Policisti večine držav EU, tudi slovenski, bodo od danes do nedelje izvajali usklajen poostren nadzor hitrosti, ki so ga poimenovali akcija Speed.

Namen akcije je spodbuditi voznike k previdni in varni vožnji. Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah še vedno glavni razlog za prometne nesreče z najhujšimi posledicami, pravijo na policiji.

Na slovenskih cestah je letos umrlo 81 udeležencev v prometu, v enakem obdobju lanskega leta pa 89, kar pomeni devet odstotkov manj mrtvih, navajajo na policiji. Kar 34 žrtev policija pripisuje neprilagojeni hitrosti, kar predstavlja 42 odstotkov vseh smrtnih žrtev. V enakem obdobju lanskega leta jih je zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 26.

Nadzor na vseh cestah

Policisti bodo poostreno nadzirali hitrost na vseh cestah, kjer najpogosteje prihaja do kršitev in prometnih nesreč, ter na cestah v bližini šol. Približuje se namreč začetek šolskega leta, so poudarili na policiji. 

"Voznike želimo opozoriti, da se bodo naslednji teden v šolske klopi že vrnili otroci, ki so ena izmed najbolj ogroženih skupin v cestnem prometu, zato je nujno, da v bližini šolskih poti zmanjšajo hitrost vožnje oz. jo prilagodijo razmeram na cesti," so pojasnili.

Ob tem so policisti izpostavili, da bi že znižanje povprečne hitrosti v naseljih za samo en kilometer na uro zmanjšalo število prometnih nesreč za približno štiri odstotke. Znižanje povprečne hitrosti za en kilometer na uro zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno dva odstotka, so navedli.

Stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo

Za večjo varnost morajo poskrbeti predvsem vozniki sami, dosledno spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila, so poudarili na policiji.

"Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo," so izpostavili na policiji. 

Voznike pa opozarjajo, naj prilagodijo hitrost vožnje veljavnim omejitvam, svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti.

"Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 kilometrov na uro kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 kilometrov na uro pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10 odstotkov," so dodali.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Janez Komunist (nepreverjen)

spet treba malo napolnit malho,najebali pa bodo vozniki,ki bodo prekoračili 10 km/h...

Vipko
Truplo

Po svoje se strinjam s tabo. Treba je predvsem kaznovati voznike, kateri delajo večje napake. Take, katerih neprimerno vožnjo na cesti opaziš, morbiti na žalost celo občutiš tudi sam. Neke manjše prekrške bi morali policaji spregledati, izrakati opomine, dajati nasvete. Kultura in znanje glede teh reči je pri veliko voznikov in voznic po mojem mnenju tako porazna, da je potrebno pač odpravljati težje prekrške, kršenja predpisov.

Sem spada tudi vožnja avtobusov in izstopa voznik, kateri vozi avtobus z registersko na koncu... 167. Poleg tega, da kolesarje prehiteva na 10 cm razdalje, da jih zrine na travo, vozi tudi skozi rdečo luč na semaforju. Preverjeno! Pa sploh ni pomembno, če se tam kolesar ne bi smel voziti, kajti voznik avtobusa je v službi zato, da VOZI AVTOBUS, red pa naj dela seveda policija, če je potrebno.

Žal vsaj za sedaj Avtobusno podjetje Murska Sobota ne reagira, čeprav so na neprimerne in predvsem nevarne vožjje obveščeni. Tudi na zelo arogantno in žaljivo obnašanje samega voznika. Pa še bi se lahko kaj naštelo. Priimek bom za sedaj izpustil.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Domen

Pa prijava na policijo, če ta voznik to dela kar naprej?

In reply to by Truplo

miki 33 (nepreverjen)

ja pa ten šoferom avtubusov terbej krej pobrati mobitele.

jah (nepreverjen)

Zakoj zahrbtno? Vozite se po predpisaj pa se van nej trbej bojati policije, pa tudi blagajno jin nete punili. Zavestno se vozite hitro, zavestno kršite predpise in zavestno ogrožate sebe in druge, te so van pa policaji krivi gda vas dobijo na radar pa morete plačati.

In reply to by ni prav (nepreverjen)

ni prav (nepreverjen)

jaz se vozim po predpisih,da pa si kaznovan,če voziš 7 km/h več na uro pa je res hinavsko in očitno,da se polni proračun s temi kaznimi...
p.s.za divjake pa sem tudi jaz,da treba po takih brez milosti...

In reply to by jah (nepreverjen)

jah (nepreverjen)

Pa se ne pelaj 7 km/h več na uro ampak se pelaj kelko je omejitev. Zakoj so te omejitve?

In reply to by ni prav (nepreverjen)

ni prav (nepreverjen)

Take imamo ..."direktor Agencije za varnost prometa"...
http://siol.net/avtomoto/promet/kako-ocenjujete-prometno-varnost-in-kul…

in kaj naj rečemo na to....

http://www.delo.si/novice/kronika/ovaden-nekdanji-kranjski-podzupan-igo…

sami lopov do lopova pri nas v Sloveniji,pol pa še zasede tak položaj...

dobro ga je opisal...

https://www.avto-magazin.si/kolumne/kolumna-dusan-lukic-poglejte-jaz-se…

Starejše novice