Turistično društvo Cven pri Ljutomeru je pripravilo ročno trganje koruze, ki je bilo nato z lesenim vozom in konjsko vprego pripeljali na prireditveni prostor. S tem so želeli prikazati in obuditi nekdanje kmečko opravilo.

Na Cvenu je potekalo že 18. tradicionalno "kožühanje" koruze, s katerim se ljudje vrnejo nazaj v preteklost in obudijo delček kmečkega pridiha na vasi. 

"Včasih so koruzo ročno postrgali in jo pripeljali na kmečko dvorišče. Ob večerih so se nato zbrali sorodniki, znanci in prijatelji, ki so vskad dan pomagali na eni izmed domačij," so povedali starejši člani turističnega društva, ki so dodali, da so se opravila lotili vsi, od tistih najmlajših, do najstarejših, najbolj spretni pa so koruzo spletali v vence.

Dogodek so popestrili člani folklorne skupine KD Cven, ki so zaplesali prleške plese, članice turističnega društva pa so v krušnih peči spekle različne značilne prleške jedi.

Foto: Jože Žerdin

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Čestitke in poklon takim prireditvam...........

Tujec 2

Lepo, da prikažejo stare običaje. V moji mladosti je bil to pri nas velik praznik. Delo, druženje, smeh, hrana, pijača, ples, ljubezni, ............. Ni da ni !

??? (nepreverjen)

Tujec vse drugo bi ti še verjel, ampak delo pri vas v Jugoslaviji pa ni bilo ravno nek posebno gost pojav. Ste se radi šlepali na račun Slovenije.

đuro (nepreverjen)

ti pa si eno budalo... ka pa ti veš o deli blokofski fačok , da je bila jugoslavija si ti še sigurno z lulekom po peski risa...

In reply to by ??? (nepreverjen)

??? (nepreverjen)

ajde vrati se ti tamo odakle si došo

In reply to by đuro (nepreverjen)

đuro (nepreverjen)

onda ces bit brate moj, jer ja dosao sa p..... tvoje rođene majke :-)

In reply to by ??? (nepreverjen)

Starejše novice