Z ukinjanjem prevoznic želi vlada pospešiti sanacijo gozdov po žledolomu

Do konca leta 2016 je po noveli zakona o gozdovih dovoljen prevoz gozdnih lesnih sortimentov brez prevoznic. S tem želi vlada pospešiti sanacijo gozdov po žledolomu. Prevoznice so dodaten instrument za zagotavljanje sledljivosti lesa.

Sanacija gozdov po žledolomu še nekaj let

Po besedah kmetijskega ministra Dejana Židana je v slovenskem gozdu do zdaj saniranih okoli 60 odstotkov poškodovanih iglavcev, na katere so zaradi lubadarja najbolj pozorni. Saniranih je bilo tudi približno 30 odstotkov listavcev. Židan ocenjuje, da bo sanacija zagotovo trajala še letos, verjetno tudi drugo leto. Lani je bilo posekanega 6,3 milijona bruto kubičnih metrov lesa, kar je bil rekorden posek, Židan pa si želi, da bi bil takšen tudi letos.

Podaljšanje obdobja brez prevoznic so podprli tudi direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Branko Ravnik, direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem in podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič.

Z lesom se trguje levo in desno

Po veljavnem zakonu bi morala prevoznica spremljati ves les, naložen na vozila – razen če ga je manj kot šest kubičnih metrov in ga lastnik prevaža za lastne potrebe. Na njej morajo biti vpisani osebno ime ali podjetje lastnika gozda, številka dovoljenja za posek dreves, podatki o pošiljatelju, prejemniku in prevozniku lesa, datumu nakladanja in še mnogi drugi podatki. Tako naj bi torej nadzorovali količine v Sloveniji posekanega lesa.

Ker jih do konca prihodnjega leta ne bo treba uporabljati, Rafael Vončina, predsednik uprave Soškega gozdnega gospodarstva Tolmin, meni, da s tem legaliziramo črne prevoze lesa, s katerim se »trguje levo in desno«. Zato so se po njegovem odločili, da bodo prevoznice še malce pustili v mirovanju.

Tagi

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dupont

naj mi nešče prosin objasni zakoj je ta statistika tak porazna. što se je vozo kaj skoz savinjsko dolino je vido, ka žledolom v resnici napravi. pa tan je zamrdani teren, na eni strani graba pa blato, na drujgi pa skala. pa majo zaj spucano več kak mij kljub produženomi roki.

niti en kurec se nede geno v šumo ka bi spuco to. cejla zima je bijla suja, od novembra do gnes ste meli saki den priliko. vi pa puni izgovorov?? prokleti manjaki

Starejše novice