Ob skorajšnjem izidu nove plošče »Izštekani« smo se o njej in bodočih projektih pogovarjali z basistom Jernejem.

Pričakujete izid novega albuma, ki pa bo malo drugačen, kot smo vajeni. Zakaj točno gre?
Novi album je v bistvu video posnetek koncerta radijske oddaje »Izštekani« na Valu 202, kjer smo na povabilo Jureta Longyke nastopili skupaj z Mlado beltinsko bando (MBB) in Kraškimi solisti kot gosti septembra lani. Izdajamo torej dvd naše žive glasbe, ki je v koncertni obliki lahko malo drugačna kot na studijskih posnetkih. Predvsem so zanimive 'orkestralne' izvedbe naših komadov skupaj z Mladimi bandaši in Kraškimi solisti. Naslov albuma je preprosto Izštekani, ampak bolj zaradi navezave na oddajo kot na 'unplugged' izvedbo, saj razen gostov z akustičnimi instrumenti mi ostajamo trmasto 'vštekani'. Za režijo in montažo videa je poskrbel Matej Kolmanko, s katerim smo sodelovali že prej pri videospotu za komad Srečko Kosovel, tonski mojster pa je naš preverjeni producent Ivor Knafelj aka Plueg. Zvesti ostajamo tudi založbi God Bless This Mess, pri kateri bo dvd izšel.

Zakaj ste se odločili za izdajo albuma v takšni obliki? Kdo je imel to idejo?
Ideja za video je padla sama po sebi s povabilom na oddajo Izštekani, predvsem ker je šlo za izvedbo skupaj z MBB. Do takrat je naše skupno muziciranje obsegalo priredbo komada Čas. Ker pa je bil ta poskus zelo uspešen smo se odločili, da priredimo še nekaj naših komadov. Če pa že imaš priložnost igrati v profesionalnem radijskem studiu in to v oddaji, ki slovi kot slovenska verzija ''John Peel Session'' in tam predstaviti projekt z gosti, je seveda dobro s sabo imeti tudi kamero. Izdaja dvd-ja je bila odvisna od kvalitete avdio in video posnetkov in po pregledu materiala smo vsi bili za.

Zakaj pa ste omejili naklado albuma na relativno majhno številko 60?
Gre za »limited edition« izdajo dvd-ja in je bolj zbirateljske narave. Poleg priredb naših skladb bosta na dvd-ju tudi posnetka dveh še neizdanih komadov, za kaj več novega materiala pa je treba obiskati naš koncert ali pa počakati na naslednjo studijsko ploščo. Številka 60 pa je rezultat dogovora z Valom 202. Pravi feni bodo torej morali kar pohiteti z nakupom. Da pa nebi s tem prikrajšali vseh ostalih pa bomo verjetno album ponudili tudi preko spleta, ampak samo v avdio obliki.

So v planu kakšni promocijski koncerti po Sloveniji? Mogoče tudi v tujini?
Pred vrati je nastop na 26. mednarodnem festivalu Druga godba v ljubljanskih Križankah, ki bo v ponedeljek 24. maja, kjer bo že na voljo naš novi album. Konceptualno bo koncert podoben tistemu v oddaji Izštekani, torej skupaj z MBB. Ta festival je za nas kar pomemben dogodek, saj si bomo oder delili s priznanimi glasbeniki iz celega sveta, kot so Mariza, Tanya Tagaq, Chris Eckman in drugi. V Prekmurju bo projekt najverjetneje možno videti poleti na festivalu God Bless This Mess. Ker je težko uskladiti že termine za vaje, kaj šele za nastope (skupaj z MBB nas je 9 glasbenikov, ki smo aktivni tudi v drugih projektih), zaenkrat še ni v planu več koncertov. Kar se pa tujine tiče pa se bomo ŠKM banda jeseni verjetno spet šli izgubljat po balkanskih poteh.

Razmišljate še o podobnih projektih v prihodnosti?
Zdaj moramo najprej spraviti na plan ta album, čez poletje pa se zopet zapremo v plac za vaje in delamo na novem materialu. Kaj več od tega trenutno ne razmišljamo, seveda pa se lahko kadarkoli rodi kakšna pametna ideja.

»Staro sreča mlado« ali »novodobna beltinska godba, prepletena s tradicionalnim prekmurskim izročilom«, bi lahko z nekaj besedami opisali to zvočno mineštro ŠKM bande in Mlade beltinske bande.

Spremljajte vse podrobnosti ob izidu plošče na njihovi spletni strani.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Cecuam

ŠKMji? En DVD mi prosin rezervejrajte! :)

warioth

Meni tudi, meni tudi :)

Starejše novice