"Svoje je naredila tudi kriza, ki zaradi vedno večjih socialnih stisk ljudi, negativno vpliva tudi na živali," je ob Svetovem dnevu živali povedala Breda Habjanič, predsednica Društva za zaščito živali Pomurja.

Leta 2006 ustanovljeno Društvo za zaščito živali Pomurja danes šteje 160 članov. S sredstvi, ki jih pridobijo iz članarin in donacij, kupujejo hrano za zapuščene živali in plačujejo zdravljenje ter sterilizacije, njihov glavni namen pa je ozaveščanje, sprejemanje pisnih in ustnih prijav o mučenju, preverjanje le-teh na terenu in po potrebi prijava kršitve ustreznim organom. "Ne prejemamo veliko prijav o namernem mučenju živali, kar storilci očem javnosti sigurno dobro prikrivajo, zato je teh prijav malo. Prijave prejemamo v glavnem zaradi neozaveščenosti lastnikov, ki žal še vedno razmišljajo na način, kot da so živali predmeti," je med drugim v intervjuju povedala predsednica društva Breda Habjanič.

Koliko prijav za mučenje živali dobite na mesec oz. koliko ste jih dobili v tem letu?

Dobimo veliko prijav, njihovo število narašča, ljudje so vedno bolj osveščeni, svoje je naredila tudi kriza, ki zaradi vedno večjih socialnih stisk ljudi, negativno vpliva tudi na živali. Prejemamo tako prijave, kot tudi prošnje za pomoč živalim. Kar se tiče prijav o mučenju živali, je potrebno omeniti, da ne prejemamo veliko prijav o namernem mučenju živali, kar storilci očem javnosti sigurno dobro prikrivajo, zato je teh prijav malo. Prijave prejemamo v glavnem zaradi neozaveščenosti lastnikov, ki žal še vedno razmišljajo na način, kot da so živali predmeti, za katere je dobro poskrbljeno tako kot je, zato jih imajo privezane na kratkih verigah, zaprte v premajhnih pesjakih, brez da bi jih kadarkoli izpustili na prosto ali jih peljali na dnevni sprehod, izpostavljeni so vročini, dežju in snegu, velikokrat tudi brez vode in ustrezne hrane. Mučenje živali, ki pa se žal še vedno množično dogaja in se nekaterim lastnikom zdi normalno, pa je pobijanje ali odmetavanje nezaželjenih mladičev mačk in psov, na kar lastnike živali v društvu tudi opozarjamo in skozi ozaveščanje javnosti poskušamo vplivati na njihovo zavest, da svoje živali pravočasno sterilizirajo oz. kastrirajo, to je tudi eden glavnih ciljev delovanja društva.  

Kakšne pristojnosti ima Društvo za zaščito živali?

Društvo nima posebnih pristojnosti za ukrepanje v primerih, ko gre za odkrivanje primerov mučenja živali, zato delujemo preventivno, skozi ozaveščanje javnosti. Vsekakor pa Zakon o zaščiti živali društvom, ki delujejo na področju zaščite živali, daje možnost posredovanja prijav pristojnim državnim organom in službam.  

Bi si želeli več pristojnosti?

Ja, do neke mere. Vsekakor bi se problematika na področju zaščite živali z večjimi pristojnostmi društev, ki delujejo na področju zaščite živali, tako zmanjšala, vendar pa bi bilo potrebno status društev tudi zakonsko opredeliti, saj to žal trenutno še ni urejeno.

Kaj naredite, ko dobite prijavo o mučenju živali?

Odvisno od situacije, večino prijav preverimo in se potem odočimo, kako bomo ukrepali. Največkrat se že samo v pogovoru z lastniki živali da veliko problemov rešiti, če so le pripravljeni na sodelovanje. Potem tudi preverjamo, ali so se držali dogovora in psu naprimer podaljšali verigo ali mu zagotovili primerno ležišče, streho nad glavo. Kadar pa lastniki živali niso pripravljeni sodelovati in svojim živalim zagotoviti tistih minimalnih pogojev, ki jih predpisuje zakon, ali pa kadar ugotovimo, da gre dejansko za mučenje živali, potem takoj prijavo odstopimo pristojni veterinarski inšpekciji, ki je pristojna, da problem reši.

Kako ocenjujete delo veterinarske inšpekcije?

Nismo pristojni za ocenjevanje njihovega dela, vsekakor pa društvo in javnost že ima določene izkušnje tudi na tem področju. V društvu bi si sigurno želeli več konstruktivnega sodelovanja z VURS-om.

Lahko poveste, da je prijav o mučenju živali vedno več?

Da, saj je tudi ozaveščenih ljudi vedno več. V društvu si želimo, da bi bilo ozaveščenosti več tudi med samimi lastniki, ki za svoje živali ne skrbijo dobro.

Je število prijav povezano s povečanjem števila kršitev ali z vedno večjo ozaveščenostjo ljudi?

Predvidevamo, da je vedno večja ozaveščenost ljudi.

Spletna stran Društva za zaščito živali Pomurja.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pepek

joj ob teh slikah se mi para srce!!!!!
kakšno dušo mora imeti človek, da stori kaj takega????

Vipko
tinka78

Država bi morala biti bolj striktna pri sankcioniranju takega početja. Živali so ravno tako živa bitja in si zaslužijo dostojne obravnave.

xzft4

Dokler bodo naši Pahorčki komaj preživeli s 3000 EUR plače in jih drugo ne bo zanimalo bo pač tako. Zakone je treba nujno spremenit. In to glede sterilizacije/kastracije je res odlična opcija.

medo1977

Tou nej človek napravo ampak žival

xzft4

@medo: Ja! Zaradi človeka. Če veš v katerem pomenu mišljeno..

BorutB

Uboge živali ... res ni lepo ... le zakaj jih sploh imajo? za izživljanje?
... se mi pa poraja tudi kontra vprašanje ... Kaj pa ubogi otroci? ko gredo mimo neke hiše in se ti doge, bulmastifi, rotvajlerji zaganjajo v ograjo in renčijo. Tako da se izogibajo (morajo izogibati) celih ulic, lastniki pa se režijo, češ saj je na dvorišču! Toži me, prijavi me .... itak ne bo vzdržalo. .... lepo, ne?
Potrebno bi bilo tudi kontra društvo, Društvo za zaščito otrok in odraslih pred nevarnimi živalmi!

Casiopeia

Nevarne živali? Doge, bulmastifi, rotvajlerji? - V teh primeraj je krivda izključno na človeki, ka je pse slabo vzgojiu oz. jih ma zgolj za orodje za terorizejranje drugoga folka. Krivda je izključno v lastnikih, pes pa si na žalost nemre zbrati lastnika :( Ges še itak trdin, ka nevarnih živali nega ... folk je tisti, ka je nevaren :/

Reigns

ne ven ka ste pametni vsi...na krožniki pa mate mrtve glave, pa se sploj ne zavedate po kakšon trpljenji je ta glava prišla na krožnik

prekmurjerepublika

Či nešče muči žival bi se njeme moglo isto soditi kak či muči človeka

marjetica

.Mislim, da danes ne moremo govoriti več o tem, da ljudje niso dobro obveščeni in, da so neozaveščeni. Vsak dan se najde na kakšnem TV kanalu oddaja o živalih, kjer ni treba, da kažejo zlorabe, ampak kažejo kako pravilno ravnati z njimi. In, če imaš kar koli inteligence, zdrave kmečke pameti in čuta, boš pesa, ki je na metrski verigi snel in šel z njim na sprehod ali pa pustil, da se po dvorišču naleče. Ta, ki do sedaj tega ni naredil, nikoli ne bo in kar je še bolj žalostno, da bo s takšnim ravnanjem »okužil« svoje otroke in naslednje generacije.
V moji vasi je 90% psov na verigi in to takšni, ki ni primerna. Boksi, ograje,.. ?!?? Edini sprehod, ki ga ti psi imajo, je enkrat na leto, ko jih peljejo na cepljenje proti steklini, ki je obvezno! Temu jaz rečem primitivizem.
En kmet ima krave na pašniku, ki je ograjen, ampak imajo krave glavo privezano z nogo, da mu ne uide?!! Kam? Ta krava se ne more stegniti, ne more se niti vleč, nič.. A bi njemu pasalo, da bi ga privezal z glavo za nogo?
Človeška neumnost ne pozna meja in edino KAZEN zaleže. In to takšna, da bo drugič, ko bo verigo kupoval razmislil, če se mu splača imeti žival.

miic

Sramota je to ka se v 21. stoletji najdejo še takši primitivci, ki ravnajo z živalmi kot je razvidno na posnetkih.

Do tečas ka to kazni takše kakše so (mislin ka je za mučenje živali od 400 do 800 €) se po mojem nede spremenilo nič. Če srečan kdaj tak mučene živali kak jih najdemo na posnetkih, mo lastnika takoj prijavo, pa če mo se celi vasi zamero!

Komi tej posnetki ne sežejo do srca je slepi! Žalostno res.

quovadis

I love animals much more than people. They are always happy
to see me. They don’t demand very much, and they will never
stab me in the back, and disappoint…

matt

zdaj de že pahor krijv ka vij mačke kolete.... pa narod je betežen, naj me vrag!

Glede nevarnih pasem je pa tak... zakoj li so v nekaterih razvitih državah take pasme prepovedane, oz. jih lahko ma človek le z posebnim dovoljenjem....

Pametnjakoviči pravijo ka to nej nika pes kriv, ampak človek če kakšen rotvajler dejte razgrize...

Logika van glih ne dela... seveda ka je pes krijv, zato ka so takšne pasme bole k tomi nagnjene zdaj če de pa človek to pasmo v to zlorabo to pa več nej prvotni problem... IDE SE ZA POTENCIAL, POTENCIAL FOLK... ge leko človeka tuj z navadnin kolekon bujen, ali je to menjša verjetnost kak pa če mi što da za tej moj namen pištolo... kapiš?

igica

"Kaj naredite, ko dobite prijavo o mučenju živali?

Odvisno od situacije, večino prijav preverimo in se potem odočimo, kako bomo ukrepali...."

Te pa en nasvet za tiste keri bi lejko na zelo preprosti način pomagali nebogljenin živalim.
SPRAFTE SE NA BICIKLIN PA TERAJTE GOR NA GORIČKO (ali pač kamor koli) in kda vidite oz. posumite na nedopustno dejanje lastnikov živali, pozovite 040 736 313 ali 070 879 212 ali 031 528 396.
Tou so številke oseb iz društva.

Reigns, tudi mlekarce, kere živijo po 10, 15 lejt lejko trpijo, ŠE BOLE kak biki, keri so namenjeni za mesou. Isto je lejko tudi s kürami nesnicami.
Ampak tak pač je v ton svejti vsejedih bitij. Dokič de večina lidij küpüvala CENEJŠE proizvode intenzivne reje in nej eko reje, de tomi pač tak.

gorgona

xzft4,tu nema nika politika vmes pa zakone,ker žival tega ne razmi pa jo en drek briga,žival zahtevle sam dostojno življenje in le takega lastnika,kera oseba dela tak z živalmi bi mu privoščjo ka bi se mu enako prigodilo...pa ne mislim tu nič slabega,ker kere človek to napravi potem takem nima srca,polek tega obstaja tudi tako imenovana injekcije,ki marsikaj olajšajo.
igica-se ti ne zdi da si se opredelila preveč na določen predel pomurja(goričko)in ne kot pokrajino samo,ker na žalost mislin ka se to dogaja v vsaki vesi(skoraj)

gorgona

ker na goričken mogoče marsikateri človek boljše ravna z živalmi kot pa človek na ostalem delu pomurja in si mogoče koga z tem užalila

Fingerling

Od kda je pa rotvajler pa doga nevarna žival? To če je pes nej socializerani pa je napadalen je nej odvisno od pasme, ampak od načina vzgoje.

matt

Nevarnost pištole je tude odvisna od njene uporabe, če jo maš notri v vitrini je tuj nej čist nika bole nevarna kak keramična vaza.... zgleda ka so resno glupi v skandinaviji, nizozemski, nemčji, avstriji itd.itd... ka majo takšne zakone... prinas ma pa leko pitbulla saki ciganj keri do 5 nevej šteti...
man dolgoletne izkušnje z rotvajleri... in vrvli ka takšni psi zahtevajo ogromno več časa za dresuro kak pa recimo zlati prenašalec keroga san mel istočasno in je po naravi karakterno prijazen in nezahteven pes... poznan primere ka je trbelo 2 mladiva rotvajlera celo predčasno uspavati ka sta že pri 8 mesecih kazala znake agresije in mela za sebof že 3 napade... in to se je zogdilo rejnici kera je mela legla namenjena dresuri službenih psov...

eni pač ne razmite ka to pomeni potencialna nevarnost oz. velikost potencialne nevarnosti....

coce1992

pa ka tebej briga če sakši cigani mamo pitbulle!! sakši ma ka šče!! pač meni je pitbull lejpi pes pa ne mislin ga meti za to bi se koga bojo pač lejpi je pa obožujem njegov karakter!!! mej ga tij če lejko!!! pa goni se u pičku materno če bi znal keri si bi ti faco spotro majku ti nabijem!!!

sobotašinfo.com

@matt

"... poznan primere ka je trbelo 2 mladiva rotvajlera celo predčasno uspavati ka sta že pri 8 mesecih kazala znake agresije in mela za sebof že 3 napade... in to se je zogdilo rejnici kera je mela legla namenjena dresuri službenih psov..."

ka so pa te delali do osmoga mejseca ?

miic

http://izklop.com/link_enc.php?id=65226

evo še en bedak, keri misli ka žival ne ćuti bolečine.

Fingerling

Matt vrvlen ka je dosta več dela, neje pa rotvajler po defaulti nevarna pasma...

coce1992

heh moj komentar zbriše zato ka san fain napiso mah jebte se vsi fuck haters!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice