Včeraj je več mladih pred stolno cerkvijo sv. Nikolaja v Murski Soboti s plakati na večih površinah želelo opozoriti na svoje nestrinjanje z nedavno odločitvijo cerkvenih oblasti, da župnik Ivan Krajnc zapusti murskosoboško župnijo. 

Mladi, ki ne želijo biti imenovani, so ogorčeni nad škofovim ignoriranjem njihovega pisanja  pisem in prošenj, da naj župnik Ivan ostane v župniji. Prav tako ne razumejo, zakaj si ne zaslužijo niti pojasnila o razlogih za premestitev župnika. Župnik Ivan Kranjc bo v prihodnje služboval v župniji Črenšovci, kjer je služboval že pred premestitvijo v Mursko Soboto, kamor bo sedaj menda premeščen lendavski župnik.

Dopoldne smo poklicali na škofijo v Mursko Soboto, kjer nam uradne izjave o premestitvah niso želeli podati, saj so do 8. avgusta kolektivni dopusti. Pred nekaj trenutki pa smo dobili sporočilo za javnost o jutrišnji novinarski konferenci, na kateri bo škof dr. Peter Štump več povedal o letošnjih premestitvah duhovnikov v murskosoboški škofiji. 

S spleta

Komentarji (37)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dupont

meni se zdi primitvno, ka se šunta večji punt, kda župnik odide, kak pa kda jih 200 ide na cesto zaradi stečajov.

roxio

Tudi cerkev zapreti itak ne služi ničemu razen parim naivnežem.

dbohar

Papa Štrumf!!

incognito

primitivno je primerjati vse z odpuščanjem ipd. , verjetno imajo otroci/mladina lahko tudi svoje mnenje, svoj PRAV, če tudi so od mene in še koga drugače misleči ... nenazadnje so v nekem procentu oni klientela katera plača vse to, ŽAL je pa tako, da v tej ustanovi nimaš pravic, le dolžnosti R.I.P.

roxio

V časopisu Družina, 29. april 2007, je v članku z naslovom Ponižni kot sv. Avguštin opisan papežev obisk italijanskih škofij Vigavano in Pavia. V njem med drugim piše: »Tudi sv. Avguština, velikega zahodnega cerkvenega učitelja, je papež pri večernicah v baziliki sv. Petra, med katerimi so v kristalnem relikviariju izpostavili 226 koščic, ki so od 8. stoletja v Pavii, priporočil za zgled mladim in vsem drugim vernikom. Povedal je, da je zamisel za svojo prvo okrožnico in njen naslov »Bog je ljubezen« dobil prav pri omenjenem svetniku.
Ni naključje, da je papež izpostavil tega svetnika, saj so jima skupne izjave o poniževanju žensk. Sv. Avguštin, pomemben cerkveni učitelj, je zapisal: »Ženska je manjvredno bitje, ki je Bog ni ustvaril po svoji podobi. Naravnemu redu ustreza, da ženske služijo moškim.« (Markus Gänsel, a.a.O).
V zadnjem času prihaja na dan mnogo skoraj neverjetnih resnic o zgodovini cerkve, njeni moči, bogastvu in načinu vladanja. V zavest »razvitega zahoda« vse bolj prihajajo milijoni »v imenu križa« pobitih indijancev, lovljenje črncev in prevozi milijonov brezpravnih za sužnje v Ameriko, morjenje milijonov čarovnic in milijonov heretikov (torej tistih, ki niso slepo verjeli v nauk cerkve), ki se je vleklo več stoletij pod zloglasno senco inkvizicije. Za sodobnega človeka je to, da inkvizicija še vedno obstaja najbrž čisto neverjeten podatek. Pa je dejstvo. Zdajšnji papež, gospod Ratzinger, je bil pred začetkom svojega papeževanja perfekt kongregacije za doktrino vere, ki je direktna naslednica inkvizicije. S tega vidika je morda manj presenetljiva njegova izjava, ki jo je dal v intervjuju dne 3.3.2005 na prvem nemškem TV programu, ARD, torej malo pred začetkom svojega ustoličenja. Rekel je, da je inkvizicija pomenila napredek, saj je uvedla pred obsodbo zasliševanje, torej dala možnost obtoženemu, da pojasni in se zagovarja (vir Brošura Ženske so žrtve cerkve). Če človek o inkvizicijskih procesih ne ve kaj dosti, bi lahko tej izjavi celo verjel. Če pa pozna sežiganje t.i. čarovnic in drugovercev in so mu poznani le drobci o grozljivih mučenjih, ki so jih izvajali med t.i. zasliševanji, pa je šokiran nad tolikšnim cinizmom in sprenevedanjem.

In kaj je učil Jezus iz Nazareta? Ali se v naukih Jezusa iz Nazareta pojavlja kakšna od teh navad ter verskih obredov in kultov. Prav nikakršne osnove za to ne bomo našli! Splača se ponovno primerjati: Kaj je učil Jezus Kristus in ostali Božji preroki – in kaj zdaj uči katoliška cerkev?

Ne zamudite nedeljske maše in spustite kaj v nabiranik!

Vipko
tinka78

Zadeve sicer ne spremljam in nimam pojma kaj je v ozadju, se mi pa pri vsej stvari zdi še najbolj čudno to, da otroci, ki župnika nočejo dati, na vsak način hočejo ostati neimenovani. Verjetno zato tudi cenzura fotografij. Koga in zakaj se bojijo?

roxio

tinka78

to so otroci ki imajo "oprane možgane" iz strani cerkve in verjetno tudi svojih staršev

tzizek

Sploj brezveze ka se kaj takšoga na sobotainfo vličej ka vedno kakša brezpredmetna debata spadne kak je že x-krat bilo ...

gocila

Roxio-bedak od bedaka, pa ge se neboš še tij s svojof politikof notre mejšo, pa puste ljudem da verujejo v kaj želijo, sak se naj sam odloči pa svojo deco učij po najbolših močeh, nekatere ležej spijo če pač boga zmolijo zarade sreče ali pa mišlenja da jih vseeno nikak rad ma pa če je glij tau samo namišljene nedokazane bog.
Ges san pa LUTERAN pa ne oden v cerkef iz razlogof kere nemo nekakome tupo v glavau zakoj nej, ka naj še zaj on nejde zarade menej , ka me briga što ščej naj ide, sicer pa mamo zaj mlado fararco pa mislen ka be se splačalo malo poglednote,...

čriček

Šef je šef, pače v firmi ali pa škof v cerkvi, vsakši ma pravico postaviti svoj tim po svojem prepričanji, tak je odišo tudi Martin iz škofije pa tudi drugi ,takšna je njihova služba pa moraš to sprejeti, pa ne mešajte deco v to stvar, so jih drugi že zadosti, škof dela po svojem prepričanji in svojih ciljih, in tak njemi dam tudi prav, neje dobro ka se preveč na eno mesto navadiš.

roxio

gocila

Zdaj vidiš da si neinteligenten in nerazgledan?

Kdo pa govori o veri ? saj to je point tega . Vsak naj veruje v tisto kar hoče .....ti ne razikuješ vere in cerkve kar je pa ogromna razika.

drotmantraš

*
Dragi razgledani komentatorji, puni sovraštva do Cerkve in vere.
Očitno je, ka je nevednost - tou vala eti za vas - najhujša bolezen,
štero lejko fsak pozdravi, če de se bar malo potrujdo in se seznano z dejstvi...
So simbolne stvari, štere očitno eni ne kapejrajo in bi lejko pokazali neka več strpnosti do drugače mislečih-verujočih.
*
Nekje prebral:"Med človekove pravice spada tudi svoboda. Toda postavlja se vprašanje, koliko so katoliki svobodni v katoliški cerkvi. Je to svoboda, da lahko obžaluješ svoje grehe samo pri spovedi in da mora duhovnik biti posrednik pri obžalovanju?"
*neizogibna resnica je ka se je RKC kot ustanova skozi zgodovino radikalno umikala s prave poti-poante po kateri je hodil JEZUS.
( biblijo pa itak razlagajo in širijo nauk z manipulacijo)
*
"Bog, odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo." amen.
*life = music+

amazone

Čudna vera, ki v vsako leto menja svojga župnika in to brez soglasja vernikov. Spomnimo se samo nesramne menjave g. Horvata, in zdaj je spet na vrsti g. Kranjc. Ljudje pamet v roke, v demokraciji imamo mi pravico izbrati svojga župnika, aki pa naj pri sv. mašah ne šinfajo države kod nedemokratične, raje najse zamislijo o svoji demokratičnosti.

Pablo

Ja morejo nekoga poslati, ka de malo bole pipo za Vatikan odpro...prokleta banda...tej so se najbole specijalizejrali v ton, kak obrati pa scejcati maloga človeka...nekda so z odpustkami bisneli, zdaj moreš za mešo plačati, etc. etc....ge neven, što še to podpejra?? Majo sicer tuj zmejs dobre lidi, samo tej trbej fčasi menjati, nemre nekši ka ma srce biti na takšon vplivnon položaji...celo pa nej či predstavla Vatikan(mafijo)...

ena_

Ljudje, /tisti ki hodijo k maši, ne tisti, ki samo pljujete po forumu/ so se na sedanjega župnika navadili. Če se dobro spomnim, je dve leti nazaj bila enaka situacija zaradi odhoda g. Horvata, se pravi, da konec koncev itak vsakega sprejmejo in bodo tudi bodočega. Opravičujem komentarje prizadetih, nikakor pa ne opravičujem vašega znašanja nad cerkvijo, duhovniki, mladino, katera ima, po vašem mnenju oprane možgane...še predobro razmišljajo z njimi in prav je tako.
Nikogar vera ne preseljuje, ali še preprosteje povedano; če mene šef preseli na drugi del. mesto, bom šla in šli bi tudi vi!!
Kar pa se tiče vaših obsodb, ki so hude in se čez vero, cerkev in duhovščino vlečejo že mesece na tem mediju;
Kako že je zabrusil Prešeren; "Le čevlje sodi naj kopitar!"
Pa lep pozdrav!

roxio

ena_

Očitno ne poznaš dejstev in delovnje te institucije.
Nišče ne obsoja vere ampk CERKEV vsak veruje v tisto kar misi da je zanj najbojše (jaz verjamem v sosedovo Micko).

Ob tej izjavi me zmrzi:

Sv. Avguštin, pomemben cerkveni učitelj, je zapisal: »Ženska je manjvredno bitje, ki je Bog ni ustvaril po svoji podobi. Naravnemu redu ustreza, da ženske služijo moškim.« .

torej?

ena_

Tudi jaz sem omenila besedo cerkev, verjetno si moj komentar slabo prebral.
Kar se pa tiče žensk; moški jih zatirajo v še veliko bolj zatirane in manj vredne, tudi politika jih, tudi v službah so boljša mesta namenjena moškemu delu populacije, na ženske karieristke se gleda zviška in omalovažujoče..pa malo heca; dobro da lahko rodimo samo me, tega nam ne morete odvzeti ;)
Sama sem ponosna, da sem ženska, ne glede na to, kaj je rekel sv. Avguštin. In...z gotovostjo trdim, da me moja moška polovica družine ima rada in me spoštuje.

roxio

Malo mimo pišeš....govorimo o cerkvi ne o nas moških...tako razlaga cerkev.
Ženske ste in morate biti enakoprvane...cerkev misli drugače(ti pa cerkev zagovarjaš -ni logike)....kar so dokazali tudi s sežignjem žensk na grmadah.
...in mao je moških ki še vedno misijo da je ženska manjvredno bitje.

roxio

sorry za napake - nagaja mi tipkovnica

hydrant

zdajšnjoga župnika ne poznan, ne ven ka pa ti tistomi lendavskomi falij,
če je tou tisti motorist, je pravi Đek, mijslin ka lejko soboška cerkev z njim samo pridobij...

tzizek

Hydrant ti misliš lendavskoga kaplana verjetno :)

hydrant

tzizek, mogouče je kaplan, vozi pa repsolko :-)

tzizek

Kda san ga nazadnje vido je nej mel repsolke :D

Marduk

O, šit, Kranjc se vrača... Še niso poplačani vsi dolgovi, še niso pozabljeni vsi nesporazumi in zdaj prihaja/vrača se on, ki presekal bo vsak spor. S svojimi "bogatimi idejami" bo spet kot pravi mojster iluzije "odvračal srca" in oči vernih od nekaterih pa le stvarno pomembnih vprašanj in dilem pri teh projektih. Argh...
Sicer pa demokracija... Doživel sem jo tudi danes, ko me je lobistka za Amnesty International hotela prepričati, da bi ratal eden od podpornih članov (seveda za mesečni znesek par €€€). In ko sem ji ob tem zastavil (verjetno) par zoprnih vprašanj iz izkustev, te enostavno odjebe...
Kakšna podobnost!
Vsi vas (vlada,Cerkev, Amnesty,pa še ne vem kake INSTITUCIJE...,) rabijo in hvalijo, ko je to v korist njihove parazitorne eksistence, ko pa bi vi radi, da se sliši vaš glas in vaše mnenje, (ker vam seveda dajejo lažen občutek pomembnosti in koristnosti) pa VAS ODJEBEJO.
Ajde, gremo naprej, hej juhej!

gocila

Roxio-nega te pomočij, doj se strejle, če se te tema ne tiče je ne komentejraj ka tu pišeš nekše zgodbe duge 30 vrstic vmejs,....
pa san nevejš na konce ka skup blaudeš,.....pač eden običen bedak

gocila

Ka so prej dokazale z sežiganjem žensk na grmadah,....hehehe....leta 1000 pred našim štetjem.....hehhehehehe TOŽBO NOTRE DAJ ROXIO TOŽBO V SOBOTE NA SODIŠČE,......HEHEHEHE
Tu se frajera delaš doma te pa mate kruj rejže,...

čriček

Nej čudo ka že deca zganjajo demokracijo in si želijo pravno državo, ker njihovi starši nejso meli teh možnosti, samo v cerkveni instituciji veljajo druga pravila štere diktera Rim, tak ka je vse skupaj jalovo zahtevati od Štumfa ka naj pisti Ivana tu ge je.

roxio

gocila

ko sem si jaz sam kruh rezal si ti še bil samo projekt "Y"

roxio

gocila l

....pomoci pa nega najbrž nerazgedanim osebkom kot si ti ki pravijo da so sežigali ženske pred 1000 leti ....hjaj s kom se jaz pogovarjam...mozno da sem bedak ....sem vsaj razgledan bedak za raziko od tebe sinko ...pa ne pihaj preveč da ne počiš :)))

čriček

Se mogoče kdo od starejših spominja duhovnika Poredoša ki je dolgo let vlado v Soboški cervi in jo je s trdo roko tudi vodil, bil je trmasti in včasih tudi grobi ,med veroukom je dostikrat svojo jezo sprostil tako da je metal ključe v otroke kar sem tudi sam na svoje oči dostikrat videl , v cerkvi je tudi vedel povzdigniti svoj glas in na svoj način uveljavljal svojo voljo, nato si je uredil v bakovcih svoj cerkveni raj, zakaj sem to napisal, predvsem zato da boste vedeli da niso vsi duhovniki bili spoštovani in smo si včasih želeli da bi bile menjave v cerkvi, sedaj je drugi red ker je škofija in te škofije tudi niso bili vsi veseli, pa je pač tako da je vse skupaj, božja volja, pa to v dejanskem pomenu besede.

gocila

roxio-ćondraš marjat

drotmantraš

Vsebina komentarja

drotmantraš

*
koje glupoidne babilonarije kvasijo
pa s toga bi lejko napravili oddajo na tv
po ton scenariji bi bijla naj gledana v slo.
samo tak dale...
na konci do še iz religije skotili rokenrol...
*life=music*

M4LiCk4

... pomali fajn.
Župnik Ivan je naredo OGROMNO za mlade; Nova maša Gorana ne bi imela toliko kelnarjev, če nebi zato poskrbel župnik, Oratorij ne bi imel toliko animatorjev, če ne bi za to poskrbel župnik (priprave, srečanja, ... ) Graditi se je nameraval tudi Mladinski center (biljard, namizni nogomet free ...), ampak ga do zdaj, ko ni bilo toliko mladih, ni bilo mogoče graditi. (Župnik bi ga lahko zgradil, a čemu bi služil, če ni bilo mladih?!) Zdaj, ko smo se končno spoprijateljili pa nam ga ZOPET hočejo vzeti?! PFUJ!

matey87

kak zopet? vepa je samo 2 leti büu v MS :)

RobertH

Odišel je g.župnik Martin Horvat,za njim je odišla sestra Marta, zdaj ide župnik g.župnik Ivan Krajnc.....sami dobri ljudje do nas faranov....edino me je malo zamero g.kaplan Grega Šemrl,ki zdaj tudi odhaja!!Če bi se vsaj vrnil nazaj g. Martin Horvat ne bi nič imel prouti odhodi g. Kranjca...zdaj pa pride "čaren" lendavski župnik....
Vsa sreča,ka v Soboti nede dokležovski župnik g. Anton Horvat te bogme nede niti 30 faranov šlu k nedeljski maši....grozno!!

En velik minus za škofa Štrumfa!!

tzizek

M4LiCk4 - vuplen ka si premislila glede toga ka van ga ščejo vzejti ... po naslednjon članki sodeč ...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice