Po prvih delnih podatkih DVK po preštetih 450.637 glasovnicah na volitvah v Evropski parlament ima SDS 26,90 odstotka glasov oz. dva evropska poslanca, sledijo SD z 18,61 odstotka glasov in dvema poslancema. Po enega poslanca imajo NSi (16,15 odstotka glasov), LDS (11,45) in Zares (9,90).

Nova evropska poslanca SDS sta Milan Zver in Romana Jordan Cizelj, na listi SD sta bila izvoljena Zoran Thaler in Tanja Fajon, poslanci pa bodo naslednjih pet let tudi Lojze Peterle (NSi), Jelko Kacin (LDS) in Ivo Vajgl (Zares). Po delnih podatkih DVK so bili vsi razen Jordan Cizljeve izvoljeni s preferenčnimi glasovi.

V Sloveniji je volilna udeležba znašala 20,80 odstotkov, po pomurskih volilnih okrajih pa so bili rezultati sledeči:

Lendava 14,74 %
Ljutomer 23,38 %
Murska Sobota I 19,48 %
Murska Sobota II 18,29 %
Gornja Radgona 18,16 %

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kiri

Apachi: s taksnin kak ga majo v Belgiji? :)

Frenk: ta denar ide vec ali manj tistim, ka delajo v volilnih odborih in za nabavo materiala (obicajno domace firme...). Pac krozenje denarja....

krvolok

Kiri, kakši je te tou?

Kiri

V Belgiji je obvezna udelezba na volitvah....pa v nekaterih ostalih drzavah tudi. Luksemburg, Malta, Grcija, pa se katera....

Kaksna je kazen, ce se ne udelezis pa ne ven. :)

Marijan Smode

če bi kakšna stranka bila kera bi se mi zdela smiselna, ka bi jo šo volit, bi jo šo volit...

Obvezne volitve... in ka mi prepreči ka obkrožin vse kandidate in tak zapravin čas tistin ka štejejo glasove?

Peteruška

Gnjes je nej den za volitve. Vzrok pripisujem slabemu vremenu. :)

Apachi

S kakšnim zakonom bi ti meni VSILO ka moren OBVEZNO voliti BEDAKE?

Frenk

katastrofa od udeležbe. In za to se vedno zagoni cca. 2 miljona evrov. Se skoraj nagibam k temu da bi morale volitve biti obvezne.

VLAJ

Pa tak ali tak je seeno što zmaga na kerikoli volitvaj.
Na konci itak nedo nika napravili pa štokoli ta pride.

dexter

Oslarije...in tou je te demokracija kera ti krati svobodno odločitev, če boš volil ali nej!

Kak je Apachi povedo....nega šanse ka mi vsilijo ka bi obvezno volo bedake!

Apachi

Kiri še enkrat prešti. Če iden volit avtomatsko pomeni ka san volo bedaka.
Marsištoj bi šel volit, če bi bili normalni kandidati, ne pa razni cerkveni peterleji ipd., keri se še nikoli nigi neje oglaso kda je trbelo. Redki so ljudje ka si zaslužijo glas. Starčeki pa pač odijo volit ker te lejko tan debaterajo.

Peteruška

v Argentini od 10 do 20 pesov (od dva do štiri evre), na Cipru pa kar 340 evrov. Obstajajo pa tudi nedenarne sankcije. V Belgiji bo tisti, ki se ne udeležuje volitev, težje dobil službo, v Grčiji pa vozniško dovoljenje. V Peruju mora volivec še nekaj mesecev po volitvah nositi s seboj posebno kartico, na kateri je žig kot potrdilo, da je volil. Če ne, ima lahko težave pri storitvah v državni upravi. V Boliviji pa se lahko celo zgodi, da neudeleženec volitev ne bo mogel dvigniti svoje plače. V Čilu in na Fidžiju pa tistemu, ki se ne udeleži volitev, grozi celo zaporna kazen.
Seveda bi se pa naj posameznik udeležil volitev zaradi svoje moralne dolžnosti. :)

Vipko
čevapčič na ražnje

.. te se dejansko čejšete zaradi trivialnih zadevščin kak so volitve? :-) :P :D

mhm .. mi je pa hecno, zakoj vsi tak na velko ocenjujej kak presenečenje, ka je Novakovi nej uspela vnovična izvolitev?! .. vej pa tau je bilauj čistak pričakovano, reakcijska psihologija volivcev je smejšno enostavna ..

p.s: .. 1.) no, želen pa Horvate, ka njeme že enkrat uspe resnejši politični preboj, ker vijden, ka si fejst želej tau .. ;-)

spss

hehe, prvo kak prvo bi trbelo premaknite volitve iz nedele, ker nedela je nej den za politiko - naj napravijo v pondelek ali kaj in napravijo dela prost dan in ja volitve bi lehko bile obvezne :)
seveda ob tem bi bilo potrebno tude ocenjevanje politikov (isto kak študenti majo svoje povprečje) tak bi moogli politiki dokazuvati z svojim delom (primer število zakonov, amandmajev ki so jih predlagali, ... ter še kaj na podlagi česa bi bili ocenjeni) in tan bi bilo potrebno ob naslednjih volitvah imenti dovolj visoko povprečje če bi želel pristopiti k naslednjim volitvam. ker to zdaj je ena velika bedarija - ljudje volijo po pripadnosti stranki ne pa po njihovem delu. beri eni volijo ''cerkvene'' stranke drujge pa ''rdeče kumoniste'' tretji pa zahec

pa lp

Eko

Tisti, ki gre na volitve bi lahko dobil kakšne ugodnosti oz. olajševe pri dohodnini :)

dexter

Pa en par kranjskih pa kupico vijna kak včasik na krvodajalskih!:)

almanah

"Pomurje" kot volilna enota ne obstaja.....in zato ne tu z nekimi Pomurci, ker ne obstajajo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice