že tak rad meu elektrarno, naj njemi dajo še preostale občinske objekte, v zameno pa naj popravi streje (zdravstveni dom, bolnica, OŠ 3, OŠ 1, občinska zgradba, vrtec gregorčičeva, vrtec ŠĐtefana Kovača.......)

In reply to by 22222222222222222 (nepreverjen)

Gost1234 (nepreverjen)

A ni to zemljišče namenjeno gradnji proizvodnih obratov, glede na to, da je popolnoma komunalno opremljeno?! Takšna elektrarna nič od tega ne potrebuje. Poleg tega pa mi ni jasno, kako naenkrat oni lahko delajo fotovoltaiko na tleh, ko pa poznam primere na Goričkem, kjer njim država tega po novem več ne dovoli in vztraja, da imajo lahko foto celice le na objektu

Vajz (nepreverjen)

Kak povejdano, dovoljeno je samo na degradejranih ombmočjih, tan ge nika drüjgo ne prijde v poštejf). Naklaj so pa dovoljene samo mikro elektrarne za lastno uporabo gospodinjstef, seveda na domačon dvorišči....

In reply to by Gost1234 (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Ha ha, pijtali ste za število delovnih mest? Ka pa naj bi tü što delo? Sunce notri v panele popravlo?

Tujec 2A (nepreverjen)

Ti ljudje, ki so trenutno na oblasti v Soboti niso sposobni v Soboto pripeljati nobenega večjega investitorja z vsaj 300 novimi delovnimi mesti ! Žal ! Gospodarstvo in nekdanji policist oziroma kriminalist - to sta res dva zelo različna pojma !

afta he (nepreverjen)

Lahko bi pripeljali v Soboto en zatvor, ge bi bilo mesta za 300 lidij, te bi pa še telko paznikov nucali., pa bi bila investicija 1 A.

In reply to by Tujec 2A (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Kakšna sprememba prostorskega plana.Zemljišče se naj uporablja za to za kar namenjeno sedaj in za kar je bilo kupljeno. Če nočejo graditi, pa ga naj imajo praznega. Ne more si nekdo vsako leto zmišljevati spremembe.

potujouči (nepreverjen)

Ka bi pa na ton križišči napravili NUJNO potreben rondo pa nej. Pa so budale cesto prenavlale, pa pujstile stvarij kak so, naj se pameten župan pela ob dvej prouti soboti kak Wolfordove delavke saki den. Nej, pokrito teniško igrišče za pajdaše je bole važno.

kanžor

No in ka zdaj pravi na to stanje Doc Hollidaj ker vlagatelji v gospodarstvo nočejo povohati Pomurja ?

Tujec 2A (nepreverjen)

V Pomurje večkrat pridejo, samo v Soboto nočejo !

In reply to by kanžor

povezani (nepreverjen)

Ge so te njegove veze kak se ven meto ka on vse pozna v lj ( verjetno še bulmastife :-) ) pa ka naj ga volijo ka on pripela invenstitore.
V njegovon mandatu sta rejsan se pojavila 2 invenstitora ;-) in to tistiva ka sta na lotoju zadela in napolnila občinsko blagajno ;-) keri jo povezani lepo praznijo :-( bog pomagaj naslednjemu županu ker nede mogo nika delati ker mo se preveč zadužili in to z enega razloga ka posisili moremo meti drvarnico :-( pa kda čuješ kelko de kama pejnez šlo ti slabo grata.npr te beton pred občino prek 400.000€,100.000€ za mičojovo zgradbo usred parka,100.000€ za privat teniško igrišče,700.000 za rondo pri bolnici......a pred volitvami je obečo ka do reflektorji ;-) zakoj jih še nega ? verjetno bi jih bole nucali kak te beton pred občino a cena negi ista ;-) aja drugo leto so volitve in trbej pokazati kak se na velko vse dela ;-) tri lejta so zavajali in talali svoj svojemu zadnjo leto ščejo opet narod prepelati žedne prek vode.Vupan ka jim nede uspelo ;-)

In reply to by kanžor

JohnyDepp (nepreverjen)

Šerif je pa meglo odaval. No mogoče de pa trbelo kaj zaposlitev tü, ka do kakši čelavi občinari preusmerjali svetlobo v celice.

sitasita (nepreverjen)

Mislim, da mestni svetniki nimajo mandata in ne pravice tako spreminjati zazidalnega načrta. Višek arogance Bisola. Pa še nekaj-župan kot dr. kriminalistike naj poskuša odpreti stare arhive, kaj in kako se je delalo s temi zemljišči v SOIC-u. Ljudje nismo več ovce, čeprav politika to misli.

cicolina (nepreverjen)

Ka do zaposlili ljudi za pucanje panelof?? Lopovi!!

BB

Saj pa 750 zaposlitev ka de sakši pač svoj panel puco tüdik neje slabo...

...znate ka de tou elektrike :)

Domorodec (nepreverjen)

Kaj prevlada pri odločitvi investitorja, da pride v neko okolje? Hladna racionalna ekonomska logika, kot so kvalificirana delovna sila, njena etika in navade, komunalna infrastruktura, integriranost v širše okolje, obdavčitev, cene energentov, ipd.... No, kaj od tega lahko ponudi Sobota investitorjem? Kolikor vem, so bile cene parcel v SOIC neprimerljivo visoke, drugi pogoji glede zavez investitorjev kar neugodni, vsaj v primerjavi z drugimi podobnimi pri nas in v tujini, na to so se lepile še številne druge lokalne želje in poželjki, ki so investitorje skoraj odvrnili od njihovih namer. Okrog discipliniranosti, delovne etike in kvalifikacij delovne sile bi se dalo pogovarjati, pa tu ne mislim na papirnate diplome raznoraznih (kvazi)šol in domišljavosti, kaj vse na papirju znamo in zmoremo. Pojdite pogledat stopnje absentizma zaradi (realnih in namišljenih) bolezni pri nas v Prekmurju, pa pojdite v bolnico pogledat, kako bolni smo! In sem naj bi nekdo prišel s denarjem, tako, da bo predvsem nam prav! Cene energentov niso v pristojosti lokalnih oblasti in so kar visoke... Počasi pridemo do tega, da se lahko katerikoli župan, tudi tisti (fiktivni, še neizvoljen, ki bi morda bil brez fige v žepu in ne bi gradil majhnih in večjih visitorcentrov, za katere se ve kako končajo), razpoči in vabi kar vse po vrsti, od japonskih multinacionalk do firm silicijeve doline, pa teh ne bo prepričal. Ker jih ne prepričamo vsi mi! Kolektivno! Tudi v primeru, da bi investitorju prodali parcelo za simbolično ceno 1EUR. Drugod to delajo, ker vedo, da bodo na dolgi rok vse dobili noter. Audi je že desetletja nazaj na povabilo naše lokalne politike prišel sondirat teren za tovarno pri nas. Rezultati so znani: kritična je bila predvsem razpoložljivost in kalifikacije, torej veščine in znanje delovne sile. Te tovarne ni in tudi drugih sem ne bo, če se ne bomo spemenili mi sami! Torej dovolj o tem, kdo bi vse ( razen seveda nas samih) moral kaj narediti....

Tujec 2A (nepreverjen)

Nehaj neke teorije in pravljice pisati. Nismo v otroškem vrtcu, da bi tem pravljicam verjeli ! Nekaj kilometrov iz Sobote in v drugih mestih Pomurja so drugačni ljudje z drugimi navadami in okolje čisto drugačno ? In je kar veliko investitorjev ! Ne seri ga s svojimi pravljicami ! V Sobošlem občinskem vodstvu enostavno ni želje po novih delovnih mestih ! Njihova edina naloga je postavljanje krožišč in spomenikov ! Sami pa investitorji ne bodo prišli, če jih nihče ne bo vabil.

In reply to by Domorodec (nepreverjen)

Domorodec (nepreverjen)

Povabijo se sami, ko ugotovijo, da bodo od tega kaj imeli ( beri dostojen dobiček) in da bo sprotnih težav in zajebancij malo ali nič. Samo povabilo ne pomaga, če drugo ne gre..pa teorija ali pravljice, vključno z otroškim vrtcem, gor ali dol. Hvala bogu, da nekje gre, pa čeprav samo kaj šraufajo. Rezultat vseh teh faktorjev je realno vedno možno preveriti neposredno v nekem okolju. Tudi v Soboti...

In reply to by Tujec 2A (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Audi je že desetletja nazaj na povabilo naše lokalne politike prišel sondirat teren za tovarno pri nas. Rezultati so znani: kritična je bila predvsem razpoložljivost in kalifikacije, torej veščine in znanje delovne sile.

V sedemdesetih letih je v Audiju delalo kakih dva tisoč delavcev iz Prekmurja. Verjetno zato, ka so imeli slabe kvalifikacije in bili non-stop na bolniški. Kolikor sem slišal so bili z našimi delavci zelo zadovoljni. Še soboška občina se je pobratila z Ingolštatom. Zdaj pa ti to nakladaš.

In reply to by Domorodec (nepreverjen)

Domorodec (nepreverjen)

Tam ni bilo samoupravljanja...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

So pa postavili tovarno v Sarajevu. Tudi tam je bilo samoupravljanje. Pa tudi v Muri so bili slabi delavci in delavke.

In reply to by Domorodec (nepreverjen)

gigi666 (nepreverjen)

Sorry stari, ampak pojma nimaš o AUDIju,ki naj bi bil v MS,Trenutno fabrika stoji v Gyoru na madžarskem-pogooglaj.Sam sem bil več krat tam ko so jo začeli postavljati in nekaj let pozneje spet.Tvoj komentar " Rezultati so znani: kritična je bila predvsem razpoložljivost in kalifikacije, torej veščine in znanje delovne sile" je neko larifari blefiranje nevedneža.Kaj od tega so imeli Madžari ,kar mi nismo imeli???Iz prve roke Ti povem,da edino sposobne občinske veljake in takratno davčno politiko.Madžare smo priučevali MI-SLOVENCIin PREKMURCI seveda tudi švabi.Torej,kje so veščine in znanje?

In reply to by Domorodec (nepreverjen)

- (nepreverjen)

@domorodec,
zemljišče za 1 €? Ne modruj, če ne poznaš zadev. Ceno zemljišč v SOIC regulira evropska zakonodaja, ker so bila komunalno opremeljena za evropski denar. Kdor pa zemljišča komunalno opremi za svoj denar, pa ga lahko prodaja za 1 €. Vse obrtnih con zato direktno ne moreš primerjati (recimo MS - Odranci).

Sicer pa tudi na zemjišče za 1 € ti pride recimo BISOL, ki se potem premisli in ne gradi. In kaj boš potem? Pogodbe, ki nekoga obvezuje, da mora nekaj nekje zgraditi v nekem času, ne podpisla NIHČE.

Sicer pa prvi lastnik parcele v SOIC je Polanič (župan takrat je bil Slavic), pa ga vprašaj, zakaj že preko 10 let tam ne gradi... In zakaj ne gradi recimo pred knjižnico... Pa se Polaniču trenutno cedita med in mleko, ker mu Židan ...

In reply to by Domorodec (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Nobenemu tujemu investitorju ne prodat nikakršne zemlje in mu na njej pustit gradit,dokler se ne b obvezal z podpisom,da bo v njegovi tovarni delavec zaslužil 1000€ neto.

BB

Za iste peneze kelko košta 1 delavec firmo z vsemi obveznostmi do države prinas - majo lejko v avstrji 1 delavca s 1800€ neto plače! Ka nemo pravli kelko koštajo v sloveniji raznorazna dovoljenja kerih indri nega... ;)

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

bb11 (nepreverjen)

Murska Sobota za evropsko prestolnico električne energije! 2 Hidroelekrarne pa tu sončno, na goričkon vterne v lendavo pa postavite jedrsko ka če kaj razfuka naj madžare. Eto! Pa vse naj zijda pomgrad ka do bosanci meli kaj za delati.

frullek (nepreverjen)

Dvomim, da bo kaj iz tega, ampak v vsakem primeru bo potrebno plačati najmanj 30.000 EUR za spremembo podrobnega prostorskega načrta, pa če ta bo ali ne sprejet ?
Ta denar bi lahko namenili za kaj bolj pametnega...

Jevšek z logik… (nepreverjen)

Če Jevšek resno ščej spremeniti prostorski akt (tudi tou košta) in iz industrijskega objekta, ki je predviden na tem zemljišču, tam dovoliti le sončne panele - te je pa tej župan rejsan za luno. Mojoga glasa več nema! Tak se tou ne dela. Naj Bisol oda zeljo in de nišče drüjgi delo (pa nej sunčne panele).

MARŠ ZA MURO (nepreverjen)

Sonja Bezjak, Stojan Habjanič, Andreja Slameršek, ...............

Tujec 3 (nepreverjen)

Po zadnjih Anželjevih podatkih bo HE na Muri zaposlovala 150 ljudi.

abcde123 (nepreverjen)

Kaj pa bodo delali ? to kar je eden napisal v komentarje pod enim drugim člankom (pa je bil ta komentar izbrisan) ?

In reply to by Tujec 3 (nepreverjen)

black panter

če ne mislijo zidati( bisol ), njin zemlišče odvzeti,pa dati tistomi šteri de kaj konkretnoga delo

fokkerq (nepreverjen)

kriptosranju trbej energija...

Popkovina (nepreverjen)

Nej dvakrat za povedati ka ščejo kriptovalute rudariti...

In reply to by fokkerq (nepreverjen)

Bitcoin (nepreverjen)

Pitaj OLOSHA !

In reply to by Popkovina (nepreverjen)

nemočen (nepreverjen)

Vsa zgrajena komunalna infrastruktura in načrtovana cestna infrastruktura na območju SOIC je in še bo za parcele Bisola "kriminalno" zapravljen denar, če jih za laži iz pred let nagradijo s spremembo odloka. Pa naj dobro prodajo to zemljišče, če ne rabijo tovarne in si naj najamejo obstoječe strehe za fotovoltaiko, tu jim lahko občina pomaga, če so v tako "prijateljskih" odnosih. Res ne pomaga nobena pamet, zakonodaja, volitve....ko spregovori kapital?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek prvega predsednika države (Milan)?

Starejše novice