Študenti bodo od novega leta naprej lahko delali le 14 ur na teden oziroma 728 ur na leto. Na uro bo zaslužek od 3,5 do 8 evrov.

Na uro bo zaslužek od 3,5 do 8 evrov

Delo se z zakonom omejuje po času trajanja, in sicer po 14 ur na teden oziroma 728 ur na leto. Omejujeno je tudi z zaslužkom na uro. Bruto prejemek osebe za opravljeno delo ne bo smel biti nižji od 3,50 evra in ne višji od 8 evrov. Malo delo bodo lahko opravljali tudi upokojenci in brezposelni. Z vključitvijo upokojencev želijo podaljšati delovno aktivnost starejših, brezposelni pa bodo po mnenju predlagatelja tako lahko ohranjali stik s trgom dela, je povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Več za štipendije, študentske domove, manj za študentske organizacije

Iz malega dela se bodo plačevali tudi prispevki delojemalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, skupna obremenitev malega dela bo 29,50-odstotna. Dajatev iz malega dela znaša 14 odstotkov od bruto plačila za opravljeno malo delo. Enotno se bo namenjalo 10-odstotne dajatve, in sicer za financiranje štipendij šest odstotkov, izgradnjo in vzdrževanje študentskih domov dva odstotka, stroške organizacij posredovanja dela 1,5 odstotka, vzdrževanje in vodenje centralne evidence 0,2 odstotka in v rizični sklad 0,3 odstotka. Naj spomnimo, da je bilo do sedaj študentsko delo obdavčeno okrog 14-odstotkov, večino tega denarja pa se je stekalo v študentske organizacije.

Z januarjem državne štipendije

Ministrstvo predvideva, da bo z zakonom o malem delu precejšen del dela na črno potekal v formalni obliki. Z malim delom bodo uredili tudi študentsko delo, ki je po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve prešlo svoje okvire in tudi za študente predstavlja več škode kot koristi. Danes predlog zakona o malem delu vstopa tudi v javno razpravo, v uporabo naj bi stopil z januarjem prihodnje leto. Tedaj bodo hkrati po besedah ministra dostopne tudi državne štipendije, urejene na nov način. 

S spleta

Komentarji (54)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
tinka78

Pričakovala sem kakšen pametnejši predlog zakona, ker to, kar je Svetlik predstavil, nima nobene forme.

Študentsko delo v poletnem času, ko študenti nimajo študijskih obveznosti, v marsikaterem podjetju pomaga zapolniti primanjklaj delavcev zaradi letnih dopustov. Nov zakon bo to onemogočal in tako poslovanje podjetij v poletnem času dodatno otežil, obenem pa študentom (in dijakom!!) onemogočal, da v poletnih mesecih zaslužijo nekaj denarja.

Še večja bedarija je najnižja in najvišja urna postavka. Če je recimo študent odličen grafični oblikovalec, je urna postavka 8 EUR na uro zanj premalo. Podobno je verjetno pri računalničarjih ali kakšnih študentih arhitekture ali gradbeništva, ki obvladajo delo s kakšnim programom ali kaj podobnega. Upam, da se Svetlik ne bo v naslednjem letu, po tem, ko je povišal minimalno plačo, spomnil postaviti tudi zgornjo mejo za plače zaposlenih.

Kar me pa še najbolj skrbi - kdo bo skrbel za posredovanje tega malega dela? Pa ne menda Zavod za zaposlovanje? Ti že sedaj svojega dela niso sposobni opravljati. To sem imela možnost preizkusiti na lastni koži, ko sem bila nekaj mesecev prijavljena na zavodu. Bojim se, da bo po uvedbi malega dela še huje. Niti predstavljam si ne kaj bo to pomenilo - začelo se bo s širjenjem prostorskih kapacitet obstoječih Zavodov za zaposlovanje in povečanjem števila zaposlenih v javni upravi (Virant kje si?!?). Malo delo, vključno z ostalimi deli, bi lahko še naprej posredovali "študentski" servisi.

