Danes je bil sklican vseslovenski protest lastnikov zemljišč na vodovarstvenih območjih za čisto pitno vodo

Na Hajdini pri Ptuju se je dopoldne zbralo približno 350 kmetov, ki so s protestnim shodom opozorili na po njihovem mnenju izjemno težke pogoje kmetovanja na prvem vodovarstvenem območju (VVO).

Za razbremenitev si kmetje želijo višjo odškodnino za tovrstno kmetovanje ali pa odkup zemljišč. Na protestu ni bilo predstavnikov resornih ministrstev, če ti časa za sestanek kmalu ne bodo našli, bodo kmetje svoj protest stopnjevali z zaporami cest in polivanjem gnojevke.

Ostre omejitve za kmetovalce

Približno 1.400 hektarjev slovenskih kmetijskih površin leži na prvem VVO, kjer so omejitve za kmetovalce najstrožje. Zaradi teh omejitev številne kmetije počasi propadajo in na to so želeli kmetje opozoriti s protestnim shodom za čisto pitno vodo. Kaj zahtevajo? "Primerno odškodnino, na način, da smo enakovredni z drugimi. Če to ni mogoče, pa nadomestna zemljišča, ki jih ima država zdaj v lasti," je povedal Stanko Rukav.

Da so kmetom nekaj takšnega v preteklosti neuspešno že ponudili, pa je v Ljubljani poudarila generalna direktorica direktorata za kmetijstvo Tadeja Kvas Majerle: "Predvsem se je izkazalo, da kmetje niso želeli drugih zemljišč z zamenjavo, ampak dodatna zemljišča."

"Poleg tega je sklad pripravljen odkupovati zemljišča kmetov na teh območjih, vendar po tržni ceni," je dodala.

Država se ni zmenila za današnji shod

Pogovor in dogovor o slišanem kmetje zahtevajo takoj, prvo razočaranje pa so tokrat doživeli ob spoznanju, da si nihče iz Ljubljane ni vzel časa za pot na Hajdino. Če bo ignoranca trajala, bodo protest stopnjevali. "Drugič bomo mi zaprli eno cesto. Mesec dni prej bomo najavili in izvedli zaporo, protestirali bomo; in če dogovora ne bo, bomo zahtevali odstop vodilnih. Zadnji kriterij bo polivanje z gnojnicom," je napovedal Milan Unuk.

Kljub vsemu pa tudi kmetje upajo na dogovor, saj, kot pravijo, je onesnaženje čiste pitne vode skrajni protestni ukrep.

V Pomurju največ njiv v VVO

Na novo določena VVO povzročajo že številne preglavice pomurskim kmetom. V Pomurju med zaščitena in omejena območja spada največ njivskih površin, in sicer kar 50 odstotkov vsega VVO.

V Sloveniji VVO predstavljajo približno 17 % celotnega ozemlja oz. 347.878,8 ha. Največ VVO pokriva gozd z 61,1 %, sledi travinje z 13,6 % in njive z 10,9 %. Ostale kategorije rabe tal zavzemajo manj kot 10 %.

Država ni ustrezno poskrbela za zaščitena območja

Sogovornik opozarja tudi, da izredno nizke odškodnine za zelo zahtevne in obvezne ukrepe država šteje kot državno pomoč. Po Unukovih besedah je država kmetom izdala odredbo, kako morajo kmetovati na ožjih vodovarstvenih območjih, ni pa poskrbela za ustrezna denarna nadomestila ali nadomestna zemljišča.

Razmere na najožjih vodovarstvenih območjih kmete na teh območjih po navedbah civilnih iniciativ postavljajo v neenakopraven položaj v primerjavi z ostalimi kmeti v Sloveniji, predvsem pa s primerljivimi kmetijami na vodovarstvenih območjih v sosednjih državah.

Foto: delo.si

Tagi

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
- o

Ge pa te zdaj bil ti zagnani brbravi Židan ka tak pomaga kmetom ?

müjra (nepreverjen)

predrznost kmetov kera več resno ne pozna meja. kmetje dobijo daleč največ subvencij kak kerakoli druga skupina lidiji v sloveniji in eu, zdaj pa še več zahtevlejo? čimprle ukiniti kmetijstvo kero proizvaja več kak je pa potrošnja in zato vsi davkoplačevalci podperamo te nemoralne onesnaževalce okolja.

- o

müjra ......... bankan se več pomaga in od tan nega pridelka iz njive pa je kelko telko za to na motaj in ne prdi .

In reply to by müjra (nepreverjen)

Landini

@müjra; iskreno ti želi, da boš čimprej lačen. Lačen, shiran in nemočen. Takrat boš vesel, če boš imel slovenskega kmeta, ki ti bo zagotavljal hrano. Malo si preračunaj nove subvencije in vložene stroške, pa potem komentiraj. Seveda, če to sploh znaš.

In reply to by müjra (nepreverjen)

müjra (nepreverjen)

pomoč bankan je kaplja v morje v primerjavi subvencijan kmetijstve. nišče ne dobiva več državne pomoči kak kmetje, nobena druga skupina. taka trbej se malo izobrazite. večina evropskoga proračuna je namenjena kmetijstve kero samo od sebe nemre preživeti in izkorišča davkoplačevalce.

kmetijskih pridelkov je pa preveč, zato pa kmetje nemrejo sami od sebe preživeti ker je ponudba večja od povpraševanja in s ten odkupe cene nizke.

škodljivost okolja je pa poglavje za sebe. poleg industrije je kmetijstvo največji onasneževalec.

sramota kak ščejo še bole izkoriščati državo. že vse dobijo k rite pa še več bi radi. po drugi strani pa lidge delajo na minimalnih plačaj pa jin nišče ne pomaga.

kmete je lejko sran.

gost10 (nepreverjen)

müjra ide pa se metek v glavo požene. Če bi si tak pametene bili kak ti be že bili 2m pod zemlov. Clovek ka misle ka ce mas koncano fakulteto ka se bok i batina. tu pa šinfaš lidi kere delajo sobote nedele prazneke sake den pa 10 vor pa več. Da de kmet domo za svoje izdelke zadostno ceno ne nuca več subvencij dača ka pa za liter mleka dobi 23cente ale pa še menje v bote ga pa odaja za evro naj dobi subvencijo pa pika. Bog non pomagaj če de še več takšeh majmunov na svete kak se ti ka gleda soma na svojo manjasto rit.

asdad (nepreverjen)

MAN OBČUTEK, KA SE TEJ ŽIDANI VEČ NEDE MOGO GIBATI PO SOBOTI TAK KAK ŠČeJ... DE HITRO KAJ LETELO MIMO NJEGA

gost 12 (nepreverjen)

Židan de prekmurje v rit prpelo, tak kak si močni politiki, ki kao izhajao ali majo veze s Prekmurjem. Tau pa se zna keri. Po soboti de se pa lejko gibo, ka v Soboti ma tak edino podporo v Prekmurje.

müjra (nepreverjen)

no vidin ka enin delajo težave že osnove. kmetje gnes proizvajajo preveč hrane, zato so pa cene tak nizke. namesto, ka bi se trudili zniževati kmetijsko dejavnost pa se rajši davlejo državne pomoči. to je katastrofa oz. čisto izkoriščanje sistema s strani kmetov.

zakoj pa ne dobi nikših subvencij tisti ka dela za minimalno plačo? što pa takšome pomaga kda se njeme kaj pokvare pa ma kakšen vekše izdatek? nišče. kmeton se pa za sakše drek davle. en traktor več košta kak pa majo lidge na minimalni plači premoženja.

vfrn (nepreverjen)

Tej ka je tak pameten je sigurno z kmetov a je študejro. Če nebi bilau telko zmesnih preprodajalcov bi kmet lahko dobo več.kaj se pa tijče minimalne plače je pa kriva država.

Müjra (nepreverjen)

Point je v ton ka liden na minimalni plači nišče ne pomaga pa majo neprimerljivo menje kak kmetje. Slednji pa komot živejo od državnih pomoči zdaj pa še več fehtajo. Ka se ne omenja vplivov na okolje. Katastrofa resno. Kak lejko nešče ka sam nemre preživeti postavla pogoje tistome ka ga futra cejle život? Kmete so čista zgubile moralni kompas.

Gost (nepreverjen)
zaposlenkonj (nepreverjen)

mujra ma praf!man sodelavca ka ma 12 hektarov zemle pa jo obdeluje 2 do 3 krat na leto po en teden!Pa san lepo prizna ka dobi za 10000 evrov subvencij letno pa trošarino od bencina,ka prosi sodelavce ka tankajo na njegovo davčno!Samo kot on sam pravi zakaj pa ne če sistem to omogoča?

podpornikKmetom (nepreverjen)

mujra pa zaposlenkonj neven ka čakata pa se gonita nekaj,....za minimalno plačo neven zakoj sta nej kmeta pa obdeluvleta nekaj hektarof če je to tak enostavno,če tak pravita ve pa te vama vse dajo ka čakata!!!!!pametnjakoviča!!!

müjra (nepreverjen)

ne ven po kon sklepaš ka ma müjra minimalno plačo ampak to neje pomembno.

biti kmet gnes je enostavno. kda te država podpera na sakšon korake je to v primerjavi z večino kera more za preživetje delate, dosta bole enostavno.

če pa vas ne moti, ka nešče v trgovine ali tovarne dela kak živina za minimalno plačo, pa more sam preživeti, po drugi strani pa kmetje dobivajo sredstva iz vseh koncof, je pa z vašin moralnin sistemon neka narobe.

podpornikKmetom (nepreverjen)

mujra vepa zakoj čakaš boj kmet!!!pa vsi naj bodo kmetje če je tak enostavno,neven zakoj še spolj ge indri što dela!!!VSI BOJTE KMETJE PA TE MELI PUNO € NEVEN KA ČAKATE!!!pa te povejte kelko te meli!!??!

müjra (nepreverjen)

müjra se niti slučajno ne pritožuvle nad svojin životon - ne zmišlavlite si neka brezveze. opozarjan samo na neokusen priviligejrane položaj skupine lidij kera izkorišča državo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice