Bližajoča državna proslava ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom dviga prah že pred samim praznikom. Nekateri so celo napovedali bojkot proslave.

V Sloveniji je skorajda že pravilo, da ni državne proslave brez nesoglasij in očitkov, tudi bojkotov udeležbe. Zgodba se sedaj ponavlja tudi pri proslavi ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bo to soboto potekala v Beltincih. Tudi tokrat so moteči praporščaki in izbor izvajalcev.

Preplet tradicije in novih talentov

Kot avtorja letošnje državne proslave je Ministrstvo za kulturo izbralo znanega pomurskega koreografa in režiserja Matjaža Fariča. Ta je umetniškemu delu proslave nadel naslov "Danes Prekmurje", v njem pa se s tradicijo prepletajo tudi novi talenti, so zapisali na spletni strani ministrstva. Nastopajoči glasbeniki na proslavi so bolj ali manj povezani z eno najprodornejših, neodvisnih glasbenih založb, ki ima sedež prav v Beltincih.

V kulturnem programu bodo nastopili Vokalna skupina BeleTinke po vodstvom Tjaše Šimonka, Folklorna skupina KUD Beltinci, pevka Alja Lipar in glasbenik Ivor Knafelj, plesni klub Zeko, igralka Anita Gregorec, plesalec Leon Marič, upokojenska plesna skupina Generacije ter glasbene skupine Govoreči bobni, Kleemar, Hexenbrutal in Werefox. Besedila je prispeval Dušan Šarotar, videoposnetke pa Matej Kolmanko.

Moteči "Jesus is my tintenkiller"

A s sodobno usmerjenostjo programa proslave se ne strinjajo vsi. Vidnejši član stranke SDS v Pomurju, Silvo Jakob, je na svojem Facebook profilu zapisal:

Na uradni, s strani davkoplačevalcev plačane proslave ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom nas bo med drugim v duhu takratnega časa razveseljeval tudi bend "hexenbrutal" z svojim hitom "jesus is my tintenkiller" "Jezus je moja radirka" 
PS: Glavni govorec pred 95 je bil po maši upokojen katoliški duhovnik Jožev Klek starejši. Ta je navduševal Prekmurce "za vero in ljübav do materinoga jezika". Množica pa je klicala "Obečamo, obečamo!" Pele so se nabožne in domoljubne pesmi.
Obečan, ka ne bon tan!

Poleg Jakoba, so neudeležbo na državni proslavi napovedali še nekateri drugi vidnejši predstavniki lokalnih odborov stranke SDS.

Matej Gomboši: "Pustimo se presenetiti"

Župan občine Beltinci, Matej Gomboši, je tudi sam izrazil nekoliko razočaranja, predvsem nad tem, da jih nihče ni vključil ali vsaj povprašal po predlogih pri pripravi programa proslave. Pravi, da se mu zdi nepotrebno dvigovati prah in nesoglasja s praporščaki borčevskih organizacij, ki v Sloveniji bolj razdvajajo, kot združujejo. Pomisleke je izrazil tudi glede izbora nastopajočih, saj bi si sam želel bolj tradicionalno naravnan program. A kljub temu se bo državne proslave udeležil ter se bo pustil presenetiti.

Prekmurje po 900 letih nazaj k Sloveniji

Prekmurje je do leta 1919 bilo kar 900 let zunaj matičnega slovenskega ozemlja v okviru Avstro-Ogrske. Po njenem razpadu je po odločitvi Pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Za mejo je bila določena razvodnica med Muro in Rabo, zato je del Prekmurcev, Porabski Slovenci, ostal pod Madžarsko. 17. avgusta 1919 je na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih oblast od vojaških oblasti prevzel civilni upravitelj.

Proslava le še vsakih pet let

17. avgust je državni praznik postal šele leta 2006, a zaradi varčevanja državne proslave prirejajo le vsakih pet let, sicer pa prirejajo manjše proslave občine same. Letos tako obeležujemo 95. obletnico priključitve Prekmurja k matici. Upamo lahko le, da bo stota obletnica čez pet let minila brez tovrstnih prerekanj, nesoglasij in bojkotov.

S spleta

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tintenkiler (nepreverjen)

In zopet so Ivanovi tisti, ki se na vse tako prekleto dobro spoznajo.

konkec

Nimam nič proti Borcem, ki so se takrat borili za Slovenski narod, ampak prosim vas lepo, vsaki teden gledam po TV, da majo tile Borci neko obeleževanje padlim... Na državni proslavi pa res ne bi rabli viset tam v prvi vrsti s tistimi rdečimi zvezdami. Žal je ta režim mimo

juko (nepreverjen)

Mogoče pa bi res lahko imel govor škof Št(r)umpf, pojejo naj one ženske z "okoriša", ki tak prijetno zavijajo, sdsjovci pa naj ubrano vzklikajo "obečamo, obečamo". Vau, kakšna proslava bi to bila. Mogoče bi še povabili klantoše ka malo "zaribajo" na tisto pralno zadevo, vsi skupaj pa se poklonijo "onemu" na Dobu.
Šalo na stran - piše se leto 2014 in svet je napredoval. Poraja se mi vprašanje, zakaj takrat pred 95 leti niso recimo nastopili v baročnih oblačilih, ob glazbi Bacha in se tako vrnili 95 let nazaj. Izvajali so takrat program, ki je bil tistemu času primeren. In to moramo dopustiti tudi letos. Čas gre naprej, kultura se razvija in gre naprej. Očitno samo nekatere bolj rumeno-modre vleče z časom nazaj. Temu se lepo reče "nazadnjaštvo".

Vipko
buldog

In lokalnega župana ni nihče nič vprašal.... pa tudi predsednika KS ne in lokalnega župnika najbrž tudi ne in lokalnih strankarskih veljakov ne. Zakaj pa bi jih moral? Kdo pa so oni, da bi soodločali o programu proslave? To ni beltinska proslava; še čisto prekmurska ni; je državna proslava! To je proslava, ki časti neki dogodek pomemben za Prekmurce; toda enako pomemben tudi za ostalo Slovenijo.

In še o domnevnih delitvah v Prekmurju: o čem govori ta Gomboši? Zgodovina nič ne govori o nekih delitvah med drugo svetovno vojno med Prekmurci.... nekaj rdečih in približno toliko vnetih madžaronov niso povzročili delitve narodnega telesa. Zato naj o delitvah, "uvoženih" iz Ljubljanske pokrajine v Prekmurju ne razpreda.

In še: nihče nekim lokalnim politikom ne daje pravice, da kot snov za pritlehne politične igre in kot poligon za ideološke pomisleke izrabljajo proslavo dogodka za katerega verjamem, da Prekmurcem ogromno pomeni.

Gladiator.

Tradicionalno... na vsaki proslavi meša drek fašistična stranka SDS. Kak tipično. In seveda, potem to očitajo drugin.

Ge san za to ka so na proslavi prisotni oboji praporščaki (''partizanski in osamosvojiteljski''). Nej mi je za tej zgodovinske razprtije. Premladi san ka bi se ukvarjo s ten.

Najbole mo pa veseli kda 2 najstarejši generaciji ljudi krepneta ka de se henjalo to ideološko podje*avanje. Ne vela pa to za tiste keri ste malo menje 'borbeno' naravnani in ste nej del ideološkoga boja. Tistin naj da bog 200 let.

gost (nepreverjen)

Partizanski praporščaki z rdečimi zvezdami so bili pred kratkim na proslavi v Normandiji skupaj z ostalimi iz zavezniških vojska, ki so slavile zmago na fašizmom in nacizmom in bile skupaj zmagovalke druge svetovne vojne. Očitno tam niso nikogar motili, bili so povabljeni. Dočim pa na tisti proslavi ni bilo za videti kakšnih domobranskih praporščakov. Torej, v tujini priznani in spoštovani, doma pa enim vedno trn v peti.

pod (nepreverjen)

kurčevi cerkveni sds,vse pred zid postaviti,pa tisti nsi.Kurčeve primitivne budale

Landini

Vsi vi ste idioti, ki živite v 45. letu. Zato pa vse skupaj gre navzdol. Tako desni, kot levi. Največji izmečki družbe, ki vam je politika edina možna kariera.

občan (nepreverjen)

Groza! Župan Gomboši pravi, da ga nihče ni nič vprašal. Koga je pa on in njegov SDS vprašal za proslave (strankarske shode SDS) v Beltincih? Koga je vprašal kdo naj bo slavnostni govornik na proslavah? V iztekajočem županovanju Gombošija v Beltincih ni bilo drugega govornika kot predstavniki stranke SDS (Janez Janša, Aleš Hojs-teoretično sicer NSi, Mojca Škrinjar, Alenka Jeraj, tudi Rosvita Pesek je njihova).
Pričakujem še, da bodo v SDS še povedali povedali, da proslava ni "legitimna, poštena, zakonita,..".

obiskovalec (nepreverjen)

Ne vidin razloga, zakoj bi sploj praznovali praznik priključitve k Sloveniji. Isto nas dale izkoriščajo, samo ka se je prestolnica menjala... Najbokše bi še bilo či bi se odločili za Avstrijo

Juni (nepreverjen)

Pokazali so pravo lice vprašam se koliko potrpljenja ima ljudstvo za te primitivce in izmečke ,ki svoje frustracije prenašajo na razne proslave in praznike,kaj bi rekli če bi take stvari počeli ob prazniku "Velike maše"in tam solili pamet beltinski župan naj si neha prisvajati Prekmurski praznik naj gre na obisk k predsedniku svoje stranke na DOB

luft (nepreverjen)

levi, desni, gor ali dol.....na takšno državno proslavo spadajo le simboli aktualne države in ne avstro-ogrske, ne jugoslovanske, ne nobene druge. Popolnoma jasno!

Juni (nepreverjen)

Luft tu si pa zluftal celo žogo vsak narod ima svojo zgodovino in svoje prednike in nič ni nastalo z aktualno državo in z njenimi simboli bila je avstro -ogrska in bila je jugoslovanska država s svojo simboliko se ne da izbrisati kot so nekatere ljudi-ŽAL?

Mirika (nepreverjen)

Zakaj vedno SDS-ovci mislijo, da samo praporji in zvezde razdvajajo slovenski narod. Po moje ga ne razdvajajo nič bolj in nič manj kot CERKEV, ki tudi striktno razvaja Slovence na vernike in nevernike (ki mimogrede niti niso nič vredni v njihovih očeh). Zbudite se zaslepljenci. Sama sem ATEISTKA in sprejmemm tudi VERNIKE, zakaj torej nikoli ni obratno???????????

Nekdo novi (nepreverjen)

Juni, to pa ne drži. V Nemčiji 3. oktobra (združitev Nemčije) tudi ne vidiš zastav DDR. Simbolika neke države mora biti tista, ki narod združuje in ne ločuje. Zdaj smo Republika Slovenija in temu ustrezni naj bodo grbi, zastave ... Če boš upošteval vse svoje prednike (tisoče let nazaj), potem lahko obesiš tudi banano (glede na to, da se je človek razvil iz opice).

gost (nepreverjen)

Praporščaki imajo na drogovih obešene Slovenske zastave in ne zastave Jugoslavije. Zvezda na vrhu droga simbolizira partizanstvo in narodnoosvobodilni boj med drugo svetovno vojno. Tu je malo razlika. In ja, res je, na proslavi v Nemčiji ne vidiš zastav DDR tako kot ne vidiš Jugoslovanskih zastav na naših proslavah. Partizanstvo je pozitivna stvar naše zgodovine in ga ne moreš enačiti s totalitarnim sistemom po drugi svetovni vojni kot to želijo nekateri prikazati. Tisti sistem se lahko enači s sistemom v DDR in res bi bilo nekaj narobe, če bi praporščaki nosili na proslavah Jugoslovanske zastave, ampak jih ne!

aladar1 (nepreverjen)

Pa Pückova banda pa strijce tüj prijdejo ele do somo rockeri škrgujtale?

rdeča zvezda (nepreverjen)

Silvo Jakob in še mnogo pokvarjenih SDS-ovcev, vas je na vsaki SDS-jevi (občinski)proslavi v Beltincih, kjer na občinske stroške Gomboši prireja pogostitve in orgije, gostinska ponudba Kovač Melinci -SDS,takrat je pa vse v redu? Sigurno boš ti in "vaši" zopet masovno na četrtkovi proslavi v Beltincih. Še malo, pa bo mir pred vami (SDS),v Beltincih. Hitro se bližajo lokalne volitve in prepričan sem, da bo po 5. oktobru zapihal boljši veter tudi v občini Beltinci.

ok (nepreverjen)

Če bi vladni protokol in režiser upoštevala takratna zgodovinska dejstva, se sedaj nebi prepirali ne o vsebini proslave in ne o praporščakih. Leta 1919 ni bilo slišati za partizane ne za osamosvojitelje, zato le ti na tej proslavi nimajo kaj iskati. Vloga takratnih cerkvenih (katoliških) veljakov je nesporno zgodovinsko dejstvo, tako kot so partizani in osamosvojitelji. A ne morem mimo tega, kakšno korist smo imeli od vloge duhovnikov v letu 1919 in kakšno 1945 od partizanov?

Daddy_Cool

Se strinjam z ok. Nobeni praporščaki nemajo tam kaj iskati, nej levi in nej desni.

gost (nepreverjen)

"A ne morem mimo tega, kakšno korist smo imeli od vloge duhovnikov v letu 1919 in kakšno 1945 od partizanov?"

V obeh primerih najbolj to, da smo lahko še naprej govorili materni jezik - slovenščino!

Gavrilo (nepreverjen)

@gost ...v bistu se je Klekl boril za avtonomijo (lahko tudi znotraj Ogrske), in Prekmurščino kot uradni jezik. Partizani (pod vodstvom komunistov) pa so prisegali najprej na nov družbeni red. Ce bi se borili samo za Slovence, bi se z Angleži pogodili za Koroško in Trst, domobrane papustili živeti.

gost (nepreverjen)

Kakor koli, kot že rečeno v obeh primerih smo potem lahko uradno govorili svoj materni jezik namesto tujega, v obeh primerih mađarščine. Če 1919 nebi dosegli popolne priključitve kraljevini SHS in bi dobili samo avtonomijo znotraj takratne Mađarske tudi po drugi svetovni vojni nebi postali del Jugoslavije in bi verjetno bili še danes del Mađarske. V bistvu so pa Prleki najbolj zaslužni, da je na pariški mirovni konferenci Prekmurje pripadlo Sloveniji / Jugoslaviji. :)

Juni (nepreverjen)

Ti "nekdo novi"ti si zamešo kakšen praznik se praznuje,saj se priključitev Prekmurja ni zgodila z novo državo Slovenijo???Tisto z nemškimi zastavami pa malo vprašaj koliko jih slavi in obužuje prejšnjo DDR?

pravičnež (nepreverjen)

Ne bo sds-ovcev? Pa kaj zdaj, naj se razjočemo. Se bo vsaj lažje dihalo.

pravičnež (nepreverjen)

Pa to, da se neki Jakob ne bo udeležil proslave. Pa kdo je sploh to? To je vredno objave? Prosim vas lepo, kam smo to prišli. Kot, da bi napisali, da se jaz ne bom udeležil proslave. Koga pod milim nebom pa to sploh zanima.

Ankica (nepreverjen)

Gospodu Silvu Jakobu sporočam, da se piše s svojim hitom, ne z svojim hitom. Tudi tako se kaže ljubezen do materinščine in do svoje države - z znanjem.

mirika (nepreverjen)

Še enkrat: to je državna proslava, ne pa proslava SDS. PIKA.

Vipko
Truplo

Nisem vedel, da so že leta 1919 v Prekmurju lomastili komunjarji in pridonesli k priključitvi Prekmurja takratni kraljevini? Kako drugače pokomentirati njihove stalne in bolne želje, da se vsepovsod s temi cotami kot neke maškare rivajo v ospredje! Tudi, ker so nekateri njihovi sedanji "voditelji" bili proti osamosvojitvi, saj so se zelo bali za svoje riti. Dobro so se zavedali, koliko zločinov so naredili tekom vojne, po vojni... Pod simbolom rdeče zvezde je delovala tudi takratna jugoslovanska vojska, proti kateri smo se morali boriti. Čemu torej sedaj treba po vsej sili te "praporščake"?

Kar se tiče Normandije... če bi te zlagane borce hoteli zavezniki na proslavo, bi jih poklicali že veliko prej, ne komaj letos. Nekdo jih je pač vsilil, sicer pa je tudi dejstvo, da so bili tam predstavniki Rusije, vemo pa, da je Rdeča armada prav tako v boju proti nacizumu storila na tisoče zločinov, si po vojni podredila celotno vzhodno Evropo in tam izvajala svojo revolucijo.

pravičnež (nepreverjen)

Daj Truplo ne tupi non stop eno in isto.Če ne bi bilo teh s petokrako zvezdo bi ti sedaj v nemščini pisal. Kaj ti še ni jasno?

Vipko
Truplo

Si tako pameten, da si to sam ugotovil ali si prebral to trditev iz kakšne Repetove knjige?

Sicer pa... če bi bilo to res, tega ti danes ne bi vedel, občutil. Kakor ne jaz in vsa generacija, stara nekje vsaj do sedemdeset let. In kaj bi nam manjkalo oz. kdo živi veliko bolje: Avstrijci, Nemci ali mi? Dandanes se nekje predstaviti v tujini kot Slovenec je že kletvica. Na žalost... toliko slabega in hudega smo storili predvsem ljudem iz bivših republik, da se jaz s svojo narodno pripadnostjo vsaj tam ne bi hvalil.

pravičnež (nepreverjen)

Zato pa je tako, ker obstajajo takšni kot si ti. Pa preseli se že enkrat.

juki (nepreverjen)

Bravo Matjaž Farič in vsi nastopajoči! z solznimi očmi in z ponosom v srcu sem se počutil iskreno ponosen, da sem prekmurec.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice