Domača in mednarodna podjetja zapuščajo našo državo

Prejšnji teden je odmevala zgodba svetovno znanega proizvajalca harmonik Rutar, ki zapušča Slovenijo in se seli v Avstrijo, saj naši državi ni uspelo zaščititi njegovih izdelkov pred ponaredki. Izdelki Rutar imajo veliko dodano vrednost, cena za posamezno harmoniko se praviloma začne pri slabih štirih evrskih tisočakih.

Tuje neposredne investicije se krčijo

V zadnjih treh letih so Slovenijo pretresale napovedi, da multinacionalke zapuščajo Slovenijo in regionalna središča selijo v Zagreb ali Beograd. Tako sta v Sloveniji močno okrnili poslovne funkcije multinacionalki Procter&Gamble in GlaxoSmithKline. To pomeni, da sta občutno zmanjšali število zaposlenih. Slovenijo je pred dvema letoma zapustil tudi črnomaljski Secop, sicer bolj znan pod nekdanjim imenom Danfoss Compressors. Lastniki so proizvodnjo preselili na Slovaško, brez dela je ostalo okoli 700 zaposlenih poroča današnji portal Planet.siol.

Če podjetje zapusti državo, državljani ostanejo brez služb in brez plač. Država mora brezposelnim plačati nadomestilo oziroma socialno pomoč, obenem pa ima državni proračun izpad davčnih prihodkov. Podjetja, ki odidejo v drugo državo, ne plačujejo v slovenski proračun, temveč v tujega.

Kdo vse je že zapustil Slovenijo?

Od domačih podjetij sta selitev dela proizvodnje v Italijo izvedla proizvajalec ultralahkih letal Pipistrel in izdelovalec jadrnic Seaway, podjetje za izdelavo izdelkov iz kompozitnih materialov Veplas se je preselilo na Hrvaško, podjetje za izdelavo izdelkov iz pločevine Fori pa v Srbijo. Nekdanji avtomobilski dirkač Aljoša Tušek, solastnik podjetja Tushek Supercars je v začetku letošnjega leta svojo proizvodnjo butičnih avtomobilov preselil v avstrijski Cmurek. Tam že razvija svoj novi superšportni avtomobil, ki ga odlikujeta najvišja mogoča hitrost in izjemna lahkost.

Slovenija z vse slabšim poslovnim okoljem

Po nedavni raziskavi Doing business 2014, ki jo vsako leto opravi Svetovna banka, je Slovenija uvrščena med države z najslabšimi poslovnimi pogoji in je med najmanj zanimivimi državami za tuje investitorje. Na lestvici je Slovenija v enem letu strmo padla za pet mest, in se znašla na 51. mestu med 189 primerjalnih držav.

Če bodo prispevki in davki nižji, bomo lažje poslovali

"Mi vlado vsakodnevno opozarjamo na to, da je treba slovenska podjetja razbremeniti in spremeniti delovnopravno zakonodajo. Rutarjev primer selitve proizvodnje harmonik še dodatno razkriva, zakaj podjetja odhajajo v tujino, " povdarja Branko Meh iz Obrtne zbornice.

V Evropski uniji smo po obsegu tujih investicij med najslabšimi

"Ne le, da se nekatera podjetja selijo iz države, ampak smo neatraktivni tudi za prihod tujega kapitala. V Evropski uniji smo po obsegu tujih investicij med najslabšimi, razlogov za to pa je več. Med njimi je predvsem nestabilno in slabo poslovno okolje. Zadnji primer so dodatne obremenitve gospodarstva z rebalansom državnega proračuna," izpostavlja Goran Novkovič iz Gospodarske zbornice Slovenije.

Foto: Finance.si

S spleta

Komentarji (47)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Še en razlog da se mlade uvaja v socialno podjetništvo, ker bo drugo propadlo.

gost (nepreverjen)

Bla bla bla... zakaj se selijo naša podjetja iz Slovenije? Tisti, ki se selijo na Hrvaško in v Srbijo se selijo samo in edino iz ekonomskih razlogov in želje po večjih zaslužkih, tisti ki se pa selijo v Avstrijo in Italijo pa samo zaradi lažjega dostopa do raznih večjih trgov. Lažje je na evropskem in svetovnem trgu prodati drag avtomobil z etiketo "Made in Austria" kot pa z etiketo "Made in Slovenia". In iz enakega razloga, iz katerega naša podjetja selijo proizvodnjo na Hrvaško in v Srbijo lahko pričakujemo, da bodo k nam prišli tuji investitorji. Večji zaslužki, poceni delovna sila. Problem je pri nas edino, da so hrvati in slovaki precej cenejši od nas. In to ne zaradi davkov in prispevkov od plače ampak zaradi že v osnovi nižjih plač zaradi nižjega standarda. Naše podjetje je že tudi razmišljalo o selitvi v tujini, en del smo celo že imeli na Hrvaškem pa smo ga letos preselili nazaj v Slovenijo. Kvaliteta izdelkov in odnos delavcev se tam niti približno ne more meriti z našo kvaliteto izdelave in našimi delavci. Zanimali smo se tudi za Avstrijo kjer imajo sicer precej poenostavljeno vse skupaj, z manj birokracije kot pri nas, vendar smo si premislili. Saj po nekaterih zbranih informacijah in sestankih tudi tam ni več vse tako oh in sploh, ko si eni predstavljajo. Tisti, ki tako zelo izpostavljajo to naše podjetnikom neprijazno okolje so iz lobijev, ki se borijo za znižanje davkov, prispevkov in za odpravo minimalne plače samo zaradi lastnih večjih zaslužkov. Verjemite mi, da v kolikor država popusti gospodarski zbornici in uvede vse njihove zahteve se za navadnega delavca ne bo nič spremenilo. Plače bodo še vedno takšne kot so, edino dobički lastnikov bodo večji. Nevarnost je celo, da se bodo plače znižale.

BB

Dosta lidij pravi ka se bakan zača na južni meji nemčije ;)

- o

Podjetja selijo iz Slovenije naj bole samo za volo prevelkij davkov . Vzemimo samo en primer kak je na primer bilo z pivovarno BEVOG . Samo čakanje papirjev 3 leta pa eno pa drugo .

gost (nepreverjen)

-o, to ni čisto res. Ker potem bi se vsi odselili iz Sloveniji. Nas davki v tujini niso prepričali. Pa tudi Bevog se ni odselil zaradi višjih davkov. Vsak, ki se seli v tujini ima pač svojo računico in svoje razloge. Davki so trenutno vsem zelo priročen izgovor, da ne izpadejo hinavci, ko odpuščajo delavce doma in selijo proizvodnjo v tujini, kjer jim bodo tujci delali za pol nižjo plačo sami pa bodo imeli dvakrat večje dobičke.

Je pa zanimivo, da mi tu tako veselo pričakamo vsakega, ki iz svoje države preseli proizvodnjo v Slovenijo (zakaj že?), ko pa naša podjetja selijo proizvodnjo drugam pa nam ne paše in krivimi vse živo, edino realne razloge nočemo videti, ker jih seveda tudi ti, ki se selijo ne priznajo.

Vipko
Wizeman

Bravo, gost. Popolnoma se strinjan s tvojimi ugotovijtvami.

KRUGLA

Javni sektor je nas uničl.

Vipko
Wizeman

Daj, ne bluzi s ten javnin sektoron. Javni sektor je šče kaj več kak samo birokrati po stotinaj sekretarijatof pa komisij.

zima.bella

Dragi moji, nas je uničila naša "iznajdljivost".
Po lepi balkanski maniri "snađi se" znamo izkoristiti vsako luknjo v zakonu, kak "službeno" tak "privat", zdaj smo pa dobili račun za to!!
Smo kupovali avte na dedeka-invalida, tajkuni so dobili enormne kredite od frendov z enim samim telefonskim klicem, direktor XYZ je v dveh letih pozaposlil vso svojo rodbino, če so meli kaj za delati ali ne, Pištek je, če je le mogel, vkradno kilo cvekov pa klejšče, Micka je spizdila metlo, tajkun je spizdo fabriko, po razredih imamo 10 učencev, minister je sestrični in bratrancu zrihtal milijon za ekspertizo od kec se vzeme megla, bolniški avto jih pela 5 v LJ, pa zaračuna 5x prevoz, imamo 212 občin, imamo javne zavode, direktorate, agencije, direkcije, pizdarije; vsako selo ma šolo, vrtec, telovadnico, kulturni dom, gasilski dom, tramvaj komando ----- ne da se mi več naštevati
---- ampak, mili moji, tega naftaški Katar ne bi mogel plačevati!!!

Peredajs

Se popolnoma strinjam. Zanimivo je, da je bila logika: napravi to tu bo in to ne bo mogel nesti nihče od tod (telovadnice, domovi, nogometne tribune, ...) Vse to pa prosi vzdrževanje, ogrevanje, stoji večinoma samo brez kakšne uporabe, kaj šele, da bi kakšno društvo za to kaj plačalo. Te majčkene občine so kategorija za sebe. In kako bodo skočili vsi župani, da so nujno potrebne.

gesananonimen (nepreverjen)

zima.bela kda stejn tvoj zapis, si odehnen ka se obstaja sto v toj drzavi keri ma mozgane na off, pa ne blegej kak so drugi vse krivi pa s prston kaze na vse druge samo na sebe ne! Politiki smo mi, drzava smo mi, lopovi smo mi, balkanci smo mi, vsi smo krivi ka smo v taksnon dreki, sprijaznite se s ten pa pri sebi zacnite spreminjati svoje navade balkanske pa svoje volilne navade pa ce do vsi tak studerali se skoplemo s toga dreka, teca ka te pa s prston kazali pa ne.

Peredajs

"gesanonimen", rad bi ti dal prav, pa enostavno ne morem. Mi, mali ljudje nismo več odvisni samo od sebe, mi smo odvisni od teh, ki za nas sprejemajo odločitve. Tudi ministri, vlada, ... niso več odvisni samo od sebe, njim stoji za vratom, saj veš kdo. Enostavno, nihče v Sloveniji ni odvisen samo od sebe. Tudi država ni že dolgo odvisna samo od sebe. Z drugimi besedami, mi smo v dreku.

PrekmurjeSlovenija

NAJVEČJI PROBLEM JE PA TA DA NAROD RAJŠI Z LONCAMI MLATI PO SOBOTI KAK PA KA BI SE SPRAVO PRED OBČINO ALI PARLAMENT ALI NA CESTO KA BI VSE DOL STAVO

balkanec (nepreverjen)

Vse so kriva sodišča ka so nej oz. še zaj ne ukrepajo. Policija dobi XY osebo kera je kaj fkradnula ( par 100.000 evrof )pa jo sodišče oprostij ka njoj je policija prislušküvala nezakonito telefon. Zidar se lepo vozi v švico z letalon preverjat kelko pejnezof ma na banki, sodišče ga pa nešče zaprejti češ da se mu bo poslabšalo zdravstveno stanje. halo. Mij smo še izda balkanci pa mo balkanci ostali.

Podkrepin z primeron.

Na firmi ima sodelavec plačano malico. Vsakič ko je možno na firmi zastonj jej ker dostakrat ostane kakša malica. Pa njemi praviš ka on dobi zato pejneze ka si malico prinesi s sebof, te ti pa pravi kak si lejko takša svinja ka njemi tou gučiš, pa ka si nesramen,... Najbouše pa prijde na konci da ti povej ka tij naj tudi tak delaš samo naj ostalin nič na povejš!

Zelo lepi primer balkanizma. Če en nekaj fkradne te vsi nekaj fkradnimo.

Pa še enkrat mij mo balkanci ostali.

zima.bella

RE: gesananonimen (80.153.101.78) :

1. Najprej: hvala za par vzpodbudnih!

2. No, zdaj ga pa poglej, klasičnega Slovenca/Prekmurca; njegov glavni problem je tole: (sorry, spet moram kopirati)

PrekmurjeSlovenija :NAJVEČJI PROBLEM JE PA TA DA NAROD RAJŠI Z LONCAMI MLATI PO SOBOTI KAK PA KA BI SE SPRAVO PRED OBČINO ALI PARLAMENT ALI NA CESTO KA BI VSE DOL STAVO

Glej, kaj lahko pričakuješ od folka, ki niti tega ruženja po svetih piskrih in ponvah ne razume in se le neskončno zgraža??? Kaj, Gesanonimen?
To, da ko ga udarijo po eni ritnici, nastavi še drugo! IN PRAV MU JE!!

Gost (nepreverjen)

" Tisti, ki se selijo na Hrvaško in v Srbijo se selijo samo in edino iz ekonomskih razlogov in želje po večjih zaslužkih, tisti ki se pa selijo v Avstrijo in Italijo pa samo zaradi lažjega dostopa do raznih večjih trgov."

Ekonomski razlogi so že, ampak tou ne pomejni, ka so v igri samo večji zaslužki. Podjetje, keroga poslovanje je blüzi pozitivne ničle in kero je izpostavleno ostri mednarodni konkurenci, je fejst izpostavleno tveganje, ka že malo vejkše fluktuacije v naročili/plačilaj pomenijo njegov konec (Mura). In podjetje, ka je izpostavleno takšnin tveganjon, si tudi težko najde koga, ka de jin dau pejneze za investicije. In tou so dejansko tudi razlogi zakoj podjetja propadajo in se selijo drugan, kar pomeni menje delovnih mest in posledično socialno katastrofo (ampak enin je seveda nika nej jasno, in do se glij obratno drli).

Či vaše podjetje normalno poslüvle, tou še ne pomeni, ka lejko brez stresa poslujejo tudi druga podjetja. Tan, ge je velka dodana vrednost izdelkof in mila konkurenca, je lejko glasen biti. Enostavno nemremo iz enoga takšoga podjetja posploševati na celoto.

Večji davki pomenijo menje pejnez za investicije (nej mi zaj tisto o olajšavaj v primeri investicij, ka tudi či vzememo v zakup, smo na slabšon) in tou pomeni tudi menšo pripravlenost za tvegane investicije - ker je pač tveganje vejkše. In te iz toga razloga pač nega dodatnih hal in dodatnih zaposlitev. Z drugimi besedami, namesto ka pejneza ma Akrapovič in neka dela, jih more dati Štruklji. Keromi bi vij dali, ka z njimi dela?

Te dale je obdavčitev dela. Delavec v Avstriji dobij večji neto znesek ob isti bruto plači kak prinas. Iz toga razloga seveda prenekateri domači strokovnjak odijde drugan delta, ker po plačaj nemremo konkurerati drugin. In to zaradi davkov, seveda.

snops1 (nepreverjen)

Aja, tou zgoraj je od menej, snopsa.

pinkpanter (nepreverjen)

Ja, dejstvo je, da smo bili in bomo ostali balkanci, dokler nas ne bo tujec prisilil v kaj drugega. Tisti, ki v našem imenu odločajo, so le naš odsev, isti smo pa vsi. Dolgoročno nas bodo torej tujci podjarmili, najprej ekonomsko, zatem pa verjetno tudi politično.

pozdraf

DAP (nepreverjen)

vejpa če so že delavci odišl , te morajo za njimi iti še fabrike

gost (nepreverjen)

snops1, ja seveda, niso v igri samo večji zaslužki, v igri so tudi razne mahinacije. Če si že omenil Muro, jo lahko vzameš za vzorčen primer kako se to ne dela. Vsi ostali zgoraj omenjeni se selijo iz Slovenije zaradi večjega zaslužka pa lahko ti nizaš razloge kontra moji trditvi na dolgo in široko. To dejstva ne bo spremenilo. Poznam precej lastnikov podjetij, ki so dele svoje proizvodnje ali celo proizvodnjo preselili na jug. Vsi iz enega in istega razloga. In nihče od teh se doma ni ubadal s temi težavami, katere ti omenjaš. Sem pa enkrat enega prijatelja, ki je preselil proizvodnjo na Hrvaško vprašal, če so zdaj njegovi proizvodi v trgovinah kaj cenejši ker ima nižje proizvodne stroške. Odgovor: "Zakaj bi pa naj bili cenejši?".

Sam imam podjetje že več kot 13 let in to v branži kjer je konkurenca morilska, še celo od takrat ko smo vstopili v EU. Kot sem že omenil sem dve leti nazaj razmišljal o selitvi na jug, po poskusni avanturi smo vse lepo vrnili nazaj v Slovenijo. Delamo z domačimi kooperanti in smo vsi zadovoljni. Tako mi, kot naši kupci. Na pravim, da je v Sloveniji vsem podjetjem z rožicami postlano, daleč od tega. Vendar smo si v večini primerov sami krivi, oziroma je kriva mentaliteta. Sami si nižamo stroške dela samo zaradi tega, ker bi radi bili konkurenčni in ker partnerji ali kupci iz tujine od nas to pričakujejo in celo zahtevajo. Sami smo jih navadili, da smo poceni. Ko njihovih pričakovanj ne moremo več izpolnjevati se naročniki selijo na jug kjer so stroški dela nižji. Ponovno lahko v tem primeru izpostavimo Muro. Ob tem je pa seveda največji problem orientiranost našega gospodarstva. Radi bi delali vse živo. Večino tega nam je ostalo še iz Juge, ko so naša podjetja zalagala več milijonski trg. Ta podjetja se v dvajsetih letih niso prestrukturirala in poiskala druge tržne niše. Ko se je odprl evropski trg smo komaj ugotovili kako majhni smo kako se moramo udinjati tujcem, da lahko sploh kaj prodamo.Več kot polovica industrije v Sloveniji je nepotrebna in nerentabilna. Glede na našo majhnost in lego države bi lahko čisto solidno živeli iz turizma brez industrije, ki je večino Slovencev spremenila v sužnje na minimalcih.

Jaz nisem zasledil, da bi se v zadnjih časih iz Slovenije selila podjetja, ki bi spadala v tisto kategorijo podjetij, ki jih ti omenjaš snops1. Tudi v tem članku so omenjena podjetja, ki jim že pri nas ne gre slabo. Tudi večina tistih, ki jih jaz poznam in so šli na jug tja ni šla zato, ker bi jim šlo v Sloveniji slabo. Pa tudi glede davkov pri nas ni vse tako črno, kot želijo eni predstaviti. Sam bi bil sicer vesel, če bi se davki znižali ali da jih sploh bilo nebi, ampak to ne gre. Tudi v tujini ne gre. Sami delamo dosti s tujino in velikokrat slišim kakšno pikro na to kako smo mi lahko srečni, da smo lahko konkurenčni glede na nizke stroške dela in majhne plače, ki jih imajo delavci pri nas in da v Nemčiji tak izdelek ne morejo prodajati po isti ceni kot mi, če želijo kaj zaslužiti.

brez imena (nepreverjen)

Vse lepo in prav, vse to kaj ste našteli je krivo za situacijo v kateri smo. Neplačilna disciplina, politika republika banana, javni sektor, tajkuni, slabi krediti itd..... Res je 212 občin, 5 učencev v razredu, direkcije, komisije, svetovalci, vsaka vas svoja šola+vrtec.... Dobro jutro, pri taki situaciji ŽAL to ne moremo financirati. Za vse ki pa razmišlate da v Avstriji in Nemčiji ni tako in tako. Primer, plača v Avstriji 1.200€, pri nas 600€. Na Leopodovem senji v Bad Radkesburgi klobasa+hren+gorčica+žemlica 5€, pivo 3€. Pri nas pa je pivo 2,5€ klobasa pa 5-6€. Da nebom o njihovi pavšalni obdavčitvi gostincev. Pri nas je veselica ali senje ali javna prireditev pa maš 5 policijskih patrulj kot hijene, alkotest in gas. Avstrija znižuje občine iz 3500 na 540, zanimivo. Avstrija ma najmenšo brezposelnost v EU pod 7%, prinjih ide kmetijstvo, živinoreja, vetrne elektrarne, ka ne bom kje vse postavlena fotovoltaika ( na sredi ali na robi njive ob avtocesti )....itd. Na Dunaji mate vsaj 6 vetrnih elektrarn. Malo si na neti poglejte kakšne so obresti kreditov, koliko so ugodnejši krediti pri njih. V 14 dneh od nakupa zemljišča lahko začnete zidati, pri nas 1 leto nucas ka papire pridobiš. Pa da ne bom o najemu stanovanja, primerjajte cene v Grazu in Mariboru, tu nekje ( do 100€ razlike ), lahko povemo isto, pa da se ne ponavljam o višini njihove plače in naše plače. Otroški dodatek 22€ ( če delata oba s prihodki 2×600€ ) v Avstriji isti pogoji je otroški dodatek 180€. Ogromno pozitivnega imajo še naši sosedje. ŽAL pa bomo mi Slovenčki še naslednjih 10 let tonili globlje in globlje v krizo.

Sramna_dlaka

Lejko vsaj en napiše kelko je davek na dobiček v Sloveniji, Avstriji pa Nemčiji?

slovencek13 (nepreverjen)

Aradi radarov se je folk dal napizditi ka je stano gor pa razfuko celi maribor, zato ka pomale za geste nede mel pa san nede zbrodo ka bi nekoga iz parlamenta potejgno pa ga po zdravje pijto!

ahmadinedzad
ahmadinedzad
ahmadinedzad
ahmadinedzad
ahmadinedzad
ahmadinedzad
Realnost (nepreverjen)

Procter je imel 2 zaposlena slovenca in zdaj delata iz Budimpešte, gre pa za plasiranje reklam - jaka multinacilonalka od 250.000 ljudi 2 slovenca.
Rutar 1 ali 2, Bevog in Tušek skupaj manj kot 10

Ne delajte panike brez veze, nič je nej slabše kot je bilo še vedno je slabo.

Peredajs

Tisti, ki se njim še ni zmanjšal promet, ki niso ostali brez služb, ki dobijo plačo 5. mesecu, ki krize še niso občutili, ..., so najbolj realni ljudje. Njim ni niti najmanjši problem, če se Slovenija tu pa tam zadolži za kakšen milijon. Zato so pa najbolj realni, s pogledom v svetlo bodočnost.

Pri njih obstaja samo en problem. Ne smejo se zbuditi, kar lepo sanjajte.

Ali ti vidiš, da 30 letniki z univerzitetno izobrazbo sedijo doma na račun staršev, starih staršev, ... Kar spančkaj naprej!

snops1 (nepreverjen)

"Poznam precej lastnikov podjetij, ki so dele svoje proizvodnje ali celo proizvodnjo preselili na jug. Vsi iz enega in istega razloga."

Težko sprejeman argument "ge jih dosta poznan". Glej, ge jih dosta poznan, ka crkavlejo zaradi višine davkov. In pač jasno je kak bejli den, ka menši davki pomenijo več privatne iniciative za vlaganja. V neštetih raziskavah je bilo do zdaj pokazano, ka sta ekonomska rast in stopnja davka v negativni korelaciji. Celokupno gledano to pač pomeni, ka do zaradi viskoga davka ene firme crknile, kakšne do se izselile, menje de investicij itn.

Poleg toga smo baje v regiji prvaki, kar se davka tiče. To je pa seveda eden izmed razlogov, ka de tuja investicija šla v kero od drugih držav.

gost (nepreverjen)

Stopnja davka na dobiček pravnih oseb:

- Italija 33%
- Madžarska 27%
- Avstrija 25%
- Hrvaška 20%

- Slovenija 17% !!!

snops1, tako da smo res prvaki v regiji kar se davka tiče. :)

snops1 (nepreverjen)

Eh, vejpa lipau te prosin. Kak či se ide samo za davek na dobiček pravnih oseb.

gost (nepreverjen)

Davek na dobiček od pravnih oseb in obdavčite plač sta najbolj pogostiva argumenta, ki se uporabljata pri dokazovanju neugodne gospodarske klime za domače in tuje vlagatelje. V bistvu gre za čisto navadno zavajanje. Sistemsko se dela na tem, da bi Slovenijo v naslednjih letih pripeljali na pota "višje konkurenčnosti" s pritiski na zniževanje prispevkov za plače, odpravo minimalne plače in z ukinitvijo vseh zaščit delavcev. Ker smo kot delavci (posledično dražja proizvodnja) za tuje vlagatelje predragi, bomo sčasoma s postopnimi spremembami zakonov pristali na ravni Hrvaške, če bomo hoteli obdržati tuje vlagatelje ali privabiti nove, to pa pomeni nižji stroški dela in plače naših delavcev za približno 100€ nižje kot so sedaj. Na Hrvaškem delajo trenutno za 300-400€, na Madžarskem še celo za manj. Jaz nikjer ne trdim, da je pri nas vse super, ni pa tako grozno, kot nam eni s pomočjo medijev želijo prikazati. Mislim, da nam bo v kratkem slabše, če bomo tako nadaljevali.

Vipko
Wizeman

Ka se pa te ide?

Vipko
Wizeman

Dokeč de prinas za tuje vlagatele neugodna klima, bojmo srečni. Tou pomejni, ka je standard ešče kelko telko visiki. Gda do drli k nan, pomejni, ka delamo zadosta fal, ka si lejko kapitalist bajne dobičke tala. V visokotehnološke države pa prihajajo investitori zatou, ka majo te boukše izhodišče - nej je fseeno, či eno visokotehnološko podjetje delüje v Koreji ali pa v Vijetnami, pa čitüdi delajo isti lidge. Ide se za imidž kao visokotehnološkoga porekla.
Naš edini spas je razvoj visokotehnološkoga podjetništva, za šteroga, rokou na srce mamo potenciala zadosta. Ali ka, či naša tehnološko razvita podjetja bižijo v tujino. Z izgovoron, ka je naša država do njih mačehovska, v resnici pa samo iščejo boukše priložnosti. Ka jih je pa država z raznimi subvencijami pa regresi na noge spravila pa fejst hitro pozabijo. Kda bi pa trbelo kaj gverati nazaj v drüjžbo, se pa napravijo Francuze. Zatou takšna podjetja pa podjetnike zaničüjen. Drüjgo je, či se podjetje širi širi čez nacionalne meje.....

snops1 (nepreverjen)

Ge san še nej čül, ka bi što omenjo davek na dobiček pravnih oseb kak problem, tak ka najbrž si se tou kar zmislo. Z viskimi davkami v Sloveniji je mišlena obdavčitev dela(+socialni prispevki) in davek na potrošnjo (DDV).

S tujimi naložbami se seveda cijla na visokotehnološki segment gospodarstva. Ne misliš valda, ka prijdejo k nan odperat tovarno za 5000 lidij, ge do žoge skup šivali? Zato se tudi ide za "izobraženi" kader, ge pa v Avstriji za isti strošek podjetja delavec dobij večjo plačo. Ali, drugače povedano, ob isti neto plači so stroški za podjetje prinas večji.

snops1 (nepreverjen)

"Dokeč de prinas za tuje vlagatele neugodna klima, bojmo srečni. Tou pomejni, ka je standard ešče kelko telko visiki."

Haha, tipična slovenska mentalitea, znankar od hlapcof podedovana. Idi v Graz in okolico pa prešti, kelko je visokotehnoloških podjetij v tuji lasti. Več kak v cejli Sloveniji, prijatelj!

Peredajs

Imamo strokovnjake? Pa mi povej v katero firmo lahko pridejo? Firma mora imeti denar za razvoj, ne pa samo krmljenje JU. Prosim ne o medicinskih sestrah, gasilcih, ...

Naše super šolstvo (vir Štrukelj) izobražuje na veliko filozofe, ki so sami sebi namen. Popolnoma neuporabni. Razstava v Maximusu, pred kratkim, je pokazala, kam se usmerjajo šole. Tudi "tehnični" strokovnjaki nimajo kam iti. So pa dobri za tekoči trak v Avstriji.

Kdor ima možnost, bo itak šel v tujino. Čeprav je to za Slovenijo slabo, pa vsakemu dajem prav, da gre tja, kjer mu je bolje, enostavneje se pogovarja z državnimi institucijami, ali če hočete, je tam delovna sila cenejša. Ne podpiram selitve, kot jo je napravila direktorica Mure in mahinirala. V normalni državi bi ji sigurno stopili na prste, ne pa jo poslušali, kakšne razvojne načrte je imela.

snops1 (nepreverjen)

Peradajs, good point. Kda si človik zamisli kelko lidij se vpišavle na FDV-like fakse, in ka tou med drugin financerajo tisti, ka morejo prekleto delati, ka skozi mesec pridejo, te lejko človik samo spozna, ka se tü neka nenormalnoga dogaja v toj državi.

Podobna stvar so zavodi za zaposlovanje. Či se ta prijavite, te hitro spoznali, na kakšna obvezna izobraževanja morete oditi: na takšna, ka so sami sebi namen. Tudi či ste že bili, vas še kar inauk pošlejo. S ten se umetno povečuje obseg njihovoga dela. In ka takšne stvari morejo financerati tisti, keri morejo na trgi preživeti? Ajaj, nemre tou dobro bite.

gost (nepreverjen)

snops1, verjetno višina DDV-ja nima velikega vpliva na domače gospodarstvo katero bi zaradi majhnega lokalnega trga moralo biti izvozno orientirano. DDV vpliva več ali manj samo na končno ceno proizvoda, ki ga pa plača kupec in ne proizvajalec. Hrvaška ima DDV 25%, Madžarska celo 27% in obe državi sta reklamirani kot investitorjem prijazni državi, v Sloveniji je pa DDV 22%. S tem, da je v Sloveniji nižja stopnja DDV za hrano.

Socialni prispevki so se v Sloveniji v zadnjih letih vsega skupaj znižali za 42%, se je zaradi tega komu dvignila plača? Minimalna plača se je v teh letih dvigala za kakšen % ali malo več, nikoli pa v sorazmerju z nižanjem % socialnih prispevkov.

Da malo primerjam z Avstrijo. Pri nas se plača od bruto osebnega dohodka 22,1% za socialne prispevke, v Avstriji 18,2%. Potem se odbije še en kup ostalih dajatev in ostane neto osebni dohodek. Pri tem ima podjetje strošek, ki se plača na bruto plačo povečano za socialni prispevek in tako znaša strošek delodajalca v Sloveniji 16,1%, v Avstriji pa 21,7%. Torej, če potegnemo črto, pri nas je zakonodaja na tem področju neprijazna do delavcev, prijazna pa do delodajalcev. In kdo se najbolj pritožuje? :)

Peredajs

Dal si odlično primerjavo. Izgleda, da imamo skoraj vse parametre boljše od drugih. Rezultat pa znan.

Spominja me na tisto, ko greš na pogreb in vprašaš, kaj pa mu je bilo? Nič, umrl čisto-čisto zdrav človek.

Sramna_dlaka

Fajn ka je vsaj nesce malo stevilk in dejstev prineso na mizo!

Avstrija ma tudi vse puno neoliberalni pajacov keri se li smudajo pa mlatijo z nogicami ob tla, ka so za vse delojemalci krivi pa ka trbej nove reforme!

Cudno je edino, ka kljub temi ka so svoje reformica sprejeli se je sprejemliva razdalja za sluzbo za brezposelne spremenila v zadnjih letih s 50km na 100km, znizo davek na dobicek s 50% na 25% etc. AMPAK se izda kvota brezposlenih se zdigava! Cudno je pa to, ka se tudi kvota njihovih dobickov zdigavle.

Hmmm..ocitno se gli ne vlaga v nova delovna mesta kak pise v njihovih knjigicah, ampak se vlaga na financne trge. ups..al hej glavno ka so skinili dolocene davke!! Tau je furt dobro za vse, ali?!
Recimo davek na dedovanje. Spomnimo se ka 90% celotnega avstrijskega prebivalstva poseduje premozenje v vrednosti 386 milijard evrov, 10% prebivalstva pa 863 milijard.Za povprecnoga avstrijca je znaso davek na dedovanje menje kak 150eur, za ovih 10% pa si sami mislite..

Peredajs

Procenti gor ali dol. Edina računica je, kolikor pride v mošnjiček, toliko si lahko razdeliš. Po procentih razdeliš, oni, strokovnjaki pa si organizirajo, da je najboljše. Nihče se njim ne vtika v delo.

Zdaj kroži statistika, katere ulice, so statistično najbolj nevarne. Tega podatka ne rabimo, kakor tudi marsikaterega, ki ga prikazujejo.

Zavod za zaposlovanje nima kam pošiljat v službe, če jih ni. Tudi vodi samo statistiko. Zreducirati, itd.

Sramna_dlaka

Statistika ti povej, ka problem lezi indri kak pa tan ge vodilni politiki pa "strokovnjaki" trdijo ka lezi.

Sama statistika brez primernega ukrepanja pa ne zrikta sluzb, ja.

Peredajs

Bom še enkrat povedal. Preveč jih hodi jemat iz vreče. Pika.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice