Objavljen razpis za Javna dela 2015, v Pomurju ponuja delovna mesta za okrog 450 brezposelnih

V javnem povabilu za izvajanje programov javnih del v letu 2015 je za pomursko regijo na voljo skupno 3,7 milijona evrov. Z razpisanimi sredstvi bodo lahko v javna dela vključili predvidoma 450 brezposelnih pod predpostavko, da so vsi vključeni za najmanj 12 mesecev.

Od 5. decembra 2014 do porabe sredstev, vendar najdlje do 7. oktobra 2015

V javnem povabilu je za izvajanje programov javnih del v letu 2015 na voljo skupaj 21,6 milijona evrov, od tega 1,3 milijona evrov za razvojne programe socialnega podjetništva. Sredstva se bodo zagotavljala iz proračuna Republike Slovenije. V programe bodo vključili predvidoma 4000 brezposelnih oseb.

Razpisana kvota je relativno majhna glede na leto 2014

"Znesek razpisanih sredstev za Javna dela 2015 je za polovico manjši kot letos, ko je bilo na voljo 7,8 milijona evrov. Vendar pa nam z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) sporočajo, da bi naj spomladi 2015 izšel še en dodaten razpis za javna dela," so povedali na murskosoboški območno službi zavoda za zaposlovanje.

Zanimanje za javna dela presega razpisane možnosti

Zanimanje izvajalcev za javna dela in brezposelnih je izredno veliko in bo verjetno preseglo možnosti, saj je razpisana kvota nižja kot leta 2014. Na murskosoboški območni službi še niso obravnavali ponudb, glede na pretekle izkušnje, pa pričakujejo največ zanimanja na področju komunalnih, šolskih in socialnovarstvenih dejavnosti.

Glavna novost javnega povabila za leto 2015

• Izvajalci bodo ponudbo za izbor programa javnega dela letos prvič vnesli elektronsko v aplikacijo na Portalu za delodajalce in ji dodali obvezne obrazce javnega povabila v skenirani obliki. Ponudba, ki ne bo oddana na ta način, bo zavržena.

Umetno nižanje statistik

"Oseba v javnih delih pridobi nova znanja, postane delovno aktivna, ustvari socialno mrežo, skratka postane dejavnejša in predvsem bolj zaposljiva," pravijo na MDDSZ. Vendar pa statistike kažejo drugače, po zaključku javnih del se je še leta 2012 zaposlilo 26,8 odstotkov ljudi, letos junija zgolj še 15 odstotkov.

"Javna dela so večinoma le začasno blaženje položaja posameznika, ki se je znašel na trgu dela, še bolj pa služijo ublažitvi števila brezposelnih v uradnih evidencah," pa so prepričani v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo. "Velikega učinka na zmanjševanje dolgotrajne brezposelnosti vsekakor nimajo," še dodajajo.

Zaposleni po koncu javnih del

Leto zaposlitve (odstotek)

  • 2008 (42,3)
  • 2009 (25)
  • 2010 (15,8)
  • 2011 (29,8)
  • 2012 (26,8)
  • 2013 (14,9)

Foto: žurnal24

Tagi

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ukinimo zavod … (nepreverjen)

Država plača minimalno plačo, da se te znebi za 1 leto, potem se pa zopet vidimo, ker do redne zaposlitve iz javnih del nikoli ne pride. Dajo naj raje mladim spodbude, da si odprejo svoja (inovativna) podjetja.

PrekmurjeSlovenija

[email protected] Ka pa naj starejši od 40 leta dalje crknejo? Mladim še starši pomagajo starejši pa če ostane brez dela ponavadi več nema nikoga. PA KA DO MLADI USTANAVLJALI? sE VIDLO ZADNJIČ KA USTANAVLJAJO KA S PISKRI PO SOBOTI MLATIJO

- o

Točno tak kak si napijsal .Začeli so mlatiti po labuškaj in pokrvačaj .

In reply to by PrekmurjeSlovenija

:) (nepreverjen)

Glavna novost javnega povabila za leto 2015 - da se je spletni portal, ko bi se morale oddati prijave, zrušil in ni deloval :) ;

Gost (nepreverjen)

NEGA tu več prihodnosti. Ne za našo deco ne za nas.

kk (nepreverjen)

Gospodarstvo in še enkrat gospodarsvto nas bo potegnilo iz sosa, vse ostalo je luki voda. Dobre pogoje gosp. pa potem bo pomale šlo na bolje. Davke zdigavajo pa dušijo gosp.z zapleteno zakonodajo, da nas sploh dosti tujci ne povohajo, preveliki davki na plače,draga kom.zemljišča itd. Tudi javna dela ne bodo rešila problema. Nič se ni spremenilo, samo še slabše je.

Vipko
Truplo

Pa saj ste volili... "nove obraze". Što sad kukaš?

Javna dela ali kaj podobnega... kaj pa res starejši ne samo od štirideset, od petdeset? Imam SP, ker država tako zahteva (poleg davkov moram za nameček plačevati še računovodstvo) in država sedaj misli, da sem zaposlen. Za nas ni ničesar ne v rednih, ne v podobnih razpisih. Ja, samo še crkneš lahko.

In reply to by kk (nepreverjen)

erdogan (nepreverjen)

Ne bi se čduil, če bi Slovenije čez čas razpadla na več delov oz. bi kokoško pohopsale sosednje države ali pa kakšni drugi tujci (Kitajci, Indijci) ...

bad-boy (nepreverjen)

što de ščel delati de šau delat! ge osebno bi rajsi delal za 600 eur kak pa buo na socialni... fala baugi pa ne nucan nej prvo nej drugo

Vipko
Truplo

No, te me pa usmeri, pa še eno stougezero podobneh! V bistve ne delaš za 600 eur... celou za džurdža pa še neka... računaj cuj še davke in socialno zavarovanje. Zdaj pa plačan skoron 400 eur za tou, pa računovodkenjo, pa niti pou evra ne zaslujžen. Tak, ka san sakšne mejsec za džurdža v minuse. Somo, kak dugo de tou šlo... se pijtan. Marsešto be delo... pa ga na razpisaj ne jebejo, čeglij se ka najde. S ten ne mijslen odavanje zavarovanj pa še ka po kučaj. Tou je propale posau.

In reply to by bad-boy (nepreverjen)

zima.bella

Truplo,
si bil opozorjen, da tega "zavodskega S.P.-ja ne jemlji, ker subvencija (Btto 7.500) hitro skopni, potem si pa v riti. S.p. ni d.o.o.!!! Pri s.p. ti slečejo še gate, d.o.o.-ju pa dolgove pustiš, da jih vrag vzame skupaj z njim!

bad-boy (213.229.248.10):
tebi se pa direkt vidi, da si službe že doooooooolgo nisi iskal. Pojma nimaš, da delovnih mest enostavno ni. NI!!! Razen Veze In Poznanstva, pa še tega je hudo malo! Če so tudi tvoji vsi zaposleni, ste pač ena od redkih srečnih družin.
Že dolgo niso na cesti samo "manjaki"!

Vipko
Truplo

Spet udarjaš mimo... sem te enkrat vprašal, čemu imam s.p., ko je z njim samo križ. Tule sem ti že prej odgovoril, a kaj, ko nič ne bereš. Torej, čisto preprosto: imam nekje 36 let delovne dobe in če hočem doseči 40 let, potem moram plačevati delovno dobo - to pa lahko samo preko s.p.-ja oz. še boljše, če mi kdo da službo. Če samo tako plačujem notri... potem mi delovna doba ne teče, ampak samo pokojninska. Tako so mi povedali na SPIZ-u. In v zadnjem primeru bi imel pri šestdesetih letih starosti in cca. 35, 36 let delovne dobe ter doseženi pokojninski dobi odbitek od penzije celih 18%. Tako mi je povedal uslužbenec... tudi, da če hočem imeti bolj spodobno penzijo, potem bi naj čakal na 65 let starosti. Zdaj pa računaj: plačevati itak moram enak znesek, pa makar kot s.p., ali samo tako. V prvem primeru imam pač strošek računovodstva, pa še kakšna pripetljija se lahko zgodi vedno. V drugem prišparam pač tistih 67 eur na mesec minus še enkaj več enkrat na leto zaradi bilance. Kaj pa, če bom živel npr. 80 let? In od šestdesetega bi dobival dvajset let pokojnino zmanjšano za 18%. Po mojem se mi računica bolj izzide v prvem primeru, tudi, ker nikogar nič ne prosim (razen da pišem prošnje za službo), saj še vedno imam neke prihranke. Da se spet ne spotakneš ob tisto subvencijo, vzel sem jo, kakor vsaj nekaj desettisoč drugih. V čem bi naj bil greh? In nenazadnje, še vedno imam skoraj polovico tega zneska na poslovnem računu - torej imam ta sredstva namensko samo za plačevanje prispevkov. Nisem jaz zapravil ta denar drugi dan za avto, bicikel ali kakšno križarjenje.

In reply to by zima.bella

bad-boy (nepreverjen)

zima.bella mas prav, ge se sploj nejsan sluzbo iskal ka jo ze man od dobrih 10 let. je pa tak, što šče delati de si najsel sluzbo!...

Vipko
Truplo

Ne meči vse primere v isti koš. Si pač imel srečo, kot: primerna leta, izobrazba in še kaj. Kot je Zima bela že napisal, niso samo "manjaki" na cesti. Že dolgo, dolgo ne.

In reply to by bad-boy (nepreverjen)

zima.bella

Truplo, imaš kakšen komad zemlje (grunta)?
Potem se lahko po ZPIZ-2 pokojninsko zavaruješ kot kmet (podlaga zav. 007),
zdravstveno pa po podlagi 064 (širši obseg pravic).
Mesečno te sicer pride skoraj toliko kot s.p., a ni treba računovodstva!!!
Pa kar je najvažnejše - doba se ti šteje kot delovna doba (in ne bo malusov - tistih 18 posto!).
S.P. "odrukaj", potem pa postani kmet, pa se prišlepaš do penzije.

Vipko
Truplo

Ne... zemlje pa nimam. In verjetno tudi tako preko noči ne dobiš status kmeta... z enim "parćetom" zemlje? Sicer pa... jaz bi rajši neko delo, namesto da iščem samo "krivine". Dobil sem tudi "nasvet", naj si nekaj izmislim in grem v invalidsko... Ojoj... zdaj pa, imam srečo, ali nesrečo, ko sem po svoje fizično tako zdrav?

In reply to by zima.bella

smrkci (nepreverjen)

Javna dela dobijo samo tisti,ki so na Občinah pri peči.

putka (nepreverjen)

upam,da pridejo na vrsto tisti kjer sta oba starša brezposelna.....

müjra (nepreverjen)

znova se smilite samome sebe. takšne iniciative so samo dobrodošle ker se dela neka koristnoga za družbo in posamezniki majo bokše občutek ka so funkcionalni člen te družbe. večina ka je brez služb bi rada delala pa večina se tude ne smili samome sebe kak tu na forume.

ka se pa mladih tiče, ja dragi moji starčki. što pa mislite de van penzije plačuvo? slovenski pokojninski sistem je napravleni tak, ka ka se v njega vplača ide direkt večina za penzije. nega nobenih individualnih računov, keri bi zagotavlali ziher pokojnine. pomeni, ka če do mladi brez služb, te vij brez penzij...še hujše kak bite 40,50 pa brez službe je bite 60,70 pa brez penzije.

Gost (nepreverjen)

Soboška hobotnica že zbira prijave. Prijave pošljite na komisijo za imenovanja.

8 (nepreverjen)

truplo ti rad boj, ka sploj maš telko delovne dobe kak jo maš, pa ka se boš penzije včako, ker edni se jo nemo. pa nej zato ka lenarimo, ampak ker nemamo za plave kuverte ka bi sploj kaj lejko delali!

Vipko
Truplo

Po eni strani imaš prav, po drugi pa pač ne... Tudi starejši bi radi delali, pa se nič ne najde razen prodaje na domu. Iz te moke pač ni kruha oz. četudi najdeš dobro zadevo, te ubije kriza. Ljudje pač nimajo denarja. Se pa strinjam, da je zelo, zelo hudo za mlajše, kateri imajo do penzije deset, dvajset ali več let. Kaj bo iz te naše uboge države... se samo sprašujmo. Tudi, čemu volimo leve stranke, ko nas evidentno vsako leto bolj porivajo v drek in zadolžujejo, kar podatki o vladanju Pahorja in predvsem rekorderke v tem Bratušekove dokazujejo. Mi se damo stalno prepeljati glede volitev žejne čez vodo, kakor v zadnjih volitvah. Volili smo "nove obraze", pa dobili Cerarja, kateri ni ne nov ne mlad obraz, kar velja seveda tudi za njegovo ekipo, kjer se že bijejo sektaški boji med bivšim Zaresom in nekaj cerarjevih podpornikov. Pa ne mi sedaj, da napeljujem, da se naj voli SDS, ampak grem v smer, da tako čez noč stalno voliti nekaj novega, nastalega na ho-ruk, kamor spada stranka SMC in tudi Združena levica, enostavno ne gre. Na levici vsaj SD lahko obeta boljše kadre in še marsikaj, kot omenjeni stranki. Ampak, nas ne izuči nič... in potem imamo, kar imamo sedaj: nihče noče biti minister, če že kdo, potem se namestijo na določena ministerstva pač "kekeci", samo da se zapolnijo mesta in kvote, če ni denarja, se uvedejo ali novi davki, ali pa se zaletavo nekaj proba pa odstopa (popuščanje javnemu sektorju, črtanje davka na sladke pijače...), tudi zadolžili smo se že in se bomo, še vedno baje manjka 2 mlrd v bančni luknji... in to bomo morali pokriti, ker leva klientela ne bo pustila, da vsi njihovi grehi grejo k vragu in še marsikaj. Tudi, ker vas je Cerar prevaral z obljubo, da bo vladal na podlagi poštenja in morale, pa mu to ne uspeva niti malo... je že kdo v postopku ali bil kaznovan zaradi bančne luknje?

In reply to by 8 (nepreverjen)

müjra (nepreverjen)

daj ne filozofejraj o ton kak je bratuškova zadolžila slovenijo ker bi to napravila sleherna vlada v ton čase. eni ste resno ekonomsko povsem nepismeni hkrati pa komentejrate ekonomske pojme.

ne glede na vlado, bi se mogle banke dokapitalizejrate in lejko bi buo gor tvoj ljubljeni vodja pa bi isto mogo napravite, če bi ščeo preprečite intervencijo z bruslja. glede na to, ka je cejla evropa že računala, ka de slovenija nucala pomoč se je še prece dobro vse skuper zvozilo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice