Civilna iniciativa Apače: »Davčna olajšava ostaja, zahtevamo še meddržavni sporazum!«

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Civilna iniciativa Apače: »Davčna olajšava ostaja, zahtevamo še meddržavni sporazum!«

Organizatorji civilne iniciative so danes pozno popoldne, vse slovenske davčne zavezance, zaposlene v Avstriji, pozvali k devetem informativnem shodu.

Ožji odbor civilne iniciative, ki ga tvorijo predsednik Dušan Cvetko ter koordinatorji in predstavniki iz Koroške, Gorenjske, Pomurja ter Štajerske, je gostil še župana Apač Franca Pižmohta, poslanko državnega zbora Jasmino Opec, davčnega svetovalca Simiša Mitroviča ter poslanko SD-ja, Alenko Gomboc in Marijana Pojbiča iz vrst SDS-a. Po uvodnih pozdravih in nagovorih je Cvetko spregovoril o obstanku davčne olajšave, nekaj besed je namenil tudi pregledu preteklih dogajanj v civilni iniciativi.

 

Ustanovitev civilne iniciative ob uvedbi obdavčitve

Slovenci, zaposleni v Avstriji, so tam ustvarjeni dohodek, zaradi uvedbe načela obdavčitve po svetovnem dohodku, morali leta 2005 vključiti tudi v napoved dohodnine pri nas. Zaradi nestrinjanja z odlokom je istega leta, z namenom združenja čezmejnih migrantov, nastala civilna iniciativa Apače. Ta se je v nadaljnjo pogajala s takratno Janševo vlado, ki pa svoje obljube o spremembi meddržavnega davčnega sporazuma, ki bi plače iz Avstrije iz obdavčitve v Sloveniji izločila, ni držala. Do premikov je prišlo šele leta 2009, ko je Pahorjeva vlada, za omenjene imigrante, uvedla posebno osebno olajšavo, ki je obveljala tudi za leti 2005 in 2009.

 

S protestnim pismom nad sklep

4. oktobra letos pa je vlada sprejela sklep, ki to olajšavo, kot posebni privilegij, odpravi. Odgovor civilne iniciative je, s protestnim pismom vladi in ministru za finance Janezu Šušteršiču z besedami: »Zahtevamo konvencijo na mednarodni ravni, obdavčitev naj poteka le v državi vira, torej v Avstriji,« izrazil jasne ideje. Ob tem Cvetko še poudarja: »Avstrija nima nobenih davčnih ugodnosti za nas, plačujemo isto kot državljani Avstrije. Nismo krivi za prazno državno blagajno,« še dodaja.

 Meddržavni sporazum kot zmaga

Predlog sprememb zakonodaje se je v vladi minuli četrtek odobril, »davčna olajšava torej ostaja,« navaja Cvetko. S transparenti 'vlada lačna našega denarja' in podobno, so sporočilo oblasti o davčni nenasitnosti, kot to poimenuje Cvetko, pošiljali tudi prisotni na shodu. Ob naznanitvi, da davčna olajšava ostaja, je sicer vladalo veselje, vendar kot pravi moderatorka, Brigita K. Senekovič: »Dobili smo bitko, vojne še ne.« Temu z besedami: »Doseči želimo meddržavni sporazum,« pritrjuje tudi predsednik iniciative ter poslanec SDS-a, Marijan Pojbič.

                                      

mateja šlebinger
sobota, 1 December, 2012 - 21:19 Osveženo: 1. December 2012 - 21:19

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

Komentarji

feniks3.0

Bravo!

Dajte se povezati še z drugimi civilnimi iniciativami onkraj Mure.

Borite se za isti cilj in več ljudi ima večji vpliv.

Borite se za svoje pravice, še posebej zdaj, v tem duhu vseplošne solidarnosti in enotnosti vam vaših pravic ne bodo odvzeli.

+1
+9
-1
itak

...Marjan Pojbič je poslanec SDS...nej pa SD...kak ste površni... ... ...

+1
+3
-1
bono1

Čestitke CI Apače, ne se pustit izkoriščat požrešni državi, ki ti samo jemlje in nič ne da.

+1
+2
-1
black panter

ne dajte se,ka vam lopovska država,vzeme pošteno zaslujženi denar

+1
+4
-1
KLIPAN

Kam pa hodijo njihovi otroci in vnuki v šolo, v vrtec, kam hodijo k zdravniku??
Če vse to koristijo v Sloveniji, naj tudi tukaj plačujejo davke!

+1
-6
-1
feniks3.0

Torej če kupim avto v tujini naj še tukaj dam 20% državi? Ali pa če grem v Avstrijo po hlače, naj tudi Sloveniji dam taisti procent?

Ne delam v tujini ampak mi je dvojno obdavčanje hudo zgrešeno. Že zdaj plačujemo davek na davek, ne pa da bi nekomu še prihodek dvakrat odbili.

Smo v Evropski uniji in temu primerno se naj sprejmejo oz. podpišejo mednarodne pogodbe.

+1
0
-1
anton54

odgovor klipanu,si res pravi klipan,plačaš mogoče 2000 evrov davka na leto,kaj misliš. da smo šli v tujino,da bomo dvojno obdavčeni,kje pa živiš,tega ne pozna nobena država samo slovenija,kaj misliš ,da si patriot,vprašaj tiste ,ki delajo v tujini,so cel teden na delu se vrnejo čez vikend,zapravljajo denar v sloveniji,če grejo k zdravniku zasluži naša država,ker zavarovanje plača tujina. Zakaj misliš so odšli v tujino,da bodo-bomo podpirali našo slovensko brezposelnost in manjake ,ki nočejo delat,vsak ima možnost v svojem življenju da si naredi boljše življenje.Tako morajo zdomci plačat vrtec,tudi stroški v šolah-otroci niso krivi,da so njihovi starši v tujini,in da se vidijo čez vikend.ti lahko svoje vidiš,če jih imaš vsak dan,zato drugič premisli,da ni vse v denarju-lahko pa glede neplačanih davkov daš zahtevek bavčarju,jankoviču,tovšakovi,zidarju in vsem tem slovenskim lopovom,pa drugič premisli,da mi zdomci ne bomo reševali teh packarij lp

+1
-1
-1

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

V živo na Sobotainfo