Eden redkih pametnih predlogov je pa ta, da se bo malo delo štelo tudi v delovno dobo, pa čeprav ti štirje meseci dela na leto, ob predpostavki, da bo študent vsako leto izkoristil vseh 728 ur, ne bodo kaj dosti pripomogli k hitrejši upokojitvi.

Hvala bogu, da so študentska leta za mano.

Lennse.

Študentje!

Upam, da ministru ne boste ostali dolžni in stali križem rok!...

Želim, da bi šli vsi pred parlament, in bodisi na silo ali kakorkoli, dosegli svoje!

rooskie

študenski servise do ostale lekar samo do se načik organizirale. In tude ge san se spitavala kak lejko delaš samo 14 h na teden in san šla malo po internete brskat (navsezadnje vrli stric google ve veliko); naše novinare so vzele to iz konteksta. Predlog zakona je sledeč:

Predlagamo, da se v zakon o malem delu vnese kvota dovoljenih ur na letnem nivoju, saj bo tako posameznik lahko prilagodil intenzivnost opravljanja dela med letom lastnim potrebam in željam: lahko se bo odločil za redno delovno aktivnost do 14 ur/teden celo leto, lahko bo redno delal polni delovni čas 4 mesece v letu ali pa bo delo opravljal priložnostno v obsegu dovoljenih ur.

Celotni predlog se nahaja na ten linke:
http://www.eurydice.si/index.php?option=com_content&view=article&id=186…

Na ta način zadeva štima. žalostno je to da država namesto ka bi nadzor poostrila pa bi na ta način zmenšala zlorabe raje ide pisat novi zakon

Vipko
tinka78

Sem zdaj malo preletela ta predlog zakona in ugotovila, da je omejitev 728 ur letno, kar pomeni, da lahko dijak ali študent 8 mesecev ne dela ničesar, nato pa celo poletje dela 8 ur na dan. Me je pa zato toliko bolj zmotilo nekaj drugega. V podjetjih, ki imajo 1 - 5 redno zaposlenih, lahko naenkrat preko malega dela dela le ena oseba, čeprav bi druga oseba, ki bi opravljala malo delo, imela povsem druge naloge, za opravljanje katerih so potrebna povsem druga znanja in veščine.

Vipko
tinka78

Študentski servisi so zasebna podjetja, katerih cilj je delati dobiček - kar je tudi prav. V 6. členu predloga zakona pa piše, da bo dejavnost posredovanja malega dela nepridobitna, kar pomeni, da bodo morali ti, ki bodo dobili koncesijo, opravljati nepridobitno dejavnost. Če bodo poleg posredovanja malega dela opravljali še katero drugo dejavnost pa bodo morali voditi ločeno računovodstvo.

gocila

Ka se bunete trbelo je napravete red, naj dvignejo štipendije, ka se tau zadnje čase dela prejk napautnec študenskeh tau je katastrofa, neštere se samo vpijšejo ka dobijo status te pa celo leto delajo tak,naj lastnike lokalof zaposlijo ljudi, če se lejkjo z bejemvejame pa mercedaseme vozijo lejko tude ljudij zaposlijo-takše zakon trbej, trbej delavce zaščitete malo razmislete kak pa bedarije pijšete, delavska inšpekcija je tu nej naček mogla reda napravete.
Študent ima ka se včij, pa da se navčij te naj ide delat.Pa nej me zaj pijsate kak ka košta pa ka nucate pejneze, ka bresposelne v vekšoj bedi živijo kak študente.
Vej te pa mele pau falejše domove, pauveč štipendij pa vekše do-pa včit pa konec.

gocila

Lennse-pred parlament do šlij tude brezposelne pa mo vidle štereh de več tan, pa štere so lepše oblečene,....ne guče na pamet

Barbbb

gocila.. se strinjan.

rooskie

gocila itak ka trbej red naredite, pa nej samo na področje študentskega dela, tude na področje študentske prehrane - ker se bone na velko preprodajajo, pa tude na področje bivanja študentov v študentskih domovih. Za to pa mi mogle geniti rite inšpekcije, samo ka če lejko nige lepo čičajo pa se jin sploh nej trbe genite pa delate za to plačo ka jo dobijo.

Ajda2

...sicer pa što je tu koga najbole ponuco? Ozir. što je tu največ pokasero? Ginau tisti, keri vozi bmw-ja...gostinec, keri pluje zdaj še po študentaj, na njihov račun pa je kasero. Nej mi meseca v vodej kazati. Sran ga naj, ka se za masko skriva, v faco pa tak nemre nikomi gledati. Pa niti odnosa nema. Znamo vsi ka je kriza, ka je tak ka je...Ges pa študente vseeno podpiran, ker znanje je naša bodočnost, pa mladin keri ščejo delati de tudi tou neka pomenilo. Sicer pa, šteri ste bili študentje tudi tisto malo neka pomeni, zatou ka ste sami zaslužili. Tisti z bmw jon, pa itak ščej dosta...tu de se pa itak mangupero... to je za strliti...tisti se tak najde...tomi de tou tudi odigralo...sakšoj konzervi rok pretečej, tuj toj!

niina.

Vse lepo in prav, ampak je štoj pomislo ka si nešterni študentje služijo zato, ka si lejko študij plačajo? Ka sta mogoče oba starša zgubla službo (npr. v muri) in se zaj njuno dejte trudi slujžite ka njemi je s ten sploj študij omogočen. Plačati stanovanje + geste + prevoz in vse ostalo je preci velki strošek, pa verjetno marsikeri od staršov tou nemre.
Naj naredijo zakon, pri keron do npr. študentje lejko opravljali še naprej tej študentska dela, ali naj omejijo glede na lejta (npr. 27) nej ka nešterni še v poznih letih izkoriščajo tej napotnice..

Kiri

niina.: taksne primera NAJ BI resevale stipendije, ki jih bodo uvedli ob sprejetju zakona...

rizla

To pa na pol skopejrajo sisteme skandinavski držaf, samo tan nega študentskoga dela, majo pa vsi študenti zagotovljeno mesto v ŠTUDENTSKON domi, pa še vsaki ma štipendijo...prinas de pa pa to en na pol znaštudejrani eksperiment, tak kak je zaj ta bolonja...sicer pa podpejran tej sistem kak ga majo skandinavske države, nišče ne izkorišča študentskoga dela, vsi majo plac za bivati, pa še štipendije za preživeti.

BB

Morajo pa malo popucati tüdi to ka pri 35 nemreš glij iti študejrat z vsemi privilegijami...

+ obstaja nekši "normalen" čas za študij - nej glij do 50 leta starosti...

fuccker

Lp.Šudentje v lj pred parlament.Jebat jim m....,tem gnojem.Najbolj želi država izkoriščat študente.

seblogger

BB, obstaja normalen čas za študij in sicer do 26. leta. Po 26. leti se lejko vpišeš samo izredno.

BB

Aha, san že mislo ka so tou skinoli. No, ena znanka veselo rejdno študejra - no bar nikših stroškov nema s študijon razen ka more ta prijti...

Izredno če maš peneze, neman nika prouti :) Ovačik pa san mnenja ka neje fer do tistih keri nemerjo iti študejrat v "pravih letaj" ker doma nega penez!

mirjana :))

Hm, imam sošolce starejše od 30 let pa redno študirajo, tak da nevem, kako je to omejeno z zakonom.

seblogger

Malo san šou guglat in san več niti san nej prepričani, če to drži. Pojavljajo se zelo različne infromacije. Negi so pisali ka se nemreš vpisati redno o 26. leti. Drugi ka se lejko. Tretji ka se sicer lejko, samo ka ti bonitete ne pripadajo. Četrti ka se lejko pa ti vse bonitete pripadajo. Eni trdijo ka se redni študij pa redna zaposlitev izključujeta, drugi spet ka nej. Tak ka... jebiga te zdaj :)

jimmy80

moje mnenje, pa tude san san še študent, je ka se mora študentsko delo urediti. Pa 350€ ti sigurno folga (lastne izkušnje) ka si pokriješ vse stroške( bivanje, hrana, prevoz) npr v Ljubljani. Bi pa mogoče vključo novelo, da študentje, ki študirajo izredno lahko zaslužijo na mesec npr. 500-600€, da si lahko plačajo študij...

čriček

Spoštovani študentje,to kar bom napisal je moje osebno mnenje o tej problematiki . Reje bi videl da vsi pridno študirate in namenite ta čas ko delate ,študiju.Namreč dogaja se da zaradi tega ,ker je omogočeno toliko in toliko ur dela ,da raje delate in prelagate izpite iz semestra v semester ,tako se množijo leta študija ,in to delo pridno izkoriščate ,da se študij zavleče na največ možnih let,tako tudi vaša starost ob študiju pridno narašča ,in praktično ste nekateri ,večni študentje, tudi na koncu brez vsega,torej brez šole.Študij je bil nekoč privilegij premožnih družin ,ki so lahko s svojim bogastvom to svojim otrokom ,omogočile.Dandanes bi radi študirali v čimvečjem številu,čeprav vsi starši to svojim otrokom ne morejo omogočiti,se vas vseeno precej odloča za študij ,prav je tako,prav je tudi da vam država to omogoči,da vam da dovolj za študij,ter da vam ne bo potrebno delati ter tako služiti denar za študij.Če je študij ,privilegij bogatih tudi danes ,potem se bojim da bodo sedanji nameravani ukrepi glede dela ta privilegij še povečali .Morda res ni vsakemu dano da študira,bojim se da pa bo ta selekcija kmalu postala ,realnost.Pa uspešen študij vsem, še naprej.

BB

Ou ja! Samo te de se tüdi zreducejralo ges pa tou nejden delat ka san odo XY lejt na faks -mo rajše brezposelni! Takšomi vse fkraj zejti v dani situaciji...

čriček

Če raje vidite da so vaši starši brezposelni,po trgovinah in drugihp ustanovah pa dalajo študentje,BB,potem ne bodo imeli starši denar da vas financirajo ,ker bodo brezposelni doma ,študentje pa brez delovnih let ker vas izkoriščajo delodajalci ,dokler imajo priliko.Kaj je v tem primeru bolje ,v danem trenutku je zelo teško za obe strani,dela ni in ga še en lep čas ne bo v izobilju.to je realnost.

McLaud

Zgleda da so ugotovili ka se študente na velko izkorišča, ka je itak fsakomi boukše zaposliti študenta, keri de delal kak fuknjeni pa njemi nej trbej dopusta plačati pa regresa dati, pa šče te samo dela da ga nuca!
Za večino firm je to najboukši posel, seveda je nej slabo da dobijš to dokaj dobro plačano, samo ka v končnoj fazi je to izkoriščanje študentov s stranij delodajalca, samo se tou nišče ne zaveda.

gocila

Mislen ka ene pijšete, ka ge sta oba starša brez službe, neboš mogo ite študejrat-butalci
Prlej se tej zakone spreštete pa te pijšte gluposte, ka če ta dva brez službe de dejte daubelo skoron 400€ štipendeje pa še subvencijonerano stanovanje.Študentje za knjige nej pa v trgovine pa ošterijeza šanke delat, rajše včit.
Poglente v sobote špar, delajo večinoma študente na blagajnah, gor po trgovinah pau študentof, v sobote v ošterijah, polovica študentof, znan za en lokal ka študentke že delata 4 lejta vsaka v eni smene-tau je vse skup eni 50 nauveh delovneh mest.
Država pa de štipendeje zdignola oziroma namenila 3 krat več pejnez kak pa do sedaj.

gocila

Fucker-aha ti si lastnik lokala pa boš tau zagovarjo, kelko man ges informacije, ges pa njin dan druge predlok, študentje ite pred takše lokale štrajkat pa fučkat pa skup trejt zarade takšeh je do toga prišlo ka majo enoga zaposlenoga pa 10 študentof, namesto ka be mele vsaj pau pau.

Mile_Z

Se strinjam z tem ka je @čriček napijsau. So pa tudi redno na karbid plunoli s touf omejitvijof zgornje meje 8€, lepo de skoriščeni študent keri de na primer programejro (eli pa kakše drugo z znanjem pogojeno delo), v nekšoj firmi pa de v tistij 14 vuraj na keden delau, seveda ponavadi je tak da 3x bole kak ovi ka so redno zaposleni, pa do ti plačali za tou 8€ ka ti kao več nesmijo, banda lopovska...

Ajda2

@gocila - z lesno fakulteto nemreš biti profi ekonomist ali pa profi slavist...na k....mi ide tvoje bluzenje, ka razen toga ka se zblatiš, nej si napiso nika čednoga.

gorgona

jas pa bom tak dela kot do zdaj nek minimalec mi zarade mojega boljšega stanja naj nakaže na žiro račun ovo pa mi naj da na roko...država pa se naj obriše pod nosom za davke,dohodnino pa itd...

gocila

AJDA-tej partizanske sistem more ite h konce, toga po evrope več nega, tu samo delodajalce iskoriščajo prinas študente, naj njin država da štipendeje zastonj domove, ja zakoj njin trbej te delate-za alkohol pa čike, tau je luksos nej nujno zlo.
Sicer pa se že sama dokazala ka samo nekše zgodbice pijšeš, pa se sprijazne ka se niko i ništa pa tij sama neboš nič dosegnola z petime ljudmi.Pa na tej tvoje komentare so kak lanske snejg,..

Ajda2

@gocila sikdar si daš sebi primerna imena; slavist si nej ka stavke maš strašne;bi ti leko bila lektor, tvoje stavke pa namen pa itak poznan. Ti pa si tu gor ka pač pišeš, pa maš masko gor.
Tebi je pa itak za študente seeno, ka samo za sebej gledaš...glij tij si tisti, keri si kup s..., keri s...i!
;) Tij si v kmici... v ka se pa spoznaš? Na kon si specializirani? Če bi svojon fahi delo bi vsaj tisto znal. Vidin ka ti za peneze nej žmetno, meni tudi nej. Ali za razliko od tebe, ges privoščin študenton, če glij prihaja do raznoraznih interpretacij o zasluškarstvu. Ti bi pa ponujo luksoz pur, pa še isti študenti naj bi te pri tebi zapravili, ka so pri tebi zaslužili? Načeloma si pa proti? Pa smiliš se mi, ka takši v družbi nemajo face, ka morejo maske nositi! Meni je nej trbej. Ka maš proti Fuckeru, ka ga na ton portali samo napadaš? S ten namenom si gor? SRAMOTA! Fucker je vsaj ded, ti pa bižiš pred takšimi, pa nucaš portal, ka se te skrivaš tu! Misliš, ka je študent tak nor, ka de šou skup tret kama in si dosje delat? Tou je predlog pametnoga?
Gocila streli se!!!

Vipko
artur

Rejsan je ka jih je dosta izkoriščalo pa so delali prek študenta, samo to bi država mogla nače rejšiti, s kakšnin nadzorom, če bi pa ugotovili nepravilnosti, bi pa bil v prvi vrsti kaznovan študentski servis pa oseba, štera je napotnico dala. Pa samo do 26-oga leta bi lejko delo, šteri duže študera je itak zbluzo. Pa bi se hitro skristalizejralo, na konce so pa zdaj itak študenti najebali.
V starih časih bi šli vsu na cesto ( začetek 70-ih, da je še železen sistem bil) z velkimi demonstracijami pa protesti, če bi se jin pridružo še val nezadovoljnih, bi se stvar hitro poriktala.
Samo gnes mladina več nema jajc za kaj takšnoga, ker jin predobro ide.

