Na tiskovni konferenci v prostorih Mestne občine Murska Sobota je bila predstavljena prva faza prenove mestnega središča, ki bo poskrbela za nov Trubarjev drevored.

Župan MOMS Aleksander Jevšek je najavil začetek gradbenih del za izvedbo prve faze prenovega mestnega središča. Dela se bodo začela naslednji teden, predviden rok za dokončanje del pa je konec meseca oktobra. 
 

"Gre za investicijo za naslednjih petdeset in več let. S prenovo želimo vrniti življenje v mestno središče, da prostor med Slovensko ulico, Trgom zmage in grajskim parkom v zavesti in življenju Murske Sobote resnično postane srce mesta," pravi Jevšek in dodaja, da bodo poizkušali poskrbeti za to, da bodo gradbeni posegi čim manj moteči. 
 

80 odstotkov denarja iz evropskih fondov

Izvajalec del bo podtjetje Pomgrad, ki je edino izpolnilo pogoje razpisa. Prenavljanje Trubarjevega drevoreda bo občino stalo 470 tisoč evrov, 80 odstotkov tega denarja pa bo prišlo iz evropskih fondov. 
 

Nov Trubarjev drevored bo povezal zgodovinsko os med mestnim gradom in evangeličansko cerkvijo, s tem pa grajski park povezal z najožjim mestnim središčem v srce mesta. Ploščad bo namenjena pešcem in kolesarjem, promet pa bo zaprt za avtomobile. Spremembe se nanašajo zgolj na del Trubarjevega drevoreda, kjer je trenutno cesta, ki povezuje Kardoševo in Slovensko ulico. Del Trubarjevega drevoreda, ki je v parku, ostaja nespremenjen.
 

Ploščad bo zaprta za avtomobile

Celovita prenova mestnega središča poleg novega drevoreda obsega tudi ureditev najpomembnejše mestne površine, se pravi južnega dela Slovenske ulice s Trgom zmage. Prenova se bo izvajala po zmagovalni natečajni rešitvi avtorjev Mateja Blenkuša, Darje Matjašec, Primoža Žitnika in Nejca Florjanca.
 

Ploščad drevoreda ne bo več funkcionirala kot prometna površina, zato ne bo več prevozna in na njej ne bo parkirišč. Ploščad bo tako od Slovenske in Kardoševe ulice ločena s konfini in za funkcioniranje ploščadi tudi s potopnimi količki.
 

Po koncu del na Trubarjevem drevoredu naj bi se nato začela dela ob Bakovski cesti, kjer bodo postavljali paviljon EXPO, marca prihodnje leta pa je predvidena obnova mesta med Slovensko ulico in Trgom zmage.

S spleta

Komentarji (42)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

gost 2 (nepreverjen)

Škoda ker se tak izključujejo zelene površine s kamnom.

joshy

Ja, celi park doj zbetonirajte sumari eni, namesto ka bi uredili čim več zelenih površin. Vejpa kak to ven vidi gda je vse zbetonirano? Keri butec si je to zmislo?

Sobocanec 12 (nepreverjen)

Tonček vidiš ka se dela,ka si pa ti napravo v 10 letaj.....

joshy

Človek, nej je važno ka se samo nekaj dela, važno je ka pa kak se dela... in betoniranje zelenih površin v parku je daleč najbole butasta ideja Soboške občine v zadnjih letih...

In reply to by Sobocanec 12 (nepreverjen)

Med (nepreverjen)

Tou si ti pravo Tonček....

In reply to by joshy

afta he (nepreverjen)

Vprašam se kaj bomo mi imeli od tega. Čisto nič koristi. To da bo za nekoga Sobota zgledala modernejša, za nas druge pa siromašnejša za nekaj zelenih površin. Konkretne uporabne vrednosti ali izboljšanja življenjskega okolja pa nikakor. Torej korist je izvajalce - zaslužek. Glavno, da se zapravi (potroši) denar, večinoma tujega ampak našega 20 %. V Soboti imamo kriminalno asvaltno prevleko na večini ulic, to bi najprej preplastili pa potem šminkarija.

In reply to by joshy

kanžor

Tii si norec glij kak tej ki uničujejo zelenice.Naj ne računa ka bo še naprej župan. Expo bo tudi požiralec denarja in predelovalec izgube to je 100% .

In reply to by Sobocanec 12 (nepreverjen)

portil

Je kdo opazil, da se je v paketu z EXPO-jem spremenila namembnost tudi tistemu kosu zemlje, kateri leži v kotu med priključno cesto (podaljšek Tomšičeve ulice) in Bakovsko cesto (nasproti izvoza Murska Soborta iz AC). Tam je bilo že davno predvideno za gradbeno zemljišče, ker ni namakalnega sistema.Kaj je lepšega kot trgovski center takoj za Vrati v Pomurje?

In reply to by kanžor

Med (nepreverjen)

Kanžorek itak ka de dale župan....što de pa te druge Tonček več nede

In reply to by kanžor

- (nepreverjen)

ges san proti! ta drevored je čistak dober tak kak je, že zato ker je zelena površina, nej pa nekaj dol zabetonejrano. totemi župani se je lekaj čistak odpelalo ali ka njemi je? vse ka je lepega v ton varaši more on pošvedrati z svojimi nebulozami. ge obstaja kakša peticija proti??? sem z linkon ka se podpišen!

Hmmmm.... (nepreverjen)

Neven kak je s teuf, ampak kda san se ges nazadnje pelo po ton deli trubarovoga drevoreda (sicer sta že pomali 2 meseca, a ok) , je tou sestavleno z asfalta (cesta, parkirišča, pločniki) pa vmes malo trave pa paseke, torej nika zelenoga... Verjenot misliš trubarov drevored med Kardoševo ulico pa gradon, šteri pa de osto nespremenjeni. Malo prešteti članek nebi škodilo...

In reply to by - (nepreverjen)

Gost1 (nepreverjen)

Od zacetka je bil clanek napisani (slampasto kak ponavadi) tak dvoumno, ka je izgledalo kak ci bi tisto v parki preurejali. Zaj so pa popravili...

In reply to by Hmmmm.... (nepreverjen)

Gost000000 (nepreverjen)

Druga večja mesta odstranjuvlejo beton in sadijo zelenico, ta občina pa glij kontra. Lekar je projektant še nej vido kak zglednejo moderna mesta. Verjetno to dela kakši študent.

sunce van japansko (nepreverjen)

Vejpa ne vijdiš, Matjašecova pa njeni študenti...

In reply to by Gost000000 (nepreverjen)

Tujec 2

portil, kje si ti " pravični okoljevarstvenik " ? Te ne moti, da bodo zelene površine pokrili z betonom ? Sem pozabil, tu nasprotovanje ni plačano kot je plačano nasprotovanje Magni ! V ogledalo se poglej ( če si upaš ) !

portil

Tujec 2 oziroma Pleničkar 1 ; Moti me, moti!! Samo nimam časa za komentirati. Kasneje!

In reply to by Tujec 2

Urbanist (nepreverjen)

Ka bluzite, kelko ges razmen, se drevored ne bo spreminjal. Naredil se bo nov drevored vse do evangeličanske cerkvi, kjer bo nadomestil cesto. Bo pa malo bolj urbano napravlene. Meni je všeč.

betonjara (nepreverjen)

Kelko mi je znano se nede urejal del Trubarjevoga drevoreda v parki, ampak tisti del, keri je zdaj trenutno ulica in na njej parkejrajo večinoma javni uslužbenci. Samo naj čimprej doj zaprejo to ulico, kera ne služi nikomi. Razen toga, ka tan parkerajo javni uslužbenci pa ka policaji zmejs stojijo pa stavlajo na Slovenski.

Begunec1 (nepreverjen)

Resno ste velko štenkaše na ton forome. Poglednite Ljubljano. Jankovič dela točno na tak način, spreminja ceste in neuporabne zaplate v tlakovane ali betonska sprehajališča z zasajenimi drevesi, kjer dobi prostor novo vsebino, in ga hvalijo po cejli Evropi. Ge mislen, ka je Jevšek to dobro štarto.

kanžor

Begunec1.... Idi pa Jankoviči in Jevšeki malo dudaj te

In reply to by Begunec1 (nepreverjen)

delavecccc (nepreverjen)

Vidi vidi, nej je tou tej z očalami tan gor, ka je mogo z tišinske občine oditi. Dober kader si zbirajo.

Tujec 2

Begunec1, si hotel napisati, da Jevšek kopira Jankoviča ? Niti senca njega ni !

portil

Župan dela tako kot njegovi strankarski kolegi v vladi in parlamentu. Napove investicijo iz katere sploh ni razvidno ali se bo drevored zabetoniral ali odstranil beton. "Normalen" župan bi dal osnutek investicije v javna občila in javno razpravo,. ter mogoče dobil kakšno idejo za izboljšavo (tudi iz anonimnih udeležencev razprave). Ampak če lahko Cerar, lahko tudi on!
2. tir; mudi se, evropska sredstva bodo odšla,...
Magna; mudi se. Če ne, grejo na Madžarsko,...
Zakaj tako? Skrivamo kaj?
V primeru Magne je najmanj kar so skrivali kršenje 69. čl. Zakona o vodah.

Tujec 2

Zakaj ste zdaj to sliko z očalarjem odstranili ? Česa se bojite ?

Tujec 2

portil, zakaj piješ alkohol, če ti to škodi in vpliva na tvoje dojemanje resničnosti ?

Mura je večna (nepreverjen)

Po moje de pa na toj površini možno izvesti kakšne prireditve, plac de velki. Si samo šinfajo, glij kak tisri stolp v Lendavski goricaj, presegno je vsa pričakovanja. Zatou počakajmo ka se bo zgoudilo.

povezani (nepreverjen)

halo ne gledaj ti te skice ;-) neje to nikšen velki plac ;-) san gvušen ka se nede nika tu odvijalo telko ka se ta vrže pejnez pa ka de se drugo leto pred volitvami gučalo kak se rihta sobota in naj še damo en mandat POVEZANIM ;-) lejko de se te že pa ova od sls kaj repenčila pa komi vrit vlekla za stolček kak nazadnje ;-) na koncu dobila brco v rit :-) tiste občane pa zajebala keri so nejščeli takšne koalicije kak je zdaj ;-)

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

jouželj (nepreverjen)

dajte se najprej vprašat, kakšen je dejanski strošek gradnje!

Kreten (nepreverjen)

Koji imbecilni idioti idejo betonejrat travo dol? ka je z vami, žipa te šli kradnit pejneze od projektov in nemate baukših idej kak to? strejlite se. evo van baukšo idejo.

imbecilijada (nepreverjen)

Kakši imebecil te še li tij moreš biti ka takšo izjavo napišeš. Ge de što travo doj betonejro? Vej pa tisti ka so malo čedni komentatori so si prešetli članek, ga razmili in gor prišli za ka se tu ide in ne pišejo neka brezveze na pamet. Eni pa li ne popüjščate s svojimi betežnimi komentarami.

In reply to by Kreten (nepreverjen)

Dnar Zaka (nepreverjen)

Na 3 osnovni šoli je 35stopinj celzija v učilnicah, zakaj ne bi dali kaj denarja za obnovo in uporabili eu sredstva.

Dnar (nepreverjen)

Če bi to lahko delala komunala, bi že porabili denar za to.

bik na kubik (nepreverjen)

koje sforsirane slike!
pa gda de se telko lidij (kak na sliki) špancejrajo?
4x na leto:soboški dnevi, silvestrovo, konec šols.leta, in druž.piknik.
koja manipulacija!!!!

NisemRobot (nepreverjen)

Zanimivo, da ljudje ne preberejo članka, pa se bunijo. Prekmurci se v glavnon samo bunijo, pa sploj nevejo zakoj, najprej av av av av av, šele poten pa dejstva. Pacienti.

Dummy (nepreverjen)

Jefšek ne uživa zavupanja. Ka si mislo? Ob takšon zapravlanji za brezveznosti se niti ne čujdivan.

In reply to by NisemRobot (nepreverjen)

? (nepreverjen)

alo, admin, ka spiš? eti gor žepa edni ponujajo čudne kredite v nekšoj spakedravščini!! spakivaj to dol. ali pa zmonterej nekši gum esi, ka de človik lejko takše commente prijavo kak na fejsbuki.

Dummy (nepreverjen)

Z sen spoštovanjon do drejf in betona, staroga in novoga....

Jefšek je čista zmejšani. Na autoji mi je fejdre in končnike se vrag zou. Ka če bi za začetek ceste popravili. Pa telko pejnaz za drejve f parki? Štere je tau rikto? Tisti Ružič zmejšani, štere je te vujšo.
Ahhhhh.... Pa edina firma za izvajanje. Pomgrad. Za urejanje parka.

Toga Jefška de trbelo čim prle spakivati nazaj f penijo, p< naj se dale z ameriško scotano zastavo vozi in raspadnjenin đipon.
Tak samo škodo dela.

afd (nepreverjen)

povezani je zbesno, do konca mandata de soboto vničo

Urbanist (nepreverjen)

Jevšek je zrihto 15 milijonov evropskih sredstev za prenovo središča, tudi cest, pločnikov, kolesarskih poti, za turizem, kulturo, končno se zida obvoznica, uredila se bo kamešnica, odpirajo se nova delovna mesta, center živi,...

Zdaj, ko se je začelo zidate, so Štihecovi pa Opecovi prešli v ofenzivo, ker jim v 10 lejtih neje uspelo napravete nič, zdaj pa po forumaj pod vsako zadevo štenkarijo, namesto ka bi skuper stopili.

Država pa ma tude sistem, da si občina more kredite zete, ka lejko Eu srtedstva počrpa, narod brez INFORMACIJ pa misli, ka se zadolžujemo kar tak brez veze.

povezani (nepreverjen)

Urbanist ka pišeš neka na pamet ?? ka je on zrihto ? ha ha vic leta 15miljonov ha ha napiši kere ceste v soboti se obnavljajo ali pa pločniki in kolesarske ?obvoznica bi se zidala če bi bil ali nej on župan taka tudi tu si mimo strejlo.Turizem in koltura ha ha ne me basat :-) maš prav ka se je dosti pejnez ta vrglo za turizem ;-) red bull.... ali haska nikakvog.kutura ha ha sočna vilica in skriti kotiček to je za tebe prestiž za soboto ?? kamešnica in na njej drvarnica pa je pojem za sebe ;-) kelko de se občina zaradi tega zadužila ?? če ne vejš pogledni zadnjo sejo pa de ti jasno ka se naslednjih 10 let nede nika moglo delati ker mo se tak zadužili in to samo zato ka eno 4 od povezanih dobijo delo. što fajn kasera ka ma skladiščeno to drvarnico že nevem kak dugo ?? što je pred časom že zaposlo lidi zaradi drvarnice kera še itak ne stoji in pitaj boga kda de ;-) verjetno drugo leto pred volitvami ka te se lejko hvalili kak ste dosta napravili.prav tako se že vnaprej zna kelko de drugo leto mejla drvarnica stroškov ;-) prek 200.000€ taka to ka si napiso čista nika ne drži ;-) To vi dobro znate ali trbej začati zavajati narod ker se volitve bližajo ;-)

black panter

ge bi pa rad vido razčlenjeni račun za vsako stvar ka de kaj koštalo za teh 470.000 €

Bejž (nepreverjen)

Zanemijva je tista "vizijska" slika. Prva. Rad bi vido še tisto drugo, iz druge perspektive. Topa (vsaj z ene strani spomenika) nejga več. Toga so nej nigi napovedali. Ali ka de pa z Ruson pa partizanon?
Kak drugo:"vizijska slika," de se resan dogajala samo ob lepon vremeni, soboških dnevih, silvestrovanji,... kak je že nikak napovedo. Ne ven, što de ovači odo med gradon in cerkvijo. Biciklini do prepovedani, itak se nišče na sliki ne pojavi na bicikli, niti roleri,...
Parkeranje je itak zgodba za sebej.
Taka je namesti vprašanje: "Kda de se selila občinska uprava in UE iz sedanje zgradbe nekan na obrobje mesta?"

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice