Vse več mladih iz različnih držav živi pri starših in se ne odloča za lastno stanovanje. Privilegijem, ki jih prinaša življenje s starši, se stežka odpovejo tudi Pomurci.

V Sloveniji kar 76,4 odstotkov mladih ostaja doma. A to število se iz leta v leto povečuje. Od leta 2014 pa do leta 2017 se je število mladih, ki se odločajo za življenje doma povečalo v skoraj vseh državah OECD. A strokovnjaki opozarjajo, da podaljševanje bivanja doma slabo vpliva na občutek odraslosti in je ovira na poti v samostojno odraslo življenje.

Šest od desetih mladih, starih od 18 do 34 let, živi v skupnem gospodinjstvu s starši, kažejo podatki Eurostata. V Sloveniji ženske v povprečju zapustijo domač brlog nekoliko prej kot moški, in sicer pri 27 letih, medtem ko moški šele pri 29.

Milenijci iz vzhodne Evrope domačo hišo zapustijo kasneje

Generacija Y oziroma tako imenovani milenijci so fenomen, ki se kaže v velikem vplivu, ki ga imajo na maloprodajo in nepremičninski trg. Zahvala gre njihovim nakupnim vedenjem. Vsi tisti, ki so rojeni po letu 1980, so namreč postali strateška ciljna skupina za številna marketinška podjetja z močnimi naročniki. Milenijci so namreč internetna generacija, ki na spletu preživi več ur dnevno, informacijske tehnologije pa so bile sestavni del njihovega odraščanja. Obkroženi so z informacijami in s spoznanjem, da je večino vsega mogoče najti na spletu. 

Po primerjavi mednarodnega portala za primerjavo plač Paylab, ki v Sloveniji zbira podatke pod okriljem portala Plača.si, generacija milenijcev iz srednje in vzhodne Evrope ni bistveno drugačna od milenijcev iz zahodne Evrope glede na uporabo sodobne tehnologije. Vendar pa svojo rojstno hišo zapustijo kasneje, kar je posledica slabših lokalnih razmer.

Kar se tiče dohodka, je očitna razlika tudi med milenijci, ki ravnokar vstopajo na trg delovne sile in tistimi, ki so vanj ravnokar vstopili ter med milenijci z večletnimi delovnimi izkušnjami. Milenijci z večletnimi delovnimi izkušnjami imajo za 25 odstotkov več denarja na svojem računu kot milenijci, ki na trg šele vstopajo.

Koliko denarja porabijo milenijci v srednji Evropi, baltskih državah in na Balkanu?

Na portalu za primerjavo plač Paylab so pri preučevanju vseh prihodkov milenijcev rojenih v srednji in vzhodni Evropi ugotovili, da mladi v povprečju nimajo za porabiti več kot tisoč evrov neto. V primerjavi z milenijci, ki so se rodili v osemdesetih, pa je povprečna neto plača v Sloveniji pri starejših milenijcih višja. 

Milenijci, rojeni v osemdesetih imajo v Sloveniji povprečno neto plačo 986 evrov, medtem ko milenijci iz devetdesetih ostajajo na 839 neto plače, kar je za 18 odstotkov manj kot sicer. 

Težave mlajših milenijcev pri urejanju lastnih domov

V regiji srednje in vzhodne Evrope še zmeraj relativno velik delež milenijcev živi s starši. Podatki Eurostata kažejo, da šest od desetih mladih, starih od 18 do 34 let, še vedno živi v skupnem gospodinjstvu s starši. Stanovanjski problem je najbolj izrazit na Hrvaškem, v Srbiji in na Slovaškem, kjer 7 od 10 mladih v enakem starostnem razredu živi s svojimi starši. 

To je povezano predvsem z odlogom starševstva in pomanjkanjem cenovno dostopnih stanovanj. Dohodki slovenskih milenijcev so preprosto prenizki glede na visoke cene nepremičnin. Mladi odrasli nimajo veliko priložnosti za nakup nepremičnin.  Največkrat jim preostane le dvig kredita, torej  prevzem obročnega odplačevanja pa še to v primeru, da par takšno odločitev sprejme skupaj in njuno gospodinjstvo financira z dvema prihodkoma. Privilegiji, ki jih prinaša življenje s starši, niso le v nižanju stroškov, ampak tudi v gospodinjskih opravilih.

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hiterrr (nepreverjen)

Saj to je normalna stvar, s čim pa naj mladi gredo na svoje če pri 30 letih nimajo stalne službe, da bi si pridobil tistih 40.000€ ker več jih itaq glede na plačo ne dobijo . Naši starši so pri 24 letih živeli na svojem v hiši z otrokom in službami. Tudi sam se ostal doma, s tem , da smo mlada družina zase...Pa je bila velika želja it na svoje, ampak nevem z čim. Pa imava oba izobrazbo in relativno ok plačo.

Pacc (nepreverjen)

... s čim ...

In reply to by hiterrr (nepreverjen)

Mikloš (nepreverjen)

Vsi tisti, ki govorite, kako so mladi nefleksibilni ipd., malo razmislite, koliko od vas bi želel biti/postati brezdomec in živeti v ulici. Namreč, čim večje je neko mesto, tem več možnosti imaš dobiti (plačano) službo, sorazmerno pa je tudi zelo hitro možno pristati na ulici, če nimaš rednih prilivov.

Večina ne upa riskirati (zakaj sploh bi?), da bi pristali na ulici, zaradi nezmožnosti plačevanja kredita ali pa, ker ni denarja za plačilo najemnine.

ojej (nepreverjen)

Joj s čim vse se ukvarjate. In kaj je to spornega, če mladi ostajajo doma? Saj pa to ni nič hudega, sploh če se razumejo. Pride čas ko bo potrebno poskrbeti za starše in tako jih bodo imeli ob sebi. Zdi se mi prav, da tudi otroci skrbijo za starše, ko to potrebujejo, saj so tudi oni veliko skrbeli za njih. Ni jih potrebno takoj dati v dom za ostarele, razen če je res tako hudo, da sami ne zmorejo poskrbeti za njih.

NN (nepreverjen)

Ja, pri mladih je problem večplasten. Prvo ni nekih rednih služb in neke varnosti, da bi šli na svoje. Posledično pa je to v nekaterih primerih izgovor za ne prevzemanje odgovornosti samostojnega življenja, stroškov in dela ter vsega kar pride zraven. Mladi so "naučeni" da je doma vse brezplačno, denar od plač ostaja in lahko živijo lagodno. Ne zavedajo pa se, da to ni vse tako samoumevno kot si predstavljajo. Za kar smo pa krivi starši sami. To podpiram dokler otrok ne zaključi izobraževanja v enem normalnem časovnem obdobju in se zaposli. Potem pa mora prevzeti soodgovornost do stroškov in dela doma, enakovredno z vsemi ostalimi člani gospodinjstva.

A79 (nepreverjen)

Pari oz. mlade družine, ki imajo redne službe (z redno plačo) in so doma pri starših, ni to nič drugega, kot izkoriščanje le teh, saj jim starši krijejo stroške življenja, plačajo račune, dajo jim hrano na mizo, itn. V dosti primerih pazijo in vzgajajo otroke, da ni treba plačati vrtec. Le tako si lahko potem mladi privoščijo več časa zase, boljše avte, oblačila, frizure vsak teden, hodijo po lokalih, nekaj letovanj na leto, itn.
Jaz tu ne vidim inovativnost, ampak strah pred odgovornostjo samostojnosti in razvajanje na plečih staršev, pa lahko to mlade pijavke zagovarjate kakorkoli.

mlaka (nepreverjen)

zakaj bi bilo iskoriščanje mladih saj pa če živijo pri starših in se zrelo dogovorijo o dolžnostih ni narobe.poglej svoj del hiše si mladi preoredijo po svoje in s svojimi sredstvi čeke plačamo vsi skupaj.kuhajo si sami,ko je večje delo delamo skupaj in je lažje,mala dela pa vidi vsak in opravi
če je potrebno koga kam odpeljati si pomagamo drugače gre vsak po svoje in ne polagamo račune mladi si naj urejajo hišo okol saj bo njihovo starši pa tudi lahko grjo več okoli saj mladi nujno postorijo in tudi obratno itd
skratka zakaj bi bilo to slabo samo dolžnosti in pravice si je treba razdelit nej igrati naprej starša in otrok zdaj smo vsi enaki kot bi bili v bloki vsak v svojem stanovanju in vsem je lažje

In reply to by A79 (nepreverjen)

gost222 (nepreverjen)

Tudi za starše de trbelo inok poskrbeti. In večino dragih domov za ostarele plačuvlejo deca, ker penzije nejso zadosti. Ges ne vijden problema, če si družina med sebo pomaga..pa vsi krijejo stroške. Pa neven zakoj bi bil problem, če babica pazi svojega vnukeca..vsaka normalna babica komaj čaka ka de ga.. Tudi mlada mamica de 1x babica in de svoje vnukece pazila. Gnes mladi nucajo pomoč, za 50 let pa do jo stari, gda nedo več mogli sami. @A79 v tvojem komentarju vidim zgolj sebičnost s tvoje strani.

In reply to by A79 (nepreverjen)

Ni me (nepreverjen)

NN če misliš, da je pravi čas, da otrok začne pomagat pri nekaterih hišnih opravilih komaj ko je čez 20 let in zaključi šolanje, ter dobi službo, potem ne vem kaj si naj mislim. Še posebej ko v "normalnih" družinah vsi sodelujejo in si pomagajo pri hišnih opravilih in že mlajši od 5 let želijo pomagati staršem pri pospravlanju, brisanju prahu itd... Kar se pa tiče biti "naučen", da je doma vse brezplačno pa ni res. Marsikje so stroški razdeljeni in vsak odrasel, ki ima prihodke prispeva svoj delež, so pa res primeri ko imajo prihodke in nekateri starši nočejo, da prispevaš, nekaterim pa je nerodno omeniti, da bi naj mladi prispevali. Res pa ne vem kako naj mladi gremo na svoje, ko pa niti službe ne dobiš, velikokrat samo odgovor "niste bili izbrani". Tudi ko nekje nekoga poznaš ko že tam dela je zelo težko nekam not prit in potem ob vseh kritikah čez Zavod za zaposlovanje slišiš komentar "Če nebi bilo ZRZS bi bilo še slabše in ljudje nebi imeli niti tega kar imajo".

mamica goricka (nepreverjen)

nasa mala si gej zejla avto pa te ga nej placuvala pa za stanovanje tuj nej penaz mela.. ajoj ka li naj delan..

mini bikini (nepreverjen)

stara sama si si kriva

In reply to by mamica goricka (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Vedno več pokrade zgornjih 5%, zato gre vse počasi k vragu.

müjra (nepreverjen)

v sloveniji težko dobiš dobro plačano službo, v samon prekmurje pa je to skoraj nemogoče. zato seveda posledično mladi nemrejo na svoje. slednje je največje razlog in to vala za dosta drugih držav nej samo za slovenijo...neje pa to edini razlog, sta še dodatna dva.

prvi je egoistično obnašanje staršov keri za sakšno cejno ščejo mete deco pri sebe in to tudi na njihovo lastno škodo. to se že vide pri študije kda jih pošilajo v maribor študejrat namesto v ljubljano in jin s ten drastično zmenšajo možnosti za dobro zaposlitev. samo glavno ka dejte doma ostane. drugi razlog pa so mladi keri majo službe samo so "najemnine predrage" in podobne blesarije. te pa smrdijo pri starših namesto ka bi živele samostojen život. ampak takšnih ekstremnih primerov nesamostojnosti in nepripravlenosti na život je relativno malo...večina mladih šče bite na svojon pa zaradi financ nemre.

sunce van japansko (nepreverjen)

Eni si Ljubljane nemrejo privoščiti :(

In reply to by müjra (nepreverjen)

StatistikoKvarin (nepreverjen)

Od 24 leta ne živim pri starših, sem pa še vedno s stalnin naslovon tan, ker živin v drugem kraju v najemu. Statistično gledano, živin še vedno doma.

mini bikini (nepreverjen)

Kaj si kaj pokradel da se skrivaš drugje?

In reply to by StatistikoKvarin (nepreverjen)

Cashual (nepreverjen)

Verjetno tvoje možgane...

In reply to by mini bikini (nepreverjen)

Pacc (nepreverjen)

Pomeni, da kršiš zakon in se še celo hvališ s tem.

In reply to by StatistikoKvarin (nepreverjen)

Kroške123

In kak naj živijmo na svojon? Kuča me košta z parcelo pa priklope pa nej glih nekšna luknja ampak pač normalna kuča za 2 otroka vsaj 100.000€ na nekšnoj spodobnoj lokacije. Ka teh 100.000€ not dobijva moreva oba delati ka 60 lejt brez ka bi kaj potrošo? Če mava oba 900€ plače kar je niti nej malo za naše razmere še vedno delaš lejta pa lejta.

Najležej nan je očitati ka smo neprilagodljivi, ka nevejmo stisnite zobej pa tak dale. Včasi je vse naček bilau. Če sta pri kuče mela 2 slujžbo so bilij bogataši. Kelkokrat je delo samo oča mati pa doma bijla gospodinja? Pa so meli njive pa šume pa kučo pa vikende.

Časi so se spremejnile. Vse je jebeno drago če si kaj ščejš gor postavite. Ale zemeš kredit za 30 lejt ale pa potrpijš doma pri mame pa ideš v blok za par lejt, če maš normalno plačo.

nici (nepreverjen)

Tako! Se 1000% strinjan steuf!

In reply to by Kroške123

gost1 (nepreverjen)

Pa zakoj bi mogli iti vsi na svoje, či majo nešterni starši kuče velke za štiri familije, nej samo za dvej. Te pa živita dva človeka v takšoj bajturini pa segrevleta eno sobo, ostalo pa vse vrag gemle ka njima škoda segrevati pa vzdrževati celo kučo, či sta itak samiva. Nej te boukše ka vsi živijo malo udobnejše kak pa vsak za sebej v svojoj bedi in srmaštvi?

batina (nepreverjen)

Saj za mlade družine je to o.k.Jaz poznam par njih, ki so okrog 50 pa jim mame še gate perejo. Oni pa hodijo po Soboti kak nagačeni purani.

Kroške123

Kak se posejdi tudi tu obstaja več vrst takšnih lidij.

Tudi ges poznan eno par ka bi se lejko odselile pa se nedo, ker mati skuja, mati zaperej, mati deco popazi pa njin na pune paše ka majo čas po soboti odite pa sideti po kavaj.

Obstajajo pa drujge v kere se ges šten, ka bi se radi odselile, pa zatau trdo delamo pa tudi doma k staršon prispevlemo k čekan pa tak dale, pa nan neje vseeno zejti par tisočakov na kredit v tun nestabilnon trgi. Saj mi tak daleč nika ne falij, ali meti svojo kučo, biti svoj gospodar pa je še vseeno nekaj ka si večijna lidij želij, a na žalost če starši nejso dosta našparali ali pa san nemaš velke plače, lejko tak po domače povejdano samo senjaš.

In reply to by batina (nepreverjen)

gost222 (nepreverjen)

Dejstvo je tudi ka nekomi domača kuča nekaj pomeni in sama neščen ite s svojo minimalko v nekšno stanovanje samo zato ka se bom lejko važila ka živen na svojen.. polek pa gledala kak domača velka kuča propada, ker ta se starša s časom težko brigala za vse, sploj pa gda prijdeta v penzijo, kera nede pretirano velka.

čarni vrag (nepreverjen)

Idi k vragi s temi tvojimi posojili. Sto % kakšni prevarant.

- (nepreverjen)

ti se z web botom kregaš... :)

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice