Od 13. decembra bodo morali vsi gostinci označiti, katere alergene vsebujejo jedi, ki jih imajo v svoji ponudbi

Gostince bo po novem jezila nova uredba, ki jim nalaga, da za vse svoje jedi, ki jih imajo v svoji ponudbi na vidnem mestu označijo vse alergene, ki jih jed vsebuje. Za kršitelje so zagrožene kazni tudi do 30.000 evrov.

Gostinci po nove jedilne liste

Od 13. decembra ne boste več v zadregi ali neko jed naročiti, saj prihaja nova uredba, ki določa, da morajo obrati javne prehrane jasno označevati, katere snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti, so uporabljene v njihovih jedeh.

Potrošnik bo lahko na podlagi informacij sprejel varno odločitev

Kot poroča 24ur, uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Potrošnik, ki imajo alergijo ali preobčutljivost na hrano, na podlagi prejetih informacij lahko sprejmejo varno odločitev zase.

Alergeni v živilih, ki se prodajajo v obratih javne prehrane, morajo biti navedeni na najmanj enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi (npr. jedilni list, dnevni meni, pano, ekran).

Pisno označeni na enem od mest v ponudbi jedi

V Uradu RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, navajajo, da morajo biti alergeni določeni glede na njihovo vsebnost v posameznem živilu in pisno označeni na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi.

Gostinci opozorjeni pravočasno

Na Obrtno-podjetniški zbornici so zagotovili, da so svoje člane pravočasno opozorili, da 13. decembra začne veljati nova uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Želijo si, da bi bila uveljavitev uredbe čim bolj enostavna in da gostinci zaradi uredbe ne bi imeli velikih dodatnih stroškov.

Eden od načinov je označevanje alergenov neposredno na jedilni list.

Špageti po bolonjsko (vsebuje alergene: gluten, jajca) 
Goveji zrezek v naravni omaki 
Francoska solata (vsebuje alergene: jajca) 
Svinjska pečenka 
Mesna lazanja (vsebuje alergene: gluten, jajca, mlečni proizvod, ki vsebuje laktozo)

Obstaja več možnih načinov označevanja

Obstaja tudi drugi primeren način s tabelo, ki jo priložijo jedilnemu listu ali način primeren za samopostrežne bare ali menze, kjer je možno alergene navesti na listek z imenom jedi, ki je običajno postavljen tik ob posodi. Načinov za označevanje jedi je več, najpomembneje pa je, da so označeni jasno in čitljivo.

Proizvodi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost

Označiti je potrebno vse snovi in proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost, to so žita, ki vsebujejo gluten in proizvodi iz njih, raki in proizvodi iz njih, jajca in proizvodi iz njih, ribe, zelo alergeni arašidi, zrnje soje in proizvodi iz njega, mleko in mlečni proizvodi, ki vsebujejo laktozo, oreški, in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ali orehi ter njihovi proizvodi. Na seznamu so se znašli še listna zelena in proizvodi iz nje, gorčično seme, sezamovo seme, žveplov dioksid in sulfiti, volčji bob in proizvodi iz njega ter mehkužci in proizvodi iz njih.

Foto: penzion-kracun.si

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
- o

Tou je zdaj zavolo tistij #retašof# verjetno ka so se na šankrejti hladijli .

gost (nepreverjen)

S to uredbo se vidi, da smo zašli v SLO v slepo ulico zablod iz katere ni rešitve. Kot država postajamo sami sebi namen z mogočno administracijo in državnim aparatom, ki ga proizvajamo, da lahko jeb.... tiste , ki za ta državni aparat delajo. Pojdite v Avstrijo na jedilnike gledat alergene. Mislim, kam smo prišli.

minusminus (nepreverjen)

najdejo si tej birokrati delo

Eruanne

Tistin, ka mamo s ten probleme, de super. Bar nede večnoga spitavanja ka vse je tü notri.

Domen

@ - o

Očitno sploh ne ločiš med higienskimi standardi in med alergeni, pa vseeno pametuješ...

- o

Tebe mo pijtal ka so elergeni .Ka si te tij ?Lekar si elergičen san na sebe .Z elergijami živen 20 lejt pa ne pametüjen .Pač napijso san ka san napijso in za volo toga ne pametövlen za to se ne oglašak ker ni šlo na nikogar osebno .

In reply to by Domen

Domen

In zakaj potem vlačiš naprej sekret, če dobro veš, da ni povezave?

In reply to by - o

zima.bella

Komaj čakam, da vidim, kako bodo zdaj ti novi jedilniki izgledali (meni se je "pripeljala" kar podoba urinskega ali krvnega izvida).
To bo spet SLO-unikum.
Po moje vsak sam ve, kaj lahko da v usta (če ne smeš moke, ne boš jedel špagetov; če ne smeš teletine, ne boš dunajskega itd.)

No, bomo preverili 13. decembra!

PrekmurjeSlovenija

NEJ SO NORMALNI,SAMO SI NEKAJ VEDNO IZMIŠLJUJEJO SAMO KA BI DRŽAVA VEČ KASIRALA. PO NOVEM BODO TUDI BLOKI IN STANOVANJA MORALI IMETI CERTIFIKAT

Landini

To je kretenizem ministra Ž. in ritoliznikov EU.

picek

kama smo prišli? :o Tisti ka ma alergijo na kerokoli zadevo že zna na koj jo ma !!! In če je recimo alergičen na mlečne izdelke si v oštariji nede naročo kavo z MLEKOM ali Smetano oz. ka me nete v dlake mele... v gostilni si nede naročo zrezek v sirovi omaki :)

boro (nepreverjen)

zelo ste pametni in se ob vsak predpis obregnete primerjate Avstrijo in druge države,vendar tam zakone spoštujejo in ne izigravajo kot pri nas,zakaj bi plačevali če delajo po predpisih vendar je pri nas običaj večji si lopov več si vreden

Domen

@ zima.bella in picek

Ne bom se spuščal v to, če je zakon dober in potreben ali ne.

Napisal bi samo to. Ni vedno tako preprosto, češ, alergičen sem na mleko, pa ne bom zrezka v sirovi omaki. Velikokrat so alergeni skiriti oziroma ne bi smeli biti, pa so. Ali pa jih ne pričakuješ, pa so.

Vzemimo recimo jajca: mariskatera jed je pripravljna z njimi ali brez njih... Celo testenine in pohani zrezek.

Ali pa na primer vzemimo mlečno čokolado. Nekdo je alergičen na lešnike, torej ga ne bi smelo nič skrbeti. NI RES! Je bilo že veliko primerov, da so ljudi komaj rešili, marsikoga verjetno ne... Poglej na deklaracijo, na vsaki ali skoraj vsaki mlečni čokoladi piše nekaj takega: Lahko vsebuje sledove lešnikov, drugih oreškov in glutena.

slovencek13 (nepreverjen)

KDA MO SE ZE ENKRAT SLOVENCI POSTAVILI ZA SEBE?!? KDA MO BOJKOTEJRALE TA SISTEM KI NE FUNKCIONIRA?!? ALI MO SE RESNO PUJSTILE KA NAS TOTALNO VNICIJO Z TAKSNIMI IN DRUGACNIMI NEBOLOZAMI?!? DAJTE ZE ENKRAT KA STOPIMO SKUPER PA STAVIMO TO NOROST KA DELAJO!!!!!!

dekla (nepreverjen)

ste smejšni,tou majo že v avstriji,sicer pred kratkon so dobili te zakon in je po evropskom predpisi

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice