Panvita v novem letu načrtuje povečanje izvoza v države srednje in vzhodne Evrope.

Skupina Panvita, paradni konj pomurskega gospodarstva, v prihodnje načrtuje večji prodor na tuje trge. V družbi je deset podjetij, ki so lani poslovala z dobrimi 120 milijoni evrov prihodkov in dobrim milijonom evrov dobička. V prihodnje so tržno usmerjeni v države srednje in vzhodne Evrope, poročajo Finance.

Cilj je 27 odstotni izvoz

Vlagali bodo v mesno industrijo, kmetijsko mehanizacijo in izvoz. Letos načrtujejo 27 odstotni izvoz v države srednje in vzhodne Evrope, ker so trgi podobni našemu. Pojavile so se tudi ideje o izvozu na Kitajsko in v Južno Korejo, a so neuresničljive. Pomurski velikan na kitajskem trgu vidi priložnost za izvoz vin.

Po zemljo k sosedom

Trenutno obdelujejo približno 4.200 hektarjev zemlje, za kar skrbi 49 zaposlenih. V Sloveniji obdelujejo 3.650 hektarjev in 550 hektarjev na Madžarskem. Zaradi majhnosti parcel in pomanjkanja zemlje skupina Panvita kupuje obdelovalne površine pri sosedih. »Prednost Madžarske je v večjih parcelah, kar obdelavo poceni,« razkriva Peter Polanič, predsednik uprave skupine Panvita.

Zgledovati bi se morali po Hrvaški

Predsednik uprave je opozoril tudi na problem, majhnih in razdrobljenih slovenskih kmetij. Predlaga, da bi se morali zgledovati po Hrvaški, ki bo 80 odstotkov evropskega denarja razdelila velikim podjetjem za primarno kmetijsko proizvodnjo. Kot nosilci razvoja spodbujajo tudi druge manjše kmete.

»Pri nas pa je žal nasprotno. V drob­ljenju podpore, da bi osrečili vse, smo mojstri, ni pa to najbolj pametno,« pravi Polanič.

Samooskrba s svinjskim mesom le 30 odstotna

V Panviti ugotavljajo, da smo leta 2003 v Sloveniji zaklali več kot 700 tisoč prašičev, lani pa okoli 210 tisoč. Ker je stopnja samooskrbe s svinjskim mesom nizka, le 30 odstotna, domači prašiči dosegajo za 20 do 25 odstotkov višje cene kot v EU, kjer odkupne cene pokrijejo največ 85 odstotkov variabilnih stroškov.

»To je dobro za razvoj slovenske prašičereje, manj pa za mesnopredelovalna podjetja, ki odkupujejo slovenske prašiče in meso predelajo, izdelke pa prodajo trgovskim verigam, kjer trčijo ob cenejše meso iz tujine,» zaključuje Polanič.

Tagi

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nekdo000 (nepreverjen)

tomi polaniči še neje zadosta? še teh par evrov bi malin kmeton kraj vzel... več maš, več bi še meu...

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Mi v sloveniji se z mađarsko ne moremo primerjati saj je tam obdelovalne zemlje dosti već in v večjih kompleksih, ker v času komunizma tam ni bilo nobene privatne zemljiške lastnine razen ohišnic, dočim je v Sloveniji kmet lahko imel v lasti 10 hektarjev in še v najemu.

Če malo kalkuliram na pamet; Zdaj od teh PANVITINIH 3650 HA ima korist 49 ZAPOSLENIH in eden kapitalist , se pravi POLANIČ.
Če bi pa to zemljo(3650 ha) razdelili med kmete(okrog20 ha na enega) , bi s tega lahko živelo okrog 200 kmetovalcev , z dodatkom dopolnilne dejavnosti na kmetiji bi zaposlili še enega družinskega član in bi tako imelo koristi od teh (3650 ha) 400 ljudi-kmetovalcev.
SE PRAVI BI PO DRUGI VARIANTI PROFITIRALO OD TEH (3650 ha) desetkrat toliko ljudi, kot ji zdaj.
Odvisno je se pravi s katerega zornega kota gledamo na stvari , ali je glavno vodilo DOBIČEK ali pa ZAPOSLENOST LJUDI in s tem reševanje socilnega statusa ljudi.

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Če dobro razmem vsodna evropa ima ponavdi cenejše živilske proizvode, kot pri nas in posebej v zahodni evropi.
Ne vem sicer politiko firme, vendar če greš na trge z nižjimi cenami kot pri nas , boš imel verjetno nižje prihodke in s tem dobičke.
Marsikatero naše podjetje se je tako opeklo v republikah bivše juge, kjer so hoteli kovati dobičke na sirotinji, rezultat pa je bil veliki dolgovi in propad nekaterih firm.
Edino če v ozadju niso kaki povezani posli.

Gost (nepreverjen)

Mislin ka je panvita že zadosti pokasejrala z sefelej razpisov,če je pa g. Polanič poslujšo ka so kmete na Hrvaškon pravle na tao ka so 80%pejnez rastalale med velke podjetja je pa nej do konca pravo ka so se ena podjetja samo zato "papirno"zdrujzela ka so malo sistem prevarala,tak ka naj malo maloga kmeta pistij na mejre.

Gost (nepreverjen)

Mi lahko kdo preprosto razloži od kod Polaniču toliko denarja, ker jaz tega ne razumem ?

Gost (nepreverjen)

Kaj nihče ne ve ali si pa ne upa povedati ?

Gost (nepreverjen)

prekmurje zbudi se (141.101.93.54) , ti si pri vsaki temi najbolj pameten. Me zanima s čim se ti ukvarjaš in kaj imaš ti za pokazati. Glede na to, da se razumeš v vsako področje in si poln nasvetov in kritik v vsaki temi sklepam, da je tvoje podjetje vsaj 10x večje od Panvite, ti pa si sigurno vsaj najbogatejši Prekmurec, če ne že Slovenec.

alkimist (nepreverjen)

@prekmurje zbujdi se, vidin ka si ekonomijo v nulo naštudejro. Zdaj mi pa še razloži prosin kak bi teh 200 kmetovalcev bilo konkurenčnih na trgi? Ka bi pridelovali, komi bi odavali, po kakši cejni..? 20ha je nula, to maš komaj za samozadostno kmetovanje.

Gost (nepreverjen)

Navalili ste na Prekmurje zbudi se. Dajte odgovor na moje vprašanje, če ste tako pametni ( alkimist, gost .....143 ).

Snežanadanes (nepreverjen)

Pa ka zdaj če Polanič ma, naj ma! Zakoj pa vij nemate? Najležej je doma sedeti pa javkati kak ov ma ges pa neman! Če bi se van dalo delati bi vij tudi mali!

Gost (nepreverjen)

Delal sem 42 let in prejemam zasluženo pokojnino. Imam tudi nekaj premoženja. Ampak, da človek v nekaj letih tako enormno obogati, meni ni jasno. S čim ? Samo z delom že ne. Ni logike !

alkimist (nepreverjen)

@Gost, če bi pozno odgovor na to vprašanje, bi si zdaj nej s teuf izmenjavo mnenja na sobotainfo, ampak bi veselo zapravlo svoje milijone.
Neven, recimo ka mix znanja, dobrih idej, izbora kvalitetnih sodelavcov, vez, poguma, laganja, lopovščine..?

POMLAD

Panvita - 10 podjetij - milijon evrov dobička. Vseeno tu nekaj ne štima. Odkod ostali " težki " milijoni. Bolj računaš, bolj ni logike.

hamer (nepreverjen)

Re; alkimist, mislim da si dal zelo,zelo dober odgovor, mislim ka si zadel bistvo v enem stavku.

Han Solo Jr. (nepreverjen)

Sigurno se je na forumaj pameten delo, pa doma sedo in so njemi iz neba spadnili.
Saj v resnici vas ne zanima, ker se dosti lepše sliši od kod mu denar, če pa jaz tudi delam pa man samo za avto in stanovanje, sihurno jih je fkradno. Se pa v resnici v tem stališču in teh komentarjih vidi kako daleč smo do razumevanja tržnega gospodarstva in podjetništva. Saj v resnici san ščel razložiti kako prideš do tega, samo je tak vseeno, saj smo v Prekmurju še vedno najbole srečni če pride nekdo od zunaj, nam postavi fabriko in mi redno delamo pa te popoldne modrujemo.
Malo odprtih misli, poguma za uresničitev lastnih poslovnih priložnosti in sreče pri tem vam želim v 2016.

POMLAD

Han Solo Jr.. Poglej, koliko zemlje ima in koliko subvencije dobi za to zemljo. Ta denar mu ni z neba padel, pač pa mu ga je dala država oziroma mi vsi skupaj. Razumeš ? Za to res ne rabiš nobene podjetniške žilici, pač samo poznanstvo na banki, da dobiš veliko posojilo, da kupiš zemljo, ostalo ti tako država da. Stokrat raje imam človeka, ki je prišel bilo odkod, s svojim denarjem postavil tovarno, delavcem dal delo in solidno plačo, pa naj bogati koliko hoče. Ne pa na račun države ! Kako je bilo pred nekaj stoletji ? Cerkev, gospoda, kmetje - ostali hlapci ! Bi radi tja nazaj ?

dr. (nepreverjen)

Bravo tistim, ki se izpostavljajo in ustvarjajo.
Kda man ge slabe karte bi jih tudi najrajši ponovno premejšo.
Mlinar ka vodau ne pela na svoj mlin nemre obstati.
Živelo Slovensko Prekmurje.

POMLAD

Zakaj mi brišete komentar ? dr., si preveč vina spil ?

Gost (nepreverjen)

Od kod ima denar? Najprej od poslov na Madžarskem, zaradi katerih so ga izgnali iz Madžarske. Zdaj si je namestil Židana v vlado in denar leti na vseh razpisih. Središče Sobote (gramozirano parkirišče pri avtobusni postaji) pa kljub obilici denarja noče urediti že ne vem koliko let. Da o njegovi parceli v SOIC (bil je med prvimi lastniki desetletje nazaj) ne govorimo. Raje se ukvarja z mediji, kupuje Murski val, pa ga prodaja itd...

alkimist (nepreverjen)

Če favšija bi gorela, bila bi v ognju cela Slovenija ali kak že..? Eni tu bi radi ka bi v Prekmurji še naprej z vilami gnoj trosili, pa s kravami njive orali. Tudi, če je do svojoga premoženja prišo nelegalno, je pa še vedno gonilna sila kmetijstva v Prekmurji in Sloveniji, davle službo 50. lidan in skrbi za to ka se naše Prekmurje ne spremeni v džunglo.
@Gost pred meuf, ti živiš v enon krogi teorij zarote in gučiš o tematiki kera ti je menje jasna kak stepski ovci. Židana je on namesto in denar leti na razpisih? Haha, vsaka čast. Večino financejra EU, zdaj mi pa povej prosin ka ma Židan tu coj? Ti misliš ka Židan plača cejlomi sektori kmetijstva EU eno kavo, ka oni te na razpisi poleg francoskih, belgijskih, angleških, nizozemskih, madžarskih, poljskih vlog izberejo glih Polaniča? Niti približno je polovici lidi tu gor nej jasna kmetijska politika, niti približno, samo nekšo mlatenje prazne slame zaradi favšije.

POMLAD

Najbolj me moti to, ko tepčki pišejo, da vse financira EU. Tem tepčkom naj bo že enkrat dokončno jasno, da EU financiramo mi vsi skupaj, ki živimo v EU. Oni si vzamejo svoje, kar ostane razdelijo po ključu, ki so ga sami napravili,med članice EU. Kar pride na kmetijsko ministrstvo, to ministrstvo zopet razdeli po svojem ključu. Bliže korita si, več dobiš. Se spomnite že pred leti bratov Podobnik in Maučeca iz Prekmurja. Ko so hoteli napraviti preiskavo, je voda zalila arhiv ! Evropska sredstva niso padla z neba, to je naš denar ! In Polanič bi zdaj rad 80 procentov tega denarja z ostalimi velikimi. Ljudje, zbudite se že enkrat ! ČE ZAPOSLUJE 50 LJUDI, POTEM LAHKO LAŽE, IZKORIŠČA, KRADE, ..... po tvoji logiki. Kako ste nekateri plitvi ! Na sto kilometrov daleč se vidi, da ste s kmetov doma. DA O SUBVENCIJAH IN NEPOVRATNIH SREDSTVIH NE GOVORIMO, KER JE TO OGROMNA KRIVICA PROTI DELAVCU !

dr. (nepreverjen)

Vau, nišče se pa razme.
Lp od pijanoga tepčka.

POMLAD

Desničarji, vi boste najbolj srečni takrat , ko bo vsa zemlja v Prekmurju v lasti Polaniča in Magyarja in boste lahko prišli na dnino za en evro na uro, pa še malico in pijačo boste prinesli s sabo. ŽIVEL KAPITALIZEM !

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice