V preventivno represivni akciji "0,0 Šofer - trezna odločitev", katero je načrtovalo Ministrstvo za zdravje, so sodelovali tudi pomurski policisti.

Kot je sporočila Suzana Rauš, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Murska Sobota, so policisti v času od 18. do 20. oktobra pogosteje preverjali psihofizično stanje udeležencev v cestnem prometu in v ta namen odredili 407 preizkusov alkoholiziranosti. Pri 14 voznikih je bilo ugotovljeno, da vozijo pod vplivom alkohola, pri 7 je bila koncentracija alkohola v organizmu do 0,52 mg/l,  pri 7 pa nad 0,52 mg/l. Poleg tega je bilo ugotovljenih še 181 drugih kršitev cestnoprometnih predpisov, za katere je bila izrečena globa.

V sklopu akcije je bil v noči iz 18. na 19. oktober na območju Pomurja izveden še poostren nadzor po metodologiji "PROMIL", kjer so policisti preverili psihofizično stanje še pri 162 udeležencih in pri 3 ugotovili, da vozijo pod vplivom alkohola. Pri 2 voznikih je bila koncentracija alkohola v organizmu do 0,52 mg/l in pri 1 pa nad 0,52 mg/l.

»Pomurski policisti so v letošnjem letu odredili 26.031 preizkusov alkoholiziranosti, od katerih je bilo 823 pozitivnih. Pri 452 voznikih je bila ugotovljena koncentracija alkohola nad 0,53 mg/l, kar pomeni prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Opozarjamo, da je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč še vedno zelo visok in znaša okrog 14,34 %  ali v vsaki sedmi prometni nesreči je povzročitelj pod vplivom alkohola. Vsem voznikom svetujemo, da vozijo le trezni. Če bodo uživali alkoholne pijače, naj se ne odločijo za vožnjo v cestnem prometu, ampak naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabijo javna prevozna sredstva. Vozniki dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prehitevanju, prednosti, varnostni razdalji, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov.«

Policisti PU M. Sobota bodo s poostrenimi aktivnostmi in nadzorom na tem področju nadaljevali tudi v prihodnje.   

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Potem takem trezni povzročijo več prometnih nesreč. Šest od sedmih.

Vipko
Truplo

Pa v veliki večini še tisti sedmi, kateri je pijan spada v kategorijo teh nekaj treznih... prehitra vožnja, neupoštevanje prometnih znakov oz. na splošno neznanje.

Fast_runner (nepreverjen)

Gost (84.39.212.10) bravo za pravilno razumevanje podatkov. Glede na novinarjev zapis podatka, kot si ti ugotovil, so trezni vozniki bolj nevarni kot opiti. Potemtakem preden sedemo v avtomobil, popijmo šilce ta domačega pa bo verjetnost povzročitve prometne nesreče manjša. Dajte novinarji preden pišete zguljene fraze zraven malo razmišljat.

Vipko
Truplo

Po mojem ti je hotel povedati, pa tudi jaz, da na splošno vozimo slabo, neodgovorno... da kar kličemo k nesreči. In če si vmes še pod gasom...?

In reply to by Fast_runner (nepreverjen)

trezen (nepreverjen)

če želimo nesreče zmanjšat za 600% bo treba več pit.... ;-)

- o

Kak pa te na avto cesti trejzen miličar povzroučo nesrečo z smrtjo ?

1+2=3 (nepreverjen)

Pijanih je npr. 20x menje, napravijo pa za 7x menje nesreč ==> pijan napraviš nesrečo 3x prle.

suzana74 (nepreverjen)

Draga sobotainfo, kdo vam daje pravico, da objavljate sliko z prometne nesreče v Sotini v mesecu maju, pri tem članku...

Starejše novice