Zadruga Biža v središču Murske Sobote je biološka hiša, ki krepi ekološko gospodarstvo in lokalno pridelavo.

Spodbujanje lokalno pridelane hrane, povezovanje domačih ponudnikov, spodbujanje gospodarstva v regiji, skrb za zaposlovanje ranljivih skupin. Ta velika, spodbudna dejanja, so letošnje poletje zaživela v ekološko, pravični trgovini Biža v centru Murske Sobote.

Združeni smo močnejši in uspešnejši

Trgovina Biža izhaja iz zadružništva in povezovanja. Nastala je pod vodstvom domačina Boštjana Bavčarja, ki zadrugo vidi kot najbolj demokratičen način združevanja in povezovanja. V trgovini so tako združeni ponudniki ekoloških živil in pridelkov, tradicionalni obrtniki in ostali lokalni pridelovalci. "V naši trgovini ponujamo lokalnim pridelovalcem prostor kjer predstavijo svoje izdelke in svoje delo. Smisel našega povezovanja je v tem, da vsak član da drugemu članu in hkrati zadrugi sami dodano vrednost," je še povedal Boštjan Bavčar.

Od domačih testenin, naravne kozmetike do lesenih igračk

Trgovina Biža, skovanka iz besed "biološka iža", je prava mala zakladnica domačih izdelkov. Že ob vstopu v trgovino vas bo takoj očaral privlačen prostor, ki odraža domačnost in sonaravnost. Lastnik nam je povedal, da so k opremljanju trgovine veliko prispevali zadružniki in prostovoljci. Notranjost trgovine ima zato še poseben pomen, saj odraža složnost in pravi pomen zadružništva.

Na ličnih lesenih poličkah boste našli pisano zbirko testenin, domače čokolade, mlečnih izdelkov in celo lesene igrače za najmlajše. V Biži boste deležni tudi posebnega kotička za sproščanje, kjer boste lahko posedli in uživali v domačih dobrotah.

Odgovornost do družbe in okolja

V Biži delujejo po načelu pravične trgovine, in sicer so zadružniki in ponudniki izdelkov pravično in pošteno plačani za svoje delo. Pri tem pa poudarjajo tudi vidik okolja, saj je bistvo zadružništva tudi odgovornost do ohranjanja naravnih danosti. "Naša vizija je razvoj ekološkega gospodarstva in razvoj nekoč tukaj razvitega rokodelstva, pozabiti pa ne smemo na družbeno odgovorno delovanje," je povedal vodja Boštjan Bavčar.

Unicefova varna točka

Trgovina Biža je pred kratkim postal tudi Unicefova varna točka za otroke. Boštjan je še povedal, da se bodo v prihodnje povezali z osnovnimi šolami in organizirali obiske učencev v trgovini Biža. Osnovnošolcem bodo tako približali in predstavili prostor varne točke, prav tako pa jim bodo predstavili poslanstvo zadružne trgovine.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kalimero70

mislim da to ne bo tu uspelo..malo poglejte če kdo kaj kopujeje ko grem mimo nikoli nihče..pa ša kako visoke cene so..tudi tako kvalitetno vse ni..pa še lokacija je en šit..

zima.bella

Joj, Kalimero, če bomo vsi takšni, bo zadeva res propadla.
Zakaj nisi vstopil, kupil vsaj enih širokih rezancev, jih nesel ženi in:
gnes mo pa geli pomurske makove rezance!!!

Gost (nepreverjen)

Dobra, zima.bella

Starejše novice