Tretjina sadja okuženega s pesticidi

Raven toksičnih mešanic ostankov pesticidov v hrani na trgu se je leta 2013 znova zvišala. Rezultati nadzora, ki jih je ta teden objavila Evropska agnecija za varnost hrane (Efsa), so pokazali, da je 27,3 odstotka vsega sadja in zelenjave v supermarketih vsebovalo več kot en pesticid, potem ko je leta 2012 ta delež znašal 26,1 odstotka.

Predlani spet več pesticidov

Največji delež vzorcev z ostanki več pesticidov so našli pri jagodah (63 odstotkov), breskvah (53 odstotkov), jabolkih (46 odstotkov) in zeleni solati (36 odstotkov). Vsak osmi zabojček jagod vsebuje celo ostanke več kot šestih pesticidov, so podatke Efse povzeli v mreži PAN Europe, ki se bori proti pesticidom.

Delež hrane, v kateri niso našli ostankov pesticidov, se je leta 2013 v primerjavi z letom prej zmanjšal z 59,9 odstotka na 57,6 odstotka. Od leta 2006 se je ta delež v povprečju sicer zviševal, a je leta 2013 spet upadel.

Brez nadzora nad toksičnostjo

"Opozoriti moramo, da v Evropi ljudje niso zaščiteni pred zdravstvenimi učinki toksičnih mešanic pesticidov," so zapisali v iniciativi in krivdo zvalili na Efso, ker že več let ni predstavila dobrih metod za oceno toksičnosti mešanic pesticidov.

Trenutni prehranski standardi potrošnikov po njihovem mnenju ne ščitijo pred toksičnimi mešanicami in niso varni. "Efsa že več let trdi, da ostanki pesticidov v hrani ne ogrožajo ljudi, vendar je ta trditev napačna in neznanstvena," so zapisali pri PAN Europa.

 

 

 

Tagi

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ejni (nepreverjen)

Štero đagodo pa zaj lejgo gejn? Ge jo naj küjpin?

zima.bella

Štero? Tisto z lastnega vrta!
Samo, ta ne bo zaj - jih je pa "rajcig" čakati.
In tudi zato so toliko boljše od teh plastičnih pesticidnih.

GOLDI 3 (nepreverjen)

Na spodnji povezavi lahko preberete marsikaj pametnega na temo pesticidov

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja…

Tu je pa recept za odstranjevanje teh strupov z sadja in zelenjave

sprej za odstranjevanje pesticidov s sadja in zelenjave, ki ga lahko sami naredimo doma. Uporabimo ga lahko za večino sadja in zelenjave. Toplo vam priporočamo, da operete tudi agrume in banane (preden jih olupite).

SESTAVINE:

1 kozarec vode
1 kozarec belega alkoholnega kisa
1 čajna žlička sode bikarbone

NAVODILA:

Sestavine zmešajte in jih prelijte v stekleničko s sprejem. Sadje poškropite z vseh strani. Pustite delovati 5 do 10 minut, nato pa sadje operite pod tekočo vodo.

Za večje količine sadja pa tekočino nalijte v posodo in vanj položite sadje in zelenjavo.

dupont

trbej znati ali so tej pesticidi samo v mejah zaznavnosti ali pa so prisotni že v večjih količinah.

voda, gesi pa soda ti nika ne valata če ma sadež pesticide v sebi. tiste na lupini lejko tuj samo z vodo opereš.

Starejše novice