Udeleženci Marša za Muro pozivajo k ohranjanju reke Mure v takem stanju, kot jo poznamo.

Muzej norosti Trate je včeraj organiziral Marš za Muro, s katerim so želeli pozvati vlado k opustitvi podpore za naravo pogubnih projektov, kot so hidroelektrarne. Mirnega protesta med cmureškim mostom pri Tratah in Sladkim Vrhom se je udeležilo okoli 400 predstavnikov civilne družbe, nevladnih organizacij, domačinov in županov iz Slovenije in Avstrije, med njimi so bili tudi evropski poslanec Igor Šoltes, minister Dejan Židan in Valentina Smej Novak, projekt pa sta podprla tudi glasbenika Vlado Kreslin in Jani Kovačič.

Dolžni podpreti razvoj, ne uničenja razvojnih priložnosti

Sonja Bezjak, ena izmed organizatorjev Marša, je povedala, da so hidroelektrarnam na Muri nasprotovali že pred desetletji. Tudi sedaj pozivajo pristojne, da prisluhnejo in podprejo strategije, ki temeljijo na trajnostnem razvoju turizma in kmetijstva. Te lahko prinesejo nova delovna mesta, ne pa uničenja še zadnjih razvojnih priložnosti, ki jih hranita naravna in kulturna dediščina.

"Ljudje smo tisti, ki snujemo svojo prihodnost! Smo proti zastarelim, megalomanskim in pogubnim projektom! Smo za alternativne, človeku in okolju prijazne rešitve,"

Elektrarne bi uničile prihodnost

Pred dolgoročnimi okoljskimi posledicami postavitve hidroelektrarn na Muri svari tudi koordinator kampanje Rešimo Muro! Stojan Habjanič. 

Ob prihajajočih podnebnih spremembah vse razkošje naravnih ekosistemov, živečih ob tekoči reki Muri, rešitev za tu živeče prebivalstvo, elektrarne pa bi to ogrozile in uničile prihodnost.

Priložnosti za razvoj v ohranjanju in ne izčrpavanju narave

Evropski poslanec Zelenih Igor Šoltes se je zavzel za ohranitev reke Mure v stanju, kot jo poznamo danes. Prepričan je, da bi s postavitvijo hidroelektrarn dolgoročno uničili našo Amazonijo, namesto da bi jo pustili zanamcem neokrnjeno. 

"Prepričan sem, da priložnosti za razvoj niso v izčrpavanju narave, ampak v njenem ohranjanju! Pristop, ki temelji na sozvočju človeka, narave, kulture in turizma je tisti, ki lahko okrog Mure ustvari številne priložnosti, tudi nova delovna mesta,"

Tudi Židan za ohranitev Mure

Podporo ohranitvi reke Mure, kot jo poznamo danes, je izrazil tudi minister Dejan Židan. Marš za Muro mora biti simbolno dejanje novega čutenja nove vesti, zavedanja ljudi z obeh bregov Mure, je zapisal.

"Ekonomske koristi hidroelektrarn na Muri se lahko nadomestijo s še večjimi koristmi trajnostnega turizma, ki bi dobil dodaten zagon z implementacijo biosfernega rezervata."

Srbija, Madžarska in Hrvaška pred Slovenijo in Avstrijo
Na maršu sta bila tudi direktor direktorata za energetiko z infrastrukturnega ministrstva Jože Dimnik, ki je opozoril na problem poglabljanja Mure, ki ga je treba rešiti, in Gordana Beltram z okoljskega ministrstva, ki je spomnila, da pri Unescu čaka vloga za razglasitev biosfernega območja Mura, ki so ga že razglasile Srbija, Madžarska in Hrvaška, Avstrija in Slovenija pa še ne.

S spleta

Komentarji (47)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
partizano (nepreverjen)

Gotof je

B (nepreverjen)

Ka ste pa vi lelavi pohodniki napravili za muro? Kelko svojih pejnez ste dali za razvoj turizma? V avstriji so ze elektrarne, tak ka je mura ze razonejana, ali se v sloveniji vrne v prvotno stqnje?!neka naprafte, nej ka ste vedno praoti tistin ka neka delajo.

Oj-oj (nepreverjen)

Udeleženci Marša za Muro pozivajo k ohranjanju reke Mure v takem stanju, kot jo poznamo. Jaz jo poznam kot ozko globoko reko ki je tekla skozi prekmurski gozd. Mura ni več ista zadnjih 40let tak da marširajte domov ker sploh ne veste zakaj ste tam

gostM (nepreverjen)

proti HE na Muri.

partizano (nepreverjen)

takoj zgraditi šest elektrarn na muri,, mar ni škoda da voda kar tak brez veze teče

gostM (nepreverjen)

Kaj še ne bi naredili na Muri ?

In reply to by partizano (nepreverjen)

100%ISTINA (nepreverjen)

SRAMOTA ! LEJKO VAS JE SRAN ! PA ŠTO STA TE ŠOLTES PA ŽIDAN ? ŠOLTES JE VNUK OD KOMUNISTIČNOGA MORILCA IN NAMIŠLJENOGA PARTIZANA EDVARDA KARDELJA, KEROME JE KUČAN Z VOLILNO PODPORO PREK LEVIČARSKIH MEDIJOV ZRIKTO POSLANSKO MESTO V EVROPSKON PARLAMENTI, ŽIDAN JE PA NAJVEČJI UNIČEVALEC KMETIJSTA NA SLOVENSKEM, KERI JE V POMURJI UNIČO PRAŠIČJEREJO IN JE S POMOČJO POLANIČA PA KUČANA PRIŠO NA POLOŽAJ KMETIJSKOGA MINISTRA IN ŠEFA SOCIAL DEMOKRATOV ! IN GLI DVA TAKŠIVA VI IZPOSTAVITE NA NASLOVI TOGA PRISPEVKA !? DVA UNIČEVALCA DELOVNIH MEST V POMURJU IN CELOTNI SLOVENIJI. VSI KI STE NA TON POHODI BILI PA VAS JE LEJKO SRAN, KA SPLOH SE NE ZAVEDATE ALI SE NEŠČETE ZAVEDATI KAKŠO DODANO VREJDNOST IN KELKO DELOVNIH MEST BI POMURJE PRIDOBILO Z IZGRADNJO TEH ELEKTRARN ! ŽE SAN 100 KRAT TU KOMENTEJRO KA BI Z IZGRADNJO ELEKTRARN IN Z POPLAVITVIJO TAKO IMENOVANEGA POPLAVNEGA GOZDA, KI SEGA DO NASIPA, BIOSFERO CELOTNE MURE IZBOLJŠALI NE ZA 100% AMPAK ZA 1000% !

abc- (nepreverjen)

Ti si pa takšen stručko kak se šika. Še niti brez vklopljenga CAPS LOCKA ne veš pisati.

In reply to by 100%ISTINA (nepreverjen)

Židan in Šolte… (nepreverjen)

Jao jao. A Židan in Šoltes (ki oba nista rodom iz Prekmurja) sploh vesta, kaj o reki Muri. Bolj malo. Če bi vedela, da se reka poglablja prehitro (dno je v povprečju nižje za več kot 60 cm v zadnjih 30 letih) ker se ne nanaša gramoz iz zgornjega dela reke Mure - ker so tam že HE - na avstrijski strani). Če bi vsaj to vedela, da če reka na dnu predre nepropustno plast, ki se vedno bolj tanjša, reke Mure več ne bomo imeli. To dokazujejo zadnje študije. Prav zato moramo tok reke čim bolj zaustaviti (tudi z HE) (tako se več ne bo tako hitro poglabljala, pa še podtalnico bo znatno ojačala). Tako pa ti modeli kričijo "proti HE", dejansko pa s tem ogrožajo floro in favno ob reki, najbolj pa kmetijstvo ob reki in še marsikaj drugega. V LJ pa se spet smejejo - glej jih Prekmurce, kako se prepirajo, mi pa bomo nadaljevali z gradnjo verige HE na zgornji Savi (potem ko smo na spodnji Savi le-te že izgradili). Občine tam dobivajo kar precejšnja sredstva kot neke vrste koncesnino, ki jo vlagajo v turizem, šport, ohranjanje biotopov.. ob reki. Ti, ki so na sliki iz te akcije so butalci na kvadrat. Financirajo jih avstrijski in nemški energetski koncerni, od katerih Slovenija uvaža elektriko (sami jo pridelamo za lastne potrebe le cca 50%). Zato nehajte že z populističnimi izpadi - dajte se soočite z strokovnjaki in tisitmi, ki na zadevo gledajo bolj široko - ne zgolj populistično in ozko v smislu Mura je slovenska "amazonka". Ha ha - vsaj preberite si kakšno literaturo na to temo in videli boste, da je reka Mura danes le kanalizirana reka (za razliko od preteklosti, ko je imela mnogo rokavov in menadrov)! Skratka levičarji tipa Židan in Šoltes speljite se in nam ne zavirajte potencialnega razvoja!

gostM (nepreverjen)

Aplavz. Prosim povej nam še kakšno pravljico.

In reply to by Židan in Šolte… (nepreverjen)

Oj-oj (nepreverjen)

Pred 30leti je bila mura ozka in pa globoka , kasneje se je globina zmanjšala in voda se je razlila. Krivec za to so avstrijske elektrarne. Vprašajte se koliko let stojijo nasipi ob reki in zakaj so je naredili. Potem dobiš realno sliko reke. Žalostno pa je da nam avstrija dela poplave ko so večji nalivi

In reply to by Židan in Šolte… (nepreverjen)

abcde12 (nepreverjen)

Tebe malo geografija zeza ?
Delale bi se naj HE na srednji Savi in za primerjavo na Muri bi morali narediti 2 HE, da bi dobili enako moč kot naj bi bila v eni HE na srednji Savi.

In reply to by Židan in Šolte… (nepreverjen)

mun (nepreverjen)

Mura je danes struga po kateri odteka voda in denar.Življenja v njej in ob njej ni,drevje se suši,struge so prazne ,ker primanjkuje vode.Ker, kar nekaj desetletjih živim ob njej vem kaj je bilo v mojih otroških letih, ribe smo z rokami lovili v Muri in v strugah ,katere so bile polne vode in življenja.Še marsikaj bi lahko napijso,ampak nekaj moramo narediti in jaz osebno mislim da bi to rešila izgradnja elektrarn.Je pa rejsan ,de se pojavijo tej RDEČI tan niti trava ne rastej.

abc- (nepreverjen)

Ti samo sanjaj. Ne bi ti škodilo da bi si prebral študije za okoljsko poročilo, pa bi te henjal sanjati.

In reply to by mun (nepreverjen)

Gujžina (nepreverjen)

HE na Müjri bi zdignile nivo podtalnice kar bi fejst pripomoglo pri vsakoletnij süšaj...

Židan, "kmetijski minister", ge ti je tu logika ka takše stvari blokeraš

en1 (nepreverjen)

Ti bi jim lahko naredil to študijo.

In reply to by Gujžina (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Sramota, kaj si ti ljudje, ki so proti HE, privoščijo. Nasprotujejo razvoju in novim delovnim mestom ! Sami egoisti, ki ne vidijo tri metre pred sabo. Bil sem tam, po moji oceni jih niti 200 ni bilo. Večino sem posnel s prijatelji in ob priliki bom v medijih objavil posnetke vseh teh ljudi, ki so proti razvoju in dobrobitju Prekmurja. Naj vas ljudje vidijo, kdo ste vi !

Nekdo- (nepreverjen)

Pravi se glasi.
Si zdaj vsaj zvedel kje bo ta HE ter kateri del Mure in ob njej bo nastradal zaradi te HE ?

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Oj-oj (nepreverjen)

Potem pa napiši kdo bo nastradal. Kanadska avtohtona riba kačiga kere so 10kom v vodo pistile lani?

In reply to by Nekdo- (nepreverjen)

Nekdo- (nepreverjen)

Kaj ti niti ve veš kje bo ta HE ?

In reply to by Oj-oj (nepreverjen)

oj-oj (nepreverjen)

jaz niti vem kot ti pišeš? veš ti kje so spustili v muro ribe? nisem napisal da so v kanadi spustili ribe v vodo ker tam mura ne teče. so pa spustili tujo avtohtono ribo v naše vode.....toliko od pametnjakovičev ki se zavzemajo za našo muro samo drek mešajo

In reply to by Nekdo- (nepreverjen)

Nekdo- (nepreverjen)

Seveda ne veš, ker če bi vedel potem ne bi takšnih somarij pisal kot pišeš.

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

Oj-oj (nepreverjen)

V ceršaku so izpustili ribe kere so v 5min prišle prejk na hrvaško. Za HE pa so 3 različne lokacije. Ti še obrazložin ge je ceršak pa ge do zidali HE

In reply to by Nekdo- (nepreverjen)

Nekdo- (nepreverjen)

In ge so zdaj po tvoje te 3 lokacije ?

In reply to by Oj-oj (nepreverjen)

oj-oj (nepreverjen)

če se tak pameten kak pišeš te pogooglaj

In reply to by Nekdo- (nepreverjen)

kamuflaža (nepreverjen)

Sami lenuhi so se zbrali, vsi po vrsti odvisni od državnih jasli na čelo z Šoltesom in Židanom, ki si ne upa med kmete, ker bi ga izžvižgali je pa zato povsod drugje , kjer mu ni mesto.

ščinkavec.ms (nepreverjen)

Bravo Šoltes,Habjanič, Sonja Bezjak, Židan, in še kdo, dajte recite odkrito, keri od vas je sploh kaj dal tej naši reki, našemu gospodarstvu, ljudem ki zivijo s to reko, ... berite: NOBEN. Le blebatate in zivite na račun plačnikov študij, ki jih plačajo naši bratje iz Avstrije, ki nam drago potem razačunavajo elektriko, ki pride iz njihovih elektrarn postavljenih v Avstriji. Pomislite raje, kje bodo vzeli denar nasi in vaši otroci, ko bodo zrasli in bo cena eletrike zrastla. NO povejte na glas, kako se vidite v tem razmišljanju......no upate, no dajte, čakamo vas

123 (nepreverjen)

V tej temi pa bo imel pijancek rekord.

Pika na I (nepreverjen)

Študije so itak pristranske, naročene in plačane. Napisane so pa približno tako kot hoče tisti ki da več.
Vsi ki nasprotujete upam da doma nimate elektrike in hodite peš.

Vipko
Truplo

Eno je poslušati srce (torej, da ohranimo Muro vsaj približno takšno, kakršna je dandanes). Tudi, da se morda le malce zajezi, da se dvigne nivo in se poplavi kakšen izsušen rokav.

Drugo je realnost in to so elektrarne! Moje mnenje!

In reply to by Pika na I (nepreverjen)

abcde123 (nepreverjen)

Bole je realnost to ka si prvo napiso, zato ka z elektranami nemo toga prvoga dobili.

In reply to by Truplo

Jasno (nepreverjen)

Je sploj še smisel komentirati?
Škoda časa.
Ta portal je šel v maloro. Že zdavnaj.
Glavni boter?

HTHT (nepreverjen)

AM....A SE BODO LETOS KOMUNALNE POLOŽNICE ZMANJŠALE?

gorički degustator (nepreverjen)

letriko jim isklopititi, pa čao...

abcde123 (nepreverjen)

elektrika je nej zašenki, jo drago plačamo.
Tudi če do HE na Muri ne de elektrika nika cenejša oz.
nede zašenki.

In reply to by gorički degustator (nepreverjen)

gremopogobe (nepreverjen)

Veliko ljudi bo dobilo nova delovna mesta in marsikatera družina bo boljše živela. tudi kmetijstvo bo imelo korist od tega. Kako mora biti človek zabit, da tega ne vidi ?! ALI PA PLAČAN, DA TEGA NE SME VIDETI !

čarni vrag (nepreverjen)

Za božjo voljo kje bodo ta tvoja delovna mesta. Razen med gradnjo delovnih mest ne bo.

In reply to by gremopogobe (nepreverjen)

Navijači (nepreverjen)

Ti veš, kako dolgo traja gradnja HE ? Koliko profilov raznih delavcev je tu potrebnih ? Ob HE se razvije turizem - nova delovna mesta ! Poleti pojdi na Mariborski otok ! Boš videl, kaj se lahko ob HE vse razvije ! Nimaš pojma, cviliš pa.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

nnnnnnnnnn (nepreverjen)

Muro bi lahko izkoristili za kaj drugega, kot pa elektrarne, saj elektrika nebi bila nič cenejša. Raje bi uredili namakanje, oživili mrtvice, uredili poti ob Muri, ne pa čim več betona na obrežje. Celo življenje živim ob Muri in z Muro in mi je všeč taka kot je. Glede zaposlitev ob gradnji elektrarn - domači itak nebi prišli zraven! Tako da tisti, ki podpirate gradnjo elektrarn, pojdite vsaj enkrat ob Muri - pa ne po cesti - ampak po "še" neokrnjeni naravi, mogoče pa boste spregledali.

čikgumi (nepreverjen)

Möra je zakon, zatou tace kraj od nje !
Pokrajina brez reke merge.

Navijači (nepreverjen)

Mura bi tvoja last !

In reply to by čikgumi (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Enkrat žuta kravata, drugič žuta kapa !

partizano (nepreverjen)

Ali kdo pozna koga,ki je v žlahti zs komunističnim morilcem, ali pa z murgeljskim palčkom

DAM ZA PIR TISTEMU ;KI PRAVILNO NAVEDE VSAJ DVA KOMUNAJZERSKA SMRDLJIVCA

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

ŽIDAN - minister za kmetijstvo ......... - si tega, da je tu zraven, ne bi smel dovoliti ! To je sramota za ministra !

Sramota (nepreverjen)

S R A M O T A ! Kaj ti ljudje mislijo, da je Mura njihova lastnina ?

Atomars (nepreverjen)

Kdo pobira najemnino za zaklenjeni poslovni prostor razvojnega inštituta dravskih elektrarn, ki je v centru Murske Sobote?

brejg (nepreverjen)

Proti HE na Muri.
Podtalnica de se dvignila? my ass, mogoce v vasem wc, zato pa na dravsko polju kmetje pridelujejo riz.
Ce ze, kar pa ni mogoce. Sploh pa ne vem zakoj bi si zeleli dvig podtalnice? sedaj je na 5-6 metrov. Ka do potem nekatere obcine ob muri spet delale agromeriolacije.
koliko ljudi je zaposlenih na 1 dravski elektrarni? -2-3 ostalo vse zunanji izvajalci.
Lahko imas 100 HE na Muri, ceno elektrike doloca borza. Kateri govori o cenejsi elektriki ali dvigu v prihodnje samo prodaja meglo in nabija v tri dni.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice