Po četrti operaciji so starši srečni, da je vse za njimi, Klavdija pa se počuti dobro.

Se še spomnite 4-letne Klavdije, ki se je rodila s hudo srčno boleznijo in je zato nujno potrebovala operacijo? Pred kratkim je prestala še četrto operacijo v Izraelu. »Ko smo se vrnili domov je bilo najprej veliko olajšanje, da nam je uspelo priti nazaj, nato pa še veselje, da je končno vse skupaj za nami. Po svoji četrti operaciji ima Klavdija predvsem več moči za hojo in tek, kar ji je pred operacijo manjkalo,« nam je zaupal njen oče Sašo Kavaš.

S Klavdijo sta odpotovala oba starša

Na operacijo v Izrael sta s Klavdijo odpotovala oba starša, tam pa so bili kar 45 dni. Najprej zaradi zapletov po operaciji in nato še zaradi zapletov z dokumenti. Sprva je nameraval oče s Klavdijo potovati sam, a so mu svetovali, da je zaradi njegove psihične razbremenitve in hitrejšega okrevanja otroka bolje, če potujeta oba starša.

»Prva dva dni po prebujanju Klavdije iz spanja, ki je trajalo 18 dni, sva se lahko izmenjevala ob njeni postelji. Eden je bil tedaj cel čas ob njej, medtem ko si je drugi spočil v apartmaju,« je ob tem dejal Sašo.

Zdravstvena blagajna odobri le stroške za otroka in enega starša

Kadar v Sloveniji nimamo ustreznih strokovnjakov, kot v primeru otroške srčne kirurgije, zdravstvena blagajna lahko krije denar tudi za zdravljenje v tujini. A odobrijo stroške le za otroka in spremstvo le enega od staršev. Tukaj je na pomoč mali Klavdiji in njenim staršem priskočilo društvo Zvezdni otroci, saj je omogočilo potovanje na operacijo obema staršema. Po njihovih besedah so namreč vsi, ki se soočajo z zahtevnim zdravljenjem v tujini, izpostavljeni velikim finančnim, čustvenim in logističnim šokom.

Predsednica društva Tea Senica jim je pomagala pri urejanju dokumentov, ki so jih rabili pred odhodom, bila pa je tudi vez med zdravniki in njimi. Po povratku je tudi Klavdijin oče postal pooblaščenec društva, tako da se lahko tisti, ki rabijo pomoč ob zdravljenju njihovih otrok v tujini, obrnejo tudi nanj.

Še vedno lahko pomagate

Društvo Zvezdni otroci sicer 20. marca v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi prireja dobrodelni koncert prekmurske godbe Bakovci z gostjo, na katerem bodo zbirali sredstva za vse otroke, ki bodo v prihodnosti potrebovali zdravljenje v tujini.

Če želite pomagati, lahko sredstva nakažete na transakcijski račun društva Zvezdni otroci IBAN SI56 6100 0000 8103 145 ter tako pomagate še drugim otrokom ter njihovim staršem, saj nikoli ne vemo kdaj bomo tovrstno pomoč morda potrebovali tudi sami.

Preberite še: 4-letna Klavdija s hudo srčno napako nujno potrebuje operacijo in Zbirali denar za operacijo male Klavdije, zdaj jim grozi kazen

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
- o

Samo da bo operacija pomagala vej pa je še cejlo živlenje pred njov .

Starejše novice