Marjan Dora je tokrat v svoji pogovorni oddaji Dora - nedeljski pogovori gostil priznano psihologinjo pomurskih korenin Gabi Čačinovič Vogrinčič.

V hiši v Ljubljani, kjer z možem, gimnazijskim sošolcem Gezo Vogrinčičem živita že pol stoletja, je pogovorni jezik obvezno prekmurščina.

»Ostala sem Prekmurka,« energično pove Gabi Čačinovič Vogrinčič

Poročila sta se še kot absolventa, takoj po diplomi na psihologiji Filozofske fakultete v Ljubljani se zaposli na takratni višji šoli za socialno delo, danes fakulteti. In ostane tam do danes, čeprav bi lahko že zdavnaj odšla v pokoj.

»Uživam v delu, na šoli sem dobrodošla, dokler bom zmogla, ostajam,« zavrača očitke, da bi morala mesto prepustiti mlajšim.

O peripetijah s koroškima dečkoma odgovarja: 

»Skrbno sem pregledala spis. Bila sem na Koroškem. In povem vam, da so na tamkajšnjem centru za socialno skrbstvo ravnali povsem prav. Ko pa se vmeša politikantstvo postanejo otroci in stari starši zadnja skrb!«

O svoji in dveh sester mladosti v družini enega najbolj uspešnih jugoslovanskih diplomatov Rudija Čačinoviča, o življenju v Budimpešti, Bonnu, Zürichu, Madridu..., študiju, skrbi za socialno državo in številnih drugih, zanimivih temah je pripovedovala sogovornica. Pogovoru prisluhnite v posnetku oddaje.

Preberite še

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
En tak tak (nepreverjen)

Pritegnil me je naslov!
Vsake oči imajo svojega malarja. Prelito je bilo ogromno črnila o Koroških dečkih. Nebom se spuščal v razlago in ravnaje, a če je sodišče razsodilo, da je bilo ukrepanje glede dečkov neustrezno oziroma je bila kršena zakonodaja se nimamo več kaj pogovarjat in govoriti da delavci niso zatajili, to je pol potuha njihovega nedela!

Tujec 2

Ta gospa je stara 76 let in bi morala že zdavnaj, zdavnaj v penzijo ! Zaradi takih, ki so sveto prepričani, da so nenadomestljivi, je veliko mladih brez dela. Novinarji, prosim, nehajte že enkrat s tema koroškima dečkoma ! v Sloveniji je veliko bolj pomembnih problemov in težav. Ukvarjajte se raje s temi večjimi in pomembnejšimi problemi. Siver pa dva prava skupaj. Eden, ki je v penziji in še dela, druga pa kljub visoki starosti noče v penzijo in še dela. Mladi, izobraženi, pametni pa brez dela. Narobe svet !

Olosh (nepreverjen)

Oprosti ampak ta gospa, za katero praviš da mora že zdavnaj v penzijo, pri teh letih prekosi mišljenje in inteligenco večine mladih takozvanih intelektualcev!

In reply to by Tujec 2

Vajz (nepreverjen)

Na svetu je danes največ gorja ravno zaradi tega, ker puhoglavci ne poslušajo modrosti, starejših. Seveda ne velja, da imajo starejši vedno prav, imajo pa neizmerno več izkušenj in predvsem življenjske modrosti. Gabi je raziskovalka celo življenje, mnogi današnji strokovnjaki na tem področju so se učili od nje. Takšne izkušnje in modrost je preprosto treba deliti, ne pa odnesti v dom starostnikov in v grob. Kajti, o enkrat nehaš biti intelektualno aktiven, gre pri tej starosti naglo navzdol. Go on, Gabi....

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Tujec 2

Zato si tam, kjer si, ker verjameš v to, kar si zapisal. Škoda besed za takšne " intelektualce " kot si ti.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Dobro, majster, za tebe trditev o stopnji modrosti sorazmerno z lejtami pač ne vala. Tüdi tista "bolj star bolj nor" nej, vala pa očitno "bolj star, bolj neumen"..... Tij kak antelektualec boš že razmo razliko.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Koliko modrosti imaš ti, si ravnokar dokazal. Moj komentar je bil namenjen olosh -u, ti si pa mislil, da je namenjen tebi. Resnično si dokazal svojo modrost. Ne oglašaj se več, da ne boš še bolj potonil.

In reply to by Vajz (nepreverjen)

gosttl (nepreverjen)

Gabi.....uživaj v penziji in za božjo voljo, ne oglašaj se več!

NisemRobot (nepreverjen)

Ko mladi možgani funkcionirajo samo še kot zunanji disk pametnega telefona, pride razum zrelega človeka še kako prav.

100%ISTINA (nepreverjen)

SRAN VAS JE LEJKO NA SOBOTAINFO KA DAJATE TAKŠE ZAVAJUJOČE NASLOVE. STE LEVIČARSKI PORTAL KI ZAGOVARJA NAJVEČJE LEVIČARKE GNILOBE, KI ZAGOVARJAJO KOMUNISTIČNO KLANJE 600.000 LJUDI, SEDAJ PA ŠE ZAGOVARJATE UGRABITVE OTROK! PA VI STE SMRAD !

Vajz (nepreverjen)

Človik, napravi neka za sebe pa idi prsihijatri. Tij si zblojeni do daske....

In reply to by 100%ISTINA (nepreverjen)

naključni komentator (nepreverjen)

ta oddaja nujno potrebuje sposobnejšega voditelja. špot sramota prekmurcon ka ob gostih na visokon intelektualnon nivoji, voditelj celi čas mlati vmes neustrezne komentare, posega v besedo, vprašanja itak nejso na mesti itd. vabite si rajši goste s kerimi si te lejko zgučavali kak v oštariji pa še špricer cuj spili

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice