Z razstavo “Tü mo” do boljšega poznavanja zgodovine prednikov

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Z razstavo “Tü mo” do boljšega poznavanja zgodovine prednikov

V Pokrajinskem muzeju Murska Sobota bo od petka 21. oktobra na ogled prva razstava v okviru EPK, ki bo na ogled do 31. maja.

Pokrajinski muzej Murska Sobota je pripravil razstavo Branka Kermana naslovljeno Tü mo, ki bo javnosti na ogled v prostorih razstavišča od petka 21. oktobra do 31. maja 2012. Po besedah avtorja gre za edinstveno razstavo, ki preko razstavljenih atefaktov, najdb in literature prikazuje zgodnjo naselitev slovanskih prišlekov.

Obiskovalci zanimive razstave bodo z ogledom spoznali čas, v katerem so se v pokrajino ob Muri naselili prvotni Slovani. “Prvič pravzaprav predstavljamo najdbe s tega srednjeveškega časa, ki kažejo na slovansko poselitev prostora,” je uvodoma pojasnila direkotrica soboškega muzeja Metka Fujs, pri čemer je izpostavila dejstvo, da razstava spada v program Evropske prestolnice kulture – EPK. V okviru programske sheme EPK bo Pokrajinski muzej pripravil poleg omenjene razstave še dve razstavi, kateri bosta na ogled prihodnje leto, Fujsova pa je navzočim predstavnikom sedme sile še pojasnila o mrežnem projektu “Industrija”, v okviru katerega bodo predstavljeni konfekcijski izdelki tekstilne tovarne Mura.

“Namen razstave “Tü mo” je prikazati širši slovenski javnosti materialno in bivanjsko kulturo naših prednikov, ki je zelo pomemben dejavnik za poznavanje zgodovine lastnega naroda.”

Avtor razstave “Tü mo” Branko Kerman je na kratko predstavil celotno razstavo in pojasnil glede najd, ki pričajo o zgodnji naselitvi Slovanov na območju sedanjih polj južno od Murske Sobote. “Tü mo je pravzaprav odraz arheoloških iskopavanj na avtocestnem odseku med letom 2000 in 2006 ter pravzaprav predstavlja predstavitvi naših prednikov. Mene je vedno nekako iritirala ta situacija in že v času študija sem poskušal na več načinov Slovane v tem prostoru odkriti in več o njih povedati,”je povedal avtor razstave. Na ogled so postavljeni različni predmeti, od peči, vodnjakov, delov gospodarskih poslopij, zemljank ter za tisti čas značilna lončevina, ki sega v konec 6. stoletja, po besedah Kermana pa si bodo obiskovalci z videnim razstavljenim materialom, ogledom filma in pripravljeno literaturo lahko predstavljali način življenja in stanje duha naših prednikov. “Namen razstave Tü mo je prikazati širši slovenski javnosti materialno in bivanjsko kulturo naših prednikov, ki je zelo pomemben dejavnik za poznavanje zgodovine lastnega naroda.” Več o sami razstavi si lahko ogledate na uradni strani.

sreda, 19 Oktober, 2011 - 13:24 Osveženo: 19. Oktober 2011 - 13:24

Komentarji

Takšne zemljanke kot so prikazane na tej razstavi so bile začasna bivališča lovcev, pastirjev in vojščakov. Nikakor pa ne stalna bivališča... dajte se že zresnit no!

+1
-1
-1

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

V živo na Sobotainfo