Nataša (nepreverjen)

Po eni strani je dobro tak. Kaj pa mi, ki nismo več študentje? Tudi mi ne moramo službe dobit, ker vsepovsod rabijo samo študente. Delo prek študenta je delo brez delovne dobe. Dobiš samo izkušnje, v prošnji za službo pa ti ne pomaga nič. Če nimaš delovne dobe, sploh nikogar ne briga, če si delal prek študenta ali ne.

Nataša (nepreverjen)

Zdaj me lejko vlačite po zobaj, pa mi je baš vseeno.

Ajda2

@Nataša če si delala prek študenta sorodna dela, se ti bo pri izkušnjah to upoštevalo. Najraje pa mamo študenta, ga po potrebi zadržimo za čas študija...veliko jih na podlagi priporočil dobi vsaj začasno zaposlitev. Odvisno od profila in od potrebe... Drži pa, da je zaposlitev izredno težko dobiti, pa tudi konkurenca je močna...

hydrant

samo delo če ga študent opravlja je nej sporno in naj dobi za tou primerno plačilo, sporno je pa to, da so firme in študenti izkoriščali študentsko delo, brez da bi delo opravljali. Firme so si preko napotnic izplačevale pejneze na roke, študent je svoj procent doubo, še največ pa so od toga meli študentski servisi in vsi so bili zadovoljni. Te pa so prišle situacije ka je študent noso napotnice v nedogled, na konci je presego limit neobdavčenega dela, spadno v višji razred za obdavčitev, zgujbo štipendijo, starši otroški dodatek, te so se pa vsi vkuper đoukali pa toužili, ka jih je firma napelala v grej. Halloo.
Zato mijslin ka se je red na ton področji mogo napraviti, pa verjetno je zakon nej tak slab, dobro za vse pa nigdar nede.

Ajda2

@hidrant prav maš! Vsi v postopki so izkoriščali tou! Drži pa tudi, ka nede nikdar zakon napisani na kožo vseh.

Sobochanec

Limitejranje študentskoga dela je bijla nuja pa skrajni čas.
Če pa so limiti pravi (količina, cena, deleži, provizije...) pa je stvar perspektive z štere glejdaš na problematiko.

Študentske organizacije slüjžijo miljarde, küpüvlejo luksuz pa se preseravljejo na račun študentskoga dela.
Se pravi limitejranje provizije O.K.

Zaslužek do 8€/h. Sakši naročnik študentskoga dela (delavca) ma možnost pa (moralno)dolžnost, ka dobromi študenti, za keroga je zainteresejrani plača dodatne pejneze v obliki honorara, podjemne pogodbe, štipendije do zaključka študija,...itd.
Se pravi limitejranje cejne dela O.K.

Količinski limit 14 h/keden? Pouleg študijskih obveznosti, predavanj, študija (s kalkulacijo študija po nouvon "časovnon" sistemi kt), spanja, žurejranja,... ostane ešče neka časa za študentsko delo.
Če je limit pravi ali nej neven. Znan samo, ka je fčasi bilou več časa za vse stvarij na svejti, pa tak tüj za študentsko delo.

zizek

"Po eni strani je dobro tak. Kaj pa mi, ki nismo več študentje? Tudi mi ne moramo službe dobit, ker vsepovsod rabijo samo študente."

Ja, itak. Te more rejsan biti dosti vrejdna tvoja diploma, ka lejko sakši drujgi študent to delo opravla. :D

Nataša (nepreverjen)

Sorry, ampak težko je službo dobit. In tu sploh nima diploma nobene veze. Vsepovsod samo študentje, študentje in še enkrat študentje. Če nimaš nobenih vez, se lahko obrišeš pod nosom.

Vipko
tinka78

Ravno študentsko delo je idealno za nabiranje vez. Brez nekih referenc in vez pa je res malo težje dobiti delo danes.

zizek

Nataša,

zakoj pa te dela ne bi mel študent, či jo lejko isto ali pa še baukše opravla? Zato ka si ti žleht?

zizek

ga*

Ajda2

@Tinka78; očitno je ka si skoz tou šla. Zdaj moren malo dodati, ka si veze z vsakim delom lejko najdeš. Tudi dijaki majo isti status, tak ka že rano je možnost se ger pokazati. Vse pa tudi ni v zaslužku, je v krojenju vezi, lahko samo prijateljskih, pa tudi poslovnih, ki ti lahko pridejo prav. Je pa zelo pomembno pri osebnostni rasti, v karieri...pa v delovnih navadah. No ščen povedati, ka so tudi dijaki konkurenti nekomi s končano srednjo šolo, kateri ne more dobiti službe....toga je pa tudi dosta.

Nataša (nepreverjen)

zizek- brezveze bon s tabo tu nekaj razpravljala, ker očitno ne prideva do konca. Vsak pa ima svoje mišljenje. V glavnem tak je dobro, kak bo zdaj. Mi prav paše. Ker tudi študentje izkoriščajo svoj položaj. Vem ,da boš spet kontro napisal ali jaz imam pomembnejše delo, kot pa se tu z nekom nekaj pogajat. Pa lep dan.

zeus1

Ne razumem študentov, ki se "bunijo" zaradi zakona, ki bo pomagal prav njim:
1. delodajalci zaposlujejo študente, ker jim tako ni potrebno plačevat prispevkov - ko boste diplomirali bo vaše delovno mesto zasedel cenejši študent
2. študentski servisi so sami sebi v namen - za študente ne naredijo nič, zato je dobro, da bodo dobili manj % od dela
3. več štipendij bo
itd.itd.
Še vedno boste lahko delali, dragi študentje, la davke bodo morali plačevati delodajalci in tako ne bodo imeli razloga, da vas odpustijo, ko boste diplomirali...

PA PROTESTIRAT JE POTREBNI IT PROTI PROTESTOM, KI JIH ORGANIZIRAJO ŠOU, ŠOUM, ŠOUL IN OSTALE TAKE ORGANIZACIJE, KI BAŠEJO DNAR POSAMEZNIKOM, KI SO PRI KORITU V ŽEP!!!!!!!!

zizek

nataša, nemren ti na to niti kaj nazaj napisati. če lejko nekšo delo opravla isto ali baukše nešče s končano srednjo šolo, ga pač lejko. je že keks. či pa je za to potrebna diploma, pa je nešče negi neka zgrejšo. što, presodi sama.

filco

Tak je dobro te zakon, redno dobro! Čez počitnice boš tak lejko normalno delau kak do zdaj, študent pa naj študera nej pa ka te nika ne znapravijo:D:D:D:D (predpostavlan ka bon jes drugo leto končno gladko:P)

Pablo

@filco, znaš kak že ovo ide..sanja svinja kukuruz...

M4LiCk4

Ne podpiram takšen zakon.
Res mislite, da bodo delodajalci zdaj veselo zaposlovali brezposelne ljudi? Gospodarstvo je v takšni krizi, da že redno zaposlitev komaj da dobiš – vse je za določen čas. Jasno je, da ima vsak delodajalec korist od študenta - obratno ima tudi študent korist – možnost dodatnega zaslužka.

Dvig štipendij, več štipendij, subvencija stanovanj … To so nepravilni argumenti, zakaj bi bil tak sistem boljši. Kaj mi pomaga 400€ + subvencionirano stanovanje, če sta starša še naprej brezposelna? Tudi starša je po tem takem treba še naprej nekako vzdrževati – s to minimalno podporo se da s težka normalno preživljati iz dneva v dan. Če nekdo hoče delati, naj se mu to dovoli! Delovnih navad nam sploh primanjkuje … In tukaj berem: ˝naj raje študira in se uči …˝ Saj pa se mora učiti, če sploh želi ohraniti status študenta!
Politična zaposlitev je povsem neodvisna od študentskega dela. Dijak ima svoj status, študent ima svoj status, in delavec ima spet - SVOJ status. Skrajno NIZKOTNO je, da se ˝spravijo˝ na dijake in študente. Hvala Bogu, da sploh hoče kdo delati (oz. si pridobiti delovne veščine), da bo dejansko vedel, kako je to, ko imaš redno službo. Priložnosta dela so nam dejansko edini vir dodatnega zaslužka. Saj pa tisti, ki ima zadosti denarja ne bo šel delat – nič se ne bojmo/te.
Edino, kar je pa resnično potrebno urediti, je večja kontrola statusov! Naj se študentu ohrani pridobljeni status, nikar pa naj ga ne izkorišča kdo drug! (Koliko izposoj študentskih kartic je možno zaslediti, in delo starejših na študentski račun.)

Naj rešujejo pametnejše stvari, DIJAKE IN ŠTUDENTE pa NAJ PUSTIJO NA MIRU, ker smo tako ali tako že PREVEČ omejeni !

Hašiš

Mislen ka je to pa samo ena velka napizdancija naroda z stranij države! Ka do vekše štipendije pa več de štipendij je samo eno velko laganje narode. Tak kak so obečavali kda mo v EU do vekše plače pa vse de ceneje pa bla bla bla...
Evo pa mi povejte kome se je zdignila plača zarade toga ka smo v EU! Ka se je pocejnilo odkar smo v EU?
Ja na meje me več ne drkajo kda iden v Avstrijo, kda pa prijden iz Hrvaške pa telko bole!
To je vse vkuper nabijanje dreka v prazno!

Naj bi naprej povečjali štipendije pa naj bi najprej par tisoč najbole finančno ogroženin študenton zagotovile brezplačno stanovanje pa prehrano pa te bi naj tej brezveze zakone uvajale!

Kar nekaj študentov po cejle slovenije lejko ide študejrat samo zarade toga ka lejko delajo ob študije.

Očitno de še več naroda moglo zabresti v kriminal, ka do si lejko kaj privoščile.

gocila

ajda-tij pa znaš o vsem vse na pamet, saj smo tvojih zgodbic navajeni,...škoda ka takše primitivce ,.....
m4lick4ka-ka tij tude delaš brez statusa-tak ka prosen tišina, pa če sta dva brespselneva dobiš 100% štipendijo,...
ŠTUDENTJE- VSE KA STE PROSILE JE V TON PREDLOGE NAUVEGA ZAKONA, BOKŠE ŠTIPENDIJE,CENEJŠA STANOVANJA,...VSE
PA ŠE DELALE BE 400UR NA TEDEN,-BRATE JOK ODPADE,tak je po evrope in čas je ka idemo korak stem,..

Ajda2

@gocila; menjo si trgovino Tuš za Špar? Moja stroka ne podpera "guča" na pamet,pa žal mamo posla s podobnimi tipi, kak si tij! Če boš malo v šumo šou, pa les podero, boš vido ka de ležej v življenji. Ej pa leko štejš tiste kroge-ali letnice, da jo poderejš. No če maš "izpit" za žago!
Študentarija pa nede zavolo tebej prikrajšana. Nekdo pametnejši je, keri de pravo kak pa kaj nej ti. Sicer pa tudi druge države pripravljajo spremembo na študentskon deli. Taka zakonodaja se menja in glede na to ka so slovenski zakoni slabo napisani, jih moremo menjavati. Npr. Švica ma tak stare zakone, pa njin nej trbej menjavati le teh, ker so dobri.
Ges osebno podperan študente in njim želim naj študentska leta kar se da najbokše izkoristijo...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice