Na novinarski konferenci so danes predstavniki Splošne bolnišnice Murska Sobota predstavili njeno poslovanje

Premajhni prihodki in preveliki odhodki

"V preteklem letu je bolnišnici uspelo prikazati pozitivno poslovanje na račun uspešnih pogajanj na arbitraži zaradi podcenjenosti storitev. Ob koncu leta je tako dobila 696.000 evrov oz. prvi del nekaj čez dva milijona priznanih sredstev, zato je lansko leto sklenila s presežkom v višini dobrih 72.000 evrov. Če tega priliva ne bi bilo, bi imela izgubo, večjo od 600.000 evrov. Zaradi dviga uteži oziroma vrednosti opravljenega dela po novem bolnišnica ni več med podcenjenimi, ampak precenjenimi, zato preostalih obrokov zaradi podcenjenosti, ki bi ju morala dobiti ob koncu letošnjega in prihodnjega leta, ne bo dobila. Da bi ji to vendarle uspelo, bomo znova sprožili postopek arbitraže“, je povedal direktor bolnišnice Bojan Korošec.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije zmanjšal celotni prihodek bolnišnice

Za slabo stanje bolnišnice je delno kriv tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je zaradi varčevalnih ukrepov za 2,5 odstotka zmanjšal celotni prihodek bolnišnice, odvzel pa ji je tudi 20 odstotkov perspektivnega programa. Nova pogodba je začela veljati 1. aprila, zaradi zmanjšanja prihodka in odvzetih operativnih posegov so bile akontacije aprila v primerjavo z marcem nižje za skoraj 12 odstotkov, znesek pa nižji za dobrih 333.000 evrov. Zaradi nižjih priznanih cen storitev so dobili 52.000 evrov manj iz prostovoljnega zavarovanja in 16.000 evrov manj iz konvencij, kar za april skupno znese več kot 401.000 evrov.

Korošec napovedal varčevalne ukrepe

Na področju odhodkov največjo težavo predstavlja velika rast stroškov dela, materiala in storitev. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta so se stroški dela povečali za trideset odstotkov in znašajo preko 8,9 milijona evrov. Stroški storitev so se povečali za slabih devetnajst odstotkov, kar pomeni, da znašajo v obdobju prvih štirih mesecev letošnjega leta skupaj 1,6 milijona evrov. Stroški materiala pa so višji za dvanajst odstotkov. Skupni odhodki v obdobju prvih štirih mesecev letošnjega leta so tako večji od enakega obdobja lani za 23,26 odstotkov. To pa je občutno več kot je znašala uradna inflacija po kateri se priznavajo sredstva od ZZZS. Direktor je tako napovedal varčevalne ukrepe na področju povečanja prihodkov kakor na področju zmanjšanja poslovanja in  dodal, da če bodo uspešni na pogajanjih, bo bolnišnica na predlog ministrstva za zdravje za poravnavo zapadlih obveznosti sicer dobila 985.000 evrov, vendar le, če se bo z dobavitelji dogovorila o odpisu zamudnih obresti, vsaj delnem odlogu plačil in znižanju cen.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
igica

Upam ka de se tej zadnje napisani stavek tudi uresničil in ka nede vse skuper na škodo delavcov in pacientov. Sicer pa nej čudo ka so v minusi, če pa iz dnejva v den poslušan kak majo doktori visike plače, po 10.000 € in več. Pa končaš en faks (4.lejta), maš (samo primer) 1000 € plače oni pa študejrajo 6 lejt, pa majo 10.000 €. Ge je tu logika? 10 krat več, kak če bi 10 krat duže študejro. Zdaj mi pa nišče nika naj ne gučij o specializacijah ali pa o odgovornosti, ker so zaščiteni kak kočevski medvedi in nikdar nišče nika ne plača.

serif (nepreverjen)

zaj mo se ge navejzo na eno xx stvar štere se godijo v bolnice
kak san štel v vestnike 2 kedna nazaj, so nekšo žensko nastavile štera ja na glasovanje dobila najmenje glasov, samo očitno jo je direktor ščel mete.
tak ka se že tu vide kakša ciganija je tu, te pa tak ka pri pejnezaj še večjo sranje delajo!!!

dexter

Neka časa nazaj je bilou tü enopar fejst glasnih glede toga pozitvnoga poslovanja bolnice pa so na velko hvalili ekonomske dosežke prejšnjoga direktora... kak me tou spominja ne en drüjgi zaključni račun... ista šoula???

Starejše novice