Hidroelektrarne na Muri naj bi imele večji vpliv na okolje, kot ga kaže okoljsko poročilo.

V njem so namreč številni pomanjkljivi podatki, napačne predpostavke in pravne pomanjkljivosti, trdita okoljska strokovnjaka iz Avstrije in Nemčije v strokovnih ocenah, ki sta jih poslala na ministrstvo za okolje in prostor. 

Strokovno oceno o okoljskem poročilu za državni prostorski načrt za načrtovano hidroelektrarno Hrastje-Mota na reki Muri sta pripravila Steven Weiss z univerze Karl-Franzens v avstrijskem Gradcu in Gregory Egger z univerze v nemškem Karlsruheju. Strokovni pregled razkriva nizko kakovost poročila, velike pomanjkljivosti v podatkih in vsebuje številne napačne predpostavke.

Negativni učinki preveliki

Nevladne organizacije, Svetovna organizacija za varstvo narave (WWF), Zveza društev Moja Mura in Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS), že dolgo opozarjajo, da bi bili negativni učinki hidroelektrarne na reki Muri, zadnji veliki prosto tekoči reki z največjimi poplavnimi gozdovi in najvišjo raznolikostjo rib v Sloveniji, preveliki, da bi projekt lahko odobrili. 

Tudi samo okoljsko poročilo dokazuje, da ima projekt prevelike vplive na okolje. A nevladne organizacije trdijo, da so tudi ti vplivi podcenjeni in da obseg vplivov na habitate in vrste Nature 2000 v OP ni bil ocenjen pravilno. Zato so naročili dve neodvisni strokovni mnenji mednarodnih znanstvenikov o strokovnosti in kakovosti OP ter vplivov, ki jih predvideva na ogrožene vrste rib in poplavne gozdove. 

»Okoljsko poročilo podcenjuje vpliv na ključne vrst rib oziroma sploh ni bil ocenjen, ne ocenjuje posledic načrtovanih jezov za ribje populacije nižje od jezu ter podcenjuje ali prezre potencialne vplive na čezmejni ravni, na območjih Nature 2000 vzdolž Mure v Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem,” pravi Weiss.

Egger pa je poudaril, da ne ocenjuje ustrezno vplivov na poplavne gozdove in da bi bili negativni vplivi na mehkolesne gozdove več kot dvakrat višji, kot navaja okoljsko poročilo, zaradi česar so kompenzacijski ukrepi nemogoči.

Oba strokovnjaka se strinjata, da se za reko in območje takšnega mednarodnega pomena, kot je Mura, morajo uporabiti najvišji možni pravni in strokovni standardi.

Andreja Slameršek, strokovnjakinja za pravne in strokovne zadeve v kampanji Rešimo Muro! in predsednica DPRS meni, da so bili vplivi na ribje vrste ter poplavne gozdove podcenjeni z namenom prikazati čim manjše vplive na naravo, da bi lahko kasneje v postopku izdajanja dovoljenja utemeljili izravnalne ukrepe.

»Ugotovitve strokovnjakov zbujajo skrb in kažejo, da so vplivi načrtovane hidroelektrarne na ogrožene vrste rib in poplavne gozdove izjemno podcenjeni. Verjamemo, da je v interesu naše narave ter ljudi iz Pomurja in sosednjih držav, da je ocena vplivov pravilna in čim bolj izčrpna. Zato pozivamo ministrico za okolje Ireno Majcen, naj zagotovi, da se to tudi zgodi,« je povedal Stojan Habjanič, koordinator kampanje Rešimo Muro! in predsednik Zveze društev Moja Mura.

Načrtovani jez Hrastje-Mota bi bil prvi jez na slovenski Muri in bi prekinil prost pretok vode in usedlin ter preprečil migracijo rib na širšem območju Mure, Drave in Donave, pa pravi Arno Mohl iz WWF.

Podporniki kampanje so sicer opozorili, da je njen slovenski del ključni del največjega naravnega rečnega ekosistema v srednji Evropi, ki vključuje prosto tekoče dele Mure, Drave in Donave, od Špilja v Avstriji do Železnih vrat na romunsko-srbski meji v dolžini več kot tisoč kilometrov.

S spleta

Komentarji (105)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vajz (nepreverjen)

Zmotna ja. Namerno zavajanje. Takšne stvarij trbej sankcijonejrati. V čuzo....

S M (nepreverjen)

Če želimo da se nam nebo dvignila elektrika za najmanj 50 % potem morajo hitro v izgradnjo elektrarn in da bodo tudi naši kraji tako urejeni in očiščeni kot tam od Celja do Krškega seveda če vedo nasprotniki kje to sploh je . Tujci pa si naj svoj prag pometejo tu pri nas ne rabimo nobenega takega kot so ( Avstrici itd. ) tudi oni niso rabili svetovalcev iz SLO. Sem ribič in v Muri je zelo malo rib v naših mlakah je več vrst rib kot v Muri če bi bile elektrarne bi bilo rib trikrat več vem ker sem pri Sevnici udeležujem ribarjenja,.

DEM (nepreverjen)

Kelko ti DEM plačuje za takše komentare po forumaj, oziroma kelko sponzorskih sredstev je od DEM doubo tvoj fuzbalski klub? Glede na tou ka je že vsen jasno na kakšen način DEM pridobiva podpornike za izgradnjo HE na Muri, me resno zanima med kere spadaš? Med direkt financejrane ali med posredno financejrane prek društev in klubov?

In reply to by S M (nepreverjen)

kanžor

S M Moremo v hitro izgradnjo hlevov za takšne somare kak si tij in tebi enaki .Koga briga ge tij ribiš somar

In reply to by S M (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Glej, či ščete meti zabitonejrano mlako, ge de puno rijb, te si napravte eno ribogojnico, pa notri zmečte fse ka plava. Möro pa njajte takšo kak je. V njoj je točno telko rijb, kelko jih more biti. Valda pa narava že zna, kelko rijb je v enoj reki prav.....
Gradnja elektrarne pa nan lejko lektrko kvečjemi podražij......

In reply to by S M (nepreverjen)

BAUG (nepreverjen)

Odjebeete z HE

pijancek

Lahko plačanci pišete, kar hočete, žalite ljudi, ki ne spadajo v vaš krog, dejstvo je, da HE na Muri bodo ! Po celem svetu so, po celi Sloveniji so, in tudi na Muri bodo ! " Riboborci " pač morate upravičiti sredstva, ki jih dobivate iz državnega proračuna ( in tudi od drugod ), za to morate malo zavajati in lagati in vsak mesec napisati kak lažnivi prispevek. Takoj volim stranko, ki bo takim " strokovnjakom " odvzela sredstva iz državnega proračuna ! Sramota , koliko stvari si izmišljujete in lažete ljudem !

In reply to by BAUG (nepreverjen)

Vipko
buldog

Pa povej ti resnico.... razsvetli nas. Vzami si čas. Ne odgovarjaj meni, navedi strokovne argumente za izgradnjo in se skušaj spomniti kakšnega proti izgradnji. Pa ne nakladaj, kako rabimo elektriko. HE na Muri ne morejo v ničemer rešiti problema v oskrbi Slovenije z elektriko. In ker si dolgo živel "ob hidroelektrarni" sigurno veš, da v hidroelektrarnah ni tebi toliko pomembnih delovnih mest. Upoštevaj še nekaj: tu gor je veliko mladih ljudi, ki razmišljajo drugače. Oni bodo morali s temi elektrarnami živeti še desetletja. Ti si upokojenec in te na neki način razumem, da v svojem življenju potrebuješ le še elektriko..... okolja pač zelo malo.

In reply to by pijancek

100%ISTINA (nepreverjen)

NIKAKRŠNEGA DODATNEGA VPLIVA NEBI BILO ! LAŽI NA SOBOTA INFO ! ČIMPREJ ZGRADITI ELEKTRARNE KA DO LIDGE SLUŽBE DOBILI PA POMURJE NEKŠO DODANO VREJDNOST !

DEM (nepreverjen)

Kelko je pa tvoj fuzbal klub doubo?

In reply to by 100%ISTINA (nepreverjen)

inženir (nepreverjen)

Očitno tebi nej jasno kelko slujž ena hirdoelektrarna prinesej v dugon roke. Približno 10.

In reply to by 100%ISTINA (nepreverjen)

pijancek

Kaj pa gradnja HE, turizem in druge dejavnosti ob HE, namakalni sistemi, .......... ? Če tega ne vidiš, ne moreš biti inženir.

In reply to by inženir (nepreverjen)

inženir (nepreverjen)

Očitno nevejš ka pomejni dolgotrajnih poklicof. Turizem? Druge dejavnosti? Malo ga blefiraš.

In reply to by pijancek

pijancek

Nič ne blefiram. Zelo dobro poznam kraj ob HE, kjer se je razvilo veslanje, jadranje, kopanje, ribištvo, campingi, gostilnice, trgovinice, sprehajalne poti s klopcami , .............. Misliš, da se tega ob Muri ne bi dalo napraviti ? Pa še kaj zraven.

In reply to by inženir (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Pa tij si zblojeni do amena. HE de pripomogla k razvoji turizma? Ka de narod odo gledat bitonski jez? Se tebi senja, ka je veslanje v bližijni HE prepovejdano? Se tebi senja, ka je veslaštvo (kajakaštvo, rafting ...) na Möri že davno razvito. Fse tou (klopce +) , ka si našteu, je lejko pri Möri samo, či ostane neokrnjena. Človik rejsan ne vej, či se samo nouroga delaš ali pa čista resno mijsliš....

In reply to by pijancek

jes tude (nepreverjen)

in tij misleš, ka toga brez elektrarn nemre bite?

In reply to by pijancek

Gost 5 (nepreverjen)

pijanček aka Tujec 2: kaj boš pa ti namakal? Svojo glavo. V suši lahko greš peš čez muro, ti pa bi še namakal. Bog ti je napokal leta, pameti pa očitno ne.

In reply to by pijancek

pijancek

HE ni bik v štali !

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

pijancek

Ob višku vode vodo shraniš, ob suši shranjeno uporabiš ! Kaj je to za tebe pretežka logika ?

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

A za to si rabil dva odgovora?

Kje jo boš pa hranil, kje bodo zadrževalniki s tako kapaciteto, da bo zadeva laufala 4-6 mesecev v letu, ko je suša in je vode premalo? Vode v času suše - torej vsako leto poleti, ni niti za eno HE, vi bi jih pa furali kar nekaj, pa še namakali. Tudi če se vse to naredi, kje je tu rentabilnost naložbe. Se bo spet pral denar.

Uporabi pamet preden nekaj napišeš. Edino če ti je že odšla v sarende, senilni starček.

In reply to by pijancek

pijancek

Ne more biti vsak inženir ! Zato prepusti takšne stvari njim !

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Točno tak. Tou vala predvsem za tebe...

In reply to by pijancek

oj-oj (nepreverjen)

če bo elektrika falejša za nas prekmurce naj jo zgradijo. kelko avstrijo naprej nosite kak majo drsališča po mestaj pa senje takšo pa ovakšo....majo tude elektrarne na muri. drujgo pitanje.....kelko se vas sprehaja ob muri pa odite živali opazovat? sigurno nej telko kelko ges!!! poznate zgodovino reke mure? prvotno njeno stanje, struge ge so tekle, kakšo širino in pa globino je mejla?

In reply to by 100%ISTINA (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Letrka de falejša za nas? Ge si pa tou poubro? Austrijci že majo elektrarne, idi jih pijtat, či bi jih radi meli še več, či si vüpaš. Boš doubo cigel v glavou. Glij uni nas opozarjajo (prebivalstvo seveda), naj ne ponavlamo te napake, boj gvüšen, ka nizvodno od Graca nede več niti ene elektrane, čiglij, ka so načrtovane. Ge pa je Möra med bregami, je pa itak čista drüjga zgodba, neprimerljijva z našof...

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Nekaj služb bi bilo med sabo gradnjo. Pa še to bi verjetno delali kakšni Bosanci. Pozneje pa elektrarna dela na daljinsko vodenje, brez posadke. NULA (ZERO), delovnih mest!

In reply to by 100%ISTINA (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

No, ka te čüjen, ka do pa tej mnougi lidge delali v toj elektrarni? Pakejrali do letrko?

In reply to by 100%ISTINA (nepreverjen)

DEM (nepreverjen)

Ej lolek, svoje podpornike samo in edino plačuje DEM. Kak tij lolek lejko trdiš ka smo naprotniki plačani iz strani države, če pa DEM je država. Torej lolek, če je što plačanec si tou tij. Ali si pa kšenki tak zabiti?

pijancek

Bo ti " zabiti " nekaj objasnil. Okoljevarstvene organizacije ( tudi te, ki se tako borijo proti HE na Muri ) dobivajo sredstva iz državnega proračuna. Dodatna sredstva dobivajo še od lobijev, katere interese zagovarjajo. Sam sem upokojenec in nisem član nobene take organizacije, zato ne dobivam nobenih sredstev. Pišem na podlagi svojih izkušenj, ker sem 27 let živel 100 m od HE ! Ti pametnjakovič, si razumel to, kar ti je " zabiti lolek " napisal ?

In reply to by DEM (nepreverjen)

DEM (nepreverjen)

Jao lolek, tak stari pa tak naiven..... ka nemo pravo tak nouri. Tou ka si tij žijvo 100m od HE je redno močen arhument za gradnjo HE na Muri. Bravo lolek, iz posta v post ... iz nebuloze v nebulozo. Tvoje poste bi se splačalo shranjevati pa izdati v nekši zbirki. Prevedena v svetovne jezike bi bila zbirka strašna uspešnica..... samo ne ven v kero zvrst bi te dali..... v komedijo ali v grozljivko. :)

In reply to by pijancek

pijancek

Sigurno, da je ! Za razliko od tebe, ki si HE videl samo na sliki ali v filmu ! Mlečnozobec ! Za moje poste pitaj VRANO. On ima vse moje poste zbrane.

In reply to by DEM (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Joj, pijanček, ka bi se ti besede pozlatile. Ka bi rejsan država financejrala okoljevarstvene organizacije.... Okolevarstveniki so trn v ouki vsakše vlade, zatou, ka njin mejšajo štrene, ovačik bi nas zastrupili, ftoupili, ožarčili, zaplinili pa še fse ka se da. Za članstvo ali pa bar podporništvo ene okoljevarstvene organizacije moreš najprle biti pokončen človik, takši, ka se je sposoben izpostaviti, žrtvovati za skupno dobro, se nenehno izobraževati in predvsem nej biti materialist. Kelko od tej pogojof spunjavleš?

In reply to by pijancek

pijancek

Nemaš pojma ! Malo po internetu brskaj !

In reply to by Vajz (nepreverjen)

pijancek

Nej biti materialist ? Ta vaša Andreja je samostojna podjetnica, ki služi na račun " okoljevarstva " in s pisanjem negativnih mnenj o HE na Muri ! Ne delaj norca iz sebe !

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Na račun okoljevarstva ali z okoljevarstvom? Tou je ogromna razlika. Nika takšoga, kak či bi pravo, ka varnostniki slüžijo na račun varnosti....
In ka je naoupak, či slüjži z okoljevarstvon? Nej je glij tou point? Ka mamo čisto in zdravo okolje, pa še živimo lejko od toga? Idealno, če mene pijtaš....

In reply to by pijancek

oj-oj (nepreverjen)

DEM napiši en svoj argument proti izgradnji HE. do zdaj si niti nika nej prepijso iz članka

DEM (nepreverjen)

Eden na brzino...... za HE na Muri je že zdaj jasno ka do nerentabilne, pa se še vedno sili v izgradnjo. Zakoj? Zaradi toga ka trbej kakšin s politko zlizanin podjetjon in posameznikon gverati kakšne usluge in prečrpati davkoplačevalski keš v zasebne žepe. Pa tisti ka ste tak nadušenimi nad novimi delovnimi mesti in dodano vrednostjo za Pomurje..... elektrarne do zidala tuja podjetja ali pa domača s tujimi delvcami, na konci pa do službo dobili trije ali štirje vzdrževalci ka do se elektrarne daljisko krmilile in do jih upravljali že zaposleni na DEM. Če bi meo čas bi ti lejko še dva dni piso pa se mi ne da tupiti lolekon.

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

oj-oj (nepreverjen)

lolek financejralo de se iz evropskih sredstev nej pa iz davkoplačevalskega denarja. po ton takšon pride denar iz tujine kar je dobro. ne boj se tudi čistilke do nucali, pa nejde vse na daljinsko vrvli mi. moreš biti tudi fizično prisoten kda se ide za takše stvari. te bi meli eno pisarno v ljubljani pa bi vse krmilili od tan ali? što de pa zido je pa naš problem če nemamo več firme ka be bila kos vsemi tomi
pa repliko prosim DEM

In reply to by DEM (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi moj, nobene čistilke. Elektrarne na Dravi obratujejo brez posadke, tudi te na Muri bi. Vzdrževalci pa se pripelajo iz Maribora ali bogve od kod. Zašraufajo, pa nasvidenje. Zato ne zavajaj z delovnimi mesti.

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

DEM (nepreverjen)

Tudi evropska sredstva so dvakoplačevalski denar... ali? Še vedno pa ne ven zakoj zagovarjaš gradnjo nekoga ka nede nikoli rentabilno. Poleti gda je suša do od ge vodo vozili ka do HE funkcionejrale glede na to ka nede akomulacijskih jezer? Aja, vej pa tou nema veze..... tou so evropski pejneze in nas te tou več nede brigalo. My ass..... gda de pa trbelo minus pokrivati pa de se zgoudili kak zdaj s TEŠ. Redno ste eni naivni. Tej vaše naivnosti se najbole veselijo tisti ka do si pri vsen ton pa žepe napunili. Delovna mesta pa oskrba z energijo prej..... crkneš od smeja.

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

oj-oj (nepreverjen)

oba na pamet

In reply to by DEM (nepreverjen)

DEM (nepreverjen)

Pajdaš, ges san v šoule odo ge smo se takše stvari včilij in man mogouče o energetiki in delovanji turbin pa podobnih zadevaj malo več pojma kak tih adhoc podporniki HE na Muri. Ges san nej orto naravovarstvenik in izgradnji ne nasprotujen telko iz ekoloških kak iz praktičnih razlogov. Seveda me skrbi tudi vpliv na ekosisteme, samo bole me moutijo tej sprenevedanja pa opravičevanje izgradnje s takšimi argumentami ka jin verjetno več niti dijaki prvoga letnika strojne šoule ne vrvlejo.

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

pijancek

Ja, ti si diplomirani gradbeni inženir !

In reply to by DEM (nepreverjen)

pijancek

Tudi vem, kje si doma.

In reply to by pijancek

Oj-oj (nepreverjen)

Miško moj ges san pa.odo v šole in še zdaj delan v ton. Zato nej na pamet. San odo se usposablat v elektrarne kak moji profesori na elektro šoli. In nej san vido ka be antene vseposede vö štrlele ker so bili tan ljudje zapislene. Vidin ka samo prazno slamo nabijate tü gor

In reply to by DEM (nepreverjen)

DEM (nepreverjen)

No ja, ge san pač odo na tisto šoule ge se projektejrajo turbine in elektrarne, nej pa ge se kabli vlačijo. :) OK, malo heca. Zdaj pa tij meni povej, gda si tij tou biu v keroj HE in gda se je ta HE postavila? Kelko san ges vido načrte in malo bole pogledno ka ščejo napraviti na Muri je tou neka takšoga ka pri nas še nega. Tak ka očitno tij gučiš na pamet in nabijaš prazno slamo. :)

In reply to by Oj-oj (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Nej ti je zadosta argument, ka je tou nepovratna zadeva? Nemremo praviti OK, zajebali smo okolje, podnebje, redke živalske in rastlinske vrste, podtalnica nan je spadnola, zadeva je nerantabilna ...ipd, ajd, ka elektrarno zradejramo.... Šur....

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

poceni elektrika (nepreverjen)

Eletrike rabimo vsak dan več ... dobimo jo lahko
Hidroelektrarne, vetrne, nuklearne, famoZni TEŠ, sončne so premajhni izkoristek .. ali pa postavimo po vseh travnikih
In seveda odvisnost od uvoza ....
Torej kaj izbrati?

DEM (nepreverjen)

Včasik podpišen za nuklearko.

In reply to by poceni elektrika (nepreverjen)

pijancek

OTOK TREH MILJ, ČERNOBIL, FUKUŠIMA !!!!!!!!!! Ni to dovolj velik opomin človeštvu ?????? In ti bi še dalje nuklearke ??????

In reply to by DEM (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Či bi fsi tak premišlavali, nas več ne bi bilou. Sunce je daleč najvekši potencial, izkoristki pa sakši den vekši. Če zadevo ne spremljaš, ne razpravlaj o njoj. Sončne elektrarne so tüdi načišne, nej samo fotovoltaične.....

In reply to by poceni elektrika (nepreverjen)

portil

Kaj je Tujec 2 ali Pleničkar 1 še vedno na križarjenju? To je njegova tema, HE na Muri. Sicer se ne razume, ampak komentirati pa poskuša.
Se spomnimo izgradnje TEŠ 6. Kako je šaleški (SD) lobi navijal za njo. Kako je nujno potrebna zaradi elektrike, velenjskega rudnika,... Na koncu smo jo preplačali, Golobič in še nekateri so izgubili spomin, velenjski rudnik je v zapiranju, ker uvažajo premog iz Indonezije, pa stalno je v popravilu.
HE na Muri je potrebna, ker je tako najlažje oprati denar. Izgradnja pa povzroča hudo demenco. Seveda po tem, ko prejmeš denar.
Več najdete na MMC-ju

pijancek

Golobič je bil najbolj proti TEŠ 6 ! TEŠ 6 je projekt SDS in SD !

In reply to by portil

S M (nepreverjen)

Y Hrastju sta dva že prodala gozdne parcele tak , da HE sigurno bojo upam da moji dve tudi bojo. TEŠ je pa nekaj druga tu se nebo kadilo edino pijančki bojo vlekli cigare prouti šumičom. Sicer PIJANČEK vam piše resnico ta pa boli.

portil

Tisti, ki zagovarjate gradnj HE, s tem da bodo našidelavci imeli delo, si preberite članek na MMC-ju o tem kdo bo tudi gradil 2Tir. Euroasfalt iz Sarajeva. Ko je Popovič predlagal, da naj Kitajci gradijo tir za nekaj sto milijonov ( 600 ?), pa so se iz njega smejali.
MMC je zakon

kamuflaža (nepreverjen)

ka se pa trgate hidroelektrarne so na vshodi in zahodi zakoj nebi bile še pri nas

pijancek

Kdo je napisal članek ? Habjanič ali Andreja ?

Čika-pajo (nepreverjen)

Na žalost ali pa na veselje vseh nas vsi skupaj živimo na eni krogli. In na tej krogi ki ji pravimo zemlja dihamo enak zrak ter pijemo enako vodo. Tudi veter piha povsod em zato moramo razmišljati globalno. Vse kar delamo mi občutijo tudi drugi oziroma kar delajo drugi občutimo mi. Lahko postavimo še tako visoke ograje pa se ne bomo mogli zaščititi pred vplivi okolja in migracijami katere bodo spremembe okolja prinesle. Vse kar se sedaj dogaja so posledice naše nespametne okoljske politike. Vem da je pomembna proizvodnja električne energije in denar ki je povezan z njo ampak ali je denar tisti ki je odločilen. Ali je denar tisti ki odloča da moramo okolje uničiti. No če je za večino prebivalcev res potem nam ni pomoči.
Potrebno je izkoriščati energijo sonca in taka bo tudi elektro energetska politika v Sloveniji, je pa tudi res da imajo tudi fotonapetostni modui svoje ekološke ter tehnične slabosti.

Vipko
buldog

Ja, Čika - pajo, denar je odločilen. Rad bi verjel drugače, samo tako pač je. Lakomnost, požrešnost bosta našo vrsto spravili z obličja tega planeta. Mnogi mislijo, da ne prav kmalu, a se motijo. Mnogo vrst bomo vzeli s sabo v izumrtju; a ostale bodo najbolj žilave in nadaljevale življenje... ni treba, da razvijejo zavest, saj vidimo, da to ni nobena prednost.
Oba veva, da je prihodnost v totalni racionalizaciji porabe energije; ker je energija omejena dobrina in ker njeno pridobivanje uničuje najino okolico. Ali drugače: ne OVE pač pa URE.

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

vidocq (nepreverjen)

Točno ! tudi raziskavo v ameriki in kanadi ne zanemarit . Če bi za 20 % zmanjšali embalažo(no) surovino bi v enem tednu nastal takšen kaos , ki ga strokovnjaki niso mogli ovrednoti z neštetimi vzroki ,, na drugem mestu je bilo - grožnja proti zdravju v neštetih oblikah

In reply to by buldog

kamuflaža (nepreverjen)

Če bi varuhi narave bili tako glasni, pred izgradnjo zloglasne termoelektrarne bi jas verjel, da gre za dober namen.

pijancek

Admin je že toliko komentarjev zbrisal, da to, kar je pustil, nima več ne repa, ne glave, ne vsebine !

Goričanec 2 (nepreverjen)

V Avstriji leko se delajo pa nej škodljivo, prinas pa včosek naravo vničemo. V Sloveniji se celao vtiče v veternice zaletavlejo somo neven sken jih fkroj vozejo od tisteh dveh kao jih mamo!

vidocq (nepreverjen)

Stavek , ki manjka ! Vsi do sedaj vpleteni za HE na Muri , živijo danes in danes so dobili keš ! vse ostalo pride za nami !! Človek je že tako grobo posegel v naravo , da več ne premore razsodnosti . Mati Narava se že v veliki meri maščuje ! ni mi žal za poplavljence ,ne za plazove , vse to omenjeno JE POVZROČIL ČLOVEK , tam živeči !

pijancek

Strezni se ! Ti boš v Muri eno ribo in dve žabi pazil, po svetu pa potekajo vojne ( in bodo potekale ) s kemičnim in atomskim orožjem, požigajo naftna polja, podirajo ogromni gozdovi, .......................

In reply to by vidocq (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

in zaj mij moremo zatou iztrejbiti živalske pa rastlinske vrste... Mijsliš, ka si bouk, ka maš tou pravico?

In reply to by pijancek

pijancek

Poglejte na Google, kdo je Andreja Slameršek in kdo Stojan Habjanič ! In vse vam bo jasno !

sarajevski magister (nepreverjen)

Tou sta dva izobraženiva pa razgledaniva človeka keriva znata ka gučita..... za razliko od tejbe.

In reply to by pijancek

karen10 (nepreverjen)

@pijancek
Do sedaj nisi nič pametnega napisal zakaj bi bilo dobro da so HE na Muri.
S svojimi posti samo spamaš komentarje tega članka.
Sicer pa smo do sedaj že večkrat napisali da se ti ne sanja nič o Muri ter kaj je sploh Mura.
Če bi se ti ne bi govoril takšnih somarij.

pijancek

Si užaljena ? Sem veliko pametnega napisal zakaj, a je admin zbrisal. A ti si tista ženska, ki hodi po Pomurju in za velike denarce predava o škodljivosti HE na Muri ? Si to nekoč zapisala in nisem pozabil. Mura teče tudi v Avstriji in tam je na njej veliko HE ! Si ti bolj pametna od vseh Avstrijcev skupaj ? Veliko novih delovnih mest ob graditvi HE, nekaj tudi pozneje, možnost razvitja turizma in drugih dejavnosti ob HE in s tem zopet precej novih delovnih mest, možnost namakanja, dvig podtalnice, poceni in čista proizvodnja domače elektrike, .........................

In reply to by karen10 (nepreverjen)

karen10 (nepreverjen)

To kar pišeš to je samo PR.
Bomo potem če bomo imeli HE na Muri tudi avstrijske plače oz. bodo dobili izplačan dodatek do višine avstrijske plače?
Pozabljaš tudi na posledice in škodo, ki jih bodo imeli prebivalci ob Muri.
Samo si poglej območje DPN in ti to vse pove.

In reply to by pijancek

pijancek

karen10, ne trudi se z odgovorom, ker vem kdo si !

In reply to by karen10 (nepreverjen)

karen10 (nepreverjen)

Močno dvomim razen če si jasnovidec.

In reply to by pijancek

pijancek

Nisem jasnovidec, daleč od tega. Si se pa nekoč v debati, prav tako o HE na Muri, v svoji veliki vnemi, nevede izdala ! Jaz tebi o tem, da nisi bolj pametna od vseh Avstrijcev skupaj, ti meni o avstrijskih plačah ! Ženska, prosim te, kakšen odgovor je to. Kaj res misliš, da so v Sloveniji vsi bedaki, ki živijo ob HE ? Na svetu sto milijoni in sto milijoni, ki živijo ob HE ? Niso ! So čisto normalni ljudje in čisto normalno živijo ! Ne moreš ti meni nekaj filozofirati o tem, ker sem 27 let živel 100 metrov od velike HE ! Čisto vseeno mi je. če bodo na Muri HE ali ne, samo ne prenesem teh laži, zavajanja, nakladanja " okoljevarstvenikov " zato, da bi potrdili svoj ego in opravičili sredstva, ki jih dobivate iz državnega proračuna. Svet se bo dalje vrtel z ali brez HE na MURI !

In reply to by karen10 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi moj pijanček osnovni problem HE na Muri je, da turbine rabijo vsaj 8 metrov padca. To se pa ne da napraviti drugače kot z nasipi. S tem se Mura spremeni v kanal, podoben Ledavi. Mogoče je to komu lepo, meni ni.

In reply to by pijancek

pijancek

Koga to briga, če je tebi lepo ali ne ! Kdo si ti ? Eden v veliki množici ! Priporočam ti, da si ti poleti vzameš en dan časa, odpotuješ z družino na izlet in si ogledaš kakšno elektrarno na Savi ali na Dravi in življenje ob njej. Boš videl, ni to noben bav - bav, ki bi žrl ljudi !

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

sarajevski magister (nepreverjen)

Kak bougi moreš biti v glavi ka pelaš družino na izlet in te idete hidroelektrarno gledat. Namesto ka bi družini pokazo kakši mali delček še neokrnjene narave ali kakšno kulturno ali zgodovinsko znamenitost, bi tij družini kazo nekšo grdo zgradbo na lepi reki. Resno si bougi.

In reply to by pijancek

pijancek

VRANA, za tebe bi to bil enkraten dogodek, ker bi prvič v življenju videl HE v živo ! Če bi bil malce bolj izobražen, kot si, bi vedel, da je marsikje ob HE razvit turizem ! Niso to tak grde zgradbe, kot ti nabijaš. Da se ne boš vozil predaleč, se poleti zapelji do HE Mariborski otok. Boš videl in presenečen boš, kaj vse se dogaja na otoku pod HE. In v bližnjem Koblarjem zalivu. Turizem na vrhuncu in lepše kot na morju ! Da o nepozabni naravi in ptičih, ki samo tam živijo, ne pišem ! O hrani - raj za gurmane ! Dobronamerno ti želim poleti doživeti en nepozaben dan na Mariborskem otoku in v okolici. Tisti dan boš spremenil mišljenje, ki ga imaš zdaj. Da HE na Soči sploh ne omenjam. A to je zate predaleč, zato sem ti dal za ogled HE v tvoji bližini !

In reply to by sarajevski magister (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Do zdaj je še nišče nej napijso EN SAM argument, šteri bi me prepričo, ka je gradnja elektrarne na Möri za nas, šteri tü živemo, koristna. Tüdi, či de mi dau nišče trij argumente ZA pa enoga PROUTI, mo še izda prouti. IDE SE ZA NAS. POTIJ NAZAJ NEGA. Nej je tou zadosta grozljivi argument?

pijancek

Živiš v tmici in tam boš ostal ! Nas pa nehaj moriti s svojimi komentarji ! Preberi si moj prejšnji komentar in pojdi poleti na Mariborski otok, da boš V ŽIVO videl, kako to sploh izgleda !!!!!!!!!! Ne vem, odkod si lahko " riboborci " in " žabjeborci " jemljete pravico, da zavirate razvoj ! Živite v nekem svojem svetu in si domišljate, da se mora svet ravnati po vaših željah ! Speljite se ! Brigajte se za svojo lastnino, ostalo pustite ! NI MURA VAŠA LAST !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Nikdar mi nede jasno, zakoj se eti nikak zavzema za elektrano. WTF? Jasno, ka de nikak od HE na Möri meu velko korist, ali tou si nej tij, dargi kolega forumaš, nej ges. Tij pa ges va mela samo škodo. Kak se torej lejko zavzemaš za nekoj, od koj ne boš meu koristi, samo škodo? Moreš biti pa rejsan malo prfuknjeni.....

pijancek

Res moraš biti zategnjeni in egoističen, da ljudem ne privoščiš dela in boljšega življenja !

In reply to by Vajz (nepreverjen)

karen10 (nepreverjen)

Zgleda da sploh več ne veš kaj bi pisal, pa si potem malo svojo fantazijo vklopil.
Kdo pa nam bo dal boljše življenlje in delo ? Ti (pijancek) ?

In reply to by pijancek

pijancek

Nima vsak zagotovljenega dela kot ti v svojem poklicu ! Marsikatera družina bi bila zelo vesela in bi veliko lepše živela, če bi vsaj en član dobil delo pri graditvi HE ! In pozneje pri dejavnostih, ki bi se lahko razvijale ob HE. A zaradi sebičnih " naravovarstvenikov " kot si ti in tebi podobni zaradi vašega velikega nasprotovanja teh delovnih mest še ni ! Moraš se zavedati, DA REKA MURA NI VAŠA LASTNINA, DA BI SAMO VI ODLOČALI, KAJ SE BO NA NJEJ DELALO IN KAJ NE !!!!!!!!!! Ta PIJANCEK je delal 42 let in vplačeval prispevke in davke v državni proračun, da si ti lahko godila v vrtec, šolo, se izobrazila, dobila zdravniško pomoč, kadar si jo rabila, ....................... zato nimaš nobene potrebe, da tega PIJANCKA podcenjuješ in žališ !

In reply to by karen10 (nepreverjen)

karen10 (nepreverjen)

pijancek ti samo sanjaj.

In reply to by pijancek

pijancek

Mi lahko poveš, zakaj bi sanjal ?

In reply to by karen10 (nepreverjen)

karen10 (nepreverjen)

Ti ki veš vse kako bo vse super ko bodo zgradili to HE pa nam napiši kaj bodo vse zgradili poleg HE.
Bomo dobili nove mostove, plažo, vodne parke, ceste, ... ?

In reply to by pijancek

pijancek

Ženska, se ti iz sebe norca delaš ? Si ti slišala za Mariborski otok ? Si bila kdaj tam ? Poleti si en dan časa vzemi in z družino pojdi tja ! Tik pod HE leži Mariborski otok, kjer živijo edinstvene ptice v Evropi. Kopališča za cel Maribor. Vrhunski turizem. V bližini Koblarjev zaliv. Edinstven razgled, hrana za sladokusce. Turistov na deset tisoče. Nad HE umetno jezero, raj za ribiče, jadralce, veslače, ob reki poti za sprehajalce, ...... Čudovite dneve sem tam doživel z družino in prijatelji. Pojdi poleti tja ! Ne bo ti žal ! Zakaj ne bi nekaj podobnega ( v manjši meri ) nastalo na Muri, ob Muri ? Se spomnim, kako smo v moji mladosti radi hodili k " BOBROM " na Muri. Marsikaj bi se dalo napraviti ob HE na Muri. Ne boj se: ptiči, žabe, ribe in ostale živali bi dalje živele kot živijo ob vsaki HE ! Verjami, da vem , ker sem ob veliki HE preživel 27 let ( 100 metrov od nje ) !

In reply to by karen10 (nepreverjen)

karen10 (nepreverjen)

Torej praviš da bo DEM vse financiral da bo tudi pri nas vse kot je na in ob mariborskem otoku, še otok in kopališče dobimo ?

In reply to by pijancek

pijancek

Ja, in peščeno plažo s palmami ter gozd z 10.000 drevesi !

In reply to by karen10 (nepreverjen)

aaaqwert (nepreverjen)

Še kiklco prodala bom, za sladko vince dala bom...

pijancek

Danes in jutri, ko so novoletni zaključki, pazite, da kdo zalokani ne zapelje ali pade v Muro !

pijancek

Dečki, v Jugi smo boljše vino pili ! Danes sama voda in kemija !

pijancek

V Prekmurju bi lahko imeli veliko bolj kvalitetno življenje, a vedno se najdejo skupinice ljudi, ki na vse mogoče načine ovirajo razvoj ! Poglejte Vilija Kovačiča. Stari prdec se s pomočjo SDS dobesedno norca dela iz države, referenduma in vseh nas ter zavira razvoj države ter na tisoče novih delovnih mest ! Preveč demokracije nikoli ni dobro ! Na sto tisoče nas je šlo na referendum in smo izglasovali razvoj države. Potem pa od nekod pride en blentavi starček,se pritoži proti referendumu ( nekje sem bral, da mu je pritožbo pisal SDS- ov ustavni sodnik Jaklič ) in ustavi razvoj države !

portil

Ko Vili stari prdec užene v kozji rog ustavnega (pri)pravnika Miroja.

In reply to by pijancek

čarni vrag (nepreverjen)

Kaj praviš na to? V Nemčiji so zgradili dvotirno progo Muenchen-Berlin dolgo 600 km za 10 milijard Eur. Dovoljena hitrost 300 km/h. Pri nas pa enotirna proga dolga 27km, dovoljena hitrost 160 km/h. Cena cca. 1,3 milijarde. Tu je nekaj hudo narobe.

pijancek

Kitajci napravijo doma 600 km dolgo progo za 4 milijarde evrov. Kaj je v Nemčiji narobe?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

V Nemčiji ni nič narobe, ampak je narobe v Sloveniji. Vidim, da ti matematika ne leži.

In reply to by pijancek

pijancek

Zakaj Nemci tako drago delajo proti Kitajcem ? Ne razumeš ? Naj ti narišem ?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem zakaj si privlekel zraven še te Kitajce? Odgovori zakaj je takšna blazna razlika med ceno proge v Nemčiji in Sloveniji. Kot strokovnjak in vseved nedvomno poznaš odgovor.

In reply to by pijancek

pijancek

Ti pa meni zakaj je takšna blazna razlika med ceno proge na Kitajskem in v Nemčiji ! Ko boš ti meni, bom jaz tebi, ker si ti začel s to primerjavo, ki si jo dobil v Reporterju in na Janezkovi - Orbanovi televiziji !

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

pijancek

čarni vrag, za takšne loleke kot si ti: zračna razdalja Koper - Divača je 24 km, VIŠINSKA RAZLIKA JE 435 METROV !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KRAŠKI TEREN !!!!!!!!!!! Razumeš to ? Ali si preveč blesavi, da bi to razumel ?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Pijani lolek, vse ka mi napravimo je enkratno na sveti. Na 600 km od Muenchena do Berlina so tudi višinske razlike pa mostovi in predori. Ne da se mi s tebom razpravlati, ker nimaš znanja, zraven si pa še primitiven.

In reply to by pijancek

pijancek

Na 600 kilometrov manj kot 400 m višinske razlike, pri nas na 20 kilometrov več kot 400 metrov višinske razlike ! Ni to eno in isto ! Kapiš ?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

pijancek

Ti, ovčka Janezkova, pa nisi primitiven, ko drugemu napišeš pijani lolek ?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Žbunek (nepreverjen)

Absolutno se strinjam in zagovarjam gradnjo elektrarn na Muri. Energijo oz. elektriko nujno potrebujemo v čimvečjem obsegu. Te razne civilne iniciative, združenja, organizacije ali kakorkoli se že imenujejo, je potrebno po hitrem postopku ukiniti in njih delovanje sankcionirati. Mater vam ribe in močerade ... To ne more biti, da že vsako tretjerazredno društvo zavira napredek družbe. Z jezovi bi rešili marsikateri problem suše na tem območju in predvsem energetskega. HE na Muri ? Absolutno DA.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice